HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑπόφαση Εφετείου για Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Λευκάδος

Απόφαση Εφετείου για Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Λευκάδος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εφετείο αποφάσισε ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Λευκάδος ανήκει στην τοπική μας Εκκλησία

Διά του παρόντος επιθυμούμε να ενημερώσουμε τον πιστό λαό της Λευκάδος, καθώς και όλους τους ενδιαφερομένους σχετικά με την εξέλιξη της υποθέσεως του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος στην κεντρική πλατεία της πόλεως Λευκάδος.

Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Μητρόπολις άσκησε εναντίον του κ. Σπυρίδωνος Μ. Τσαρλαμπά την από 6ης Μαΐου 2010 αγωγή, επί της οποίας εξεδόθη η υπ’ αριθμ. 20 / 2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λευκάδος, με την οποία η αγωγή μας έγινε δεκτή. Κατά της αποφάσεως εκείνης, ο κ. Σπυρίδων Μ. Τσαρλαμπάς άσκησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος (έδρα: Αγρίνιο) την από 7ης Μαΐου 2012 έφεση, η οποία συζητήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2014.

Επί της εφέσεως αυτής εξεδόθη την Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014 η υπ’ αριθμ. 156 / 2014 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, με την οποία απορρίφθηκε κατ’ ουσίαν η έφεση του κ. Τσαρλαμπά, αφού κρίθηκαν αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του.

Επιβεβαιώθηκε συνεπώς το περιεχόμενο της πρωτόδικης απόφασης, με την οποία είχε αναγνωρισθεί ότι ο κ. Σπυρίδων Μ. Τσαρλαμπάς δεν έχει εμπράγματο δικαίωμα κυριότητας, αλλά ούτε και το, ηθικής φύσεως, κτητορικό δικαίωμα επί του Ιερού Ναού, αφού το 2007 ο αείμνηστος Μητροπολίτης Νικηφόρος αφαίρεσε από τον εναγόμενο και αυτό το κτητορικό δικαίωμα. Έκτοτε, η Ιερά Μητρόπολις έχει αναλάβει τα καθήκοντα του κτήτορος και ειδικότερα τη διοίκηση, τη διαχείριση και την εν γένει πνευματική εποπτεία επί του Ιερού Ναού.

Κατόπιν των ανωτέρω αποφάσεων, η Ιερά Μητρόπολις αναλαμβάνει και στην πράξη τη διοίκηση και διαχείριση του Ιερού Ναού, που με την απόφαση του Εφετείου χαρακτηρίζεται «εκτός συναλλαγής».

Ως εκ τούτου, απευθυνόμαστε στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, στο οποίο ανήκει ο Ι. Ναός, και αρχίζουμε τον αγώνα για την εν γένει αποκατάστασή του, προκειμένου να αποδοθεί και πάλι στο λαό της Λευκάδος μας για τη Λατρεία του Υψίστου και την τιμή του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ευχαριστίες οφείλονται στους δικηγόρους κ. κ. Όλυμπο Παρασκευά και Διονύσιο Φιλιππόπουλο, καθώς και στους μάρτυρες, οι οποίοι αφιλοκερδώς υποστήριξαν τα δίκαια της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στην ως άνω υπόθεση, αλλά και σε όσους συστρατεύθηκαν με την τοπική μας Εκκλησία στον αγώνα της για τη διάσωση του σπουδαιότατου αυτού εκκλησιαστικού μνημείου.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης, καθώς και το σχετικό αποδεικτικό υλικό και τα έγγραφα είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου.

Λευκάδα, 15 Οκτωβρίου 2014

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Προηγουμενο αρθρο
Αμάλ Αλαμουντίν, η χαρά της μάνας - Της Ρέας Βιτάλη
Επομενο αρθρο
Αγώνας Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας «Μαρίνος Ζαμπάτης»

1 Σχόλιο

  1. Νίκος Ζαβιτσάνος
    15 Οκτωβρίου 2014 at 14:27 — Απάντηση

    Μήπως σ αυτή την ανακοίνωση θα έπρεπε να αναφέρεται κάπου και το όνομα του πρώην Δημάρχου Λευκάδας, Βασίλη Ν. Φέτση, ο οποίος εκτός των άλλων έχει δαπανήσει και το ποσό των 8.000,00€ για να αντικρούσει τις μηνύσεις που του έχουν υποβληθεί απο τον φερόμενο ως κτήτορα του Ναού;

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.