HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣύλλογος γονέων & κηδεμόνων 1ου Δημοτικού σχολείου Λευκάδας: «Ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ»

Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων 1ου Δημοτικού σχολείου Λευκάδας: «Ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ»

ΛΕΥΚΑΔΑ 05 Μαϊου 2014
Θέμα: «Ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ»
Αγαπητοί Γονείς, Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Κατόπιν ενημέρωσής μας για την διενέργεια του προγράμματος Ε.Υ. Ζ.Η.Ν.(Εθνική Δράση Υγείας για την Ζωή των Νέων), που αφορά όλους τους μαθητές των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας (περίπου 1.000.000 μαθητές), αποφασίσαμε την ΑΡΝΗΣΗ υλοποίησής του για το εύρος των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο μας, για μία σειρά λόγων, που θα παραθέσουμε στην συνέχεια.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας συνεκτιμώντας τα στοιχεία που συνέλεξε για το πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ σας ενημερώνει ότι :

-Παραμένει ασαφής ο σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος και ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθεί η βάση δεδομένων που προτίθεται να δημιουργήσει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο μέσω του Υπουργείου Παιδείας που χρηματοδοτείται από ιδιωτικούς φορείς. Ενώ εμφανίζεται σαν μια σοβαρή επιστημονική έρευνα πουθενά στον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας δεν αναφέρεται η επιστημονική ομάδα που το διεξάγει.

-Θυμίζουμε ότι το Χαροκόπειο είχε και στο παρελθόν – το 2005- επιχειρήσει τη διεξαγωγή άλλης έρευνας για τις διατροφικές συνήθειες, σε σχολεία της Αττικής, η οποία είχε καταγγελθεί από συλλόγους εκπαιδευτικών λόγω της άμεσης σχέσης και συνεργασίας του ιδρύματος αλλά και της έρευνας με εταιρίες από τον κλάδο τροφίμων – ποτών. Ποιος μας διασφαλίζει σήμερα πως τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν και θα αφορούν ολόκληρο το μαθητικό πληθυσμό της χώρας δεν θα διαρρεύσουν σε ιδιωτικές εταιρίες;

– Πως διασφαλίζεται η ανωνυμία των μαθητών και των μαθητριών από τη στιγμή που θα συμπληρωθεί ο αριθμός μητρώου τους; Είναι παραπλανητική η ενημέρωση που κάνει το Υπουργείο για το ΕΥ ΖΗΝ όσον αφορά στην διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μιας και μπορεί να μην υπάρχει το όνομα τους, αλλά υπάρχει Αριθμός Μητρώου, ο οποίος αντιστοιχεί στον κάθε μαθητή. Άλλωστε πώς θα μπορούσαν να στείλουν προσωπική ενημέρωση στον κάθε μαθητή αν δεν είχαν τα στοιχεία του?

-Παραβαίνετε ο βασικός κανόνας δεοντολογίας της έρευνας που είναι η εθελοντική συμμετοχή.

– Πως είναι δυνατόν να ζητείται από τα σχολεία της χώρας να καλύψουν από μόνα τους το κόστος προμήθειας των υλικών για τις μετρήσεις των μαθητών, ενώ πολλά σχολεία δεν έχουν τα βασικά υλικά για να λειτουργήσουν (πετρέλαιο, χαρτιά ,συντήρηση φωτοτυπικών, είδη καθαριότητας κ.α.)αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς γιατί τα χρήματα από τις σχολικές επιτροπές καθυστερούν πολύ να έρθουν και όταν τελικά φτάνουν στα σχολεία είναι ήδη πολύ μειωμένα;

– Πως εξασφαλίζεται «η πρόσβαση όλων των μαθητών σε πολύτιμες υπηρεσίες που αφορούν την υγεία τους, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου αυτή δεν θα ήταν εφικτή λόγω γεωγραφικών, οικονομικών ή άλλων περιορισμών.»; Μήπως ακούγεται λίγο ειρωνεία η ανωτέρω διατύπωση, σε μία εποχή που το πλήθος των γονέων, δεν πάσχει από πληροφόρηση και ιδέες για το καλό των παιδιών του αλλά από την διαρκή αφαίρεση των πόρων που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της οικογένειας; Το ΕΥ ΖΗΝ ερευνά σύμφωνα με το Υπουργείο «την επάρκεια των διατροφικών συνηθειών των μαθητών». Είναι πρόκληση αυτοί που οδήγησαν την πλειοψηφία των γονέων στην φτώχεια, να κόπτονται δήθεν για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας.

– Τελικά όποιος θέλει να κάνει μια οποιαδήποτε έρευνα θα χρησιμοποιεί το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές; Θα υπονομεύει το πρόγραμμα και τη βασική λειτουργία του δημόσιου σχολείου;

-Αν το παλίνδρομο τεστ δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για τα παιδιά μας, γιατί μας ζητούν υπεύθυνη δήλωση για να γίνει;

Για οτιδήποτε συμβεί στους μαθητές μας την ευθύνη έχει το Υπουργείο Παιδείας που χωρίς την παρουσία Ιατρικού προσωπικού εκτελούνται επικίνδυνες ασκήσεις σε τόσο μικρές ηλικίες.Τονίζουμε ότι η συμμετοχή των μαθητών μπορεί να γίνει μόνο με την συγκατάθεση των γονιών τους.

Για όλα αυτά και επειδή αρνούμαστε τα στοιχεία των παιδιών μας να τα διαχειρίζονται άγνωστες ιδιωτικές εταιρίες για σκοπούς τους οποίους επίσης δεν γνωρίζουμε καλούμε τους γονείς να αρνηθούν να δοθεί οποιοδήποτε στοιχείο των παιδιών τους στο πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ.

Καλούμε τους γονείς να μην υπογράψει κανείς την δήλωση γονέα και όσοι την έχουν υπογράψει να ζητήσουν να τους επιστραφεί και να μην δεχτούν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στο «ΕΥΖΗΝ».

Για διευκόλυνση των γονέων παραθέτουμε και μια ενδεικτική Υπεύθυνη Δήλωση.
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων

 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

 

Ο ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ………………………………………………………………………

ΓΟΝΕΑΣ ΤΗΣ/ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ/ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ …………………………………………

…………………………………………………………… ΤΑΞΗΣ……………………………………

ΔΗΛΩΝΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΟΤΙ

ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

«ΕΥ ΖΗΝ» ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ .

 ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΟΝΕΑ

Προηγουμενο αρθρο
Τα καρνάγια της Λευκάδας στο Στενό και στο Βλυχό
Επομενο αρθρο
Κέντρο Πρόληψης Νομού Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.