HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤοπικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από την Τρίτη

Τοπικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από την Τρίτη

Την επιβολή lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από την Τρίτη ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως τα λύκεια και τα ΑΕΙ θα παραμείνουν κλειστά, με τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης. Επίσης, από αύριο το πρωί εφαρμόζεται 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις, με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη (05:00-21:00 και 21:00-05:00). Η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας δίνει διευκρινίσεις για το τι ισχύει με τα SMS στο13033.

Aνοικτά παραμένουν χονδρεμπόριο, βιομηχανία και ξενοδοχεία. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκαν 1.152 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 210 στη Θεσσαλονίκη.

Στην Θεσσαλονίκη μετέβη εκτάκτως σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έστειλε μήνυμα σε δραματικούς τόνους, λέγοντας πως η επιδημία εξελίσσεται πολύ γρήγορα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο στην πόλη είναι υψηλό και επιβάλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας», σημειώνοντας ότι «η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε όμορους νομούς είναι σοβαρή για τη δημόσια υγεία».

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Οπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, νέα, εξατομικευμένα μέτρα επιδημιολογικού συναγερμού για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού θα ισχύσουν από αύριο, Τρίτη 3 Νοεμβρίου, ώρα 06:00 και για 14 ημέρες, σε ολόκληρες τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Ανοικτά παραμένουν χονδρεμπόριο, βιομηχανία, ξενοδοχεία, καθώς και τα σχολεία. Τονίζεται ότι είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση σε όλα τα λύκεια, καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Στις δύο αυτές περιοχές εφαρμόζεται 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη (05:00-21:00 και 21:00-05:00). Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση Τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS.

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Σερρών. Αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό, ενώ επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού.

Επιπλέον:

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.
Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.
Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι με βάση αυτό, πλέον «η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες: 

  • Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο»
  • Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον
  • Στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών. 

Σημειώνεται επίσης ότι από αύριο το πρωί, λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο».

Οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως για τις περιοχές που δεν είναι στο «κόκκινο». Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Προηγουμενο αρθρο
Κορωνοϊός- Ελλάδα: 1152 νέα κρούσματα - 7 νέοι θάνατοι- 153 διασωληνωμένοι
Επομενο αρθρο
Οι ωραιότερες φωτογραφίες που έχουμε δει από την πλωτή γέφυρα και όχι μόνο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.