HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜια ξεχωριστή βραδιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Μια ξεχωριστή βραδιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Όπως είχε προαναγγελθεί, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ, στον κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης τιμητική εκδήλωση για τον Πέτρο Αργύρη με την συνεργασία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών. Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένοι όλοι οι αριστούχοι μαθητές που από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν βραβευθεί με τα βραβεία Πέτρου και Νίτας Αργύρη.

Ήταν μια ζεστή και συγκινητική εκδήλωση με αποκορύφωμα την ενδιαφέρουσα συνομιλία του δωρητή με τους βραβευθέντες μαθητές. Λυπούμαστε που κανένας εκπρόσωπος των Αρχών του νησιού, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να σφίξει το χέρι σ’ αυτόν τον σημαντικότατο Λευκαδίτη.

Διαβάστε παρακάτω την ομιλία της προϊσταμένης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Μαρίας Ρούσσου. Θα μάθετε για το σκοπό της εκδήλωσης και για το ζεύγος Αργύρη, μεγάλους ευεργέτες της Βιβλιοθήκης, της εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, άρα και όλης της Λευκάδας.

DSCN0231

«κ. Πρόεδρε της Ομοσπονδίας των απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων, κ. Πρόεδρε του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής ‘η Αγία Μαύρα» κ. Πρόεδρε της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, κυρία και κύριε Αργύρη, αγαπητοί βραβευθέντες,
Κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζουμε στον κήπο της Βιβλιοθήκη μας σε επιβαρυμένη ατμόσφαιρα απ’ τη μεγάλη καταστροφή που έφερε στη γειτονιά μας η πρόσφατη πυρκαγιά.

Σε συνεργασία με την Ε.Λ.Μ. οργανώσαμε αυτή την εκδήλωση προς τιμήν τόσο των δωρητών κ. Πέτρου και Νίτας Αργύρη, όσο και των αριστούχων που κέρδισαν το βραβείο Αργύρη απ’ το 1998 μέχρι σήμερα, ώστε να γνωριστούν οι βραβευθέντες με τους δωρητές και επιπλέον να έχουν την ευκαιρία, και οι ίδιοι οι νέοι, να μας γνωρίσουν την επιστημονική τους εξέλιξη μετά την αποφοίτησή τους απ’ τα Λύκεια της πόλης μας.
Θα παρουσιάσουμε σύντομα βιογραφικά στοιχεία του κ. Αργύρη, το χρονικό των βραβείων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η παρουσίαση των νέων επιστημόνων και συνομιλία με τον κ. Αργύρη.

Ο Πέτρος Αργύρης γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1927. Μετά το Γυμνάσιο, εισάγεται 1ος το 1943 στο ΕΜΠ. Αποφασίζει να πάει στις ΗΠΑ για σπουδές, όπου τo 1954 παίρνει το Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Kαλιφόρνιας στο Berkeley.
Ασχολήθηκε ερευνητικά με ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων Φυσικής σε θέματα κβαντικής, στατικής μηχανικής και θερμοδυναμικής. Διδάσκει στο Pittsburgh της Πενσυλβάνιας, στο MIT, στο French University at Paris, στο Πανεπιστήμιο Northeastern στη Βοστώνη, στο Ε.Μ.Π. κλπ.

Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Northeastern.

«Ο Πέτρος Αργύρης διακρίθηκε για το πλούσιο και σημαντικό δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο, αλλά και ως ταλαντούχος δάσκαλος με διδακτική αρτιότητα.Η λιτή επιστημονική γραφή του, η πειθαρχία και η νηφαλιότητά του συνεχίζουν να αποτελούν πρότυπο έμπνευσης, καθώς χαίρει μεγάλης εκτίμησης από συναδέλφους και φοιτητές και μονίμως έπαιρνε τον υψηλότερο βαθμό στην αξιολόγηση της διδασκαλίας του.
Χαρισματικός αναλυτής δύσκολων γεωπολιτικών εξισώσεων, ενημερωμένος για σημαντικά ελληνικά και διεθνή ζητήματα, απλός άνθρωπος, ευγενής, καλλιεργημένος και ενεργός πολίτης, με πηγαίο χιούμορ.
O Πέτρος Αργύρης, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, περίοδο της ζωής του για την οποία ο ίδιος υπερηφανεύεται.

