HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΖημιές προκάλεσε ο δυνατός αέρας στη Λευκάδα

Ζημιές προκάλεσε ο δυνατός αέρας στη Λευκάδα

Ο δυνατός αέρας (γραίος), που μαστίζει από χτες το νησί της Λευκάδας προκάλεσε όπως ήταν φυσικό αρκετές ζημιές.

Χτες το βράδυ έξω από τα δικαστήρια –όπως έγραψε στο facebook ο Τίμος Σουρτζής- ένας κλώνος από ευκάλυπτο έπεσε πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Απαιτήθηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δήμου για την «απελευθέρωση» του αυτοκινήτου.

198

Λίγο πριν φτάσουμε στους Καρυωτες, μέσα σε οικόπεδο, ξεριζώθηκε ολόκληρο πεύκο. Ελπίζουμε να μην προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

DSCN4313

DSCN4314

Στο δρόμο μεταξύ Τσουκαλάδων και Αγίου Νικήτα έπεσαν επίσης κάποια πεύκα. Το απόγευμα είχαν όλα κοπεί και μεριαστεί έξω από το δρόμο.

Τώρα όσον αφορά τα πεύκα, τα είδα από κοντά, περισσότερο από τον αέρα συντέλεσε η αρρώστια από την οποία έχουν προσβληθεί, η βαμβακίαση (Margarodidae, το Marchalina hellenica). Είναι η λευκή, σαν βαμβάκι επικάλυψη, που βλέπουμε στους κορμούς των πεύκων. Από βαμβακίαση έχουν προσβληθεί τα περισσότερα πεύκα της Λευκάδας, αλλά η ασθένεια αποτελεί κίνδυνο και για όλη την Ελλάδα. Όταν προσβληθεί το δέντρο γίνεται καχεκτικό και τελικά ξεραίνεται. Επομένως ο αέρας βρήκε πρόσφορο έδαφος…

Σχετικά με την βαμβακίαση όπως πληροφορήθηκα από το διαδίκτυο αναπτύσσονται πρωτοβουλίες και γίνονται προσπάθειες για την καταπολέμησή της, η οποία είναι πολύ δύσκολη. Στο νησί μας απ’ όσο γνωρίζω μάλλον δεν μας έχει απασχολήσει. Έχω δει με τα μάτια μου τα πευκοδάση της νοτιοδυτικής Λευκάδας να αργοπεθαίνουν.

DSCN4318

DSCN4322

DSCN4324

Προηγουμενο αρθρο
Οι εργαζόμενοι στα διόδια Ακτίου γιόρτασαν την πρωτοχρονιά στον σταθμό
Επομενο αρθρο
Το περίπτερο του «Κοκόλια» -και όχι μόνο- μετά τη Διάνα (ανανέωση)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.