HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠαρουσίαση του βιβλίου «Πανάγος Μελισσιώτης», της Χριστίνας Ν. Φίλιππα

Παρουσίαση του βιβλίου «Πανάγος Μελισσιώτης», της Χριστίνας Ν. Φίλιππα

Ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Όμιλος (Μ.Ε.Ο) Νέου Ψυχικού και οι εκδόσεις «Ηδύφωνο» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Χριστίνας Ν. Φίλιππα «Πανάγος Μελισσιώτης, ο κουρέας-θεατρικός συγγραφέας, η συναρπαστική ζωή και τα έργα του», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023, ώρα 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μ.Ε.Ο., 25ης Μαρτίου 19, Ν. Ψυχικό.

Το βιβλίο ζωντανεύει τη μυθιστορηματική, συναρπαστική ζωή του κουρέα Πανάγου Μελισσιώτη (1854-1904), του φτωχόπαιδου από το Αίγιο, που μέσα από περιπέτειες και ανατροπές έφτασε στην Αθήνα με τη φουστανέλα και το μπουζούκι του, για να εξελιχθεί σε διάσημο κουρέα, αλλά παρά την αγραμματοσύνη του, και σε θεατρικό συγγραφέα. Κατόρθωσε να ανατρέψει τις αρχικές ειρωνείες και να διαψεύσει τα στερεότυπα, κερδίζοντας την εύνοια του τύπου της εποχής, αλλά και λογίων, ακαδημαϊκών, καθώς και του αθηναϊκού κοινού. Μιστριώτης, Παλαμάς, Ξενόπουλος, Λάσκαρης και άλλοι άνθρωποι των Γραμμάτων ασχολήθηκαν με το έργο του και το επαίνεσαν. Το βιβλίο παρακολουθεί την πολυτάραχη ζωή του μέσα από τη ζωή της κοινωνικής, πολιτικής και θεατρικής Αθήνας του 19ου αιώνα. Παρατίθενται αυτούσια τα τρία θεατρικά του έργα που βρίσκονται σε ελάχιστες βιβλιοθήκες, μαζί με τις κριτικές των εφημερίδων και τις συνεντεύξεις του. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Παντελής Μπουκάλας, αρθρογράφος, συγγραφέας, μεταφραστής, ποιητής, Ζήσιμος Συνοδινός, ιστορικός-αρχειονόμος, συγγραφέας, Μαρία Παναγιωτακοπούλου, εκδότρια-εκδόσεις “Ηδύφωνο”. Αποσπάσματα θα διαβάσουν: Θανάσης Θεολόγης, σκηνοθέτης και ηθοποιός, Πέτρος Αποστολόπουλος, ηθοποιός. Την παρουσίαση θα συντονίσει: ο Πέτρος Τσαγκάρης, δημοσιογράφος ΑΠΕ.

Η Χριστίνα Ν. Φίλιππα γεννήθηκε στην Αθήνα, ενώ έλκει την καταγωγή της από το ορεινό χωριό Δρυμώνας της Λευκάδας και συγκεκριμένα από την παλιά οικογένεια Φίλιππα-Πανάγου. Είναι εγγονή του δημοσιογράφου και αρχαιοδίφη Σπύρου Φίλιππα και κόρη του γυμνασιάρχη, φιλολόγου, μεταφραστή αρχαίων συγγραφέων (εκδόσεις Πάπυρος) και πρωτοψάλτου Ιερού ναού Αγ. Ειρήνης (Αιόλου), Νικόλαου Φίλιππα.

Εργάστηκε ως μόνιμη υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, ενώ υπήρξε εκλεγμένη σύμβουλος της Κοινότητας Φιλοθέης, του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού (2011-2014). Είναι πρόεδρος του συλλόγου «Πολίτες υπέρ των ρεμάτων, Ροή» για την προστασία και ανάδειξη των αστικών (κυρίως) ρεμάτων και διαχειρίστρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Ιάνθη» για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Έχει διοργανώσει επιστημονικές ημερίδες, διαλέξεις, επιστημονικά σεμινάρια και έχει αναλάβει εκδόσεις σχετικά με θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος σε συνεργασία με δήμους και άλλους φορείς και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα. Επιμελείται την σελίδα «Σκαλίζοντας το χθες στον ελληνικό τύπο», του δημοσιογραφικού ιστότοπου artpointview. gr της δημοσιογράφου Ρίτσας Μασούρα. Άρθρα της έχουν φιλοξενηθεί σε αθηναϊκές εφημερίδες και ιστότοπους. Το 2016 ο δήμος Φιλοθέης -Ψυχικού εξέδωσε το βιβλίο της «Οδωνύμια Φιλοθέης-η ιστορία καθ οδόν». Η ζωή και τα έργα του κουρέα – θεατρικού συγγραφέα από το Αίγιο, Πανάγου Μελισσιώτη (1854-1904) είναι το δεύτερο βιβλίο της.

Επιμέλεια άρθρου: Πηνελόπη Κοψιδά

Προηγουμενο αρθρο
Tεχνικοί της ΔΕΔΗΕ έκαναν Ανάσταση στην Καρυά πάνω στον πυλώνα ηλεκτροδότησης
Επομενο αρθρο
Πέθανε η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.