HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ«Εφυγε» ο σπουδαίος Γιώργος Μιχαλακόπουλος

«Εφυγε» ο σπουδαίος Γιώργος Μιχαλακόπουλος

Ενας από τους σημαντικότερους και πιο συνεπείς στην Τέχνη του ηθοποιός του θεάτρου, του σινεμά και της τηλεόρασης: άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 85 ετών

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, κινηματογράφου, και τηλεόρασης.

Ποιος ήταν

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1938 στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

Στο θέατρο είχε εμφανιστεί σε παραστάσεις όπως «Εγκλημα και Τιμωρία», «Ο θάνατος του εμποράκου», «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν» και «Το τίμημα». Στον κινηματογράφο έπαιξε σε ταινίες όπως «Ξύπνα Βασίλη», «Η ωραία του κουρέα», «Ενας ιππότης για τη Βασούλα» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα». Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε τη δεκαετία του ’70 στην τηλεοπτική σειρά «Εκείνος κι εκείνος», όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο.

Είχε κερδίσει το Α’ Βραβείο Ανδρικού ρόλου Καρόλου Κουν και το βραβείο «Αιμίλιος Βεάκης». Επίσης, είχε διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων (1974-1986) και αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.

Διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Θεάτρου. Υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων κατά την περίοδο 1974-1986, και Αντιπρόεδρος ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Ηταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Αθηνά Μιχαλακοπούλου, και μαζί της είχε αποκτήσει δύο κόρες, την Ιωάννα, που είναι σκηνοθέτρια, και την Ελένη, που είναι ζωγράφος. Είχε δηλώσει πως ήταν αριστερός, αλλά δεν πρόσκειται σε κάποιο κόμμα.

Πηγή: Protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
 Με τον Παναιτωλικό οι γυναίκες των Ελπίδων Λευκάδας το Σάββατο 16/12
Επομενο αρθρο
Χριστουγεννιάτικη συναυλία Παιδικής χορωδίας και Τμήματος εκμάθησης μουσικών οργάνων του Ορφέα

2 Σχόλια

  1. Χ.Μ
    16 Δεκεμβρίου 2023 at 22:44 — Απάντηση

    “ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ”….διάλογος:
    “-Πάει κι αυτός;
    -Ε ναι, πάει. Αυτή είναι η μοίρα μας.
    -Κι εκείνος;
    -Εκείνος κι εκείνος και ο άλλος. Κανείς δε γλυτώνει..
    -Σόλων μωρό μου, δε γίνεται αυτό! Κι εμείς πώς μιλάμε τώρα;
    -Λουκά μην είσαι παιδί. Εμείς είμαστε χαρακτήρες, ήρωες, άλλοι γράφουν για μας.
    -Και δεν μου λες Σόλων, θα μας ξεχάσουν;
    -Χαχαχα! Λουκά γίνεσαι ανόητος. Και βέβαια θα μας ξεχάσουν. Όλοι ξεχνιούνται.
    -Όχι Σόλων όχι! Εμάς θα μας θυμούνται. Θέλω να μας θυμούνται.
    -Όχι Λουκά, εμείς δεν μπήκαμε στο σύστημα, δε γίναμε ίδιοι. Μείναμε έξω Λουκά, έξω.
    -Ωωω Σόλων φοβάμαι…
    -Λουκά μωρό μου έλα, πάμε να πιούμε μια πορτοκαλάδα. Έλα να βρούμε και τον άλλον και πάμε ήσυχα ήσυχα να ξεχαστούμε. Να γίνουμε πια ελεύθεροι.
    -Σόλων, θα είμαστε όμως μαζί;
    -Ναι Λουκά μου. Μαζί. Και οι τρεις…”

  2. ΦΑΙΔΡΑ
    16 Δεκεμβρίου 2023 at 21:01 — Απάντηση

    Η ΕΡΤ2, τιμώντας τη μνήμη του εξαιρετικού ηθοποιού Γιώργου Μιχαλακόπουλου, τροποποιεί το πρόγραμμά της την Κυριακή 17/12/2023 και μεταδίδει σε επανάληψη ένα επεισόδιο από τη θρυλική σειρά «Εκείνος κι Εκείνος» του Κώστα Μουρσελά , στις 13:00, ενώ στις 13.20 το επεισόδιο «Γιώργος Μιχαλακόπουλος – 1974» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Η ιστορία των χρόνων μου», που ήταν αφιερωμένο στον σπουδαίο ηθοποιό και σκηνοθέτη.
    Η πρωτότυπη σειρά θεατρικών μονόπρακτων «Εκείνος κι Εκείνος» τάραξε τα νερά της Ελληνικής τηλεόρασης με κείμενα γεμάτα με αντικαθεστωτικά μηνύματα -που τα περνούσε έμμεσα στο κοινό-. Εξαιρετική η απόδοση, από δύο τεράστιους ηθοποιούς το Βασίλη Διαμαντόπουλο (Λουκάς) και το Γιώργο Μιχαλακόπουλο (Σόλων).
    Το δικτατορικό καθεστώς, αδυνατούσε να συλλάβει τα μηνύματα, αν και πολλοί στρατιωτικοί έβλεπαν πως υπάρχουν συμβολισμοί στη σειρά, όμως οι λογοκριτές δεν μπορούσαν και να αποδείξουν ότι η σειρά στοχεύει στον «αποπροσανατολισμό» του σιδεροδέσμιου λαού, και έτσι μια χαραμάδα φωτός προστέθηκε στη σκοτεινή τηλεοπτική πραγματικότητα της χούντας.
    Ο Σόλων και ο Λουκάς, δύο αιώνιοι απροσάρμοστοι της ζωής, που τριγυρνούν ελεύθεροι, , μακριά από τον δήθεν καθωσπρεπισμό, ρακένδυτοι αλλά πάντα αξιοπρεπείς, θυμίζουν και καυτηριάζουν την ηθική ένδεια του πολιτισμού μας. Παραμένουν μονίμως εκτός των τειχών, εκτός των αγαθών που προσφέρει η καταναλωτική κοινωνία, ο ένας από θέση (Σόλων) κι ο άλλος από ένστικτο (Λουκάς), για να διατηρήσουν την απόλυτη προσωπική τους ελευθερία. Ο Σόλων και ο Λουκάς διασχίζουν την πόλη και σατιρίζουν, ψυχογραφούν, σαρκάζουν και αυτοσαρκάζονται. Με το σχολιασμό, την ανταλλαγή απόψεων, τις ασταμάτητες φιλοσοφικές συζητήσεις για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, προσπαθούν να κατανοήσουν, χωρίς να τους πνίγει το άγχος των ανθρώπων που κατοικούν στις μεγάλες πόλεις, τα μυστήρια και τον παραλογισμό της κοινωνίας και παρότι έλκουν τη καταγωγή τους από το θέατρο του παραλόγου και τους ήρωες του Μπέκετ, παραμένουν πάνω απ΄ όλα δυο γνήσιοι και προβληματισμένοι Ρωμιοί.
    Η σειρά δυστυχώς δεν σώζεται σε αρχείο της ΕΡΤ κι αυτός είναι ο λόγος που δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη, με τις ευθύνες να βαραίνουν τους «υπεύθυνους» της δεκαετίας του ’80 που έσβηναν τις κασέτες για να γράψουν αγώνες ποδοσφαίρου. Ο,τι προβάλλεται είναι από προσωπικά αρχεία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.