HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑπόφαση του Δ.Σ Λευκάδας για αδελφοποίησή με το Δήμο Zhoushan Κίνας

Απόφαση του Δ.Σ Λευκάδας για αδελφοποίησή με το Δήμο Zhoushan Κίνας

Ένα θέμα που συζητήθηκε στην τελευταία (19/1) συνεδρίαση του Δ.Σ. ήταν η αδελφοποίησή της Λευκάδας με το Δήμο Zhousan Κίνας. Τόσο αυτό το θέμα όσο και ακόμα ένα, που υπογραμμίσαμε από αυτή τη συνεδρίαση, έμειναν –από έλλειψη χρόνου λόγω εκλογών- στην άκρη.

Υπάρχουν δυο απόψεις στους δημότες σε ότι έχει να κάνει με τις αδελφοποιήσεις μεταξύ Δήμων. Υπάρχει η άποψη ότι αυτές γίνονται για να αποτελέσουν ευκαιρία για δωρεάν ταξιδάκια αιρετών και παρατρεχάμενων. Υπάρχει ακόμα η άποψη πως αν οι αδελφοποιήσεις γίνουν με σωστά κριτήρια με φειδώ και σύνεση, δεν τελειώσουν μετά τους λόγους και τις δεξιώσεις, αλλά έχουν συνέχεια και συνέπεια, μπορούν να προσφέρουν πολλά και σε πολλούς τομείς.

DSCN3199Εισηγητής του θέματος από τη μεριά του Δήμου ήταν ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Σπύρος Αρβανίτης. Στην ενημέρωσή του προς το σώμα ανέφερε ότι η αδελφοποίηση της Λευκάδας και της πόλης Zhousan Κίνας έχει αφετηρία το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ. Αποβλέπει στη συνεργασία των δυο πόλεων πάνω σε θέματα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Ο Δήμος Ζουσάν (Zhoushan) είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις πόλεις-μεγαθήρια της Κίνας, έχει μόλις 1.140.000 κατοίκους. Πρόκειται για νησιωτικό Δήμο και αποτελείται από πολλά νησιά και νησάκια – συνολικά 1390 νησιά και 3.306 νησίδες. Η Zhoushan έχει μακρά ιστορία.

Ανέφερε ακόμα ο κ. Αρβανίτης: Στις 5 Δεκέμβρη του παρελθόντος έτους, με μεσολάβηση της κινέζικης Πρεσβείας, επισκέφτηκε τον Δήμο κινέζικη αντιπροσωπεία 10 ατόμων, με επικεφαλής τον αναπληρωτή Δήμαρχο, επιχειρηματίες και άλλους αξιωματούχους από την πόλη Zhoushan.
Κατά την διάρκεια της 24ώρης παραμονής τους στην Λευκάδα είχαν γόνιμη συζήτηση με τον κύριο Δήμαρχο, για θέματα συνεργασίας και ανάπτυξης, γνώρισαν το νησί μας, τις ακτές και την ενδοχώρα και επισκέφτηκαν σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Οι πολιτιστικές, μορφωτικές ανταλλαγές και τουριστικές επαφές μας με την Κίνα, θα συντελέσουν στο να γίνει γνωστός ο τόπος μας στην Κίνα ως τόπος τουριστικού προορισμού.

DSCN9809Η Μαριάννα Καρφάκη στην τοποθέτησή της δήλωσε πως δεν βλέπει τίποτα θετικό με την παραπάνω αδελφοποίηση και συνέχισε: Εγώ με την δική μου λογική, δεν μπορώ να βρω απαντήσεις ποιο είναι το κίνητρο, ποιοι είναι ο στόχοι, τι εξυπηρετεί αυτή η αδελφοποίηση με αυτή την συγκεκριμένη πόλη. Έχουμε κοιτάξει, πριν κάνουμε αυτή την εισήγηση για την αδελφοποίηση αν προηγούμενες αδελφοποιήσεις με άλλες πόλεις έχουν προσφέρει κάτι στον Δήμο; Εδώ έχω ένα κατάλογο αδελφοποιήσεων, που πλην 1-2 πόλεων δεν βρίσκω κάποια άλλη αδελφοποίηση να έχει προχωρήσει και να έχει προσφέρει.

Νομίζω ότι πιο πολύ με το θυμικό γίνεται αυτή η πρόταση. Δεν ήταν μόνο οι Κινέζοι στα φεστιβάλ τόσα χρόνια, κύριε Αρβανίτη, έρχονται πάρα πολλά συγκροτήματα, δεν μπορεί με κάθε ένα που έρχεται και φιλοξενούμε και χορεύει ή να μας δίνει κάτι, να έχουμε μια αδελφοποίηση.

Κοινά χαρακτηριστικά, κάποια ταυτότητα, κάτι που να μας συνδέει με αυτή την πόλη δεν βρίσκω. Πολιτιστικά, παιδεία, τι να ανταλλάξουμε; Να πάνε φοιτητές μας εκεί ή να έρθουν από εκεί εδώ;
Δεν βλέπω κάτι που να με πείθει ότι υπάρχουν στόχοι, υπάρχουν κίνητρα και ότι κάποιοι φορείς θα εξυπηρετηθούν από την αδελφοποίηση.

DSCN3631Το θέμα έκλεισε ο Δήμαρχος τονίζοντας: Οι αδελφοποιήσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή, αυτό ως γενική αρχή για την αντίληψή μας. Εμείς στρατηγικά επιλέγουμε, το ζήτημα της αδελφοποίησης με κινέζικη πόλη, όπως στρατηγικά θα επιλέξουμε, πολύ προσεκτικά και το ζήτημα αδελφοποίησης με ρωσική πόλη. Ζητήθηκε, από την μεριά των Κινέζων, η ανάπτυξη σχέσεων, που έχουν να κάνουν και με τον πολιτισμό και με ζητήματα τα μορφωτικά και του τουρισμού. Θα γίνουν επίσης ορισμένες μορφωτικές ανταλλαγές φοιτητών, είχαμε θέσει στον Κινέζο Πρέσβη το ζήτημα ότι εμείς έχουμε εδώ πέρα ΤΕΙ που έχουν σχέση με Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων. Έχουμε στόχο μέσα από αυτή την ιστορία να αναδείξουμε το θέμα του τουρισμού ανάμεσα στα άλλα. Η Κίνα είναι μια αγορά η οποία έχει 100.000.000 τουρίστες. Ήδη πέρσι υπήρξαν 12.000 αφίξεις Κινέζων τουριστών στην Ζάκυνθο.

Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική η συγκεκριμένη αδελφοποίηση, και προφανώς εμείς εδώ, δεν πρόκειται να φέρουμε αδελφοποιήσεις, οι οποίες δεν θα παράγουν κανένα αποτέλεσμα για τον τόπο.

Το θέμα ψηφίσθηκε ομόφωνα.

Προηγουμενο αρθρο
Ευχαριστήριο βουλευτή Σταύρου Γρηγόρη
Επομενο αρθρο
Tο «γήπεδο» στους Μύλους πλημμύρισε!!

1 Σχόλιο

  1. proestos
    29 Ιανουαρίου 2015 at 01:04 — Απάντηση

    Ψηφίστηκε ομόφωνα; Και από την κυρία Καρφάκη που δεν βλέπει τίποτε θετικό;
    Κάτι δεν πάει καλά στο Δημοτικό συμβούλιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.