HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤα παράλληλα σύμπαντα, ο covid-19 και… ο ΤΖΑΚ!

Τα παράλληλα σύμπαντα, ο covid-19 και… ο ΤΖΑΚ!

Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας

Παρακολουθώντας την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 19/3, συνειδητοποιήσαμε ότι το νησί μας υπάρχει σε δύο παράλληλα σύμπαντα με πρωταγωνιστές τα αδέσποτα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΠΑΝ είναι αυτό που περιέγραψαν Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος :

“Θα κατασκευαστεί ένα πρότυπο καταφύγιο , στο οποίο θα τρέξουν με χαρά να μπουν δεκάδες σκυλιά, τα οποία, μέσω προγραμμάτων υιοθεσιών θα βρίσκουν σπίτια καταπληκτικά, οι κάτοικοι θα πάψουν να αντιμετωπίζουν το φοβερό πρόβλημα της ύπαρξής τους , άνθρωποι θα βρουν δουλειά…” (από ποιόν θα πληρώνονται, δεν αναφέρει κανένας, καθώς για το καταφύγιο απαιτούνται περίπου 100.000 ευρώ τον χρόνο για μισθούς και λειτουργικά έξοδα. Τα χρήματα αυτά θα είναι πρόβλημα να εξοικονομηθούν από τον Δήμο εσαεί. Αν δεν βρίσκεται κάθε χρόνο χρηματοδότηση, τα σκυλιά θα μείνουν στο έλεός τους….).

Από μεριάς του Δήμου, όλα πήγαν άριστα κατά την διάρκεια του 2020, στον τομέα των αδέσποτων. Δράσεις στειρώσεων έγιναν, το δημοτικό κτηνιατρείο λειτούργησε μια χαρά και μετά  την μεταστέγασή του, θα λειτουργήσει ακόμα καλύτερα. Αντιμετωπίστηκαν ΟΛΑ τα επείγοντα περιστατικά μέσω των συνεργατών του Δήμου, τον κο Υφαντή και την κα Γαλάνη.

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, με 7.037 ευρώ, για παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών σε 30 σκυλιά, και με άλλα 2.500 ευρώ για περισυλλογή αντίστοιχων σκύλων, καλύφθηκαν οι ανάγκες των αδέσποτων του νησιού! Αναρωτιόμαστε, ως εκ τούτου, αν το πρόβλημα των αδέσποτων καλύπτεται με 10.000,  το καταφύγιο, των 370.000 για την ανέγερση και των 100.000 για λειτουργικά έξοδα ανά χρόνο, τι δουλειά έχει στην Λευκάδα;

Το ονειρικό αυτό περιβάλλον, όμως έχει και «δράκο».

Ο «δράκος» ακούσαμε με έκπληξη, ότι είναι …. ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΟΙ!

Αυτοί που, αδίκως «ήταν στα κάγκελα», ανησυχώντας για την δημιουργία του καταφυγίου, αυτοί ήταν «υπεύθυνοι», επίσης για την μη εύρεση καλύτερης τοποθεσίας για την μεταστέγαση του κτηνιατρείου!

Για όλα τα υπόλοιπα, έφταιγε  ο covid-19….

Η ανησυχία των φιλόζωων, οργανωμένων σε σωματεία και μη, είναι δεδομένη, παρά τις διαβεβαιώσεις του Δήμαρχου. Αν ο Δήμος Λευκάδας το δεν μπόρεσε να προβλέψει τα στοιχειώδη, και έφτασε στο σημείο να προσλάβει κτηνίατρο χωρίς να έχει κτηνιατρείο έτοιμο, στην συνέχεια να έχει κτηνιατρείο χωρίς να έχει κτηνίατρο, πώς θα οργανώσει σωστά ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα, όπως το καταφύγιο; Πώς θα τηρήσει όλα όσα θέσαμε υπ’ όψιν του Δημοτικού Συμβουλίου σε έγγραφό μας, προ ενός έτους;

Με αυτή την εισαγωγή, μπαίνουμε στην περιγραφή του τι συμβαίνει στην πραγματική Λευκάδα, στο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ, όπου ζούμε εμείς οι πραγματικοί άνθρωποι, φιλόζωοι πολίτες της Λευκάδας, εθελοντές, σωματείων και μη, στο σύμπαν που ζουν τα ταλαίπωρα αδεσποτάκια μας.

1. Ως αναφορά το καταφύγιο, ισχύουν οι παρεμβάσεις μας οι περσινές, οι οποίες είναι επίκαιρες όσο ποτέ (θα αναφερθούμε αναλυτικότερα, σύντομα)

2. Κατά την διάρκεια του 2020, το δημοτικό κτηνιατρείο λειτούργησε μόνον δύο τριήμερα, οργανωμένα και χρηματοδοτημένα από το Σωματείο Ζωόφιλων.

3. Η πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων, μέσα στο 2020, συνεδρίασε τρεις φορές και τις τρεις, μετά από απαίτηση δική μας. Κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων, απλά μας ανακοίνωνε ο Δήμος τις ειλημμένες αποφάσεις του.

4. Το κτηνιατρείο δεν προβλέφθηκε να μεταφερθεί έγκαιρα ενώ όλοι ήξεραν το πρόβλημα.

Έτσι λοιπόν :

5.  Ο κτηνίατρος που προσελήφθη με 8μηνη σύμβαση την 1/9/2020, δεν είχε χώρο τέλεσης εργασιών. Μέχρι τώρα, 6 μήνες μετά, κάθεται άπραγος στο γραφείο του Δήμου.

