HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοινώσεις για τις μαθητικές κινητοποιήσεις

Ανακοινώσεις για τις μαθητικές κινητοποιήσεις

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ του ΚΚΕ

Στηρίζουμε τους αγώνες των μαθητών στη Λευκάδα και σε όλη την Ελλάδα!

Τις τελευταίες μέρες, μαθητές σε εκατοντάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα διεκδικούν αγωνιστικά ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους και των δικαιωμάτων τους στο σχολείο που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Στη Λευκάδα σε κινητοποιήσεις με τη μορφή της κατάληψης βρέθηκαν 4 σχολεία.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η εκπαιδευτική διαδικασία θα άρχιζε φέτος με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών και χωρίς ελλείψεις, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία, μάθημα σε αίθουσες “κλουβιά” που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται η αποφυγή του συνωστισμού, με τμήματα με 25 και 30 μαθητές. Στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας. Και όλα αυτά, φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων για την Α’  Λυκείου, μέτρο που κάνει το σχολείο ακόμη χειρότερο για τους μαθητές. Αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι μαθητές διεκδικούν προσλήψεις καθηγητών, 15 μαθητές ανά τάξη, εξασφάλιση αιθουσών, προσλήψεις σε προσωπικό καθαριότητας, την απόσυρση της Τράπεζας Θεμάτων.

Η απάντηση της κυβέρνησης έρχεται από τη μια με συκοφάντηση του αγώνα των μαθητών όλης της χώρας, μαζί με τη συμβολή των ΜΜΕ, ταυτίζοντας τις κινητοποιήσεις των μαθητών για τα δίκαια αιτήματά τους με τους διαφόρους «αρνητές της μάσκας». Από την άλλη, χρησιμοποιεί την καταστολή, προσπαθώντας να τους τρομοκρατήσει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι παρεμβάσεις εισαγγελέων, δημάρχων και Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Ειδικό ρόλο έχουν αναλάβει, απ’ ότι φαίνεται διάφοροι τραμπούκοι φασιστές στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «σπάσουν» οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις. Καταγγέλουμε την τραμπούκικη απόπειρα από συγκεκριμένο άτομο να σταματήσει η κατάληψη στο κτίριο του Γυμνασίου-Λυκείου Καρυάς. Ο συγκεκριμένος τραμπούκος- «αγανακτισμένος γονιός» με τη χρήση τσεκουριού, απειλώντας τους μαθητές που βρίσκονταν στο χώρο περιφρουρώντας την κατάληψή τους, έσπασε την αλυσίδα στην είσοδο.

Καλούμε το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας της Λευκάδας να καταδικάσει τη συγκεκριμένη τραμπούκικη ενέργεια.

Όσο και να επιδιώκει η κυβέρνηση και διάφοροι να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στα σχολεία που αγωνίζονται για τα αυτονόητα, η προσπάθειά της δεν θα περάσει. Αυτό που λείπει από τα σχολεία σήμερα δεν είναι οι δυνάμεις καταστολής και η αστυνομοκρατία, αλλά η επαρκής χρηματοδότηση για να λυθούν προβλήματα, όπως οι ελλείψεις καθηγητών, προσωπικού καθαριότητας, αιθουσών για να μην στοιβάζονται σε 25άρια τμήματα.

Αυτό που χρειάζονται οι μαθητές δεν είναι οι εισαγγελείς και ο αυταρχισμός, αλλά η προστασία της υγείας τους, η ολόπλευρη μόρφωση και ο ελεύθερος χρόνος που εξαφανίζονται ανάμεσα στο σχολείο-εξεταστικό κέντρο και τα πανάκριβα φροντιστήρια!

Νομιμοποίηση στον αγώνα των μαθητών δίνουν τα δίκαια αιτήματά τους για «μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή».

Να ικανοποιηθούν τώρα τα δίκαια αιτήματα των μαθητών!

23 Σεπτέμβρη 2020

—————————————————

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Χαιρετίζουμε τις μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα που διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους!

Οι μαθητές, κόντρα στην προσπάθεια διαστρέβλωσης και συκοφάντησης του αγώνα τους από την κυβέρνηση και ορισμένα ΜΜΕ, διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους στη μόρφωση και την υγεία.

