HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοινώσεις γα την Εργατική Πρωτομαγιά

Ανακοινώσεις γα την Εργατική Πρωτομαγιά

ΝΑΡ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

1 Η Εργατική Πρωτομαγιά φωτίζει τον δρόμο της ταξικής πάλης, τη μοναδική “σωστή πλευρά της ιστορίας” για τους λαούς, αφού είναι αυτή που κινεί τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος. Εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής στην εργατική τάξη, τον δημιουργό του κοινωνικού πλούτου και πρωτεργάτη της κοινωνικής εξέλιξης, η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα και νέων στόχων που -ειδικά στις σημερινές συνθήκες των πολέμων, των κρίσεων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης- φωτίζει το δρόμο για τη νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική.

Η θυσία των εργατών στο Σικάγο το 1886, στη Θεσσαλονίκη το Μάη του 1936, των 200 εκτε εσμένων κομμουνιστών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, οι αμέτρητες θυσίες των εργατών και εργατριών σε όλον τον κόσμο, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δείχνουν ότι ο αγώνας για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τη μισθωτή σκλαβιά είναι ο δρόμος για την απελευθέρωση συνολικά της ανθρωπότητας από τα καπιταλιστικά δεσμά.

2 Φαίνεται ολοένα και περισσότερο ότι ο καπιταλισμός είναι ο μεγάλος ένοχος για όλα τα εγκλήματα σε βάρος των λαών, που διαδέχονται το ένα το άλλο. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαζί με το δηλητήριο του εθνικισμού που διαιρεί την εργατική τάξη και η εκτόξευση των τιμών, η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας που συνεχίζει να αφήνει το τραγικό της αποτύπωμα, η αφαίρεση κατακτήσεων δεκαετιών, δεν είναι “φυσικά φαινόμενα” ούτε μια “απόκλιση από την κανονικότητα”, όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν. Όλα τα παραπάνω είναι η ίδια η καπιταλιστική “κανονικότητα”, ειδικά σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις του συστήματος οξύνονται και που καμία μορφή διαχείρισης δεν μπορεί να βρει λύση στα συσσωρευμένα αδιέξοδά του. Αποδεικνύουν τα ιστορικά όρια του εκμεταλλευτικού συστήματος.


Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τυπικά με τη ρώσικη εισβολή, όμως προ ετοιμαζόταν εδώ και χρόνια από τα αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα -το ευρωΝΑΤΟϊκό από τη μία και τη Ρωσία με τους συμμάχους της από την άλλη- είναι η πιο τυπική έκφραση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

Φέρνει τους λαούς μπροστά στο φάσμα μιας νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, στην έκρηξη νέων εστιών πολέμου ή και μιας πιο γενικευμένης σύγκρουσης, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί τη συνέχιση -με στρατιωτικά μέσα- της πολιτικής που έχει στο επίκεντρό της το κυνήγι του κέρδους.
Αποτελεί τη συνέχιση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων που καλούνται να πληρώσουν, με νέες θυσίες, το στόχο της κερδοφορίας του κεφαλαίου, το “ξαναμοίρασμα” του κόσμου και τη νέα κούρσα εξοπλισμών που για πρώτη φορά στην ιστορία ξεπέρασαν τα 2 τρισ. δολάρια.
Αποτελεί τη συνέχιση του ανταγωνισμού για τις πρώτες ύλες, τα μερίδια των αγορών, τους ενεργειακούς δρόμους, που δεν μπορούν πλέον να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της, συμμετέχει ενεργά στους ιμπε ριαλιστικούς σχεδιασμούς στο πλαίσιο της συμμαχίας με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Πρωτοστατεί στη στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι με στρατιωτικό πολεμικό υλικό. Αναβαθμίζει τις αμερικανοΝΑΤΟϊ κές βάσεις στην Ελλάδα. Στέλνει ελληνικές στρατιωτικές μονάδες εκτός συνόρων στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊ κών αποστολών. Συμμετέχει στις κυρώσεις προς τη Ρωσία, που τελικά πληρώνουν οι λαοί.

