HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοίνωση  Κίνησης Πολιτών «Λευκάδα, Καθαρές Θάλασσες»

Ανακοίνωση  Κίνησης Πολιτών «Λευκάδα, Καθαρές Θάλασσες»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Της Κίνησης Πολιτών «Λευκάδα, Καθαρές Θάλασσες»

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

H Kίνηση Πολιτών «Λευκάδα, Καθαρές Θάλασσες» ενημέρωσε με επιστολές της αλλά και δημόσια, τους υποψήφιους δημάρχους και τις δημοτικές παρατάξεις, που κατέρχονται στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, για την ίδρυση, τους στόχους και τις θέσεις της, που αφορούν ζητήματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού. Στόχος της ενημέρωσης αυτής ήταν η ευαισθητοποίηση του Λευκαδίτικου λαού και των θεσμικών φορέων αντιπροσώπευσής του, ώστε να εκκινήσει και η σχετική δημόσια διαβούλευση με στόχο την αποκατάσταση των ΚΑΘΑΡΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ στη Λευκάδα.

Μετά τις πρόσφατες συνεντεύξεις, σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και τις αντίστοιχες προγραμματικές ανακοινώσεις των παρατάξεων τους(όσες τουλάχιστον μπορέσαμε να εντοπίσουμε στη δημόσια σφαίρα) των υποψηφίων δημάρχων Λευκάδας, η Κίνηση μας, θεωρεί σκόπιμο να ανακοινώσει τα ακόλουθα:

  1. Η ΕΠΙΔΕΙΝΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Δεν υπήρξε από τις παρατάξεις οποιαδήποτε αναφορά, για συγκεκριμένα και άμεσα βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντιστροφή της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης των θαλασσών και λιμνοθαλασσών της Λευκάδας, που μαστίζονται και νεκρώνονται από την κατεύθυνση που έχει πάρει η τουριστική ανάπτυξη.  Συγκεκριμένα:

Α. Εκροή του βιολογικού στον Δίαυλο

Δεν υπήρξε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα σταματήσει η εκροή του βιολογικού της Λευκάδας στον δίαυλο και ενώ είναι γνωστό ότι ο βιολογικός δεν λειτουργεί ομαλά και δεν πετυχαίνει τις προδιαγραφές εκροής που θέτει η νομοθεσία και η περιβαλλοντική του άδεια. 

Β. Πλημμελής λειτουργία του βιολογικού

Δεν έγινε για πολλά χρόνια η αναγκαία συντήρηση του δευτεροβάθμιου βιολογικού καθαρισμού της Λευκάδας. Δεν υπήρξε οποιαδήποτε δέσμευση ότι ο βιολογικός που έχει παραμείνει ασυντήρητος θα επισκευασθεί άμεσα και θα λειτουργεί εντός των προδιαγραφών.

Γ. Τριπλασιασμός των λυμάτων στον βιολογικό της Λευκάδας

Δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά σε διορθωτική ενέργεια στον επικίνδυνα εσφαλμένο στρατηγικό σχεδιασμό για τη συγκέντρωση τριπλάσιας ποσότητας λυμάτων στο βιολογικό της Λευκάδας.  Ισχυριζόμαστε, και η εμπειρία της λειτουργίας του βιολογικού συνηγορεί, ότι η υπερσυγκέντρωση αυτή είναι ένα ακόμη βήμα προς την αστοχία όπως και η απόφαση για την εκροή του βιολογικού στο δίαυλο, που έχει σχεδόν νεκρωθεί, ομοίως και η απόφαση για την απόρριψη των μολυσμένων βυθοκορρημάτων του διαύλου στην «ανοιχτή» θάλασσα του Κάστρου, η οποία με τα ρεύματα τα έφερε στην αμμουδιά του Κάστρου και του ΤΑΟΛ μέσα σε 10 χρόνια, όπου και συσσωματώθηκαν στην άμμο βάζοντας σε πολλαπλό κίνδυνο την υγεία και ακεραιότητα των επισκεπτών της παραλίας και των κολυμβητών.  

Δ. Μόλυνση Αβλέμονα, Διαύλου και Ανατολικών ακτών

Δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά για τη συνεχή μόλυνση της λιμνοθάλασσας του Αβλέμονα από τα μολυσμένα νερά του λιμανιού και του διαύλου της Λευκάδας, που φιλοξενεί γύρω στα χίλια κότερα, και από τις εκροές των λυμάτων και των σηπτικών δεξαμενών της Αγίας Βαρβάρας και της Περατιάς. Δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά ενεργειών για τον έλεγχο και προστασία των νερών κολύμβησης στους Καρυώτες, στη Λυγιά, στη Νικιάνα, στο Περιγιάλι για την προστασία της υγείας των λουομένων και κολυμβητών από επικίνδυνες ασθένειες.

