HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ «Κατασκήνωση στην Πόλη» σε… πασχαλινή έκδοση!

Η «Κατασκήνωση στην Πόλη» σε… πασχαλινή έκδοση!

Με ένα αναστάσιμο πανηγύρι την Τετάρτη της Διακαινησίμου, 4 Μαΐου 2016 ολοκληρώθηκε στο εκκλησάκι της Παναγίας των Βλαχερνών, στον Κάμπο της Λευκάδας, η… πασχαλινή έκδοση της «Κατασκήνωσης στην Πόλη», που διοργάνωσε για μια ακόμη φορά το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης, με την ευλογία και την έμπρακτη στήριξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας π. Θεοφίλου.

Τα παιδιά συμμετείχαν στον αναστάσιμο Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, ντύνοντας με τις χαρούμενες φωνές τους το θριαμβευτικό μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού μας. Μετά το γιορτινό πρόγευμα, έπαιξαν το αγαπημένο τους «παιχνίδι του δάσους», το παραδοσιακό «αμπαλί», τα αυτοσχέδια παιχνίδια του «λουνα-παρκ» που έστησαν τα ίδια. Απόλαυσαν το πασχαλινό τραπέζι, τραγούδησαν, χόρεψαν, έπαιξαν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το καλοκαίρι.

Τις προηγούμενες ημέρες, από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, συναντιόνταν καθημερινά στις 12 το μεσημέρι στην «Καταφυγή», κοντά στην Κεντρική Πλατεία της Λευκάδας και, μετά την κοινή προσευχή σε κάποιο ναό της πόλης μας, γνώριζαν με δραστηριότητες και παιχνίδι πολύ τη λειτουργική παράδοση και τα έθιμα του τόπου μας γύρω από τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Έψαλαν το «Λάζαρο» στο Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας π. Θεόφιλο, ο οποίος υποδέχτηκε τα παιδιά στο Επισκοπείο, έπαιξε μαζί τους και τόνισε πόσο σημαντικό είναι για την εκκλησιαστική αγωγή των παιδιών μας αυτό το πρωτότυπο κατηχητικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Νεότητας της τοπικής μας Εκκλησίας, που επέλεξε την περίοδο των πασχαλινών διακοπών να μιλήσει με τα παιδιά μας στη γλώσσα τους: το παιχνίδι.
Τα παιδιά ακόμη έφτιαξαν «βάγια». Στόλισαν με «θεάρεστες πράξεις» την «άκαρπον συκήν»στην αυλή της «Καταφυγής» και είδαν σε κινούμενα σχέδια την ιστορία του Παγκάλλου Ιωσήφ. Ζύμωσαν αυγοκούλουρα και στόλισαν μπουκαλάκια με λάδι, όπως οι πέντε φρόνιμες κοπέλες της γνωστής παραβολής των Δέκα Παρθένων.

Συμμετείχαν στο ιερό μυστήριο του Ευχελαίου και ζύμωσαν πρόσφορο. Κατασκεύασαν πασχαλινά καλαθάκια. Έβαψαν κόκκινα αυγά με διάφορες τεχνικές. Έψαλαν τα εγκώμια στον Επιτάφιο του Ι. Ναού των Εισοδίων που στόλισαν για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια. Προσκύνησαν τους Επιταφίους των Ναών της πόλεως. Διακόσμησαν τις δικές τους λαμπάδες. Έπαιξαν τα παιχνίδια του κρυμμένου θησαυρού και των σταθμών. Συμμετείχαν σε επίκαιρους διαγωνισμούς. Δοκίμασαν νηστίσιμες γεύσεις.

Με λίγα λόγια, με τρόπο ευχάριστο και βιωματικό μυήθηκαν σε όσα η Αγία μας Εκκλησία έχει να πει στα παιδιά Της τις ημέρες αυτές, βοηθώντας τα να συμμετάσχουν ουσιαστικά στο Πάθος και την Ανάσταση του Σωτήρα και Λυτρωτή μας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν περίπου τριάντα πέντε μαθητές Δημοτικού και το υποστήριξαν ενεργά, με κέφι και αγάπη πολλή, σαράντα παιδιά Γυμνασίου, Λυκείου και φοιτητές, αναλαμβάνοντας -τόσο πρώιμα, πλην όμως υπεύθυνα- έναν άτυπο παιδαγωγικό και αλληλοδιδακτικό ρόλο.

Λευκάδα, 11 Μαΐου 2016

(Από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης)

Προηγουμενο αρθρο
Δήμος Λευκάδας: Μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων
Επομενο αρθρο
Σκορπιός: Θαλάσσια σύνορα και πρόστιμα για παραβάτες [video]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.