Η εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αφορά τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης στην περιοχή. Η μετατροπή της χώρας μας σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο βάζει τον λαό “στο στόμα του λύκου”, για χάρη της μοιρασιά της λείας και των αγορών. Το χιλιοειπωμένο επιχείρημα ότι “με αυτό τον τρόπο θωρακίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα έναντι του τουρκικού επεκτατισμού”, έχει χρεοκοπήσει προ πολλού, αφού την ίδια ώρα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, χάριν της ΝΑΤΟϊκής συνοχής, προωθούν λύσεις “συνεκμετάλλευσης” σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο υπό ευρωατλαντική εποπτεία.

3 Οι ανταγωνισμοί που ευθύνονται για το ξέσπασμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι οι ίδιοι ακριβώς που συμβάλλουν στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας κι άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, παγκοσμίως και στη χώρα μας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι η “αιτία της ακρίβειας”, αντίθετα επιταχύνει σχεδιασμούς που προϋπήρχαν, με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων. Στο πλαίσιο αυτό -το οποίο ονομάστηκε “στρατηγική της πράσινης μετάβασης”- απαξιώθηκαν εγχώριες πηγές ενέργειας κι αντικαταστάθηκαν από τις πανάκριβες ΑΠΕ. Θεσμοθετήθηκαν τα χρηματιστήρια ενέργειας και ρύπων, εκτοξεύοντας τεχνητά την τιμή του λιγνίτη. Προωθήθηκε το φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο και τώρα, στο “όνομα της απεξάρτησης από το ρώσικο φυσικό αέριο”, επιχειρείται η αντικατάστασή του από το -ακόμη πιο ακριβό- αμερικάνικο LNG, στη μεταφορά του οποίου πρωταγωνιστούν οι Έλληνες εφοπλιστές.
Το γεγονός ότι όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις έβαζαν και ένα λιθαράκι σ’ αυτή την πολιτική δεν καθιστά λιγότερο ένοχη την κυβέρνηση της ΝΔ, που την προωθεί με αποφασιστικότητα σε βάρος της λαϊκής τσέπης. Από την άλλη καθιστά εξίσου υπεύθυνες όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
4 Η ακρίβεια, που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, αποδεικνύει και το εξής: Ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, που η κυβέρνηση κι όλα τα αστικά κόμματα έχουν “σημαία” τους, δεν μπορεί ποτέ να είναι δίκαιη. Ο “πόλεμος” ενάντια στο εργατικό-λαϊκό εισόδημα είναι το αντίτιμο που πληρώνουν οι εργαζόμενοι για αυτήν ανάπτυξη, αποδεικνύοντας ότι ο φαύλος κύκλος της καπιταλιστικής οικονομίας, «κρίση – ανάπτυξη», προσθέτει μόνο νέα βάρη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού, που έχει εξανεμιστεί πριν καν δοθεί, διαμορφώνοντας τον ονομαστικό κατώτατο μισθό σε επίπεδο πιο χαμηλό από αυτό που ήταν 13 χρόνια πριν. Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται αρκετά κάτω από τα 500 ευρώ, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τα ολιγόμηνα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας.


