HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή  στη Δημόσια βιβλιοθήκη Λευκάδας

Αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή  στη Δημόσια βιβλιοθήκη Λευκάδας

Αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή  στη Δημόσια βιβλιοθήκη Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Το νέο Διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Επομενο αρθρο
Είσαι μόνη

2 Σχόλια

  1. Κωνσταντίνος
    13 Απριλίου 2024 at 22:49 — Απάντηση

    Πράγματι, άφησε σπουδαίο έργο για τους νέους επιστήμονες, ο διάσημος Έλληνας φυσικός επιστήμονας, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Τόσο μεγάλο και σπουδαίο, όσο μεγάλη και μοναδική είναι και η συμβολή του ιωνικού πολιτισμού στο παγκόσμιο ‘γίγνεσθαι”.

  2. ΦΑΙΔΡΑ
    2 Απριλίου 2024 at 20:19 — Απάντηση

    Είναι και θλιβερό που δεν είναι ευρύτερα γνωστές πραγματικά μεγάλες προσωπικότητες. Ευτυχώς στα χέρια του εξαιρετικού συγγραφέα κ.Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη που «δουλεύει» με πάθος τα βιβλία του, στηριζόμενος σε αρχειακό υλικό, φωτογραφίες , ανέκδοτες επιστολές, λεπτομέρειες σημαντικές , η προσωπικότητα του ξεχωριστού επιστήμονα ( που ήταν συγγενής με την Πηνελόπη Δέλτα) αποκτά τη θέση που της αξίζει. Και καθώς συνεχίζει την έρευνά του και δεν επαναπαύεται περιμένουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Σίγουρα η εκδήλωση θα καταδείξει άγνωστες πτυχές αυτού του τόσο σημαντικού Έλληνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να θυμηθούμε τους άξιους επιστήμονες που τίμησαν τη χώρα μας με το έργο τους σ’ όλο τον κόσμο. “Καλότυχοι” οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
    «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ (1873 – 1950)
    Ανδρών σοφών κι επιφανών Ελλήνων μαθηματικών, αρχές, αξιώματα κρατούν ες βίον ανθρώποις ωφελούν…
    Ο κληρονόμος του Θαλή, μέγας Καραθεοδωρή, την έρευνα προχώρησε, την πρόοδο εδραίωσε.
    Άριστα στη διατριβή, μα ήταν μόνο η αφορμή. Στο Γκαίτιγκεν υφηγητής και γρήγορα καθηγητής.
    Από τον Φέλιξ Κλάιν μέχρι τον Αϊνστάιν,όλοι υποκλίνονται σ’ αυτόν στο λογισμό μεταβολών.
    Στη Σμύρνη οργανώνει ανώτατες σχολές, τις έδρες πλαισιώνει με θετικές αρχές….
    Στη θερμοδυναμική η περίφημη αρχή, πρόταση ουσιαστική αξιωματικά ορθή.
    Μα και στη γεωμετρία μια μεγάλη εικασία, ανοιχτό ζήτημα θέτει που κρατά ογδόντα έτη….
    Στο χώρο ποικιλομορφία… Στο χρόνο ανισομετρία…Στον κόσμο πάντα κάτι ρέει… Σε όλα υπάρχουν κορυφαίοι!» (Θώδης Κωνσταντίνος Εκπαιδευτικός).

    Το ποίημα του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Θώδη το απήγγειλε στην εκδήλωση μνήμης για τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου και το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου „Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή“ μπροστά στον επιτάφιο Κίονα Καραθεοδωρή που είναι τοποθετημένος στην αυλή του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, στις 2.2.21, η μαθήτρια Αλεξάνδρα Καῒρη (Α΄Λυκείου)), ενώ η μαθήτρια Δήμητρα Σαρακατσάνη ανέγνωσε το κείμενο της αναγγελίας θανάτου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στην Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών, από τον τότε πρόεδρο της Αναστάσιο Ορλάνδο στις 23 Φεβρουαρίου 1950.
    Η ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
    Αναγγέλλοντας το θάνατό του ο πρόεδρος θα πει: «Μια εξέχουσα φυσιογνωμία της διεθνούς επιστήμης εξέλιπε. Υπήρξε φωτεινή διάνοια, η οποία δόξασε το Ελληνικό όνομα στο εξωτερικό διά της διδασκαλίας του και δια των περισπούδαστων συγγραμμάτων του και δια της δράσεως του. Η Ακαδημία Αθηνών θρηνεί την απώλεια όχι μόνον του μεγάλου επιστήμονος και τακτικού μέλους της, αλλά και του ανωτέρου ανθρώπου και του θερμού πατριώτου …».
    Ο μαθητής και συνεργάτης του καθηγητής Νικ. Κρητικός γράφει μεταξύ άλλων για το δάσκαλό του στο περιοδικό Παιδεία και Ζωή: «Γιατί ο Καραθεοδωρή δεν ήταν μόνον μεγάλος μαθηματικός, αλλά και εξαιρετικός άνθρωπος. Χαρίσματα της φύσεως, οικογενειακή παράδοση, καλλιέργεια και πλούσια πείρα από τη ζωή, συνέθεταν μια αληθινά γοητευτική και επιβλητική προσωπικότητα. Η κουβέντα του είχε ένα επικό στοιχείο προσιτό σ’ όλους και θελκτικό, και διά μέσου της ένοιωθε καθένας μια άδολη, ευαίσθητη, πάντα νέα ψυχή, που τίποτα ανθρώπινο δεν της ήταν ξένο…» Ο ακαδημαϊκός και φίλος του Γιώργος Ιωακείμογλου θα εκφωνήσει για τον εκλιπόντα αδάμαντα της επιστήμης: «Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δε ξαναγυρίζει. Μ’ αν είχε λάμψη δυνατή, και πάλι θα φωτίζη». ΠΗΓΗ : Ελληνικό Λύκειο Μονάχου

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.