HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜηνύματα για την 25η Μαρτίου

Μηνύματα για την 25η Μαρτίου

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων για την Εθνική Επέτειο των 200 χρόνων από το 1821. Συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη δημιουργία του έργου «Ήχος και Φως 1821-2021»

  • «Ως Επτανήσιοι, να τιμήσουμε τη λαμπρή ιστορία των Ιονίων Νήσων, που απετέλεσαν τη μήτρα της προετοιμασίας της Επανάστασης. Τα Ιόνια Νησιά ήταν πάντα μια μεγάλη αγκαλιά για τους επαναστατημένους Έλληνες και μια συνεχής τροφοδοσία σε ιδέες, αισθήματα, αποφασιστικότητα και σε μέσα για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας»
  • «Οι επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από το 1821 δίνουν την ευκαιρία να βρισκόμαστε μαζί, να μοιραζόμαστε τα κοινά αισθήματα, της υπερηφάνειας, του στοχασμού για την πορεία της χώρας μας, για το σήμερα, αλλά και να σταθούμε δημιουργικά αντιμέτωποι με το μέλλον μας, διότι ο στοχασμός μας φέρνει κοντά όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον», το μήνυμα της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου
  • «Οι ιδέες, τα αισθήματά μας, οι σκέψεις μας, έχουν την ευκαιρία να πάρουν μορφές, να πάρουν ζωντανή εικόνα, μέσω αυτού του δημιουργήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ήχος και Φως» για την επέτειο των 200 χρόνων. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία»

Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το απόγευμα της Τετάρτης 24 Μαρτίου 2021, παραμονή της Εθνικής Επετείου και της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, η επετειακή παρουσίαση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο του έργου «Ήχος και Φως 1821 – 2021, μια Επέτειος, μια Ιδέα, μια Δημιουργία».

Πρόκειται για την εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας αναλύθηκε ο τρόπος και οι διαδικασίες, οι οποίες ακολουθήθηκαν για τη δημιουργία της Χαρτογραφικής Προβολής, που εγκαινίασε τις επετειακές εκδηλώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση όταν, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 2021, παρουσιάστηκε -υπό τους ισχύοντες υγειονομικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας- στην επιφάνεια του Ιερού Ναού της Παναγίας των Ξένων στην Κέρκυρα.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου:

«Έχουμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε μαζί, να μοιραζόμαστε τα κοινά αισθήματα, της υπερηφάνειας, του στοχασμού για την πορεία της χώρας μας, για το σήμερα, αλλά και να σταθούμε δημιουργικά αντιμέτωποι με το μέλλον μας, διότι ο στοχασμός μας φέρνει κοντά όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τον Πρύτανη, κύριο Ανδρέα Φλώρο και όλη την ομάδα, που εργάστηκε για να προετοιμάσει αυτή την εξαιρετική παράσταση, την χαρτογραφική προβολή, το «ήχος και φως», όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε, η οποία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το μήνυμα της Εθνικής Επετείου. Διότι οι ιδέες, τα αισθήματά μας, οι σκέψεις μας, έχουν την ευκαιρία να πάρουν μορφές, να πάρουν ζωντανή εικόνα μέσω αυτού του δημιουργήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Είναι και μια ευκαιρία απόψε να στείλουμε κι ένα μήνυμα σε όλους τους Επτανήσιους, σε όλους τους συμπατριώτες μας, Έλληνες του εξωτερικού, διότι από απόψε αρχίζουμε να ενώνουμε τις σκέψεις και την καρδιά μας με υπηρηφάνεια απέναντι στο μεγάλο γεγονός της εξέγερσης των Ελλήνων και κυρίως, ως Επτανήσιοι, να τιμήσουμε τη λαμπρή ιστορία των Ιονίων Νήσων, που απετέλεσαν τη μήτρα της προετοιμασίας της Επανάστασης, μια μεγάλη αγκαλιά για τους επαναστατημένους Έλληνες και μια συνεχή τροφοδοσία σε ιδέες, αισθήματα, αποφασιστικότητα και σε μέσα για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ήταν πάντα τα Ιόνια Νησιά.