Το 1976 εκλέγεται αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μαζί με τον Αδριανό Μελισσηνό και την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Είναι παντρεμένος με την κ. Νίτα Αργύρη, διακεκριμένη καθηγήτρια και είναι γονείς 3 επιστημόνων.
Η επιστημονική τους προσφορά κι η στάση ζωής τους αποτελούν παράδειγμα για όλους μας.Στα αξιομίμητα προτερήματά τους συγκαταλέγεται η αγάπη για τη Λευκάδα. Νοιάζονται για τους νέους ανθρώπους.

DSCN0259

Στο πλαίσιο αυτό έχουν θεσπίσει το βραβείο για τον καλύτερο απόφοιτο Λυκείων της Λευκάδας.Θεωρούν την κίνηση αυτή πράξη δημοκρατίας, εφόσον δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως καταγωγής, οικονομικής κατάστασης κλπ να χαράξουν την πορεία τους.

Με ανάλογο σκεπτικό πρόσφεραν χρήματα για την ίδρυση στη Βιβλιοθήκη μας τμήματος θετικών επιστημών.
Το Τμήμα περιλαμβάνει σύγχρονο, εκλαϊκευμένο υλικό με βιβλία φυσικής, χημείας, βιολογίας, ιατρικής, αστρονομίας, μαθηματικών, φωτογραφίας, φιλοσοφίας των επιστημών κλπ, με στόχο να βοηθηθούν εκπαιδευτικοί και μαθητές όλων των βαθμίδων στη σφαιρική τους κατάρτιση, αλλά και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τις επιστήμες.

Το υλικό έχει καταγραφεί και οι τίτλοι είναι διαθέσιμοι και στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης.
Επιθυμία του κ. Αργύρη είναι το τμήμα να συμπληρώνεται διαρκώς με ό,τι καινούριο.
Ο κ. Αργύρης επίσης καλύπτει για τη Βιβλιοθήκη τη συνδρομή του περιοδικού Scientific American.

Θα ήθελα να εκφράσω το σεβασμό και τις ευχαριστίες μας και ευελπιστούμε να βρουν μιμητές
Σύντομα θα έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε και άλλο ένα βραβείο για όποιον εισάγεται στην ιατρική.

Με άξονα τα βιβλία της συλλογής Αργύρη, και σε συνεργασία με τη Μαθηματική Εταιρεία ιδρύσαμε την περασμένη Άνοιξη, Λέσχη Ανάγνωσης, που αριθμεί 25 μέλη και διευρύνεται συνεχώς.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που παρευρίσκονται απόψε οι περισσότεροι βραβευθέντες και θα γνωρίσουμε την εξέλιξή τους.

Όσους αδυνατούν να παρευρεθούν θα τους γνωρίσουμε από τα κείμενα που έστειλαν και θα διαβάσει η πρόεδρος του συλλόγου φίλων της Βιβλιοθήκης κ. Ιωάννα Λιβιτσάνου, που την ευχαριστούμε. Εκ μέρους της Βιβλιοθήκης τους συγχαίρουμε όλους, καθώς και τις οικογένειές τους και τους ευχαριστούμε.

Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης και σε όσα παιδιά δεν αριστεύουν μεν στο σχολείο, αλλά προσπαθούν, μοχθούν και τα καταφέρνουν στη ζωή τους. Ευχόμαστε σε όλους τους νέους να συνεχίσουν όχι μόνο να είναι άριστοι στην επιστημονική τους εξέλιξη, αλλά να είναι καλοί άνθρωποι και να έχουν κάθε επιτυχία στη ζωή τους.

Τέλος Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Γιαννούλα Προκόπη, φιλόλογο, αντιπρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποψινή βραδιά, με τις ιδέες, αλλά και για τη βοήθεια στην επικοινωνία με τους βραβευθέντες.

Σας ευχαριστώ πολύ

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κ. Νίτα Αργύρη και να εξάρω την ευγένεια της και την αγάπη της για τη Λευκάδα και τη Βιβλιοθήκη μας. Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μας η παρουσία της ίδιας και του κ. Πέτρου Αργύρη σήμερα εδώ.»

Προηγουμενο αρθρο
Πρώτοι φιλικοί αγώνες Α.Σ. Νίκης Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Ένα εκπληκτικό μουσικό ταξίδι με τον Ορφέα κάτω από την πανσέληνο [Φωτό + video]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *