HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣυλλυπητήρια μηνύματα και ψηφίσματα για τον θάνατο του Κώστα Φωτεινού

Συλλυπητήρια μηνύματα και ψηφίσματα για τον θάνατο του Κώστα Φωτεινού

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ «ΟΡΦΕΑ» ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΩΤΕΙΝΟ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «ΟΡΦΕΥΣ» εκφράζει την θλίψη του για την απώλεια του Κωνσταντίνου Φωτεινού. Υπήρξε ένας σπουδαίος δάσκαλος και μεγάλος λογοτέχνης. Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Τον αποχαιρετάμε με τους δικούς του στίχους από την ποιητική του συλλογή « ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ».

’’Τώρα νυχτώθηκα μέσα σε άγνωρες πολιτείες

μ’ αδιάθετη στην τσέπη μια καλημέρα

ένα «γεια» που σκοτείνιασε σε χείλια παγωμένα

και μια «καληνύχτα» που κόλλησε

στην μεγάλη σιωπή των βλεμμάτων.

Χάθηκα μέσα σε νέες θάλασσες 

ανήμπορος κωπηλάτης.’’

Τo Δ.Σ.

Ιωάννα Κόκλα

Η «αγρυπνούσα ψυχή» του λογοτέχνη Κώστα Φωτεινού, πορεύεται με τα αόρατα φτερά της αληθινής ποίησης…

Ο τόπος μας, ο δικός μας γενέθλιος τόπος της Λευκάδος γης, με το φως και την ομορφιά του, με τις ιερές δονήσεις της πάλλουσας ποιητικότατης ντοπιολαλιάς, της έχουσας καταβολές ολοφάνερες ακόμη κι απ’ την Ομηρική εποχή, εγαλούχησε και τον αξιοσέβαστο ευαίσθητο άνθρωπο, πανάξιο δάσκαλο, πνευματικό δημιουργό ποιητή-συγγραφέα, Κώστα Φωτεινό. 

Η καθάρια ελληνικότητά του ποτισμένη από τα γερά θεμέλια της λαϊκής του παράδοσης αποτυπώνεται στη ζωή και στο έργο του. Ορίζει τα θέλω του τα ζυμωμένα με το φως των ανοιχτών οριζόντων, με το «ακράτητο γέλιο της νεροσυρμής» της φύσης και της ίδιας της ζωής. Ο «Ρακοσυλλέκτης» του συναλλάσσεται με την σιωπή στο απροσπέλαστο χνώτο του κόσμου… 

Πνιγερές οι αγωνίες που αναδύονται, αβάσταχτες στον νου και στην καρδιά, αλλά ο πνευματικός δημιουργός της ποίησης και της ζωής, γνωρίζει καλά, το ξέρει απ’ τα κατάβαθα της ψυχής του, ότι καταμπροστά θα πάει για να ανταμώσει την αλήθειά του, την αλήθεια της συλλογικής συνειδητότητάς του, «πολιορκημένος» μεν αλλά «ανέπαφος», από την ασχήμια του ψεύδους και της υποκρισίας: «Καταμπροστά να πάω, λέω, των ανέμων | ακροβατώντας στα πριν και στα μετά | ανισόρροπος ίσως, βέβαιος στην αβεβαιότητά μου, | αληθινός μέσα στο ψέμα μου| με πήλινο το κορμί και καίουσα την αλήθειά μου, | ο αμαρτωλός των καιρών κι ο αθώος των ημερών | πολιορκημένος κι ανέπαφος, | στο χείλος του ενδίδειν | του νου και του όχι, ακατανόητος»

Ο αισθαντικός ποιητής νοιώθει να αφυδατώνεται και να στερεύει στην αβάσταχτη «φλυαρία των ίσκιων του τίποτα»: «Αφυδατώθηκα μέσα στον πολύβουο κόσμο | πένης μες σε πλαστικά εδέσματα | με τη δίψα να φρύγει το στεγνό λαρύγγι | λάτρης του νερού κι όμως | ριζωμένος βαθιά στην άγονη πέτρα | με τις άγνωστες λέξεις να πιλατεύουν | το βαθύ στοχασμό ή ν’ αναπαύονται | στη φλυαρία των ίσκιων». «Αδέσποτος» ξεμακραίνει αφήνοντας τους τυχάρπαστους «να γεωμετρούν ερήμην του», και όπως η αιωνόβια δρυς του ελληνισμού, επιθυμεί να ριζώσει στη γη του: «…αυτός δραπέτης ρίζωσεν ως δρυς | στα πλούσια χώματα, με μιαν Αθηνά | να καίει το λύχνο του με του καρπού της το αντιφέγγισμα».

«Ασύστολος ονειροπόλος» καταλαγιάζει στην «ηρεμία του Φθινοπώρου» με την ωραιότητα των πραγμάτων να είναι το βιός του και η ζωή του όλη. Και σ’ αυτή την φθινοπωρινή νηνεμία επέλεξε να ταξιδέψει η άδολη ψυχή του, στους ανέπαφους κόσμους του επέκεινα…

Ο λευκάδιος φιλόλογος-λογοτέχνης Κώστας Φωτεινός πορεύτηκε εκούσια απομονωμένος απ’ τους αλλότριους θορύβους του «τίποτα», μα η «αγρυπνούσα ψυχή του» εμβαπτισμένη πλέον στην απεραντοσύνη του φωτός, πορεύεται με τα αόρατα δεσμά της αληθινής ποίησης…

