HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣαν ταξιδάκι αναψυχής*

Σαν ταξιδάκι αναψυχής*

Στην πόλη της Λευκάδας ο θεσμός της αδελφοποίησης μεταξύ πόλεων, έκανε την εμφάνισή του στη δεύτερη δημαρχιακή θητεία του Σπύρου Μαργέλη. Η πρώτη αδελφοποίηση έγινε το 1987 με την πόλη Σιντζούκου της Ιαπωνίας.

Από τότε μέχρι σήμερα η πόλη της Λευκάδας έχει αδελφοποιηθεί με 11 πόλεις. Αν δηλαδή υπολογίσουμε τους Δημάρχους που πέρασαν, αντιστοιχούν σχεδόν κατά μέσο όρο, δυο αδελφοποιήσεις στον καθένα!

Αν ρωτήσεις τον περισσότερο κόσμο τι είναι, ή τι μας προσφέρουν οι αδελφοποιήσεις, οι 8 στους 10 θα σου απαντήσουν πως είναι ευκαιρία για δωρεάν ταξίδια των αιρετών!

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγινε από μεριάς του Δήμου ένας απολογισμός τι έχουν προσφέρει οι αδελφοποιήσεις, που αποσκοπούν και τι εξυπηρετούν τελικά σήμερα.

Δεν υπάρχει επίσης κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι μπορούν να προσφέρουν στην ανάπτυξη του τουρισμού – ένα θέμα που θα μπορούσε να αποτελέσει άλλοθι της συνέχισής τους, με τον ίδιο ρυθμό. Η ταχτική που ακολουθείται είναι της λογικής, αφού το έκαναν οι προηγούμενοι γιατί να μην συνεχίσουμε κι εμείς.

Ο προβληματισμός αυτός δεν υπήρχε, όταν το κεντρικό κράτος δανειζόταν χρήματα και επιχορηγούσε παχυλά τους Δήμους. Ένα ταξιδάκι πάνω, ένα κάτω, λίγη σημασία είχε, ώστε το σύστημα να μπορεί να τους έχει όλους ευχαριστημένους.

Τώρα τα χρήματα λιγόστεψαν. Έχει κοπεί το 60% της κρατικής χρηματοδότησης, μας έχει δηλώσει ο Δήμαρχος πολλές φορές στα Δημοτικά συμβούλια. Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση έχει δηλώσει ο ίδιος. Συνεχείς εκκλήσεις επίσης γίνονται από τη μεριά του Δήμου για συνεισφορά όλων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε δαπάνη για την επίσκεψη στην Κίνα των αιρετών μας, (3 της συμπολίτευσης και 1 της  ελάσσονος αντιπολίτευσης) προκειμένου να αδελφοποιηθούμε με την πόλη Zhoushan.

Από την πλευρά του Δημάρχου ακούστηκαν πολλά επιχειρήματα για τα «οφέλη» που θα μας προκύψουν μετά το ταξίδι. Η πρόταση είχε σχεδόν καθολική αποδοχή. Σχεδόν κανένας δεν σκέφτηκε την ανθρωπιστική κρίση, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, σχεδόν κανένας δεν αναρωτήθηκε μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε ό,τι μέχρι σήμερα άκριτα γινόταν, σχεδόν κανένας δεν εξέφρασε επιφύλαξη.

Τρεις μόνο δημοτικοί ψήφισαν λευκό. Η κ. Καρφάκη, ο κ. Κοντογεώργης, και ο κ. Γληγόρης. Σημείωσα μάλιστα την σύντομη τοποθέτηση του κ. Κοντογεώργη: «Δεν είμαι αντίθετος με τις αδελφοποιήσεις. Βοηθούν σε πολλές κατευθύνσεις. Καλό είναι να γίνονται στοχευμένα. Επιτρέψτε μου όμως στην παρούσα φάση να καταθέσω τον προβληματισμό μου. Σε μια περίοδο που υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, σε μια περίοδο που η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται δραματικά, θεωρώ πως πρέπει να δούμε τις προτεραιότητές μας.»

