HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ παλιά λαϊκή αγορά της Λευκάδας

Η παλιά λαϊκή αγορά της Λευκάδας

Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, καλύπτοντας μέρος της πλατείας  που βρίσκεται απέναντι από τον φούρνο του Γιαννιώτη,  μεταξύ των δρόμων: 8ης Μεραρχίας, Κολοκοτρώνη και Λόρδου Βύρωνα.

Με αφορμή δυο φωτογραφίες της δεκαετίας του 1980 είναι ευκαιρία να θυμηθούμε ή να μάθουμε για την πρώτη δημοτική λαϊκή αγορά της πόλης της Λευκάδας στα νεότερα χρόνια. Αποτελούνταν από μια ξύλινη κατασκευή πάνω στην πλατεία.  Στέγαζε κυρίως μανάβικα και το δημοτικό ιχθυοπωλείο, που πουλούσε τα ψάρια των ιχθυοτροφείων.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες από την μεριά της 8ης Μεραρχίας η πλατεία είχε  χαμηλή μάντρα και η πρόσβαση γίνονταν από τα   σκαλοπάτια.

Και στις δυο φωτογραφίες δεν υπάρχουν σταθμευμένα αυτοκίνητα στην 8ης Μεραρχίας μπροστά από την λαϊκή.   Υπήρχαν  ελάχιστα αυτοκίνητα στην πόλη. Η περιοχή πέριξ της λαϊκής -όπως και όλη η πόλη άλλωστε- δεν έσφυζε από εμπορική δραστηριότητα. Βρισκόμαστε ακόμα στην εποχή της… φτωχής Λευκάδας.

Η δημοτική λαϊκή παρέμεινε σε λειτουργία περίπου μια δεκαετία. Στην συνέχεια έκλεισε, η   πλατεία αναβαθμίστηκε και πήρε την σημερινή της μορφή.

Βλέποντας τις σημερινές φωτογραφίες θα λέγαμε με σιγουριά πως ορθά σταμάτησε τη λειτουργία της η λαϊκή από το συγκεκριμένο σημείο. Η πλατεία που δημιουργήθηκε είναι όμορφη, αν και εγκαταλελειμμένη.  Χρόνια παρακολουθούμε και επισημαίνουμε την πέργκολα που έχει σαπίσει -χωρίς ανταπόκριση από τον Δήμο. Χρησιμεύει ως στήριγμα  στην αναρρίχηση του υπέροχου αρωματικού  φυτού (γιασεμί;) που προσπαθεί να την αγκαλιάσει.

Υ.Γ. Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από την λήψη των πρώτων φωτογραφιών. Η πλατεία έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Είναι μια αρκετά καλή πλατεία έξω από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Με μια  προσεκτική ματιά στις φωτογραφίας παρατηρούμε κάτι που δυστυχώς έμενε αμετακίνητο. Η κολώνα του εθνικού μας μονοπωλίου, της ΔΕΗ!

Προηγουμενο αρθρο
Με 26 θέματα συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου
Επομενο αρθρο
Στη Λευκάδα της φύσης και της αντίφασης!

2 Σχόλια

  1. Μακης Μελας
    29 Νοεμβρίου 2020 at 17:44 — Απάντηση

    Στην πλατεία Κέννεντυ η προτομή του Γ. Γρήγορη λογοτέχνη, δημοσιογράφου και σκιτσογράφου, με καταγωγή από Σπανοχωρι, τοποθετήθηκε επί θητείας Δημάρχου Κ. Σταματέλου

  2. Κατερινα
    29 Νοεμβρίου 2020 at 10:02 — Απάντηση

    Χαιρεται. Θυμαμαι οτι επι δημαρχιας Σκληρου ειχαν παρει οψη πλατειας η πλατεια στον ΟΤΕ(που γραφετε τοσα για την εγκαταληψη της ),η πλατεια στην 8ης μεραρχιας ,η πλατεια στην Κενεντυ(νομιζω με προτομη του Ν.Κατηφορη),η πλατεια στο Μαρκα με προτομη του Ν.Σβορωνου & πλακα εθνικης αντιστασης,η πλατεια Δωροθεου και στου Πουλιου αν δεν κανω λαθος.Μου φαινεται ισως και η παλτεια στο Φοινικα,στον Αη Γιαννη πισω απ την πλατεια επισης,
    Μη παραξηγηθω.Τοτε μ αρεσε να περπαταω μες την πολη που θα μαγευτει οποιος την κανει και ετρεχα στο δημαρχειο,ελεγα τα στραβα που εβλεπα και τα διορθωναν αμεσως..

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.