Απαιτούν 15 μαθητές ανά τάξη, με περισσότερες προσλήψεις καθηγητών και εξασφάλιση αιθουσών, να βελτιωθεί η καθαριότητα των σχολείων, που αυτή τη στιγμή γίνεται από ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας, να αποσυρθεί η Τράπεζα Θεμάτων που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά τους να μορφωθούν ολοκληρωμένα, ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση.

Χαιρετίζουμε τις συμβολικές καταλήψεις των σχολείων και στη Λευκάδα, όπου αναδεικνύουν την κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία και έχουμε καταγγείλει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τόσο το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας, όσο και οι συνδικαλιστικοί φορείς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση που μας κουνάει το δάχτυλο για την ατομική μας ευθύνη και αρνείται να αναλάβει την δική της κρατική ευθύνη για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τη δημόσια υγεία. Αφήνει τα σχολεία απροστάτευτα μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού. Επειδή δεν μπορεί να βάλει πρόστιμο στον εαυτό της, στέλνει την αστυνομία στα σχολεία προκειμένου να αποτραπούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών. Καταγγέλουμε και καταδικάζουμε τέτοιες ενέργειες. Η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά στα σχολεία!

Δηλώνουμε συμπαραστάτες στον δίκαιο αγώνα τους με το σύνθημα όπως το έχουν διατυπώσει οι ίδιοι οι μαθητές: “Δεν είμαστε κατά της μάσκας σε καμια περίπτωση, όμως απαιτούμε τη σωστή τήρηση και των υπόλοιπων μέτρων”.     

Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα και το γονεϊκό κίνημα να μην επιτρέψουν να συκοφαντηθούν οι μαθητές τους και τα παιδιά τους. Να σταθούν συνοδοιπόροι στον αγώνα για σχολεία σύγχρονα, ασφαλή που να μορφώνουν ολόπλευρα τη νέα γενιά. 21-09-20

——————————————————–
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αναλώσιμοι

Με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αφήσει την εκπαίδευση χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία για την προστασία της δημόσιας υγείας. Χωρίς σχολικούς καθαριστές, με απόλυτη άρνηση των απολύτως απαραίτητων μαζικών τεστ, με συνωστισμό ακόμα και 30 μαθητών στην τάξη, χωρίς μόνιμες προσλήψεις των αναγκαίων εκπαιδευτικών για να έχουμε 15 το πολύ μαθητές ανά τμήμα, η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις μάσκες που έχουν ανακηρυχθεί σε μοναδικό μέσο προστασίας. Αυτή η επιλογή έγινε για να φορτωθούν όλα στην ατομική ευθύνη των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών.

Η κυβέρνηση είχε, από την εμφάνιση της πανδημίας, όλο το χρόνο για να θωρακίσει την δημόσια εκπαίδευση απέναντι στην αναμενόμενη τωρινή φάση εξάπλωσης της πανδημίας. Όχι μόνο δεν έκανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αντίθετα εξάντλησε όλο το χρόνο που είχε σε κινήσεις οργιώδους και χρυσοπληρωμένης προπαγάνδας μέσω των ΜΜΕ για να μας πείσει ότι είμαστε μία “ασφαλή χώρα” προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα αποδεχόταν όλες τις αντιεπιστημονικές και σκοταδιστικές θέσεις των παππάδων και της κάθε Γιαμαρέλου για τη «θεία κοινωνία» και τη μη χρήση της μάσκας στις εκκλησίες. Η σημερινή αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και όχι “ατομική ευθύνη” των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης είναι που πριμοδοτεί και τις αντιδραστικές κινητοποιήσεις ενάντια στη χρήση της μάσκας στα σχολεία που οργανώνει η ακροδεξιά και το παπαδαριό και στρέφονται ενάντια στους εκπαιδευτικούς και τους πρόσφυγες.