Ε. Μόλυνση Ανατολικής και Δυτικής Παραλίας της πόλης

Δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά για την εξυγίανση και ανάταξη του οικοσυστήματος των λιμανιών, του διαύλου και των καναλιών της Λευκάδας, που  σχεδόν κάθε βράδυ γεμίζουν την ανατολική και δυτική παραλία με δυσώδεις οσμές και απειλούν την υγεία μας με μολυσματικές ασθένειες.

ΣΤ. Μόλυνση από άλλους βιολογικούς καθώς και από ξενοδοχειακές μονάδες

Δεν υπήρξε αναφορά για συντονισμό ενεργειών των Φορέων λειτουργίας και ελέγχου των βιολογικών καθαρισμών που μολύνουν συνεχώς τις θάλασσες της Λευκάδας, αφού λειτουργούν πλημμελώς,  όπως ο βιολογικός της Λευκάδας, της Παλαίρου, της Πρέβεζας,της ΒΙΠΕ Πρέβεζας,  του Νυδριού, του Αγίου Νικήτα, της Βασιλικής αλλά και των ξενοδοχειακών μονάδων που πολλοί δεν λειτουργούν καθόλου και όλοι σχεδόν εκβάλλουν σε ρέματα που καταλήγουν στη θάλασσά μας.

Ζ. Λύματα στη λιμνοθάλασσα και υπερχείλιση του αποχετευτικού δικτύου

Δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σούδας μετά τα Δικαστήρια και πριν το κλειστό Γυμναστήριο που μεταφέρει λύματα στη λιμνοθάλασσα  και σκορπάει δυσώδεις οσμές.  Δεν υπήρξε αναφορά για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχείλισης του αποχετευτικού δικτύου της πόλης, που ανοίγουν τα καπάκια και η υπερχείλιση πέφτει στα κανάλια της Λευκάδας, στου Πουλιού και στον πίσω μόλο, φέρνοντας τη Λευκάδα 60 χρόνια πίσω, τότε που η αποχέτευση ήτανε τ’ αυλάκια που κατέληγαν στη θάλασσα.

      Η. Νεκρή λάσπη στον Δίαυλο

Δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά για την μόλυνση και νέκρωση του διαύλου με τη νεκρή λάσπη στον πυθμένα, που φθάνει μέχρι την αμμόγλωσσα. 

Θ.  Μόλυνση από τις μαρίνες και τα σκάφη

Δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά για τον έλεγχο λειτουργίας των πολλαπλών μαρινών που έχουν ήδη δημιουργηθεί, καθώς και αυτών που σχεδιάζονται στη θάλασσα της Λευκάδας (Μαρίνα Λευκάδας, Παλαίρου, Μεγανησίου, Βλυχού, Πλαγιάς) και των χιλιάδων σκαφών που φιλοξενούνται στο Νυδρί, στον Πόρο, στα Σύβοτα, στη Βασιλική και που διοχετεύουν τις σεντίνες τους στη θάλασσα μαζί με το καυστικό μπλε υγρό τουαλέτας που σκοτώνει.

  1. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Α. Συντήρηση του βιολογικού ΤΩΡΑ

Εδώ και τώρα, απεμπλοκή του έργου της συντήρησης του βιολογικού της Λευκάδας από οποιοδήποτε άλλο έργο και προϋποθέσεις και άμεση δημοπράτηση εντός του έτους (2023) του υποέργου της συντήρησης και επισκευής του βιολογικού Λευκάδας.  Ο βιολογικός πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί σωστά  τώρα και όχι κάποτε, στο άγνωστο μέλλον.

Β. Άμεση υλοποίηση τριτοβάθμιου σταδίου στο βιολογικό καθαρισμό

Άμεση υλοποίηση του τριτοβάθμιου σταδίου στο βιολογικό της Λευκάδας (αναβάθμιση σύμφωνα με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου) με άμεση χρηματοδότηση, πράγμα εφικτό και όχι αναμονή για το πότε θα ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ. Το σχεδιασμό, αδειοδότηση και χρηματοδότηση πρόσθετης εγκατάστασης στον εγγύς χώρο του βιολογικού που περιλαμβάνει τεχνολογίες λιγότερο ενεργοβόρες από την προτεινόμενη στη Μελέτη του Δήμου καθώς και συστήματος προχωρημένης επεξεργασίας πολλαπλών σταδίων για διασφάλιση της ποιότητας της τελικής εκροής προς επαναχρησιμοποίηση (άρδευση, πυροπροστασία, εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα, πλύσεις πεζοδρομίων, κάδων κλπ). Τη συνέχιση κατασκευής των αποχετευτικών δικτύων.  

