HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοίνωση πρωτοβουλίας πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Ανακοίνωση πρωτοβουλίας πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Δηλώσεις της Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κας Κράτσα-Τσαγκαροπούλου

Διαβάζουμε σε σχετικό δελτίο τύπου τις δηλώσεις της Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κας Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, στο διεθνές Forum με θέμα ” Η Μεσόγειος του Μέλλοντος. Επενδύστε’’, που έλαβε χώρα στη Μασσαλία λίγες μέρες μετά από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο στις 23/11/19. Η Κα Κράτσα μίλησε για το ‘’βαρύ ιστορικό όνομα και τη διεθνή επισκεψιμότητα της περιοχής, για τις εξελίξεις που θα φέρουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους λαούς’’, αλλά και για την ‘‘προστασία της Μεσόγειου από την κλιματική αλλαγή, τη προστασία της βιοποικιλότητας, της καθαρής θάλασσας και βέβαια της ειρήνης’’ καθώς και για τη ανάγκη επενδύσεων για τη διασφάλιση ‘’της μετάβασης σε σύγχρονη οικονομία με “πράσινη και γαλάζια’’ κατεύθυνση”…!!!
Σε άλλο πρόσφατο δελτίο τύπου διαβάζουμε το αίτημα του Αντιπεριφερειαρχη Λευκάδας Ανδρέας Κτενάς, για τη συνάντηση εργασίας στη Ζάκυνθο (9/12) με θέμα το σχεδιασμό της Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και τον Νησιωτικό Χώρο στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αποτελεί σχήμα οξύμωρο απ’ τη μια η κ. Κράτσα να μιλάει για «πράσινη και γαλάζια κατεύθυνση», για την «προστασία της Μεσόγειου από την κλιματική αλλαγή, τη προστασία της βιοποικιλότητας, της καθαρής θάλασσας» κλπ… και την ίδια στιγμή ν’ αποφασίζει στο Περιφερειακό Συμβούλιου την ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ των Ιόνιων Νησιών. Άραγε πως συμβαδίζουν η «ανάπτυξη» με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων όταν όλοι γνωρίζουμε ότι αν συνεχίσουμε να επενδύουμε στα ορυκτά καύσιμα, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να επιταχύνουμε την κλιματική κρίση, ενώ οι συνέπειες για τη περιοχή μας θα είναι πολλές και καταστροφικές, όπως: α) οι επιπτώσεις στην αλιεία, στις υδατοκαλλιέργειες και την ναυτιλία, β) η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, γ) η μόλυνση θαλάσσιων περιοχών, παραλιών, και πάρκων δ) οι επιπτώσεις στα σπάνια προστατευόμενα θαλάσσια θηλαστικά,… και όταν η ενεργοποίηση σεισμογενούς ρήγματος από τις εξορυκτικές δραστηριότητες αποτελεί μια μεγίστη απειλή και το μεγαλύτερο ρίσκο ατυχήματος.

Επομένως μιλάμε για Οικολογική – Κοινωνική – Οικονομική καταστροφή και αφανισμό κατοικημένων περιοχών σε αντίθετη κατεύθυνση με τη κήρυξη της Ευρώπης σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης από το Ευρωκοινοβούλιο στις 29/11/19.

Από την άλλη το αίτημα του Κου Κτενα Θέτει ένα μεγάλο ερώτημα για το πώς θα συνυπάρχουν τα κρουαζιερόπλοια (αν αυτό είναι το είδος τουρισμού που θέλουμε για τα νησιά μας…) με τις σχετικές εξορυκτικές υποδομές: πλατφόρμες, τάνκερ (μεταφορά), αγωγοί, λιμάνια (κατεργασία, διαχωρισμό, μεταφορά, αποθήκευση,…), με τις σχετικές και αναπόφευκτες διαρροές τοξικών υποπροϊόντων υδρογονανθράκων… και με τον ήδη ανεπτυγμένο και σε συνεχή ανάπτυξη ιστιοπλοϊκό τουρισμό. Οι κρουαζιέρες θα περιλαμβάνουν και βόλτα γύρω από τις εξέδρες;

