HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕγκαίνια του νέου Επίτιμου Προξενείου της Τσεχικής Δημοκρατίας στη Λευκάδα

Εγκαίνια του νέου Επίτιμου Προξενείου της Τσεχικής Δημοκρατίας στη Λευκάδα

Στις 24 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Επίτιμου Προξενείου της Τσεχικής Δημοκρατίας στη Λευκάδα με δικαιοδοσία την προξενική περιφέρεια των Ιονίων Νήσων. Η νέα Επίτιμη Πρόξενος Ρόμανα Θερμού (Romana Thermou) ανέλαβε επίσημα το αξίωμά της, παρόντων των Διευθυντή του Προξενικού Τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας Pavel Pešek και Πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελληνική Δημοκρατία Jakub Karfík.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Ξενοφών Βεργίνης, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος & Ιθάκης Αιδεσιμολογιώτατος πατήρ Αθανάσιος Κοσμάς, η Αντιδήμαρχος κα Μαρία Μαργέλη, η Αντιδήμαρχος κα Σεβαστή Κωνσταντινίδη –Ρεκατσίνα, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Λευκάδας κ Σταύρος Γεωργάκης, ο Διοικητής της 4ης Μοίρας Πολεμικής Αεροπορίας κ. Ανδρέας Δασκαλόπουλος, ο Υ/Δ Αστυνομίας κ. Χριστόφορος Σιώζος, ο Λιμενάρχης Λ.Σ. κ. Παναγιώτης Λεωνταράκης, Διοικητής ΔΙΠΥΝ Λευκάδας κ. Ιωάννης Λιάπης, εκπρόσωποι του Δήμου Λευκάδας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Τουρισμού του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Ιωάννης Λιβιτσάνος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας κ. Μανώλης Θερμός, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, η Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας κα Βασιλική Μήτσουρα, η Αντιπρόεδρος της «Νέας Χορωδίας» κα Βασιλική Πολίτη, ο Πρόεδρος του «Ορφέα» κ. Απόστολος Καραβίας, η εκπρόσωπος της «Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών» Δρ. Άννα Σκλαβενίτη, ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας κ. Νίκος Κονιδάρης, οι εκπρόσωποι της πολιτικής, εμπορικής, επιχειρηματικής και πολιτιστικής κοινότητας του νησιού, εκπρόσωποι του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου και η Τσεχική και Σλοβακική κοινότητα μονίμων κατοίκων στη Λευκάδα. Παρέστησαν επίσης ο Κοσμήτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιος Ευσταθίου, και ο π. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Προσκεκλημένοι από την επιστημονική κοινότητα της ηπειρωτικής Ελλάδας και φίλοι της Τσεχίας ήταν ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός και η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια κα Σοφία Ηλιοπούλου. 

Η τελετή των εγκαινίων έλαβε χώρα στη ζεστή και φιλόξενη αίθουσα του καφέ «Boschetto». Εκεί, αρχικά τελέστηκε αγιασμός από τον πατέρα Αθανάσιο Κοσμά και ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί – ομιλίες από τους επίσημους προσκεκλημένους, στις οποίες όλοι αναφέρθηκαν τόσο στις άριστες διαχρονικά σχέσεις Ελλάδας – Τσεχίας, όσο και στην τεράστια σημασία της ίδρυσης του Επίτιμου Προξενείου Τσεχικής Δημοκρατίας στο νησί της Λευκάδας. Ιδιαίτερα, η νέα Επίτιμη Πρόξενος, κα Ρόμανα Θερμού, εξέφρασε την χαρά και συγκίνησή της για την θερμή ανταπόκριση όλων των παρισταμένων και για την τιμή που της αποδίδεται με την ανάθεση των καθηκόντων της, καθώς και την επιθυμία να υποστηρίξει δραστηριότητες που στοχεύουν στην ενίσχυση των αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ της Τσεχίας και της Ελλάδας. Στο σημείο αυτό, ακούστηκαν οι Εθνικοί Ύμνοι των δύο χωρών και ακολούθησε η συμβολική πράξη κοπής της κορδέλας, συνοδευόμενη από την πρόποση «Υγεία-Na zdraví!». Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν στον χώρο του ξενοδοχείου «ΛΕΥΚΑΣ», όπου δόθηκε συναυλία από την Μπαντίνα και το σύνολο Βαλκανικής Μουσικής, του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας. Η βραδιά έκλεισε με μπουφέ παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας. 