Οι αυξήσεις-κοροϊδία στο μισθό, όχι μόνο βρίσκονται πίσω από τις σημερινές ανάγκες, αλλά υπολείπονται και από τις αυξήσεις των τιμών, εξαιτίας του πληθωρισμού, που εξανεμίζουν καθημερινά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Συνεχίζουν την άθλια παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που καθιέρωσαν κι εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις.
Η φετινή Πρωτομαγιά μπορεί να γίνει αφετηρία αγωνιστικής κλιμάκωσης.
‣ Για αυξήσεις στους μισθούς, κατώτερο μισθό τουλάχιστον τα 825€, υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού.
‣ Για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων και των απλήρωτων υπερωριών, για την ακύρωση του αντεργατικού οπλοστασίου που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία.
‣ Για την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας.
5 Τώρα είναι η ώρα των εργαζομένων, να
βγουν δυναμικά στο προσκήνιο για όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Δεν υπάρχει “δίκαιη”, “φιλολαϊκή” ή “προοδευτική” διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όπως προβάλλουν στη χώρα μας η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜΕΡΑ25, η Ελληνική Λύση. Τα κόμματα
αυτά, παρά τις όποιες διαφορές, συμπίπτουν στα κύρια ζητήματα που καθορίζουν το σήμερα και το αύ ριο του λαού. Εκφράζουν διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ολέθριας στρατηγικής του κεφαλαίου: Από την πολιτική της “πράσινης μετάβασης” και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που είναι το νέο υπερμνημόνιο για τους λαούς της Ευρώπης, μέχρι τη συμμαχία με ΕΕ και ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους.
Η κοινή στρατηγική τους είναι αυτή που στρώνει και το έδαφος για σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών μεταξύ τους, αν αυτό απαιτηθεί για τη διαφύλαξη της σταθερότητας της κυρίαρχης πολιτικής και του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος.
Οι δίκαιες διεκδικήσεις και οι ανάγκες των εργαζομένων βρίσκονται στην αντίπερα όχθη. Ο αγώνας μπορεί να έχει αποτέλεσμα και να δημιουργήσει όρους ανάτασης, όταν δεν εγκλωβίζεται στα εναλλακτικά σενάρια της αστικής διαχείρισης, όταν στοχεύει τη στρατηγική και εξουσία του κεφαλαίου, το σάπιο αστικό κράτος, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Η πρόσφατη πείρα των γαλλικών εκλογών επιβεβαιώνει το διαχρονικό συμπέρασμα ότι η στήριξη αντιλαϊκών κυβερνήσεων, στο όνομα του “μικρότερου κακού”, οδηγεί τους λαούς από το κακό στο χειρότερο.
6 Το ΚΚΕ απευθύνεται με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη της χώρας μας. Είναι η τάξη που, λόγω της θέση της, μπορεί να συνενώσει τα λαϊκά στρώματα, που σήμερα ασφυκτιούν στα όρια του καπιταλιστικού συστήματος. Πρωτοστατεί με όλες του τις δυνάμεις, να αποκτήσει η εργατική τάξη συνείδηση των συμφερόντων, της δύναμης και της ιστορικής της αποστολής. Να δυναμώσει τη συμμαχία της με τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, βαδίζοντας το δρόμο της ανατροπής, το δρόμο της εργατικής εξουσίας.

Το ΚΚΕ απευθύνει ξεχωριστό κάλεσμα ενίσχυσης της εργατικής-λαϊκής πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, με οποιοδήποτε τρόπο ή πρόσχημα. Να μην διαλέξουν στρατόπεδο ληστών. Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και να πάψει η Ελλάδα να είναι πολεμικό ορμητήριο για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη των λαών, η πάλη ενάντια σε κάθε εγχώριο και ξένο “δυνάστη”. Η κοινή ανακοίνωση 42 Κομμουνιστικών Κομμάτων και 30 Κομμουνιστικών Νεολαιών δυναμώνει αυτό τον προσανατολισμό.

Απευθύνεται επίσης στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν φτάσει στη χώρα μας διωγμενοι από τις πατρίδες τους, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της φτώχειας και και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στις χώρες τους.
Η διέξοδος σήμερα βρίσκεται στο δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανασύνταξη του κινήματος, για το δίκιο του εργαζόμενου λαού, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ.
Είναι ο δρόμος που φέρνει στο προσκήνιο τις σύγχρονες δυνατότητες για να ζουν οι εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια, απολαμβάνοντας τον τεράστιο παραγόμενο πλούτο, τα άλματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Είναι ο δρόμος για να μην ξαναματώσουμε για τα κέρδη των λίγων, μέχρι την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Το σημερινό σύστημα μπορεί μόνο να ανατραπεί και να αντικατασταθεί από ένα ανώτερο κοινωνικό σύστημα, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, όπου η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ο εργατικός έλεγχος και η συμμετοχή σε όλα τα όργανα εξουσίας, μπορεί να οδηγήσουν στην ευημερία του λαού, στην ειρήνη και την πρόοδο της ανθρωπότητας.
Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!
ΑΠΡΙΛΗΣ 2022

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ: 1η Μάη: Αγώνας για δουλειά , ζωή με αξιοπρέπεια!

