HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοίνωση του Σωματείου «Φίλοι του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα Λευκάδας»

Ανακοίνωση του Σωματείου «Φίλοι του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα Λευκάδας»

Ανακοίνωση του Σωματείου « Φίλοι του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα Λευκάδας», που αφορά στον Άγιο Σπυρίδωνα.

Σχετικά με το παραπάνω θέμα το Σωματείο μας ανακοινώνει τα παρακάτω:

Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση, να κάνουμε γνωστό στους συμπολίτες μας και στην τοπική κοινωνία της Λευκάδας, ότι την Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα με την παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη της Ι.Μ. Λευκάδας & Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλου, της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, της προϊσταμένης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αιτ/νίας και Λευκάδας, κ. Ολυμπίας Βικάτου, της Διεύθυνσης του Τμήματος Αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Θεμιστοκλή Βλαχούλη και κ. Χωραφά και του υποψηφίου Βουλευτή Λευκάδας κ. Θανάση Καββαδά, ετελέσθη  Αγιασμός για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα, σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αναδόχου Εταιρίας. 

Δικαιώνεται και υλοποιείται μία συνεχής και αδιάκοπη προσπάθεια 16 χρόνων, που ξεκίνησε το 2007, όταν σαν Δήμαρχος Λευκαδίων, έφερα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας και με συντονισμένες προσπάθειες και ενέργειες με τους συναρμόδιους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αιτ/νίας & Λευκάδας, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της Υπηρεσίας των Δημόσιων Κτημάτων Λευκάδας. 

Το Σωματείο μας, στα 16 αυτά χρόνια, με νομικές παρεμβάσεις που ήταν πολλές και οικονομικά δαπανηρές, με ψυχικές δοκιμασίες και στεναχώριες και ενίοτε απογοητεύσεις, με πίστη όμως ακράδαντη στο δίκαιο του αγώνα μας και την βοήθεια του Αγίου Σπυρίδωνα, φθάσαμε στην σημερινή ευχάριστη θέση. 

Θερμές ευχαριστίες στον Άγιο Σπυρίδωνα, προστάτη του Ναού και της τοπικής κοινωνίας, για την ευλογία του και την βοήθειά του, στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, που με δύο παρουσίες της στο Άγιο Σπυρίδωνα, ταυτίστηκε και σύνδεσε το όνομά της με το συγκεκριμένο έργο και η τοπική κοινωνία της Λευκάδας δίκαια την θεωρεί «κτήτορα» και «οικοδόμο» του Ι.Ν., στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη της Ι.Μ. Λευκάδας & Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλο για την βοήθεια και την συνεργασία με το Σωματείο μας, στην κ. Ολυμπία Βικάτου προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αιτ/νίας & Λευκάδας που πέρα από το άρτιο υπηρεσιακό της ενδιαφέρον λειτούργησε δείχνοντας κατάθεση ψυχής και αγάπης και σεβασμού για τον Άγιο Σπυρίδωνα, στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, στο Τμήμα Αποκατάστασης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Θεμιστοκλή Βλαχούλη και κ. Χωραφά, στην προϊσταμένη των Δημοσίων Κτημάτων στην Λευκάδα κ. Μαρία Τζωρτζοπούλου για την ανυποχώρητη θέση της στο θέμα του Αγίου Σπυρίδωνα, στην κ. Θεοδώρου εκπρόσωπο του Ν.Σ. του Κράτους και στον Θανάση Καββαδά για την βοήθεια του, μα πάνω από όλα πολλές και θερμές ευχαριστίες στους συμπολίτες μας Λευκαδίτες και στον ηγούμενο της Ι.Μ. Φανερωμένης κ. Νικηφόρο, για την στήριξή τους και την ηθική βοήθειά τους , όλα αυτά τα 16 χρόνια.

Το Σωματείο μας, έκανε πρόταση-αίτηση στην κ. Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού και στην προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αιτ/νίας και Λευκάδας, να δοθεί πίστωση για την συντήρηση των ιερών εικόνων και σκευών του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα, ώστε παράλληλα με την αναστήλωση και αποκατάσταση του Ι.Ν. να ολοκληρωθεί και η παραπάνω δράση και τα επίσημα εγκαίνια να γίνουν με κάθε λαμπρότητα και να παραδοθεί ο Άγιος Σπυρίδωνας, στον Λαό της Λευκάδας, στον οποίο ανήκει, όπως ήταν και τον θυμούνται οι συμπολίτες μας.  

Λευκάδα 6-7-2023

Για το ΔΣ 

Ο πρόεδρος: 

Βασίλης Φέτσης (πρώην Δήμαρχος Λευκαδίων) 

Τα μέλη του Σωματείου μας: 

Σπύρος Αργύρης
Νίκος Κοκόλιας
Θανάσης Σίδερης
Θοδωρής Γεωργάκης

Προηγουμενο αρθρο
Το seatrac στην παραλία της  Λυγιάς δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί
Επομενο αρθρο
Ο εποικισμός στη Λευκάδα (1697) - (Η περίπτωση Μάρκου Νέγρη)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.