HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΓια την εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών Επιστημόνων

Για την εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών Επιστημόνων

Μια εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας, αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών Επιστημόνων. Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση η Αναστασία Γεωργάκη, καθηγήτρια μουσικής τεχνολογίας, πρόεδρος των Μουσικών Σπουδών Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Η εκδήλωση άρχισε με την ομιλία της Μελά Ευαγγελίας, καθηγήτριας θεολόγου. Με μια εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή παρουσίασε τη θέση της γυναίκας στον τομέα της επιστήμης και ιδίως μετέφερε το νοσηρό κλίμα που επικρατούσε σε σκοτεινές εποχές και τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που συνάντησε για την αναγνώριση της αξίας της και της προσφοράς της.

Ακολούθησε η Αγγελική Κόγκα, φιλόλογος – μουσικός, που παρουσίασε το πλούσιο βιογραφικό της Αναστασίας Γεωργάκη, βιογραφικό που προκάλεσε τον θαυμασμό, όχι μόνο για τους πολλούς τομείς του επιστητού που ασχολήθηκε, αλλά και την άοκνη δραστηριότητά της και παρουσία της σε μουσικά τεκταινόμενα ανά τον κόσμο.

Τον λόγο κατόπιν πήρε η Αναστασία Γεωργάκη με θέμα: «Αναζητώντας τη σύγχρονη Υπατία στον συγκερασμό Μουσικής & Επιστήμης στην ψηφιακή εποχή». Με έναν ρέοντα, λιτό λόγο μας μετέφερε στην Αλεξάνδρεια του 4ου μ.Χ. αιώνα, το σημαντικότερο κέντρο διανόησης του ελληνικού πολιτισμού, την πολυπολιτισμική μητρόπολη, τον τόπο όπου γεννήθηκε, έζησε και δίδαξε η Υπατία, η νεοπλατωνική φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος. Εκεί όπου η αξιόλογη διανοούμενη δημιούργησε έναν πνευματικό κύκλο μαθητών που ήρθαν να σπουδάσουν, εντυπωσιασμένοι από τα πνευματικά και διανοητικά της χαρίσματα. Μας μετέφερε σε ένα κλίμα όπου μια γυναίκα, μια από τις πιο γοητευτικές μορφές στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης, δίδασκε μαθηματικά, αστρονομία, αριστοτελική λογική, πλατωνική θεωρία, πυθαγόρεια φιλοσοφία.

Στη συνέχεια, με μια δεινή άνεση που την τροφοδοτεί η πολυμάθειά της, η ομιλήτρια μας ταξίδεψε στον θαυμαστό κόσμο της αρχαίας ελληνικής διανόησης και την άρρηκτη σχέση της με τη μουσική. Μας μίλησε για τον Όμηρο και τον δακτυλικό εξάμετρο στίχο του, τη Σαπφώ και τη λύρα της, τον Πυθαγόρα τον Σάμιο, φιλόσοφο, μαθηματικό και θεωρητικό της μουσικής, για το μονόχορδο του, ένα πρώιμο μουσικό όργανο και ένα πρώιμο αστεροσκοπείο, που μελετούσε τους ήχους που παρήγαγαν τα ουράνια σώματα, έναν αρχέγονο μηχανισμό των Αντικυθήρων. Αυτή η μεγάλη προσωπικότητα, συνδύασε τα μαθηματικά με τη μουσική και  μελέτησε τα άστρα δια μέσου της μουσικής. Κατόπιν πέρασε στους μετέπειτα μεγάλους φιλοσόφους, τον ιδεαλιστή Πλάτωνα και τον εμπειρικό Αριστοτέλη και τις περίφημες ρήσεις τους για την επίδραση της μουσικής στην διάπλαση της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Με τη μαγεία του λόγου της στη συνέχεια μύησε και τον πλέον αμύητο στη μουσική της καθημερινότητας,  της φύσης, των πουλιών, τις νότες που το καθένα εκπέμπει και γέμισε τις ψυχές των ακροατών με όμορφα συναισθήματα, αυτήν την ψυχική πληρότητα και συγχρόνως την ψυχική ανάταση που αποσπά από τα υλικά και τα γήινα και χαρίζει αναντικατάστατες ανθρώπινες στιγμές. Αυτή είναι η γλώσσα της μουσικής που ως γλώσσα δεν είναι επινόηση του ανθρώπου αλλά του Μεγάλου Δημιουργού, η έκφραση της αρμονίας και της ανθρωπιάς, που αν συνδεθεί με την επιστήμη ίσως ο κόσμος μας γίνει καλύτερος. Αυτό είναι και το μήνυμα της ομιλίας.

Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα που διοργάνωσε αυτή την εκδήλωση: Ευαγγελία Μελά, Αγγελική Κόγκα, Αγγελική Φούρου, Αγγελική Κτενά και Αναστασία Κορκού.

Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες από καρδιάς στην αγαπημένη μου μαθήτρια Αναστασία Γεωργάκη για τις όμορφες στιγμές που μας χάρισε.

Αναστασία μου, να είσαι πάντα υγιής, ευτυχισμένη και δημιουργική, για να προσφέρεις στον τομέα που διάλεξες να διακονήσεις τόσο υπέροχα και δυναμικά!

Δέσποινα Καλέζου

Προηγουμενο αρθρο
Λιμεναρχείο Λευκάδας: Δελτίου επιδείνωσης καιρού για 25/02
Επομενο αρθρο
Ναυάγιο στο Βλυχό Λευκάδας και διαχρονικά προβλήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.