HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ επόμενη εκδήλωση της Λέσχης Ανάγνωσης θα έχει ομιλητή τον Πέδρο Ολάγια

Η επόμενη εκδήλωση της Λέσχης Ανάγνωσης θα έχει ομιλητή τον Πέδρο Ολάγια

«Η ΕΥΤΥΧΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ»-Στη Λέσχη Ανάγνωσης και Στοχασμού του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας

Mε την παρουσίαση του βιβλίου «Η ευτυχής φιλολογία» του συγγραφέα και ποιητή Διονυσίου Καψάλη, η ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, άνοιξε τις εκδηλώσεις της για τη σχολική χρονιά 2015-2016. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015, ώρα 7.30 στο Ξενοδοχείο ΝΗΡΙΚΟΣ.

Το σύντομο βιβλίο «Η ευτυχής φιλολογία» (εκδ. Άγρα, Αθήνα 2015), είναι η ομιλία αντιφώνηση του συγγραφέα στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο δοκίμιο επιλέξαμε για την ποιότητα του λόγου και προπάντων επειδή θέτει πολλά ζητήματα σχετικά με τον ηθικό ρόλο των ανθρωπιστικών γραμμάτων και του πνευματικού ανθρώπου γενικότερα.

Ταυτόχρονα συνιστά μια ευσύνοπτη περιήγηση στην έννοια της αναγνωστικής ευδαιμονίας και της ελευθερίας από την Αναγέννηση ως τον 21ο αιώνα. Τα παραπάνω ανακλώνται τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην αγωγή του σύγχρονου ανθρώπου ως πολίτη γενικότερα.

Το βιβλίο παρουσίασε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, η οποία εστίασε στην ευδαιμονία της ανάγνωσης-αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων-, όπως τεκμηριώνεται από τον συγγραφέα μέσ’από μεγάλες στιγμές της ευρωπαϊκής λογιοσύνης και των εκπροσώπων της. Για να υπογραμμίσει ότι τους συνδέει «μια γενικότερη αξιακή προδιάθεση, την οποία πρέπει να συνταιριάξουμε πλάι στη δίψα της παιδείας και την αναγνωστική ευδαιμονία, κι αυτή είναι η «δημόσια αρετή».

«…συμπολίτες στη μεγάλη και ευγενική δημοκρατία των γραμμάτων, κρατάμε στα χέρια μας ένα λαμπερό κομμάτι ηθικής τύχης», έγινε αφορμή μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης μεταξύ των παρευρισκομένων, πάνω σε θέματα αναγνωστικής αγωγής, το ρόλο της εκπαίδευσης, την πραγματικότητα της εκπαίδευσης σήμερα και την παρουσία του εκπαιδευτικού, την αντιπνευματικότητα της κοινωνίας και των ΜΜΕ, και το ρόλο της τεχνολογίας. Οπωσδήποτε υπήρξε συναίνεση στο ότι η ανάγνωση είναι άσκηση ελευθερίας και ότι το σχολείο προπάντων προς τα κει πρέπει να κατατείνει, ανεξάρτητα από εποχές, συστήματα, μεθόδους και προπάντων προκαταλήψεις.

Ταυτίζοντας το διάβασμα και την καλλιέργεια της ανάγνωσης με το αίτημα ενός νέου ανθρωπισμού που θα σφυρηλατήσει το καθολικό αίτημα –και- της εποχής μας για ανθρωπιά, κατάσταση που συνδέεται με ένα νέο καθολικό πολιτικό όραμα και καταλήγει στην αυτογνωσία και την πραγμάτωση της ατομικής-του καθενός μας-ανθρώπινης παρουσίας.

Η συνάντηση των μελών της Λέσχης ήταν πάντως μια εμπειρία «ευδαιμονίας της ανάγνωσης και του στοχασμού», μια εμπειρία ανθρωπιάς.

Η επόμενη ανοιχτή εκδήλωση της Λέσχης Ανάγνωσης του Συνδέσμου Φιλολόγων θα γίνει στις 7 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, με καλεσμένο ομιλητή τον διακεκριμένο ελληνιστή και συγγραφέα, Πέδρο Ολάγια. Ο Ισπανός συγγραφέας και «Πρεσβευτής του Ελληνισμού», θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο του «Η Μετέωρη Ελλάδα» και θα συζητήσει με το ακροατήριο.
Θα μας τιμήσει η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή σας στο διάλογο.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού

Προηγουμενο αρθρο
Διοργάνωση Ημερίδας από το Επιμελητήριο για Ρυθμίσεις Τραπεζικών Δανείων & Οφειλών
Επομενο αρθρο
Ανήλικοι οι δράστες κλοπής εμπορικής επιχείρησης στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.