Είναι, λοιπόν, μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα και μια μεγάλη πτυχή, που δεν έχει μελετηθεί, δεν έχει διαδοθεί, αυτή της συμμετοχής των Επτανησίων στον Αγώνα του ’21 και στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους στη συνέχεια. 

Ευχαριστώ για ακόμα μια φορά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη δημιουργία του αυτή, που θ’ αποτελέσει τη βάση της συζήτησης και της σκέψης μας, αλλά και για τη συνεργασία του σε όλα τα έργα και τις εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει μαζί για να κάνουμε τη δική μας διαδρομή στην ιστορία των Ιονίων Νήσων, που συνδέεται με τη μεγάλη Εθνική Παλιγγενεσία. Σας ευχαριστώ».

Χαιρετισμό, εκτός από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, απηύθυνε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος.

«Η σημερινή εκδήλωση επιδιώκει να αφηγηθεί τη διαδρομή από τη σύλληψη της ιδέας, την ιστορική τεκμηρίωση έως και την αποτύπωση της με σύγχρονα οπτικό-ακουστικά μέσα, άγνωστα ενδεχομένως στο ευρύ κοινό, τα οποία καλλιεργούνται ερευνητικά και θεραπεύονται διδακτικά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η σύγχρονη Τέχνη στην υπηρεσία της διατήρησης και καλλιέργειας της συλλογικής μνήμης, της μετάδοσης μηνυμάτων σύνθετων και ταυτόχρονα τόσο ουσιαστικών για το εθνικό γίγνεσθαι», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, ενώ από τη δική του πλευρά ο Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος, ευχήθηκε στο κλείσιμο του δικού χαιρετισμού: «Ας είναι οι υψηλοί συμβολισμοί της Τέχνης, έμπνευση και οδηγός, για ένα μέλλον αισιόδοξο και φωτεινό για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό».

Την αναλυτική παρουσίαση της διαδικασίας δημιουργίας της Χαρτογραφικής Προβολής «Ήχος και Φως 1821 – 2021» ανέλαβαν στη συνέχεια οι Αναπληρωτές Καθηγητές του Τμήματος Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης και Απόστολος Λουφόπουλος και η Επίκουρη Καθηγήτρια, Αγγελική Μαλακασιώτη.

Το έργου «Ήχος και Φως 1821 – 2021», το οποίο παρουσιάστηκε στην επιφάνεια του Ιερού Ναού της Παναγίας των Ξένων, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 2021, επιχειρεί να αποτυπώσει το μήνυμα της επετείου με τη χρήση σύγχρονων καλλιτεχνικών μεθόδων και οπτικοακουστικών τεχνολογιών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στον εξής σύνδεσμο: https://youtu.be/GO38AnGNAZI


Δ.Ε.Ε.Π  Λευκάδας της  Νέας  Δημοκρατίας 

Εις οιωνὸς άριστος αμύνεσθαι περὶ πάτρης τα λόγια του Έκτορα στην Ομήρου Ιλιάδα δικαιώνουν τους αγώνες και τις θυσίες  των προγόνων μας πριν 200 χρόνια.

 Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον και σεμνότερον και αγιώτερον εστίν η Πατρίς, και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι τα λόγια του Σωκράτη είναι διαχρονικά και  φωτίζουν σαν φάρος τις ψυχές όλων των ανθρώπων . 

Υπέρ βωμών και εστιών΄ ο αγώνας ήταν για την θρησκεία μας και την πατρίδα μας. 

Ελευθερία η θάνατος με μια φωνή οι  ήρωες και αγωνιστές  του 1821 μαζί με την Εκκλησία ηγήθηκαν της Εθνεγερσίας για την Παλιγγενεσία του Ελληνικού Κράτους. 

Διπλή εορτή η σημερινή ‘ ή έναρξη της  Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στην  σκλαβιά αλλά και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου η χαρμόσυνη είδηση της επικείμενης γέννησης του Χριστού μας .

Σήμερα στην χώρα μας αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις οι οποίες μας έχουν κουράσει χωρίς να σημαίνει ότι μας έχουν καταβάλλει . 

Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε όρθιοι ‘ πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά προβλήματα και όλοι μαζί να συνδράμουμε στην δημιουργία της ισχυρής Νέας Ελλάδας αυτής  της δημιουργίας , της καινοτομίας , της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας του ελληνικού κράτους . Έχουμε και εμείς την υποχρέωση στις μελλοντικές γενιές όπως και οι πρόγονοι μας  να αλλάξουμε αυτή την χώρα προς το καλύτερο .

Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας και την αφετηρία της ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ που όλοι μαζί θέλουμε  .

Δόξα και τιμή στους ήρωες του 1821 .  Ζήτω η Ελλάδα . Ζήτω το Έθνος .

Χρόνια Πολλά Ελλάδα.

από την Δ.Ε.Ε.Π  Λευκάδας της  Νέας  Δημοκρατίας 


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λευκάδας για τα 200χρονα του Αγώνα για Ελευθερία και Ανεξαρτησία

Με τη συμπλήρωση 2 αιώνων από την Επανάσταση του 1821 απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες των νησιών μας Καστού, Καλάμου, Μεγανησίου, Λευκάδας και τους ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Δύναμη, Υγεία, Χρόνια Πολλά.

Σήμερα τιμούμε τον Αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία και Ανεξαρτησία.
Τιμούμε τους γνωστούς και άγνωστους Αγωνιστές-Ήρωες που με τη θυσία τους διεκδίκησαν και κέρδισαν οριστικά το δικαίωμα ο λαός μας να ορίζει τη μοίρα του.

Τιμούμε την Επανάσταση των Ελλήνων ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία, ένα κορυφαίο εθνικό και κοινωνικό γεγονός που σημάδεψε τη Βαλκανική και Ευρωπαϊκή Ιστορία.  

Τιμούμε μια νικηφόρα Επανάσταση που δε μπορεί να καταγραφεί σε σκονισμένες σελίδες βιβλίων ιστορίας αλλά να εμπνέει διαχρονικά και να μας διδάσκει πως όταν οι λαοί αγωνίζονται για ελευθερία, δικαιοσύνη, δικαιώματα, κερδίζουν όλα όσα δικαιούνται.

Τα 200χρονα του Αγώνα για την Ανεξαρτησία, βρίσκουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας να δίνει μια ξεχωριστή μάχη, σε ιδιαίτερα κρίσιμες πολιτικές και υγειονομικές συνθήκες. Σημερινοί ήρωες το ταλαιπωρημένο και κατασυκοφαντημένο ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας αλλά και όλοι οι συμπολίτες μας, αφού ο καθένας με τον τρόπο και τα μέσα που διαθέτει, αγωνίζεται σκληρά με στόχο να ξεφύγει κι απ’ αυτήν την κρίση.

Αυτή η μεγάλη επέτειος μας επιτρέπει να στοχαστούμε κριτικά, να τιμήσουμε τη διαρκή επιθυμία του ανθρώπου για Ελευθερία και Δικαιοσύνη, να αναλογιστούμε την επαναστατική δύναμη του ιστορικά απρόβλεπτου που αλλάζει ισορροπίες οι οποίες φάνταζαν αδιατάρακτες.

24/3/2021

Γραφείο Τύπου Ν.Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία


Μήνυμα του Βουλευτή Ν. Λευκάδας Θανάση Καββαδά για την 25η Μαρτίου και την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης

Κλείνουμε φέτος 200 χρόνια που η ελληνική ψυχή κρατά ζωντανές τις μνήμες, τους αγώνες, τους ήρωες και τα μηνύματα της Μεγάλης Επανάστασης του 1821.

200 χρόνια μετά, οι Έλληνες στέκονται με σεβασμό και υπερηφάνεια απέναντι σε αυτή την επέτειο.

200 χρόνια  που ο Αγώνας για την Εθνική Ανεξαρτησία συνεχίζει να ακτινοβολεί σε όλο τον κόσμο, χάρη στη θυσία των θαρραλέων, επώνυμων και ανώνυμων Ελλήνων που έδωσαν τη ζωή και την ψυχή τους για την Πατρίδα, χάρη στην ευψυχία που έδειξαν απέναντι σε έναν εχθρό πανίσχυρο, έναν δυνάστη που επί 400 χρόνια προσπαθούσε να τσακίσει την ελληνική καρδιά – αλλά μάταια. 