6. Το κτηνιατρείο μεταφέρθηκε στην πρώην ΧΑΔΑ, χωρίς ενημέρωση κανενός, στις αρχές Σεπτέμβρη. Σε συνάντηση στον Δήμο, αρχές Σεπτέμβρη μας ανακοινώθηκε ο χώρος, ξαφνικά, και ενώ ήδη είχε ξηλωθεί το παλιό κτηνιατρείο. Έγιναν κάποιες απεγνωσμένες προσπάθειες από μέρους του φιλοζωικού σωματείου Animal Care να κερδηθεί μία εβδομάδα, μήπως βρεθεί άλλος χώρος.  (Αν είναι δυνατόν, να βρεθεί χώρος από 2-3 εθελοντές σε μία εβδομάδα, όταν ο Δήμος, δεν έχει βρει επί χρόνια. Άλλωστε είναι απόλυτη ευθύνη του Δήμου η εύρεση χώρου)

7. Μας δόθηκε η υπόσχεση ότι στις 21/9/2020 το κτηνιατρείο θα μπορούσε να λειτουργήσει. Το κτηνιατρείο όμως , αδειοδοτήθηκε τελικά την Πέμπτη 18/3/2021. Την Δευτέρα 22/3/2021, ο δημοτικός κτηνίατρος, και μέχρι το τέλος Απριλίου, θα μπορεί να παρέχει κτηνιατρικές υπηρεσίες στο καινούργιο δημοτικό κτηνιατρείο.

Όμως….

8. Ακόμα δεν έχει απαντήσει στα αιτήματά μας ο Δήμος, για το ποιές κτηνιατρικές υπηρεσίες θα καλύπτει ο συγκεκριμένος κτηνίατρος.

9. Όσο για τον covid-19…Σε τι εμπόδισε άραγε τον Δήμο να προχωρήσει σε υπογραφή, των συμβάσεων, ώστε να γίνουν μαζικές στειρώσεις; Γιατί χάθηκαν έτσι άσκεπτα τα 7.500 ευρώ που προορίζονταν για τον λόγο αυτό; Από τον Μάρτη μέχρι την αρχή του lockdown, υπήρχε περιθώριο τουλάχιστον 5 μηνών.

10. Η αλήθεια, βέβαια είναι ότι ποτέ δεν εμπόδισε το lockdown, κανέναν πολίτη να επισκεφθεί τους κτηνίατρους, ούτε εμπόδισε άλλους Δήμους να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμά τους. Οι κτηνίατροι που συνήθως μας επισκέπτονται, δε, άνετα ταξίδεψαν εν μέσω πανδημίας σε κοντινούς Δήμους και πραγματοποίησαν παρόμοια προγράμματα ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ  :

1. Να ανοίξει άμεσα το δημοτικό κτηνιατρείο και να εκμεταλλευτεί τον δημοτικό κτηνίατρο, έστω για έναν μήνα.

2. Πριν τελειώσει ο Μάρτης, να συνάψει σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο, ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΑΠΟ ΠΕΡΙΣΥ. Η σύμβαση, δε,  να προβλεφθεί να μην λήγει 31/12/2021, αλλά να καλύπτει και τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

3. Να προσλάβει μόνιμο κτηνίατρο για το δημοτικό κτηνιατρείο, για την διενέργεια έστω των βασικών υπηρεσιών (εμβολιασμούς-σημάνσεις-αιμοληψίες κλπ)

4. Να συνάψει μέσα στον τρέχοντα μήνα, σύμβαση με κτηνίατρο για την διενέργεια μαζικών στειρώσεων. Αν «κολλάει» ο Δήμος στα περιοριστικά μέτρα, ας προχωρήσει με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, για να μην χαθούν και άλλα χρήματα του προϋπολογισμού.

5. Να πάψει να απαξιώνει την δουλειά των σωματείων και των φιλόζωων της Λευκάδας. Αυτοί είναι οι πραγματικοί συνεργάτες του Δήμου. Αυτοί, με τον κόπο και τα χρήματά τους βοηθούν καθημερινά να καλυφθεί το τεράστιο κενό των υπηρεσιών του Δήμου προς τα αδέσποτα. Οι εθελοντές αποκλειστικά, στήριξαν την λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου, από το 2013 μέχρι και το 2020. Αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές, το δημοτικό κτηνιατρείο δεν θα είχε υπάρξει ποτέ.

Να σας συστήσουμε τώρα τον Τζακ!

Ο Τζακ είναι ο φιλήσυχος αδέσποτος τσοπανάκος που κυκλοφορεί στην Νικιάνα. Ο Τζακ πριν ένα μήνα, με την βοήθεια εθελοντών μας, πήγε στον κτηνίατρο για τις ετήσιες εξετάσεις του και τον εμβολιασμό του. Λόγω απουσίας προγράμματος του Δήμου, η κ. Κλεοπάτρα που τον ταίζει, πλήρωσε όλα τα έξοδα (πάνω από 100 ευρώ). Οι κτηνίατροι της Λευκάδας, κατακλύζονται κάθε μέρα με περιστατικά σαν του Τζακ, περιστατικά που πληρώνουν οι πολίτες και τα σωματεία από την τσέπη τους.

ΕΥΤΥΧΩΣ Ο ΤΖΑΚ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΕΣΤΑΤΟΣ!

Προηγουμενο αρθρο
Ύμνος εις την Ελευθερίαν, Ωδή ΚΔ' (24η) -video
Επομενο αρθρο
32χρονος έβαλε τέρμα στη ζωή του

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.