Οι δύο πάνινες μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς και το παγουρίνο του χρηματοδότη της ΝΔ δεν αποτελούν ούτε κατ΄ελάχιστο αυτό που απαιτείται για να λειτουργήσουν με στοιχειώδη ασφάλεια τα σχολεία. Δεν πείθουν κανέναν οι στημένοι δημοσιογράφοι και οι στημένοι επιστήμονες της κυβερνητικής επιτροπής των «ειδικών», που δικαιολογούν το στοίβαγμα 25 και περισσότερων παιδιών νηπιακής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας σε αίθουσες μικρότερες των 30 τετραγωνικών, κατά παράβαση κάθε υγειονομικού πρωτόκολλου που ισχύει σε όλους τους  χώρους, ιδιωτικούς και δημόσιους, δηλώνοντας προκλητικά πως η αύξηση των σχολικών τάξεων και η μείωση των μαθητών ανά τμήμα όχι μόνο μπορεί να μην έχει θετικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά αντίθετα μπορεί να συνεισφέρει στην εξάπλωσή της λόγω της αύξησης του αριθμού των εκπαιδευτικών! Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο, που εν μέσω της πανδημίας, νομοθέτησε την αύξηση (!) του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

Η πανδημία του κορωνοϊού θεωρείται ευκαιρία για την αδίστακτη κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας. Σε αυτή την κατεύθυνση βάζει σε εφαρμογή τον αντιεκπαιδευτικό νόμο Κεραμέως προωθώντας ένα σχολείο για τις ανάγκες της αγοράς. Υποβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση, προωθεί ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση σε αυτή σε όλες τις βαθμίδες, μετατρέπει τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα, χωρίς εκπαιδευτικούς και υλικοτεχνική υποδομή. Στεκόμαστε στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας που μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους έχουν ξεκινήσει τον αγώνα για τη συνολική ανατροπή του νομού και της πολιτικής που υπηρετεί. Ο αγώνας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων πάει χέρι – χέρι με τον αγώνα για ένα σχολείο που να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι της αγοράς.

Την ίδια στιγμή που χαρίζονται εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο και δίνονται δισεκατομμύρια για νέους εξοπλισμούς, στα πλαίσια του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού για τις ΑΟΖ και τα συμφέροντα των πολυεθνικών κι των ιμπεριαλιστών, η δημόσια υγεία παραμένει χωρίς τον αναγκαίο αριθμό γιατρών, νοσηλευτών, κλινών, ΜΕΘ και αναλώσιμων, τα δημόσια εργαστήρια δεν έχουν υλικά για να κάνουν τεστ ανίχνευσης, οι εργαζόμενοι, αλλά και οι αγροτοκτηνοτρόφοι και οι μικρομεσαίοι και ο λαός αφήνονται απροστάτευτοι και καλούνται να διαλέξουν ή το μεροκάματο ή την υγεία τους, οι πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονται σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι γέροι μένουν αβοήθητοι στα γηροκομεία.

Εδώ και τώρα, παλεύουμε για:

Άνοιγμα όλων των δομών της εκπαίδευσης με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! Ανώτερος αριθμός 15 μαθητές ανά τμήμα σε όλα τα σχολεία. Όχι στις συμπτύξεις, τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων, όχι στο κλείσιμο «ολιγομελών» τμημάτων στα ΕΠΑΛ και τα ΓΕΛ. Να επαναλειτουργήσουν όλα τα σχολεία που έκλεισαν ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών και να δοθούν σε σχολική χρήση δημοτικοί και κλειστοί δημόσιοι χώροι για την κάλυψη των αναγκών όλης της εκπαίδευσης. Γενναία χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό τώρα για την ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτιρίων. Καμιά σκέψη για ΣΔΙΤ. Να ανοίξουν κανονικά και τα πανεπιστήμια με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας

Καμία σκέψη για μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεκπαίδευσης!

Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κανονική λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Όχι στην αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Όχι στην «αξιοποίησή» της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τη μη κάλυψη των κενών από αναπληρωτές σε δυσπρόσιτες, νησιωτικές και άλλες περιοχές. Κατάργηση της σχετικής τροπολογίας Κεραμέως .

Να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας για μαθητές, φοιτητές, και εκπαιδευτικούς. Δωρεάν συνεχή τεστ για όλους/ες και δωρεάν παροχή των αναλώσιμων (μάσκες, αντισηπτικά) σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μαζικοί Διορισμοί μόνιμων καθαριστριών και υγειονομικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μαζική διάθεση υλικών καθαρισμού, απολύμανσης και υγιεινής. Συντήρηση, βελτίωση και επισκευές σε κρίσιμους υγειονομικά χώρους των σχολείων. Πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών σε κάθε σχολείο και χώρους για την αντιμετώπιση  υγειονομικών περιστατικών.

