HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚοπή Πίτας Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων «Η Φανερωμένη»

Κοπή Πίτας Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων «Η Φανερωμένη»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ « Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» Ηλιούπολη 26-1-2015
ΙΩΝΟΣ & ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ 45
Κ.ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ. 16341

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015, ο Σύλλογος μας, πραγματοποίησε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν Λευκαδίτισσες, Λευκαδίτες, φίλοι των Λευκαδίων, διατελέσαντες Πρόεδροι του Συλλόγου, εκπρόσωποι Λευκαδίτικων Συλλόγων Αττικής, αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης, καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας, κος Γεωργάκης Γεώργιος.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ευάγγελος Γεωργάκης, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους στον φιλόξενο χώρο του Συλλόγου, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Συμβουλίου για την συνεργασία και την βοήθειά τους στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων του Συλλόγου, έκανε σύντομη αναφορά στην ιστορία του Συλλόγου, μετέφερε τις γραπτές ευχές του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης, κ.κ. Θεοφίλου και στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η κοπή της παραδοσιακής λαδόπιτας. Μοιράστηκε σε όλους τους καλεσμένους της εκδήλωσης η λαδόπιτα που ήρθε κατευθείαν από το νησί της Λευκάδας, προσφέρθηκαν εδέσματα, ενώ ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής της Φανερωμένης, Αρχιμανδρίτης κκ Νικηφόρος Ασπρογέρακας, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλου, ο οποίος ευλόγησε την κοπή της πίτας και ευχήθηκε για τη νέα χρονιά.
Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, παιδιών και ενηλίκων, παρουσίασαν με κέφι παραδοσιακούς χορούς και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο, όπως ακριβώς συνέβη και κατά την συμμετοχή τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ, που πραγματοποιήθηκε στον Αύγουστο του 2014 στην Λευκάδα.

2

Η κοπή της Λευκαδίτικης πίτας πραγματοποιήθηκε στον χώρο που στεγάζεται ο Σύλλογος, στο «Λευκαδίτικο Σπίτι», έναν όμορφο χώρο, τον οποίο οι Λευκαδίτες της Ηλιούπολης διεκδίκησαν από τη δεκαετία του 1960, έκτισαν τη δεκαετία του 1990, εξασφαλίζοντας έτσι την ιδιόκτητη στέγη τους στην περιοχή της Κάτω Ηλιούπολης, εκεί που οι πρώτοι Λευκαδίτες εγκαταστάθηκαν, τις δεκαετίες του 1940 και 1950. Μέσα από την πλούσια πολιτιστική δράση του συλλόγου, η οποία πραγματοποιείται σε αυτόν τον χώρο, αναβιώνονται παραδοσιακές Λευκαδίτικες εκδηλώσεις, όπως το παιχνίδι «Αμπαλί», το οποίο διεξάγεται στο ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο που υπάρχει στο προαύλιο χώρο του συλλόγου, καθώς και οι παραδοσιακές αποκριάτικες εκδηλώσεις «Φαρομανητά».

3

Οι πρώτοι Λευκαδίτες που ήρθαν στην Ηλιούπολη, εγκαταστάθηκαν στην Κάτω Ηλιούπολη, στις οδούς Νικομάχου, Αθηναδώρου, Αγορακρίτου, Ίωνος. Συμμετείχαν ενεργά στις δραστηριότητες του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τρίτου Τομέα Ηλιούπολης και συνέβαλαν καθοριστικά στο κτίσιμο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, προσφέροντας εθελοντική εργασία, ξυλεία και υλικά. Επιθυμία τους ήταν ο Ναός να φέρει το όνομα της προστάτιδας του νησιού τους, Παναγία Φανερωμένη, το οποίο όμως δεν κατέστη εφικτό. Κατάφεραν όμως να τοποθετηθεί η εικόνα της Φανερωμένης στο τέμπλο του Ναού και ο Ναός να θεωρείται δισυπόστατος.

Επιπλέον, στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας Αγίας Παρασκευής, τοποθέτησαν το άγαλμα του παγκόσμια γνωστού από τις Δελφικές γιορτές, ποιητή Άγγελου Σικελιανού.
Κάθε χρόνο, προς τιμήν αυτών των πρώτων Λευκαδίων και σεβόμενοι την παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας τους, ο Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης με τη αμέριστη στήριξη και προσωπική φροντίδα των μελών του, τελεί το λαϊκό Λευκαδίτικο Πανηγύρι προς τιμήν Tης προστάτιδας του νησιού μας «ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ», που εορτάζεται την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

4

To Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Λευκαδίων, ύστερα από ομόφωνη απόφασή του, υπέβαλε αίτημα προς τον Δήμαρχο Ηλιούπολης και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλη μας να τιμηθεί η πορεία και η προσφορά των Λευκαδίων στην Ηλιούπολη, ονομάζοντας τον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας Αγία Παρασκευή, σε Πλατεία Λευκαδίων.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η νέα ονομασία να σηματοδοτήσει την ιστορική ανάπτυξη της περιοχής και να αποδώσει τον δέοντα σεβασμό και την οφειλόμενη τιμή στους αποβιώσαντες πρώτους Λευκαδίτες, αλλά και στις σημερινές γενιές που λάτρεψαν και λατρεύουν την Ηλιούπολη, χωρίς όμως να ξεχνούν το όμορφο νησί τους, την γη των προγόνων τους, το πρωτόχωμα.

Με την ευχή όλων μας, να ευοδωθούν οι προσπάθειες των Ηλιουπολιτών και των κατοίκων των γύρω Δήμων, για καλύτερη ποιότητα ζωής και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ο Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης & γύρω Δήμων «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ», καλωσορίζει με αισιοδοξία τη νέα χρονιά και προσκαλεί όλους τους συντοπίτες μας να πλαισιώσουν το έργο του.

Προηγουμενο αρθρο
Εκδηλώσεις προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών 2015
Επομενο αρθρο
Όσο εμείς ψηφίζαμε, αυτοί έπαιζαν petanque

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.