HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΠάσχα στη Λευκάδα κατά τα πατροπαράδοτα

Πάσχα στη Λευκάδα κατά τα πατροπαράδοτα

Μια παραδοσιακή Λευκαδίτικη οικογένεια το μεσημέρι του Πάσχα λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του πασχαλινού οβελία.

 «Γενάρχης» της οικογένειας είναι ο Ναπολέων Παπαδόπουλος από το Πινακοχώρι,  ετών 97. Απέκτησε 4 παιδιά: Τον Αριστοτέλη, τον Ανδρέα, το Σπύρο και τη Γεωργία. Τα παιδιά μεγάλωσαν έκαναν οικογένειες και σκόρπισαν σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Μόνο ένας διαμένει στη Λευκάδα. Οι υπόλοιποι ζουν στην Αθήνα, στην Κέρκυρα και στην Καβάλα.

Ο σοφός πάππους Ναπολέων, (έχει και δισέγγονα), σκέφτηκε έναν τρόπο να δημιουργήσει έναν μόνιμο και ισχυρό σύνδεσμο για να μην ξεχωρίσουν ποτέ τα παιδιά του, παρότι ζούσαν και δημιουργούσαν σε διαφορετικές πόλεις. Αποφάσισε πως το Πάσχα είναι η μοναδική και ίσως καλύτερη εποχή να βρίσκονται τα παιδιά του όλα μαζί, για να μην απομακρυνθούν ποτέ ο ένας από τον άλλον. Έχτισε  μια οικοδομή λίγο έξω από την πόλη της Λευκάδας και την χώρισε σε τέσσερα μικρά σπίτια. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τα σπίτια τους  το καλοκαίρι αλλά κυρίως το Πάσχα.

Όσο χρόνια πίσω μπορώ να θυμηθώ πάντα τα παιδιά του πάππου Ναπολέοντα με τις οικογένειες του σμίγουν και σουβλίζουν το πασχαλινό οβελία όλα μαζί. Και όσο περνούν τα χρόνια οι οικογένειες μεγαλώνουν και μεγαλώνουν…

Προηγουμενο αρθρο
Όταν στα τοπικά έθιμα συμμετέχουν και τουρίστες το αποτέλεσμα λέγεται «χαβαλές»
Επομενο αρθρο
Πανοραμική γεύση από τα Χορτάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.