Πλήρης και έγκαιρη λειτουργία όλων των υποστηρικτικών δομών του σχολείου, που είναι ανύπαρκτες ή υπολειτουργούν, για κατ΄ οίκον διδασκαλία, ενισχυτική, πρόσθετη και παράλληλη στήριξη. Σύσταση, στελέχωση και λειτουργία των τάξεων υποδοχής με λιγότερα παιδιά από το Σεπτέμβρη όπου φοιτούν προσφυγόπουλα και παιδιά μεταναστών, με μέριμνα για τη μεταφορά τους από τους χώρους διαμονής τους προς και από τα σχολεία.

Άδειες για ευπαθείς ομάδες για παιδιά, εργαζόμενους, γονείς και μέτρα υποστήριξης – άδειες με αποδοχές για εργαζόμενους γονείς, εκπαιδευτικούς.

Άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των φτωχών λαϊκών οικογενειών που πλήττονται από τη βάρβαρη αντι-λαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Κατάργηση και μη εφαρμογή του ν. Κεραμέως συνολικά. Όχι στο «Νέο Λύκειο», κατάργηση των εξεταστικών φραγμών (τράπεζα θεμάτων, βάση προαγωγής και απόλυσης 10, κλπ)

Γενναία αύξηση των Δαπανών για την υγεία και την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είμαστε αντίθετοι με την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών από οικονομικούς κολοσσούς και χορηγούς.

Ουσιαστική και άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, νέες ΜΕΘ και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση συλλόγου πολυτέκνων Λευκάδας - Βόνιτσας
Επομενο αρθρο
Νέο κρούσμα κορωνοϊού στη Λευκάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

1 Σχόλιο

 1. ΦΩΣΤΗΡΑΣ
  25 Σεπτεμβρίου 2020 at 13:32 — Απάντηση

  Πάντα τα παιδιά βγάζουν το φίδι από την τρύπα….
  Που ήταν πριν τα κόμματα? Που είναι οι εκπαιδευτικοί όταν τα παιδιά διεκδικούν τις ” μόνιμες προσλήψεις τους” και τους “επιπλέον εκπαιδευτικούς” γιατί τάχα δεν επαρκούν? ”
  Κουράζονται” να πηγαινοέρχονται απ”το Μουσικό στο ΕΠΑΛ?
  Γιατί δεν διαμαρτύρονται οι ίδιοι για τις μικρές αίθουσες? Γιατί σφυρίζουν αδιάφορα για όλα τα προβλήματα της Εκπαίδευσης?
  Μια χαρά βολεύονται και κρύβονται πίσω από τα παιδιά. Μένουν ξεκούραστοι για να εισπράττουν τα μαύρα 30άρια ή για τις δεύτερες “επιχειρησούλες τους” και ο μισθουλάκος μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει στην τσεπούλα εκ του ασφαλούς?. Απεργία έχει κάνει κανείς τους ή μόνο το 5%.
  Δεν προλαβαίνουν…… έχουν “τ’απογευματινά”? Ελάχιστοι οι τίμιοι και ηθικοί που αρκούνται μόνο στον μισθό του Δημοσίου.? Τι έχει κάνει το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ , η ΑΝΤΑΡΔΥΑ, το ΚΚΕ?κλπ κλπ…. γι”αυτό? Κρύβονται πίσω από τους μαθητές και τους “εκβιαζόμενους” γονείς,? Που προκειμένου να περάσει το παιδί τους ,διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον “υποκύπτπουν” και ακριβοπληρώνουν τους ήδη πληρωμένους φωστήρες,?
  ΦΩΣΤΗΡΕΣ που ακόμη και σε τουτες τις δύσκολες ώρες οι τιμές παραμένουν ίδιες?.
  20-30€ η ώρα?
  Ακόμη και με τηλεκπαίδευση τα ίδια ποσά?
  Σ’αυτό ο Μητσοτάκης τι κάνει? Ας ξεκινήσει εφόδους να τους βρει…. καθόλου δυσκολο….. όχι μόνο εφόδους για τη μάσκα…..
  ΝΤΡΟΠΗ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ…..
  ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ…. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΗΜΟΣΥΝΗ…. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠ’ Τα ghetto….. και ν’αφήσετε ήσυχα τα παιδιά…..
  (Όλα τα ερωτήματα ρητορικά….)

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.