Γ. Αποκεντρωμένη διαχείριση των λυμάτων της Λευκάδας

Τροποποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης λυμάτων της Λευκάδας, από συγκεντρωτικό σε αποκεντρωμένο, με κεντρικό τηλεέλεγχο και με την κατασκευή νέων τριτοβάθμιων βιολογικών καθαρισμών, που θα εξυπηρετούν, με βάση στρατηγικό σχεδιασμό, ομάδες οικισμών και κοινοτήτων και εκτός της πόλης της Λευκάδας. 

Δ. Σύστημα ελέγχου και καταγραφής για τα απόβλητα των κότερων

Άμεση εγκατάσταση ψηφιακού συστήματος ελέγχου και καταγραφής με τήρηση αρχείου της υποχρεωτικής ανά 24ωρο εκκένωσης των σεντινών από τα κότερα, με επί τόπου επιβολή προστίμου μη συμμόρφωσης πολλαπλάσιας αξίας του τέλους εκκένωσης.

Ε. Δορυφορική παρακολούθηση μεγάλων σκαφών

 Άμεση  εγκατάσταση συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης και καταγραφής των μεγάλων σκαφών για περιστατικά παράνομης απόρριψης στερεών ή άλλων αποβλήτων και την επιβολή προστίμων που βεβαιώνονται στη ΔΟΥ.

ΣΤ. Σύστημα ενημέρωσης εισόδου σκαφών στις θάλασσες μας

Την άμεση εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης ενημέρωσης των σκαφών που εισέρχονται στις θάλασσες της Λευκάδας (Ιόνιο, δίαυλος, εσωτερική θάλασσα και αρχιπέλαγος) για την υποχρέωση ημερήσιας εκκένωσης σεντινών και τα σημεία εξυπηρέτησής τους για τις σεντίνες τους, βάσει κατάλληλων διαδικτυακών εφαρμογών που δίνουν τη θέση κάθε σκάφους σε πραγματικό χρόνο. 

Ζ. Συνεργασία με τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας

 Άμεση διερεύνηση,  εντοπισμός, συμφωνία με το γειτονικό Δήμο που επίσης εξυπηρετείται στο βιολογικό μας,  αδειοδότηση πεδίων υπεδάφιας άρδευσης, παρεμπόδισης υφαλμύρωσης, άρδευσης πρασίνου, και εμπλουτισμό υδροφόρων για την επαναχρησιμοποίηση της εκροής του τριτοβάθμιου βιολογικού της Λευκάδας η οποία θα τηρεί τις προδιαγραφές καθαρότητας με συνεχή παρακολούθηση.

Η. Μετρητές ποιότητας εκροής των λυμάτων

Εγκατάσταση μετρητών (real-time, τεχνολογίας αιχμής) της ποιότητας εκροής των βιολογικών και τηλεματικού συστήματος μετάδοσης των δεδομένων στο Δημαρχείο και σε δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων στο διαδίκτυο.  Οι μετρητές θα εγκατασταθούν στα σημεία εκροής και θα λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο (on-line, real-time) ανιχνεύοντας την οποιαδήποτε υπέρβαση ορίων και ενεργοποιώντας διαδικασίες διόρθωσης.  Το σύστημα αυτό είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα από το σύστημα περιοδικών δειγματοληψιών μετά από εντολή του Δήμου, το οποίο επίσης θα διατηρηθεί για έλεγχο και διασταυρώσεις.

Θ. Δημιουργία Φορέα ελέγχου της ποιότητας των θαλασσών μας

Δημιουργία Φορέα ελέγχου της ποιότητας των θαλασσών της Λευκάδας και των σημείων των εκροών όλων των βιολογικών που την ρυπαίνουν. Δημιουργία αρχείου και χρονοσειράς κατάστασης υγείας των θαλασσών, του διαύλου και των λιμνοθαλασσών, με βάση τις μετρήσεις και αναλύσεις και σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών υπέρβασης ορίων και εκτάκτων αναγκών.

Ας παραδειγματιστούμε από τους Δήμους της χώρας, που αποφεύγουν την παρωχημένη λύση της εκροής των επεξεργασμένων λυμάτων σε υδάτινους αποδέκτες και προτιμούν τη σύγχρονη και επωφελή επαναχρησιμοποίηση τους, σύμφωνα με το θεσμικό μας πλαίσιο και την σχετική ΚΥΑ του 2011.Πρόσφατο παράδειγμα (Μάιος 2023) η Χίος, που δημοπράτησε τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό και δίκτυο άρδευσης στα Καμποχώρια! 

ΛΕΥΚΑΔΑ,4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

«ΛΕΥΚΑΔΑ, ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ»

Προηγουμενο αρθρο
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου: «Ο Λύκος και το δελφίνι»,του Λευκαδίτη συγγραφέα Νίκου Σταματέλου
Επομενο αρθρο
Περατζάδα γάμου στο Νιοχώρι Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.