HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΜετωπική Δράση Λευκάδας: παραχώρησαν ξανά με νέα απαράδεκτη απόφαση Κάστρο και τουριστικό περίπτερο

Μετωπική Δράση Λευκάδας: παραχώρησαν ξανά με νέα απαράδεκτη απόφαση Κάστρο και τουριστικό περίπτερο

ΜΕΤΩΠΙΚΗ   ΔΡΑΣΗ   ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΝ  ΞΑΝΑ  ΜΕ  ΝΕΑ   ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ  ΑΠΟΦΑΣΗ  
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ   ΚΑΣΤΡΟ  ΚΑΙ  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ  ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Όταν το αρχιτεκτονικό  συμβούλιο απέρριψε ήδη την μελέτη

Με τις έγκαιρες και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις της ΜΕΤΩΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ που έθεσε από τον Γενάρη την ατζέντα για το Τουριστικό Περίπτερο και τις παραλίες στο Κάστρο ,ενημέρωσε τους πολίτες για τον τρόπο που προχωράει η παραχώρηση και η ιδιωτικοποίηση της περιοχής για το επόμενο ένα τέταρτο του αιώνα που διανύουμε ανάγκασε ώστε να γίνει η πρώτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Φέραμε στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής του τόπου μας ένα μεγάλο θέμα που περνούσε ηθελημένα από τη Δημοτική αρχή στο περιθώριο.

Ήδη  εκατοντάδες συμπολίτες μας δραστηριοποιούνται και συσπειρώνονται στο πλαίσιο των λύσεων που προβάλαμε. Με συζητήσεις σε όλη την πόλη και στους Λευκαδίτες της Αθήνας, με αρθρογραφίες στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο ,στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την δημιουργία πρωτοβουλιών υπεράσπισης του Δημοσίου χώρου του Τουριστικού περιπτέρου και της παραλίας στο Κάστρο.

Είναι σίγουρο ότι το κοινωνικό αυτό κίνημα που φουντώνει μέρα με τη μέρα μαζί με την αγανάκτηση για τις εξελίξεις μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στο μεγάλο αυτό πρόβλημα για τη Λευκάδα. Δεν θα αφήσει να περάσει έτσι. 

Ενώ απορρίφθηκε από το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο η βασική επιδίωξη της εταιρείας που της παραχωρήθηκε το Τουριστικό περίπτερο ,να αλλάξει την χρήση και να δημιουργήσει ξενοδοχειακή μονάδα ,να αυξήσει τη δόμηση και να αλλάξει τις χρήσεις με την μελέτη που κατάθεσε στο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο , η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου σαν να μην συμβαίνει τίποτα, συνεχίζει να παίρνει αποφάσεις που ευνοούν την εταιρεία και όχι το Δήμο και τους πολίτες. 

Συγκεκριμένα με τη νέα της απόφαση που παρουσιάζει ως «επικαιροποίηση» της περσινής, συμμορφώνεται αρχικά με τον όρο που έθεσε η προηγούμενη Δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να δημιουργηθεί συναινετική πλειοψηφία στο σώμα και να μην «διακινδυνεύσει» η παραχώρηση του χώρου για 25 χρόνια στην εταιρεία. Πρόκειται για την παραχώρηση εκ νέου  του Τουριστικού περίπτερου και της περιοχής του Κάστρου με νέα απαράδεκτη απόφαση στην ίδια εταιρεία.  Μάλιστα και η νέα απόφαση πέρασε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου με την συναίνεση και της «μείζονος» αντιπολίτευσης.

Ωστόσο παραμένει ουσιαστικά στην ίδια κατεύθυνση αφού διατυπώνεται στην απόφαση ότι οι αλλαγές στην κατασκευή μπορεί να γίνουν μετά τις σχετικές εγκρίσεις των προτάσεων και σχεδίων της εταιρείας στην «εφαρμογή» τους!!!

