Η Καίτη των χρωμάτων!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

 

11Η Καίτη Κακαβούλη ζεί στη Λευκάδα. Κατέχει απόλυτα την τέχνη της φωτογραφίας. Την βλέπεις να φωτογραφίζει άνθη, ανθρώπους, φύση, τοπία. Είναι μια σπουδαία καλλιτέχνης που ασχολείται με τη φωτογραφία από πάθος και όχι από αναγκαιότητα. Στρέφει το φακό της εκεί που έλκεται από τα χρώματα, τους τόπους, τις στιγμές, τα πρόσωπα. Η Καίτη φυλακίζει στο φακό της παύσεις και στιγμές, ομορφιές κι εκλείψεις αναπαράγοντας τη ζωή στην κάθε της φάση.

Η Καίτη λατρεύει τα χρώματα και τη φύση. Θα τη δεις να σημαδεύει τη γύρη ενός λουλουδιού, τα άλικα πέταλα ενός κρίνου, τη δροσοσταλίδα πάνω στα φύλλα της άνοιξης, τη μέλισσα να γονιμοποιεί τα άνθη. Θα τη δεις να αποθεώνει τους καρπούς της φύσης, τα πεσμένα πορτοκάλια, τα ολοκίτρινα λεμόνια, τα δαγκωμένα κορόμηλα, τα τσαμπιά των σταφυλιών. Θα τη δεις να μεταμορφώνει τη νεκρή φύση σε ζωντανό παραλήρημα χρωμάτων.

12

Η Καίτη βέβαια λατρεύει τα τοπία, τη θάλασσα, την πρασινάδα, τα βουνά, τις ξερασιές, τις απότομες πλαγιές. Και συλλαμβάνει τις ομορφιές του τόπου μας ανατρέποντας το φώς, σημειώνοντας πάνω στα ακίνητα τοπία, την εσωτερική της ώθηση για τη το ζωντάνεμά τους. Πόσα πρωινά ξυπνώ στον ξένο μου τόπο κι απολαμβάνω τις φωτογραφίες της Καίτης από τη Λευκάδα, νιώθοντας ότι είμαι ωσεί παρούσα.

Η Καίτη φωτογραφίζει παρατάσεις, χορούς, τραγούδια, συνευρέσεις. Είναι η Καίτη της κοινωνικότητας, που επιλέγει αυστηρά πότε και πώς θα ρίξει το φακό της στα πρόσωπα. Πότε και πώς θα αναδείξει τις ανθρώπινες στιγμές τονίζοντας τη χαρά και τη λύπη ανάλογα με τις περιστάσεις. Η Καίτη έτσι γίνεται πυλώνας ρεπορτάζ αλλά και αναμνήσεων.

67

Η Καίτη, που είναι πρώτη μου εξαδέλφη εκτός των άλλων, αποτελεί το προσωπικό αρχείο της οικογένειας. Από εκείνη περνούν όλες οι ιστορικές φωτογραφίες της μεγάλης οικογένειας του παπα-Κώστα Κακαβούλη, που εκείνη με ιερή προσοχή μαζεύει, σκανάρει, καθαρίζει, τοποθετεί χαϊδεύοντας την μνήμη μας. Η Καίτη με λατρεία φυλάει τις φωτογραφίες της οικογένειας και πριν από τη χρήση της δικής της μηχανής. Αλλά η Καίτη που άρχισε νωρίς να συλλαμβάνει τις σκηνές της οικογένειας, έχει φυλακίσει τις ομορφότερες μέρες της ζωής μας, προσφέροντας απλόχερα το υλικό της σε όλους εμάς. Ανάμεσα στα πρόσωπα που αγάπησε να φωτογραφίζει ήταν η Κωνσταντίνα μας κι έτσι μας έχει μείνει πλούσιο υλικό από εκείνη δέκα χρόνια μετά τον τραγικό της θάνατο.

89

Η Καίτη Κακαβούλη έχει μάθει καλά τα μυστικά της τέχνης της και εδώ παρουσιάζω μερικά από τα αγαπημένα της έργα που έχουν θέμα τη φύση.

Αυτό που την ξεχωρίζει ιδιαίτερα είναι ότι πρόκειται για μια φωτογράφο που ωθείται μόνο από έμπνευση και λατρεία για το αντικείμενό της. Είναι ασυμβίβαστη στις επιλογές της, ανυποχώρητη κι αυτό με κάνει περισσότερο να την θαυμάζω.

Πάντως, οι φωτογραφίες της στο διαδίκτυο έχουν γεμίσει τις ζωές και τις υπάρξεις μας με υπέροχη, μοναδική Λευκάδα!

Πηγή: fractalart.gr

Προηγουμενο αρθρο
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016
Επομενο αρθρο
Οικολογικό έγκλημα στο Μεγανήσι. Μπάζωναν φυσικό έλος όλη νύχτα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.