HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑυγή: Για απόθεση αδρανών αποβλήτων έχει προβλεφθεί το ανενεργό λατομείο της Λευκάδας

Αυγή: Για απόθεση αδρανών αποβλήτων έχει προβλεφθεί το ανενεργό λατομείο της Λευκάδας

Ενώ ακόμα δεν έχε ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο της Λευκάδας η αποδοχή της μελέτης για τον προτεινόμενο ΧΥΤΥ – η ψήφιση ως γνωστόν θα γίνει την Δευτέρα 11 Ιουλίου- η καλά (;) πληροφορημένη «Αυγή» που εκφράζει τις απόψεις της κυβέρνησης γράφει: «Για απόθεση αδρανών αποβλήτων έχει προβλεφθεί το ανενεργό λατομείο της Λευκάδας».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

(Οι υπογραμμίσεις δικές μας)

Με ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων η Λευκάδα

Τις βάσεις θέτει πρώτος ο Δήμος Λευκάδας ανάμεσα στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη διαχείριση απορριμμάτων, καθώς χθες στο δημοτικό συμβούλιο τέθηκε προς έγκριση το τοπικό σχέδιο, το οποίο αναμένεται να ενσωματωθεί στον περιφερειακό σχεδιασμό. Την ίδια ώρα στην Κέρκυρα, ο δήμαρχος, Κ. Νικολούζος απηύθυνε αυστηρή έκκληση στους κατοίκους Τεμπλονίου να ανοίξουν τον -επί τρεις εβδομάδες αποκλεισμένο- Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δρόμοι του νησιού, εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ενημερώνει ότι από τις 7.12.2015 έχει εξασφαλίσει για τον Δήμο Κέρκυρας 4,2 εκατ. ευρώ μέσω του υπουργείου Οικονομίας. Το ποσόν προορίζεται για την προμήθεια εξοπλισμού υποδοχής, τεμαχισμού, δεματοποίησης και κομποστοποίησης απορριμμάτων, την κατασκευή υποδομών εκφόρτωσης, δεματοποίησης και εναπόθεσης απορριμμάτων, αλλά και την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων των δεμάτων. Η Περιφέρεια καλεί τον Δήμο Κέρκυρας να επισπεύσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου και την απορρόφηση των κονδυλίων έως τις 30.12.2017.

Πρόταση για χωροθέτηση ΧΥΤΥ και Μονάδας επεξεργασίας

Στη Λευκάδα, το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε χθες επί του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας του δήμου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο εκπόνησε τη μελέτη για χωροθέτηση Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και πρότεινε τις θέσεις Αμμόκαμπος, Νταμάρι Καλαβρού, Περδικοφωλιές, Μπαμπάκια και Πύργο. Με βάση το τοπικό σχέδιο, η δημιουργία Μονάδας Προεπεξεργασίας, Ανακύκλωσης, Κομποστοποίησης μπορεί να χωροθετηθεί εντός του αποκατεστημένου χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης στη θέση Αλυκές Λευκάδας και μέρος αυτής εντός της εγκεκριμένης έκτασης περιβαλλοντικών υποδομών στον χώρο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Λευκάδας.

Το προϋπολογιζόμενο κόστος κατασκευής της μονάδας ανέρχεται στα 5,77 εκατ. ευρώ. Η μονάδα θα δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα, αλλά και ανακυκλώσιμα ή οργανικά που μπορούν να γίνουν κομπόστ και εκτός των παραγώμενων στον Δήμο Λευκάδας θα δέχεται και του Δήμου Μεγανησίου, όπως και των νησιών Καλάμου και Κάστου.

Η μονάδα περιλαμβάνει μια γραμμή επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 12 τόνων / ώρα, η οποία θα δέχεται τα σύμμεικτα απορρίμματα και αυτά που συγκεντρώνονται στον μπλε κάδο.

Προβλέπεται μονάδα κομποστοποίησης, δυναμικότητας 18.000 τόνων / έτος, η οποία θα δέχεται τα διαχωρισμένα οργανικά, καθώς και τα οργανικά που προέρχονται από διαλογή στην πηγή. Τα ανακτημένα ανακυκλώσιμα θα μεταφέρονται δεματοποιημένα στο Κέντρο ανακυκλώσιμων υλικών του δήμου Λευκάδας, το οποίο θα χωροθετηθεί στη θέση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Β. Λευκάδας και τα υλικά θα προωθούνται στην αγορά. Το υπόλειμμα της μηχανικής επεξεργασίας και ραφιναρίας θα οδηγείται σε νέο ΧΥΤΥ στη Λευκάδα. Το κομπόστ υψηλών προδιαγραφών που θα προέρχεται από καφέ κάδους θα χρησιμοποιείται για φυτεύσεις και αναδασώσεις, ενώ το κομπόστ από γκρι / πράσινους κάδους θα μεταφέρεται στον ΧΥΤΥ Λευκάδας για χρήση ως επικάλυψη. Για απόθεση αδρανών αποβλήτων έχει προβλεφθεί το ανενεργό λατομείο της Λευκάδας.

Πηγή: www.avgi.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ευχαριστίες στο Νοσοκομείο Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Περιμένοντας τον «Τελαμώνα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.