Όμως εδώ δεν πρόκειται μόνο για τη βούληση των κατοίκων που επιθυμούν την ελεύθερη και δωρεάν χρήση της παραλίας και του κοινόχρηστου χώρου του Τουριστικού περιπτέρου όπως γίνεται εδώ και εκατό χρόνια, αλλά οι πολίτες προστατεύουν και το συμφέρον του Δήμου από την παραχώρηση με την τιμή ενός καταστήματος ολόκληρης της περιοχής έκτασης 8.4 στρεμμάτων μαζί με το Τουριστικό περίπτερο και τις λουτρικές εγκαταστάσεις. Ο Δήμος μέσω του Λ.Τ. μισθώνει με ένα μικρό ποσό αναψυκτήριο και η εταιρεία σκοπεύει με απαράδεκτο τρόπο μέσα στη χερσαία ζώνη λιμένος να λειτουργήσει ξενοδοχειακή μονάδα!!!!.

Τα παρόντα μέλη του Λ.Τ. που πήραν τη νέα απόφαση σιωπούν στην αλλαγή χρήσεων και δόμησης που στοχεύει η εταιρεία και έχουν κατατεθεί εγγράφως με σχέδια και κείμενα της και έτσι συναινούν στο πρωτοφανές γεγονός της αλλαγής χρήσεων, δόμησης και λειτουργίας ξενοδοχειακής μονάδας μέσα στη χερσαία ζώνη λιμένα που είναι συγχρόνως με διαδοχικές αποφάσεις πλήρως προστατευόμενη περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και φυσικού κάλλους.

Συναινούν στις αλλαγές που όμως έχουν ήδη απορριφτεί ομόφωνα από το αρμόδιο θεσμικό όργανο που είναι το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Τι θα κάμουν λοιπόν και σε τι προσδοκούν; Πως συνεχίζουν λες και δεν συμβαίνει τίποτα να ευνοούν τις επιδιώξεις της εταιρείας που είναι σε πλήρη αντίθεση  με τον χαρακτήρα του χώρου ως αναψυκτήριου, την κοινή χρήση από τους πολίτες ολόκληρης της περιοχής, τα δικαιώματα των πολιτών, κατοίκων και επισκεπτών, σε βλάβη και των συμφερόντων του Δήμου;

Οι πολίτες απαιτούν  ελεύθερη διαχρονικά παραλία, από το ΤΑΟΛ ως το Φάρο και την αμμόγλωσσα, χωρίς καμία ενοικίαση σε τρίτους με καθαριότητα, ασφάλεια υγειονομική, εξοπλισμό για θαλάσσια μπάνια και αθλητισμό, από το Δήμο Λευκάδας. Συγχρόνως ζητούν να απομακρυνθεί άμεσα η εταιρεία

Γι’ αυτό οι Λευκαδίτες  παίρνουν  την υπόθεση στα χέρια τους. Με την δράση τους από δω και πέρα, θα βάλουν εμπόδια στο ξεπούλημα που πάνε να υλοποιήσουν.  

Ο Δήμος Λευκάδας μπορεί και πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης και λειτουργίας του Τουριστικού περίπτερου με πλήρη σεβασμό προς το αρχικό κτίσμα και χωρίς καμία αλλαγή χρήσης, εντάσσοντας την ανακαίνιση, την συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου στο Πράσινο Ταμείο για να ενταχθεί ως έργο και να περαιωθεί σε τακτό χρονικό ορίζοντα. Έχει το επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να προωθήσει αυτή τη λύση. 

Πολλοί Δήμοι στη χώρα μας λειτουργούν αναψυκτήρια με λουτρικές εγκαταστάσεις και φροντίζουν συγχρόνως την καθαριότητα των χώρων τους που είναι υποχρέωσή τους.

Κάθε μέρα που περνάει περισσότεροι Λευκαδίτες που ενημερώνονται θα συνεργάζονται και θα εντάσσονται σε αυτόν τον αγώνα που είναι πολύπλευρος , ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της περιοχής, που είναι συγχρόνως και ένας αγώνας για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ίδιων και των παιδιών τους.

Λευκάδα   21  Μαρτίου  2021

Προηγουμενο αρθρο
Δυο κρούσματα κορωνοϊού στη Λευκάδα σήμερα, 21/3
Επομενο αρθρο
Το γιλέκο μιας ηρωίδας του 1821

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.