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης συζητήθηκε επίσης και το θέμα της εκχώρησης των διαθεσίμων των Δήμων στο κράτος. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις, μπόλικες ανοησίες, λαϊκισμός με το τσουβάλι, πουλήθηκε μπόλικη διάθεση αλλαγής και ρήξης.

Στην πράξη όμως η πλειοψηφία όταν αποφάσισε για το ταξίδι στην Κίνα ξέχασε και τις αλλαγές και τις ρήξεις. Ακολούθησε τη γνωστή πεπατημένη τακτική των προηγούμενων Δημάρχων. Και οι κοινωνικές ευαισθησίες για μια ακόμα φορά πήγαν περίπατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος της αδελφοποιημένης πόλης Λεκάτ της Γαλλίας, που βρέθηκε στο νησί μας πρόσφατα, δήλωσε πως ο Δήμος του έχει κάνει μόνο μια αδελφοποίηση, αυτή με την πόλη της Λευκάδας!

Βιολέττα Σάντα

* Στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου από το τραγούδι με τίτλο «Η σωτηρία της ψυχής».
Η Σωτηρία της ψυχής
είναι πολύ μεγάλο πράγμα
σαν ταξιδάκι αναψυχής
μ’ ένα κρυμμένο τραύμα

Προηγουμενο αρθρο
Όταν κοιτάς από ψηλά
Επομενο αρθρο
Χάλκινο Μετάλλιο στη Θάλεια Ζακυνθινού στο Έπταθλο

2 Σχόλια

  1. dimotikos
    3 Μαΐου 2015 at 15:21 — Απάντηση

    Κυρια Σαντα σε κουβεντες με συνδημοτες μας σας δηλωνω οτι εκφραζομαστε απολυτα απο τους παραπανω σχολιασμους σας.
    Ακουγοντας τα δημοτικα συμβουλια απο το ραδιοφωνο θεωρω λυπηρο που οι περισσοτεροι συμβουλοι της συμπολιτευσης κυριως ειναι διακοσμητικοι. Καθε 2 με τρεις μηνες ξυπνουν απο τη ναρκη τους και τοποθετουνται με θερμη, υπερβολη και λαικισμο οταν υπαρχει θεμα απο κεντρικη πολιτικη και καταλληλο για να απαγγειλουν τις πολιτικες τους κορωνες. Ακουγοντας το τελευταιο δ.σ. νομιζα οτι ειμαι στο κοινοβουλιο, οτι ακουγα αντιπολιτευση συριζα και δελτιο τυπου των Ανελ.
    Στις δημοτικες τους ψηφισαμε να ειναι ενημερωμενοι και διαβασμενοι για τα ζητηματα του τοπου, να βρισκουν λυσεις και να προτεινουν ουσια. Αυτοι οπως εχει αποδειχθει ουτε τις εισηγησεις δεν διαβαζουν. Και επειδη ειναι ανενημερωτοι και απροθυμοι να διερευνησουν αγανακτουν οταν ερωτουν απο την αντιπολιτευση και δυσανασχετουν για καθυστερηση της διαδικασιας.
    Χαμηλο το επιπεδο…

    • Α.Μ.
      3 Μαΐου 2015 at 22:32 — Απάντηση

      Ενα ακομα ευστοχο ρεπορταζ και θεση της ιστοσελιδας. Στην Κινα,ε? Τι να κανουν οι Κινεζοι στη Λευκαδα,εξυπνε δημαρχε? Με τι θα ερθουν? Ποιος εκανε τη συμπεθερια?Γιατι τετοια λαθη,πριν καλα καλα αναλαβετε αρχισατε τις αδελφοποιησεις!! Δεν σας γινετε παραδειγμα αυτο που ειπε ο δημαρχος της Leucate?? Που τελικα,ειναι η μονη αδελφη πολη που εχει καποια επαφη με τη Λευκαδα κι αυτη βεβαια της Ιαπωνιας λογω Λ.Χερν.
      Μα το θεο δεν πιστευω οτι σε τετοιες δυσκολες εποχες, αποφασιζουν ενα ..ταξιδι στην Κινα..!!
      Παρακαλω,ας μεινει στα χαρτια αυτη η αποφαση. Σωστη η τοποθετηση Κοντογιωργη..

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.