Ιωάννα Κόκλα
Ποιήτρια

Λευκάδα 11-9-2022

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

Η ΕΛΜΕ Λευκάδας εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του
φιλόλογου και συγγραφέα Κώστα Θ. Φωτεινού που με το έργο του πλούτισε
το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας και επέδρασε στην πνευματική
φυσιογνωμία του. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά
του και στους οικείους του.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λευκάδας

Δελτίο Τύπου

Συλλυπητήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Ανδρεά Κτενά για την απώλεια του Κωνσταντίνου Φωτεινού

Mε θλίψη αποχαιρετούμε τον Κωνσταντίνο Φωτεινό, που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Ένας ξεχωριστός Λευκαδίτης, μια σπουδαία προσωπικότητα των γραμμάτων, μια ευγενική μορφή, με έντονη πνευματική δραστηριότητα και μεγάλη προσφορά στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Σεμνός και διακριτικός, κατέθετε αφειδώς τις γνώσεις του με αγάπη, καλοσύνη και ήθος. 

Με το Ντίνο μας συνέδεαν στενοί συγγενικοί δεσμοί, ενώ είχα και την τύχη να ζήσω τη διδασκαλία του για μικρό χρονικό διάστημα στα μαθητικά μου χρόνια.

Η απώλειά του κάνει τη Λευκάδα μας φτωχότερη, αλλά το εκπαιδευτικό, συγγραφικό και ποιητικό του έργο θα τον κρατούν για πάντα μαζί μας. 

Θερμά συλλυπητήρια.

Ψήφισμα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας

Το Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης, μετά την αναγγελία της απώλειας  του Αντιπροέδρου του Κων/νου Φωτεινού, προσκλήθηκε από την Προϊσταμένη σε έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία  αποφασίστηκε ομόφωνα:  

-Να εκφραστούν  τα συλλυπητήρια με την επίδοση του παρόντος  στην οικογένεια του εκλιπόντος, 

-να παραστεί  το συμβούλιο και το προσωπικό στην εξόδιο ακολουθία, 

-να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα και 

-να συντηρηθεί ένα σπάνιο βιβλίο εις μνήμην του.

Αποχαιρετούμε τον εκλεκτό Αντιπρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, τον αγαπημένο μας Ντίνο, τον διανοούμενο και συγγραφέα, τον καταρτισμένο ευσυνείδητο εκπαιδευτικό, τον μειλίχιο και φωτισμένο δάσκαλο, τον καλό συνάδελφο, τον υπεύθυνο συμπολίτη.

Δυστυχώς δεν πρόφτασε να δει το αφιέρωμα στο έργο του, που από καιρό ετοιμάζαμε και που η σεμνότητά του το ανέβαλε για τον επόμενο Οκτώβρη, εφόσον το συνέδεε με  την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου.

Πρόλαβε όμως ν’ αφήσει παρακαταθήκη στην αγαπημένη του οικογένεια και σε όλους μας

πλούσιο και σπουδαίο έργο και πορεία ευφυούς, «ήσυχου» και  έντιμου ανθρώπου με σταθερό  σύστημα αξιών.

Θα μας λείψει  η σοφία των  στοχασμών  του,  η νηφαλιότητά  του, οι  μοναδικά εύστοχες προσεγγίσεις του, η φιλοσοφημένη στάση ζωής,  το «Φωτεινό» παράδειγμά του.

Ας βρει την ανάπαυση που του αξίζει.

Εκ μέρους του Εφορευτικού Συμβουλίου και του προσωπικού της Βιβλιοθήκης εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια!

Η Προϊσταμένη

Μαρία Ρούσσου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΩΤΕΙΝΟΥ

Στην Αθήνα σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου 2022, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. της «Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών», με τη συμμετοχή όλων των μελών του, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Κώστα (Ντίνου) Φωτεινού, διαπρεπούς φιλολόγου, παιδαγωγού και λογοτέχνη, παλαιού συνεργάτη και συνοδοιπόρου στις αναζητήσεις της «Εταιρείας».

Το Δ.Σ. εκτίμησε ότι ο εκλιπών «έκαμε οίστρο της ζωής» τα βιώματά του από την εξουθενωμένη μεταπολεμική Λευκάδα, τα μετουσίωσε σε δίψα για μάθηση, σε έμπνευση για δημιουργία και κοινωνική προσφορά, πάντοτε ευπρεπής, τρυφερός για «την πόλη που μουσκεύει στην υγρασία», συνεπής στην  έγνοια για τους ανθρώπους της, για την πρόοδο και την ευημερία τους. Έτσι, με τις σκέψεις αυτές,

Το Δ.Σ. κλίνει με σεβασμό το γόνυ στην έξοδο του Κώστα Φωτεινού, 

Απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του,

Αποφασίζει τη δημοσίευση του παρόντος στο λευκαδίτικο τύπο.

Για το Δ.Σ. της «Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών»,

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Ο Γεν. Γραμματέας

Κώστας Κατηφόρης Σωτήρης Κάτσενος

Κοινότητα Κατούνας
 Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Κατούνας 

Έφυγε από κοντά μας ο Ντίνος Φωτεινός. Ένας Κατουνιώτης που πρόσφερε πολλά σε τούτο τον τόπο.

Καθηγητής φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής μα πάνω απ’ όλα Άνθρωπος.

Καλό ταξίδι δάσκαλε και σε ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες σε όλους μας

Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση της ΔΕΕΠ Λευκάδας Νέας Δημοκρατίας για την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ
Επομενο αρθρο
Ε.Λ.Μ.Ε. Λευκάδας: Στηρίζουμε όλες τις δράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της περιοχής του κάστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.