Εκείνη η καρδιά χτυπούσε με τη δύναμη του ελληνισμού και της ορθοδοξίας.

Χτύπησε δυνατά το 1807, εδώ, στην Λευκάδα, στο Μαγεμένο, όπου φυτεύτηκε ο σπόρος της Επανάστασης, όπου ο Καποδίστριας και οι μεγάλοι οπλαρχηγοί ορκίστηκαν να αγωνιστούν για μία, ενιαία, μεγάλη πατρίδα. 

Χτύπησε και στη Βλαχέραινα λίγο πριν το Μάρτιο του 1821, εκεί όπου οι σπουδαίοι αρματολοί συναντήθηκαν με τους ντόπιους Φιλικούς και ορκίστηκαν στην επανάσταση. 

Η κήρυξη της επανάστασης την 25η Μαρτίου του 1821, ανήμερα την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ήταν μόνο η αρχή.

Η συνέχεια σημαδεύτηκε από τον ηρωισμό απέναντι στο θάνατο, από τη δόξα, ακόμα και στην ήττα, από την ομοψυχία μπροστά στον κοινό τύραννο.

Το πάθος για τη λευτεριά ακούστηκε το 1821 τόσο δυνατά που συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο, γέννησε ένα ολόκληρο Φιλελληνικό κίνημα και παρακίνησε τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής να σταθούν στο πλευρό της επαναστατημένης Ελλάδας. 

Η Ελευθερία στεφανώθηκε από τα ιερά κόκκαλα των Ελλήνων, όπως λέει ο Διονύσιος Σολωμός, που έδωσαν τη ζωή τους πρόθυμα. 

«Νιώθω για σε, πατρίδα μου, στα σπλάχνα χαλασμό»

Έτσι περιέγραφε ο δεύτερος εθνικός μας ποιητής, ο δικός μας Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, την αγάπη για την πατρίδα, την κινητήρια δύναμη που παρακίνησε τους ήρωες στη θυσία. 

Αυτή είναι η παρακαταθήκη των ηρώων μας, το μήνυμα του ’21, σύμφωνα με τον Βαλαωρίτη:

η αγάπη για την πατρίδα δεν είναι ούτε περαστική, όπως το διαβατάρικο πουλί, ούτε βουβή, ούτε ήσυχη.

Η αγάπη για την Πατρίδα συγκλονίζει την ύπαρξη του Έλληνα, όπου κι αν βρίσκεται.

Ο πατριωτισμός είναι η αγάπη για την Ελλάδα, η πίστη σε αξίες και αρχές, η προσήλωση στην ελευθερία και στη δημοκρατία, η θέληση και η αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε, όπου και αν χρειαστεί, την πατρίδα.

Αυτή η πατρίδα μας ενώνει όλους.

Για αυτή την πατρίδα θυσίασαν κάποιοι τα πάντα πριν από 200 χρόνια. 

Ξεκίνησαν μόνοι, στηρίχθηκαν στην πίστη και στη θέληση και μας χάρισαν το πιο πολύτιμο δώρο : την ελευθερία μας.

Κι αν φέτος δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί αυτή τη σημαδιακή χρονιά μοιραζόμαστε όμως αυτήν την αγάπη για την Ελλάδα, μοιραζόμαστε το δέος και την κατάνυξη μπροστά στο σπουδαιότερο γεγονός της Ιστορίας μας.

Εύχομαι όπως το 1821 ήταν η αρχή του δρόμου προς την Ελευθερία, έτσι και τα 200 χρόνια από την επανάσταση να σηματοδοτήσουν μια νέα απελευθέρωση, από τον σύγχρονο, αόρατο δυνάστη μας.

Αυτήν τη μεγάλη ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ας μας δίνει η Παναγία σθένος και υπομονή μέχρι την αναγέννηση. 

Ας υψώσουμε και φέτος τη σημαία της πατρίδας μας.
Ας αποδώσουμε τιμή και δόξα στους Ήρωες του ’21 με τη γαλανόλευκη σε κάθε μπαλκόνι.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. 
Χρόνια Πολλά Ελλάδα. 


Μήνυμα Δημάρχου για την 25η Μαρτίου

Ελληνίδες, Έλληνες,
Λευκαδίτισσες και Λευκαδίτες,

Για τη μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, σας εύχομαι από καρδιάς χρόνια πολλά.

Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από το σημαντικότερο γεγονός της νεότερης Ιστορίας του Έθνους μας, την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τα 400 χρόνια υπό τον οθωμανικό ζυγό δεν στάθηκαν αρκετά για να λησμονηθούν τα ιδανικά της ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης, της αυτοδιάθεσης, της κοινής ταυτότητας και της ελληνικής ψυχής.

Κορυφαίες προσωπικότητες κατάφεραν με τη δράση τους να αφυπνίσουν τις υποδουλωμένες ψυχές και να διαμορφώσουν τις ιδέες και το όραμα που ενέπνευσε την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Χιλιάδες ήρωες πρόγονοί μας αψηφώντας την εξουσία, την στρατιωτική δύναμη και την αριθμητική υπεροχή των κατακτητών τόλμησαν να επαναστατήσουν και να επιτύχουν την δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Σημαντική και η συμβολή του δικού μας τόπου στον αγώνα για την ανεξαρτησία. Η συνάντηση των οπλαρχηγών στου «Μαγεμένου» τον Ιούλιο του 1807 και η ορκωμοσία των Φιλικών Αγωνιστών την Κυριακή της Αποκριάς του 1821 στον Ι.Ν. της Παναγίας Βλαχερνών, αποτελούν ιστορικά γεγονότα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης και στην προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα. Δεκάδες ήταν εκείνοι που μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία κι εκατοντάδες εκείνοι που πολέμησαν γενναία στις μάχες στα ηπειρωτικά εδάφη, ενώ τα νησιά μας αποτέλεσαν καταφύγιο πολλών οικογενειών που διώκονταν από τους Τούρκους.

Η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε έμπνευση για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων και τις διαδοχικές απελευθερωτικές εξεγέρσεις που ακολούθησαν. Υπήρξε, επίσης, μείζον ευρωπαϊκό και διεθνές γεγονός καθώς για πρώτη φορά ιδρυόταν ένα εθνικό κράτος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αποτέλεσε την αφετηρία για την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας δεν μπορούμε να αναπτύξουμε όλες τις δράσεις που σχεδιάστηκαν από καιρό για την ιστορική Επέτειο. Πλην όμως, μέσα από την ιστοσελίδα του Πνευματικού Κέντρου, δημιουργήθηκε μια μοναδική διαδικτυακή εφαρμογή, “Η Λευκάδα του 1821: ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο”, που τεκμηριώνει τον ρόλο της Λευκάδας στην επανάσταση και τα τεκταινόμενα του αγώνα.  Μπορείτε να την επισκεφθείτε στο https://1821.lefkasculturalcenter.gr/.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου, θα φωταγωγηθούν στα χρώματα της ελληνικής σημαίας το Δημαρχείο και το Πνευματικό Κέντρο, κατά τις βραδινές ώρες την 24η και 25η Μαρτίου.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας
  Χαράλαμπος Καλός


Μήνυμα της Λαϊκής Ενότητας για τα 200 χρόνια της επανάστασης του 1821.

Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μία από τις λαμπρότερες σελίδες στην ιστορία του τόπου, που αποτέλεσε πολύτιμη και διαχρονική παρακαταθήκη για τον ελληνικό λαό. Η επανάσταση του 1821 ήταν ένας εθνικοαπελευθερωτικός, αλλά και λαϊκός κοινωνικός αγώνας, απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό και το κατεστημένο της εποχής, το οποίο αποτελούσαν οι κοτζαμπάσηδες και δημογέροντες που καταπίεζαν το λαό και συνεργάζονταν με τους Οθωμανούς.