Πως ακριβώς μπορούν να συνδυαστούν οι δυο αυτές αντιφατικές επενδυτικές στρατηγικές που πρεσβεύει η Περιφερειακή Αρχή; Πραγματικά θα θέλαμε να ακούσουμε το σχέδιο της κ. Κράτσας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Σ’αυτό το πλαίσιο θα θέλαμε να μάθουμε επίσης γιατί η κα. Κράτσα αγνοεί τόσο προκλητικά και απαξιώνει τις επισημάνσεις και τον κώδωνα του κινδύνου που κρούουν οι επιστήμονες και συγκεκριμένα πως αγνοεί τη Γνώμη της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΥΣΗ 2000 (του ιδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) επί της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων που δημοσιεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου 2019 και θέτει ξεκάθαρα ότι: ‘’εάν τα υπάρχοντα κοιτάσματα μας οδηγούν σε ένα σενάριο αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, τότε οποιαδήποτε περαιτέρω εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων, είτε στη χώρα μας, είτε αλλού στον κόσμο, απειλεί ευθέως όποια δράση για μετρίαση της κλιματικής αλλαγής και εν τέλει τον ίδιο τον τρόπο ζωής μας. Σε μια εποχή κατά την οποία άλλα κράτη της Μεσογείου προχωρούν σε ακύρωση προγραμμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και συμμόρφωσης με τη Συνθήκη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, το γεγονός ότι στην Ελλάδα τέτοια προγράμματα απολαμβάνουν ιδιαίτερου και εμφανώς ευνοϊκού αδειοδοτικού καθεστώτος προκαλεί τεράστια ερωτηματικά για το κατά πόσον εξυπηρετούν πραγματικά το δημόσιο συμφέρον. Συμπερασματικά, εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων, θα συνδράμει με ένα ακόμα λιθαράκι στο διεθνές «οικοδόμημα» της κλιματικής αλλαγής. Εξάλλου, χώρες όπως οι μακρινές Νέα Ζηλανδία και η Κόστα Ρίκα, αλλά και κοντινές, όπως η Ιρλανδία και η Δανία, έχουν ήδη προχωρήσει σε απαγορεύσεις εξορύξεων. Την ίδια τάση ακολουθούν και μεσογειακές χώρες σε επίπεδο κρατικό ή περιφερειακό. Έτσι, στην Ισπανία, οι περιφέρειες των Κανάριων Νήσων και των Βαλεαρίδων σταμάτησαν τις έρευνες υδρογονανθράκων, στην Κροατία έχουν σταματήσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην Αδριατική […] Ενώ στην Ιταλία έχουν ανασταλεί. Επίσης, πολλές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία έχουν προβεί σε πλήρη απαγόρευση της μεθόδου fracking.’’

Είναι συνταγματική ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της Περιφερειακής Αρχής να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Επτανησίων πολιτών. Την καλούμε να ακούσει το πληθυσμό των Ιόνιων Νησιών που τεκμηριωμένα, και όχι γραφικά, μέσω από τόσες δημοσιεύσεις και δυο πρωτοκολλημένα αιτήματα στη Περιφέρεια, έχει πει ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ!

“Η Μεσόγειος του Μέλλοντος και οι Επενδύσεις” ουδεμία σχέση έχουν στην πραγματικότητα με τις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων, όπως σίγουρα θα έχει πληροφορήσει ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών κ. Jean – Yves Le Drian στη Μασσαλία διότι (συμφώνα πάλι με το δημοσίευμα της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΥΣΗ 2000) ‘’η Γαλλία ανακοίνωσε την απαγόρευση της εξορυκτικής δραστηριότητας στα γαλλικά χωρικά ύδατα στη Μεσόγειο, αιτιολογώντας την απόφαση αυτή ως συμβολή της στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Μεσογείου και της «βαριάς βιομηχανίας» της Νότιας Γαλλίας, δηλαδή του τουρισμού’’ (26/11/2019 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΣΗ 2000 – Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργείας).

Αλλιώς θέλουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας Κα Κράτσα: καθαρό, ενήμερο, και ειρηνικό, όπως το βρήκαμε και εμείς και παρόλο τις ήδη μεγάλες επιβαρύνσεις στο περιβάλλον μας. Η Μεσόγειος θάλασσα κινείται ήδη οριακά στην αντοχή της:

Επενδύστε στην αποκατάσταση της, όχι στη περαιτέρω υποβάθμιση της!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Πηγές : http://www.inkefalonia.gr/aytodioikisi/77200-rodi-kratsa-evry-pedio-synergasion-ekselikseon-kai-ependyseon-stin-mesogeio-pou-borei-na-aksiopoiisei-i-perifereia-ionion-nison

Υποδομές κρουαζιέρας και άρση της απομόνωσης των μικρών νησιών ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας


http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=764&language=el-GR&fbclid=IwAR1NZ0Yd7bYNIgVbOamJ8WfGmnufnyyCFDEJikxgu86sWQS3qN19mbfWcJ0)

Προηγουμενο αρθρο
Ο Απολλώνιος Λευκάδας σε φιλανθρωπική εκδήλωση πυγμαχίας στα Ιωάννινα
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση «Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Λευκάδας» για τη σύμβαση μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Παλαίρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.