HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΔελτίο Τύπου – Πρόσκληση Κίνησης Ενεργών Πολιτών Λευκάδας

Δελτίο Τύπου – Πρόσκληση Κίνησης Ενεργών Πολιτών Λευκάδας

Δελτίο Τύπου – Πρόσκληση

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 22/03/2023, η δεύτερη συνάντηση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Λευκάδας. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε ως πρωτεύουσα ανάγκη, εν όψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, η διασφάλιση της ελεύθερης κίνησης των κατοίκων της πόλης και των επισκεπτών του νησιού, της ασφαλούς κίνησης των οχημάτων και της δυνατότητας πρόσβασης σε τμήματα παραλιών ελεύθερα από ομπρελοξαπλώστρες. Ζητήματα καίρια τόσο για την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, όσο και για την ασφάλεια όλων μας. 

Οι κάτοικοι όχι μόνο της πόλης της Λευκάδας αλλά και κάθε οικισμού έχουμε την εμπειρία επικίνδυνων σημείων στο δημοτικό και επαρχιακό μας οδικό δίκτυο. Πληρέστερη εικόνα από όλους μας έχει το Τμήμα Τροχαίας Λευκάδας, αφού εκεί καταγράφονται όλα τα περιστατικά ατυχημάτων και δυστυχημάτων στον νομό μας. 

Είναι επίσης κοινή εμπειρία η δυσχέρεια κίνησης των πεζών λόγω της υπερκατάληψης κοινόχρηστου χώρου (δρόμοι, πεζοδρόμια, πλατείες) από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Είναι απολύτως κατανοητή η ανάγκη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και άλλωστε όλοι κατά καιρούς απολαμβάνουμε τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό μας σε τέτοια σημεία. Ωστόσο, είναι άκρως επικίνδυνο να αναγκάζονται οι πεζοί να περπατούν σε δρόμους γεμάτους κίνηση και συχνά με αποκομμένη την ορατότητα ή να μην μπορούν να διασχίσουν τον πεζόδρομο λόγω της υπερβολικής ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων ή της ανεξέλεγκτης στάσης και στάθμευσης οχημάτων. Είναι ακόμη πιο επικίνδυνη η κατάσταση αυτή για τους εργαζόμενους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Ένα εξίσου γνωστό θέμα είναι η υπερκατάληψη των παραλιών από ομπρελοξαπλώστρες που αναπτύσσουν επιχειρήσεις, καταλαμβάνοντας χώρο πολύ μεγαλύτερο από αυτόν για τον οποίον έχουν λάβει άδεια. Έχει καταστεί χρόνιο πρόβλημα που παράγει αρνητικά σχόλια όχι μόνο από μόνιμους κατοίκους αλλά και από τουρίστες. Φυσικά ένας άνθρωπος έχει δικαίωμα να απολαμβάνει υπηρεσίες που παρέχονται από επιχειρήσεις όμορες σε παραλίες. Είναι ωστόσο αναφαίρετο δικαίωμα και προστατεύεται από το Σύνταγμα και την νομοθεσία το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στην παραλία και τη θάλασσα και να μπορεί να απολαμβάνει το παγκόσμιο αυτό αγαθό δωρεάν. 

Καλούμε τους κατοίκους του νομού, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες την επόμενη Τετάρτη, 29/03/2023, στις 18:30, στο Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας, σ’ έναν διάλογο ουσιαστικό όπου καθένας που συμμετέχει θα μπορεί να προσκομίσει την εμπειρία του στα εξής θέματα:

  1. Επικίνδυνα σημεία του δημοτικού και επαρχιακού δικτύου.
  2. Σημεία στα οποία η διέλευση των πεζών δυσχεραίνει από την υπερκατάληψη κοινόχρηστων χώρων. 
  3. Παραλίες στις οποίες η ελεύθερη πρόσβαση και χρήση έχει καταστεί εν τοις πράγμασι ουσιαστικά αδύνατη τους μήνες της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου. 

Όλοι απολαμβάνουμε τα οφέλη της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού μας, ακόμη και χωρίς να συμμετέχουμε επιχειρηματικά σ’ αυτήν. Είναι η ποικιλία επιχειρήσεων, η ζωντάνια που αποκτά το νησί μας, τα εισοδήματα που παράγονται και διαχέονται στον μόνιμο πληθυσμό. Ωστόσο, κάθε συμβίωση απαιτεί κανόνες οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί και κάθε πλευρά να θέτει λογικά όρια. 

Είναι αδύνατον να εφαρμοστούν λύσεις μαγικές μέσα σε μία χρονιά, όπως για παράδειγμα να αναβαθμιστεί όλο το επαρχιακό δίκτυο ή να κατασκευαστούν παντού πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι και ράμπες για άτομα με κινητικές δυσκολίες, παρότι αυτά οφείλουν οι αρμόδιες αρχές να τα προγραμματίσουν για το άμεσο μέλλον. 

Μπορούν, ωστόσο, να εφαρμοστούν άμεσες λύσεις για την τρέχουσα σεζόν ώστε να μειωθεί η επικινδυνότητα του οδικού δικτύου, να μειωθεί η δυσχέρεια κίνησης των πολιτών και να εξασφαλιστούν ελεύθερα τμήματα σε κάθε παραλία

Εντοπίζουμε τα προβλήματα, αναζητούμε άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις, ζούμε όλοι μαζί στο νησί μας αλλά όχι ο ένας εις βάρος του άλλου!

Προηγουμενο αρθρο
Π.Ε. Λευκάδας: Νέα διανομή τροφίμων και υλικών σε δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ
Επομενο αρθρο
Συμμετοχή αθλητών του ΑΣ «Ελπίδες» στον «1ο Καλλιγώνιο Ημιμαραθώνιο Δρόμο»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.