HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ Νέα Χορωδία Λευκάδας στην Κωνσταντινούπολη

Η Νέα Χορωδία Λευκάδας στην Κωνσταντινούπολη

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

           Ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος «Νέα Χορωδία Λευκάδας» πραγματοποίησε ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη το διάστημα 14-19/3/2024.

          Αντιπροσωπεία του χορευτικού τμήματος παραστάσεων της Νέας Χορωδίας Λευκάδας συμμετείχε στο 11ο Φεστιβάλ Χορωδιών και Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε το Ζωγράφειο Λύκειο, το διήμερο 15-16/3/2024. 

        Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν περίπου 50 σύλλογοι από την Ελλάδα και την Τουρκία, με χορωδίες και χορευτικά συγκροτήματα.

        Συγκεκριμένα το Σάββατο 16/3/2024 το χορευτικό μας παρουσίασε παραδοσιακούς  χορούς από τη Λευκάδα και χειροκροτήθηκε θερμά για την εμφάνισή του. Άριστη εντύπωση άφησαν οι υπέροχες Λευκαδίτικες φορεσιές των κοριτσιών μας.

       Στο τέλος της παράστασης ο Πρόεδρος του Ομίλου μας κ. Αθανίτης Αντώνιος ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου κ. Δεμιρτζόγλου Ιωάννη για την υποδοχή και τη συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ και εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελείται για 130 χρόνια στην ομογενειακή παιδεία και ρωμιοσύνη καθιστώντας το Ζωγράφειο Λύκειο φάρο πολιτισμού και εκπαίδευσης για τον ελληνισμό της Πόλης. 

Κατά την ανταλλαγή δώρων προσφέρθηκαν από τον Όμιλό μας μια κούκλα με παραδοσιακή νυφιάτικη Λευκαδίτικη φορεσιά και ένας πίνακας με φωτογραφικό στιγμιότυπο από την Βαρκαρόλα. Ο κ. Δεμιρτζόγλου, αφού μας ευχαρίστησε, ζήτησε να τραγουδήσουμε όλοι μαζί την επτανησιακή καντάδα «εις τον αφρόν της θάλασσας», όπως και έγινε, συμπαρασύροντας όλο τον κόσμο να τραγουδήσει και η αίθουσα της εκδήλωσης να γεμίσει μελωδίες από το Ιόνιο.

       Ήταν μια ευτυχής συγκυρία η χορευτική μας εμφάνιση στην Κωνσταντινούπολη επειδή συνδυάστηκε ο εορτασμός των 60 χρόνων από την ίδρυση του Ομίλου μας με εκείνη των 130 χρόνων από την ίδρυση του Ζωγραφείου Λυκείου.

      Η παραμονή μας στην Κωνσταντινούπολη συμπληρώθηκε με επισκέψεις σε μουσεία, ιστορικούς χώρους, ναούς, παραδοσιακά ανατολίτικα παζάρια και κρουαζιέρα στο Βόσπορο.

     Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε σε όλους μας η επίσκεψη στον μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Σοφίας καθώς και στην Παναγία των Βλαχερνών όπου όλοι μαζί ψάλαμε τον Ακάθιστο ‘Ύμνο «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια».

     Κορυφαία και ιστορική στιγμή υπήρξε η συνάντησή μας με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην αίθουσα του Θρόνου στο ιστορικό  Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Αφού μας καλωσόρισε και μας ρώτησε για τις εντυπώσεις μας από την Πόλη, αναφέρθηκε, με τον γαλήνιο και προσηνή τρόπο που τον διακρίνει, στην προσφορά αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς και σε θέματα ειρήνης και εστίες πολέμων ανά τον κόσμο. 

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επικείμενη επίσκεψή του στη Λευκάδα τον προσεχή Ιούνιο κατά τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος και της Πολιούχου του νησιού μας Παναγίας Φανερωμένης. Τέλος προσέφερε σε όλους μας αναμνηστικό συμβολικό δώρο.

      Ο Πρόεδρος της Νέας Χορωδίας προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη παραδοσιακά προϊόντα της Λευκάδας, τον ευχαρίστησε για την μέγιστη τιμή και χαρά να έχουμε μια ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του και να λάβουμε την ευλογία του και περιέγραψε τα ιδιαίτερα αισθήματα συγκίνησης που όλη η αποστολή ένιωσε κατά την παραμονή της στην Πόλη. Επίσης μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Μητροπολίτη μας κ.κ. Θεοφίλου (ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση) και του Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Φανερωμένης π. Νικηφόρου.

     Κατά την επιστροφή μας διανυκτερεύσαμε στην πόλη της Ξάνθης και την επόμενη ημέρα επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό της Μουσείο, ένα από τα ωραιότερα της Ελλάδας και περιηγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο με τα διατηρητέα κτίσματα.

      Η εξαήμερη εκδρομή που πραγματοποιήσαμε μας γέμισε με νέες εμπειρίες, όμορφες εικόνες, στιγμές συγκίνησης αλλά και ώρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης.

      Το Διοικητικό Συμβούλιο της Νέας Χορωδίας Λευκάδας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά:

– Τον Διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου κ. Δεμιρτζόγλου Ιωάννη και τους εκλεκτούς συνεργάτες του για την άψογη συνεργασία τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

– Την δασκάλα του χορευτικού μας κα Ερμιόνη Γρηγόρη για την προετοιμασία και την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος καθώς και για την εισήγησή της προς το Δ.Σ. να συμμετάσχει το  χορευτικό μας στο 11ο Φεστιβάλ Χορωδιών και Παραδοσιακών Χορών στο Ζωγράφειο Λύκειο.

– Τις χορεύτριες και τους χορευτές για την υπέροχη παρουσία τους και την συμβολή τους ώστε να πραγματοποιηθεί το ταξίδι.

– Την κα Ντίνα Μικρώνη για την ενδυματολογική επιμέλεια των φορεσιών και την σημαντική εθελοντική βοήθεια που προσφέρει στον Όμιλό μας.

– Τους ιδιοκτήτες και τον οδηγό του τουριστικού πρακτορείου Vlachos Tours για την ασφαλή μεταφορά μας, την άριστη συνεργασία και την πολύ καλή οργάνωση του ταξιδιού.

–  Όλους όσοι συνόδεψαν την αποστολή μας και ταξίδεψαν μαζί μας σ’ αυτόν τον όμορφο προορισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού γίναμε μια όμορφη παρέα και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι και ενθουσιασμένοι.

Από το  Δ.Σ.

Προηγουμενο αρθρο
Μηνύματα για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821
Επομενο αρθρο
Πρέβεζα: Η μοναδική επαρχιακή πόλη που εδώ και 15 χρόνια μεταδίδει απευθείας την Όπερα της Νέας Υόρκης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.