Η δράση του Επίτιμου Προξενείου στη Λευκάδα θα συμβάλλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Τσεχικής και Ελληνικής Δημοκρατίας στα Ιόνια Νησιά, ιδίως στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.  Η Λευκάδα και άλλα Ιόνια Νησιά κατοικούνται μόνιμα από την τσεχική κοινότητα και αποτελούν δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό για τους Τσέχους τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων των ιστιοπλόων. Οι άνθρωποι αυτοί θα καλωσορίσουν αναμφίβολα τις υπηρεσίες του νέου Επίτιμου Προξενείου της Τσεχίας, στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως λ.χ. απώλεια ή κλοπή προσωπικών εγγράφων ή σε θέματα σχετικά με ληξιαρχικές πράξεις που θα προκύπτουν στην επικράτεια της Ελλάδας.

Το Επίτιμο Προξενείο εδρεύει στο Ξενοδοχείο Boschetto, οδ. Γουλιέλμου Δαίρπφελδ 1 (Goulielmou Dairpfeld 1), 31100 Λευκάδα. Η έναρξη της λειτουργίας του για το κοινό θα γίνει στις 29 Απριλίου 2024. Από την ημερομηνία αυτή θα είναι διαθέσιμο και ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Lefkada.honorary@mzv.gov.cz) και τηλεφωνικά στο +30 26450 202 44. Οι ώρες λειτουργίας του γραφείου για το κοινό είναι κάθε Τετάρτη από τις 9:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. Κατά τη διάρκεια των ωρών αυτών, το Επίτιμο Προξενείο θα δέχεται με προτεραιότητα πολίτες που θα έχουν κλείσει ραντεβού.

Για την πολύτιμη βοήθειά τους, το Επίτιμο Προξενείο της Τσεχικής Δημοκρατίας στη Λευκάδα ευχαριστεί τους:

Πατέρα Αθανάσιο Κοσμά, Ξενοδοχείο Boschetto, Μανώλη Θερμό, Ξενοδοχείο Λευκάς, Πέτρο Γαντζία, Καίτη Γαντζία, Καφέ Boschetto, Μιχάλη Θερμό, Κωνσταντίνα Κύρκου, Ελεωνόρα Πούλια, Νίκο Ομηρίδη, Μουσικό Σχολείο Λευκάδας, Μαθητές Μουσικού Σχολείου Λευκάδας, Νίκο Κονιδάρη, Άννα Καταγή, Καλλίδωρο Χατζόπουλο, Γιώτα Βερυκίου, Φρόσω Χαλικιοπούλου (φωτογραφικό υλικό), Αλίκη Λαγκαδιανού (οπτικοακουστικό υλικό), Δρα Παρασκευή Κοψιδά-Βρετού, Αγγελική Κόγκα, Μαρία Ρούσσου, Ιωάννα Φίλιππα (δημιουργός της έντυπης παρουσίασης με αναφορές για το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας, το Τσέχικο φολκλόρ και την αδελφοποίηση πόλεων  Λευκάδας και Στράζνιτσε), Βασιλική Μήτσουρα, Κωνσταντίνο Κατηφόρη, Μαρία Μέγα, Μανώλη Θερμό (επιμέλεια μπουφέ), Γεωργία Παρθένη Θερμού, Ελένη Φίλιππα, Κώστα Κατωπόδη, Βασίλη Κατωπόδη, Ανδρέα Σταύρακα, Νίκο Θερμό (Εκδόσεις Fagotto), Σπύρο Αρβανίτη, Anthi Zerva.

Προηγουμενο αρθρο
Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια και απαγόρευση κυκλοφορίας  για το Πάσχα και την Πρωτομαγιά
Επομενο αρθρο
Προσωρινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 28/4

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.