Η επανάσταση του 1821 υπήρξε μία από τις κοσμογονικές αλλαγές, που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο. Εμπνεύστηκε από άλλες μεγάλες επαναστάσεις και δημοκρατικά ρεύματα της εποχής και ενέπνευσε επίσης μια σειρά κοινωνικών αγώνων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που στόχευαν στην απελευθέρωση των λαών από κάθε είδους ζυγό και παραβίαση της εθνικής ανεξαρτησίας, καθώς και στην κατάκτηση των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ενθάρρυνε ριζοσπαστικά ρεύματα επαναστατών. Για το λόγο αυτόν, πολλοί ξένοι επαναστάτες προσχώρησαν ως εθελοντές στα Ελληνικά στρατεύματα και κάποιοι μάλιστα έδωσαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών, αποδεικνύοντας έμπρακτα, ότι το πραγματικό διακύβευμα της επανάστασης βρισκόταν πολύ πέρα από τον ορίζοντα της εθνικής ανεξαρτησίας και ταυτιζόταν με τον αγώνα ενάντια σε κάθε αδικία.

Σήμερα όμως, 200 χρόνια μετά την επανάσταση η εθνική ανεξαρτησία και η κοινωνική δικαιοσύνη, εξακολουθούν να είναι ζητούμενα. Όλα αυτά τα χρόνια, οι δήθεν σύμμαχοι σε συνεργασία με εθελόδουλες ηγεσίες υπονόμευσαν την ανεξαρτησία της χώρας και προσπάθησαν να εμποδίσουν την αυτοτελή ανάπτυξή της. Στις μέρες μας μάλιστα, εξ αιτίας της μονόπλευρης πρόσδεσης στον ευρωατλαντισμό με ευθύνη των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η χώρα συνάπτει εύθραυστες και επικίνδυνες συμμαχίες. Εξυπηρετεί μόνο τα Ευρωατλαντικά συμφέροντα, εις βάρος των πραγματικών συμφερόντων του Ελληνικού λαού.

Η υποταγή των Ελληνικών κυβερνήσεων στις πολιτικές σκοπιμότητες Ε.Ε., Η.Π.Α. και ΝΑΤΟ, οδηγεί στην καταλήστευση της χώρας και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

Τεράστια προβλήματα όμως υπάρχουν για τον Ελληνικό λαό και λόγω της οικονομικής πολιτικής, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, εξ αιτίας των μνημονίων, τα οποία ψήφισαν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν. Οι πολιτικές αυτές επιλογές οδήγησαν στη φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού, στη διάλυση του παραγωγικού ιστού, στη μετανάστευση χιλιάδων νέων ανθρώπων στο εξωτερικό και στη συρρίκνωση του πληθυσμού.

Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά και με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της παρούσας κυβέρνησης, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντί να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. και να προστατεύσει την υγεία του λαού, χειρίστηκε την υγειονομική κρίση ως μία ευκαιρία για την προώθηση και ψήφιση της πιο αντιδραστικής νομοθεσίας, τόσο για την Παιδεία όσο και για την Υγεία, ενισχύοντας σκανδαλωδώς τις δυνάμεις καταστολής, προσπαθώντας να χτυπήσει κάθε δημοκρατικό δικαίωμα.

Οι πρόσφατες όμως κινητοποιήσεις, ως απάντηση στις καταστροφικές κυβερνητικές επιλογές και στον αυταρχισμό, αποτελούν ελπίδα για το μέλλον.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά την επανάσταση, η ανάπτυξη αγώνων του λαού για κοινωνική απελευθέρωση, εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία, αποτελεί το μεγαλύτερο φόρο τιμής στους εξεγερμένους του 1821.

Σκοπός είναι να μπει ένα τέλος στις πολιτικές φτωχοποίησης της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, να μπει ένα τέλος στην επιχείρηση ανατροπής των κοινωνικών, δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα.

Σκοπός είναι να ανοίξει ένας νέος δρόμος για το λαό και τον τόπο, με πραγματική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί το λαό, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, να εμπνευστούν από τα οράματα της Επανάστασης του 1821, να τα συνδέσουν με τους μεγάλους ενωτικούς, ταξικούς, λαϊκούς αγώνες για κοινωνική απελευθέρωση και εθνική ανεξαρτησία.

Για μια Ελλάδα πραγματικά ελεύθερη, κοινωνικά δίκαιη και δημοκρατική, με προοπτική το σοσιαλισμό του 21 ου αιώνα.

Το Γραφείο Τύπου 

24 Μάρτη 2021

Προηγουμενο αρθρο
Το Πνευματικό Κέντρο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση του Π.Ε.Σ. Αγίου Νικήτα για τον αδόκητο θάνατο του Στέφανου Ράπτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.