HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤο Παραδοσιακό Κόσμημα στη Λευκάδα»: Παρουσίαση του λευκώματος της Τζένης Φραγκούλη

Το Παραδοσιακό Κόσμημα στη Λευκάδα»: Παρουσίαση του λευκώματος της Τζένης Φραγκούλη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση Παρουσίασης λευκώματος:”Το Παραδοσιακό Κόσμημα στη Λευκάδα” Της Τζένης Φραγκούλη

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας συμμετείχε στην επίσημη παρουσίαση του λευκώματος της Τζένης Φραγκούλη  “Το Παραδοσιακό Κόσμημα στη Λευκάδα” που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο. 

Σε μια βραδιά με έντονο άρωμα Λευκάδας , η συγγραφέας Τζένη Φραγκούλη ανάδειξει τα πολύτιμα και περίτεχνα Λευκαδίτικα κοσμήματα. Για το λεύκωμα μίλησαν επίσης ο Ηλίας Μαμαλάκης με την ιδιότητα του συλλέκτη, ο Δημήτρης Νικολαΐδης εικαστικός και ο Νάσος Αθανασιάδης, Καθηγητής της Δημόσιας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο καλός φίλος και  επίτιμος δημότης Λευκάδας Αλέξης Κωστάλας. 

Τις εντυπώσεις έκλεψε η Αγιομαυρίτικη Παρέα η οποία τραγούδησε λευκαδίτικες καντάδες γεμίζοντας το Ζάππειο με τις μελωδίες του αγαπημένου αυτού επτανησιακού τραγουδιού. 

Οι παριστάμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουν την παραδοσιακή λευκαδίτικη λαδόπιτα και  λευκαδίτικο κρασί.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Λευκάδος Θανάσης Καββαδάς , ο Βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης ,  ο πρώην Βουλευτής Λευκάδας  Ξενοφών Βεργίνης η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων  Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου,  ο Δήμαρχος Λευκάδος Χαράλαμπος Καλός , ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τάσος Γαζής, ο Πρόξενος της Πρεσβείας της Κούβας Oriol Marrero και η  Εκπαιδευτική και Πολιτιστική ακόλουθος της Πρεσβείας του Παναμά Angelica Liakopulos. 

Την εκδήλωσαν παρακολούθησε πλήθος κόσμου, επώνυμοι , εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, της τέχνης και των μέσων ενημέρωσης. 

Το Πνευματικό Κέντρο προτίθεται να οργανώσει παρουσίαση του λευκώματος και στη Λευκάδα, στo πλαίσιo των Γιορτών Λόγου & Τέχνης. 

Προηγουμενο αρθρο
Εκλογοαπολογιστική Γεν. Συνέλευση του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων
Επομενο αρθρο
Στις τεχνητές λίμνες και τα ποτάμια της Πίνδου

1 Σχόλιο

  1. Αναγνώστης
    20 Νοεμβρίου 2021 at 00:28 — Απάντηση

    Μια ευτυχής συγκυρία ( μια επέτειος και ένας αγαπημένος φίλος) έγινε η αιτία να έρθει στα χέρια μου το Λεύκωμα της κας Τζένης Φραγκούλη «Το Παραδοσιακό Κόσμημα στη Λευκάδα» και συμφωνώ απόλυτα πως το λευκαδίτικο κόσμημα –όπως και το κόσμημα των υπόλοιπων Ιόνιων Νησιών –που ήταν το απαραίτητο συμπλήρωμα της ενδυμασίας- έχει ιδιαίτερη σημασιολογία τόσο στη σχεδιαστική και στην κατασκευαστική του πορεία (επιρροές κ.λ.π.), όσο και στο συμβολισμό του.
    Το Λεύκωμα της κας Τζένης Φραγκούλη, -αποτέλεσμα της βαθύτερης ανάγκης , της αγάπη της για την παράδοση και του σεβασμού προς τις αξίες του λευκαδίτικου λαϊκού πολιτισμού- έρχεται σε μια εποχή συνεχών αλλαγών , ισοπεδωτικών ανατροπών της διαφορετικότητας στο ντύσιμο, στη γλώσσα με τα τοπικά της ιδιώματα, τις συνήθειες , τα ήθη και τα έθιμα. Μια εποχή που εκλείπει το διαφορετικό χρώμα, γιατί όλα έχουν πάρει το δρόμο της άχρωμης ομοιομορφίας, καθώς ο ασίγαστος άνεμος των καιρών μας, τα σαρώνει όλα ανελέητα.
    Για αυτό το λεύκωμα έχει «σωστικό» χαρακτήρα, καθώς «σώζει»-«διασώζει» ο,τι προανακρούεται στον τίτλο του «Το Παραδοσιακό Κόσμημα στη Λευκάδα».
    Αποπνέει δε το …«κάλλος». Και «κάλλος» δεν είναι απλά μια λέξη…Είναι ένα ιδεώδες που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική σκέψη και αναφέρεται στο συνδυασμό της φυσικής εμφάνισης και των αρετών της ψυχής.
    Όσο για την κεντρική του ιδέα θα έλεγα πως «Η Λευκάδα χωράει ολάκερη σ ένα κόσμημα»…Δυναμισμός, λιτότητα, ακρίβεια, ενάργεια, αψεγάδιαστη ομορφιά, καθαρότητα ,έξοχη πλαστικότητα, ρέουσα αρχοντιά, αρμονία…
    Παράλληλα όμως, αποτελεί ένα σπουδαίο εγχειρίδιο για αυτούς που ασχολούνται με την παράδοση, την τοπική ενδυμασία και γενικά με την έρευνα και ανάλυση των λαογραφικών μελετών. Προκαλεί ευδαιμονία και νοσταλγία σε αυτούς που είχαν την τύχη να ζήσουν με τον παραδοσιακό τρόπο , με τα τότε ήθη και έθιμα, την τοπική ενδυμασία ενώ ταυτόχρονα προσφέρει απλόχερα στους νεότερους την χαρά της γνώσης για το ανεκτίμητο παρελθόν .
    Κλείνοντας θα έλεγα πως μελετώντας το Λεύκωμα -δημιούργημα της καρδιάς και του νου, απόσταγμα έρευνας, μελέτης και σπουδής- ξεδιψάς στη ζείδωρη δροσιά κι ομορφιά του.
    ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.