HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοίνωση πρωτοβουλίας πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Ανακοίνωση πρωτοβουλίας πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Στις 10-2-22 το Λιμεναρχείο Λευκάδας ανακοίνωσε ότι από τις 11-2-22 έως 12-3-22 θα διενεργηθούν σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο από το πλοίο M/V SW COOK απαιτώντας την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας και συνιστώντας στους ιδιοκτήτες σκαφών να αποφεύγουν την δραστηριοποίηση στις συγκεκριμένες περιοχές που θα γίνουν οι έρευνες.
http://www.kolivas.de/archives/441153

Η διαδικασία αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά καθόσον καμία προηγούμενη ενημέρωση δεν έχει γίνει από πλευράς Υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμου όταν όλα έδειχναν πως στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είχε μπει φρένο.
https://www.in.gr/2022/02/17/economy/oikonomikes-eidiseis/se-anadiplosi-kyvernisi-gia-tis-ereynes-ydrogonanthrakon-stin-ellada/?fbclid=IwAR0Q70h91AJ-_w-l-Nr6e7OTQo6gh-qs-tzf2oni1S4kozHLhYwi7AVMrtE

Στις 9-5-19 καταθέσαμε Αίτημα με αριθμ. πρωτ. 8798 προς το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου δηλώσαμε την εναντίωσή μας για τις εξορύξεις Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο τεκμηριώνοντας όλες μας τις ανησυχίες και προβληματισμούς.
https://lefkasnodrillings.blogspot.com/

Επειδή στην περιοχή μας εθεάθη το συγκεκριμένο ερευνητικό πλοίο (http://www.kolivas.de/archives/441871?fbclid=IwAR1xBoWNRlCuQzSD62rysZ9jlRNkt7fZYPzpeOUs8FOCdjkvmbyUlwtl1eQ#.YgzyQL3lPpY.facebook) και την ίδια χρονική στιγμή τυχαία ή όχι έχουμε αναζωπύρωση της σεισμικής δραστηριότητας (https://aromalefkadas.gr/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%AE%CF%82-%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BB/ )
Επειδή οι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιευτική και τουριστική δραστηριότητα θα είναι μεγάλες.
Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά την εναντίωση μας στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σε ανοιχτό και δημόσιο χώρο με όλα τα μέτρα προστασίας και αποστάσεις, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων και να ληφθούν αποφάσεις για μελλοντικές δράσεις μας. ΚΑΙ
ΖΗΤΑΜΕ
Από το Δήμαρχο Λευκάδας κ. Καλό να φέρει το από 9-5-19 κατατεθειμένο αίτημά μας προς συζήτηση στο επόμενο ΔΣ, μένοντας πιστός στην από 16 Μαΐου 2019 ανακοίνωσή του που τάχθηκε στο πλευρό μας και δηλώνει αντίθετος με τις εξορύξεις (https://sixronilefkada.gr/i-thesi-tis-sygchronis-lefkadas-gia-tis-exoryxis-ydrogonanthrakon/)
Από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κα Κράτσα και τον Αντ/ρχη Λευκάδας κ. Κτενά να πάρουν επίσημη θέση ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους την σεισμική δραστηριότητα της περιοχής και να προστατεύσουν το περιβάλλον, τη θαλάσσια ζωή, την αλιευτική και τουριστική δραστηριότητα.
Από όλους τους πολίτες, τοπικούς φορείς, Συλλόγους να συμμετάσχουν ενεργά σε δράσεις ενάντια στις εξορύξεις.

Εμείς στην Λευκάδα λέμε: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Email:lefkasnodrillings@gmail.com
https://lefkasnodrillings.blogspot.com/

Προηγουμενο αρθρο
Φωτιά στο πλοίο στην Κέρκυρα: Αγωνία για τους 14 αγνοούμενους, ανάμεσά τους 4 Ελληνες, όλα τα στοιχεία
Επομενο αρθρο
Δήμος Λευκάδας: προμήθεια ανοιχτού ανατρεπόμενου φορτηγού με γερανό και αρπάγη

1 Σχόλιο

  1. Πού πάμε?
    18 Φεβρουαρίου 2022 at 19:27 — Απάντηση

    Κάποια δεδομένα:
    1ον. Όχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων σημαίνει ναι στην εισαγωγή τους από τρίτες χώρες.
    2ον. Χώρες εκτός ΕΕ -οπότε και χωρίς δεσμεύσεις & έλεγχο από τις αυστηρές κοινοτικές οδηγίες για το Περιβάλλον- προχωρούν ήδη σε εξορύξεις με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το θαλάσσιο περιβάλλον της Ανατ. Μεσογείου.
    3ον. Με βεβιασμένες αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης εισάγουμε ενέργεια από πεπαλαιωμένες υποδομές των… Βαλκανίων (λιγνίτης, πυρηνική). Κανείς δεν αντιδρά. Σύνδρομο not in my backyard.
    4ον. Κάθε μορφή ενέργειας είναι λιγότερο ή περισσότερο ρυπογόνα η μία σε σχέση με την άλλη. Ακόμη και η χρήση της τεχνολογίας ΑΠΕ, που θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον, πιέζει σε εντονότερη… εξόρυξη ορυκτών πόρων -για τα εξαρτήματά τους- σε Λ. Αμερική, Αφρική ή Κίνα με δυσμενείς επιπτώσεις στις εκεί τοπικές κοινωνίες από τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Δε γίνεται λοιπόν να επιζητούμε την πράσινη Αθήνα, Στοκχόλμη, Παρίσι αλλά να αδιαφορούμε για τη βρώμικη Χιλή, Βολιβία, Νιγηρία κλπ
    Έτσι πάει: η μιά απόφαση προωθεί έμμεσα μιαν άλλη!

    Ποια η εναλλακτική για να ζεσταθούμε φθηνά και χωρίς δεσμεύσεις? Υπάρχει?

    Τέλος, ο τουρισμός ανήκει στον τριτογενή τομέα ανάπτυξης δηλαδή αποτελεί υπηρεσία κι όχι βιομηχανία. Κανείς όμως δεν προβληματίζεται για το αλόγιστο χτίσιμο villas κλπ σε κάθε σπιθαμή γης του νησιού μας με παράλληλη αλλοίωση του φυσικού χερσαίου περιβάλλοντος, της αισθητικής μας και της ξέφρενης μαζικότητας στον τουρισμό χωρίς οι υφιστάμενες υποδομές σε ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρικό ρεύμα, οδικό δίκτυο κλπ να μπορούν να το υποστηρίξουν.

    Ζούμε στην εποχή της ‘Μεγάλης Παραίτησης’ και δεν γίνεται ουσιαστική ενημέρωση και διάλογος για κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον μας πουθενά κι απο κανέναν!!!! Αποφάσεις χωρίς τους πολίτες και παρασκήνια συμφερόντων. Και με τα ΜΜΕ να παίζουν όλη μέρα σκηνικά βίας, δολοφονίας, βιασμών και lifestyle καρικατούρων…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.