Με οδηγό τους αγώνες της Εργατικής Πρωτομαγιάς για ειρήνη δημοκρατία
και κοινωνική δικαιοσύνη – Να μπει τέλος στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα.
Εργατική Πρωτομαγιά ημέρα τιμής και διαχρονικό σύμβολο των αγώνων του κόσμου της εργασίας για αξιοπρεπή ζωή, για κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και δημοκρατία , 136 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση στο Σικάγο, φωτίζει σε μια ακόμα σκοτεινή συγκυρία το μοναδικό δρόμο για τους/τις εργαζόμενους/ες. Τον δρόμο της αλληλεγγύης και του αγώνα απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν τη μεγάλη πλειοψηφία στην ανέχεια και την απόγνωση, για να διασφαλίσουν τεράστια κέρδη σε μια ελάχιστη μειοψηφία. Απέναντι στις πολιτικές που γεννούν και αυξάνουν καθημερινά τις ακραίες ανισότητες, τον πόλεμο, την οικολογική καταστροφή.
Στη χώρα μας οι διαχωριστικές γραμμές και τα διακυβεύματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και στην εξυπηρέτηση των χορηγών της, μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια ξήλωσε όλες τις φιλεργατικές ρυθμίσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απορρύθμισε πλήρως το εργατικό δίκαιο και συρρίκνωσε το κοινωνικό κράτος.
Έχουμε ασφυκτικό περιορισμό των συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και της συνευθύνης, εφαρμογή 10ωρης εργασίας χωρίς υπερωριακή αμοιβή, ελαστικοποίηση εργασίας, διάλυση Σώματος Επιθεωρητών, συνεχής ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία, καμία προστασία της υγείας – ασφάλειας των εργαζομένων, επίθεση σε συνδικαλιστικά δικαιώματα, είναι κάποια από τα “δώρα” της κυβέρνησης στους χορηγούς της. Επίσης η κατάργηση της 13ης σύνταξης για να χρηματοδοτηθεί η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η διάλυση του ΕΦΚΑ, οι τιμωρητικές διατάξεις με τη στοχοποίηση των άνεργων και η υποβάθμιση του ΟΑΕΔ.
Οι χαμηλοί μισθοί και η ανοχή στα συμφέροντα με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις σε ενέργεια και βασικά αγαθά, οδηγούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες στην απόγνωση. Η διάλυση του κοινωνικού κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία, έχουν ως αποτέλεσμα τις τραγικές πρωτιές σε θνητότητα από την πανδημία.
Ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με οδηγό τους αγώνες της Εργατικής Πρωτομαγιάς, θα παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη για να μπει τέλος στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Θα αγωνιστεί για το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας, για πραγματική στήριξη των ανέργων και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, για ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κοινωνικό κράτος. Για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους. Για ειρήνη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
29/4/2022
Νομαρχιακή Επιτροπή Λευκάδας
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ
& ΠΡΩΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, 6972206428 email: ergatlef@gmail.com

1η ΜΑΗ 2022
«..Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε..» (Μπ. Μπρεχτ)
ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!
Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου
Κυριακή 1 Μάη στις 10.30 πμ στον Άγιο Μηνά!
Κατάθεση στεφανιών από τα σωματεία στις 10 πμ στην πλατεία Μαρκά!
Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές & στα συναφή επαγγέλματα,
Η 1η Μάη είναι η μέρα των εργατών όλου του κόσμου. Σηματοδοτεί τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και τις δυνάμεις του που μόνο φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά και τεράστια προβλήματα φέρνουν στη ζωή μας.
Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες της τάξης μας, που έδωσαν τη ζωή τους στο πεδίο της ταξικής πάλης, χωρίς να λιγοψυχήσουν, χωρίς να ταλαντευτούν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, τις φυλακίσεις, τις εξορίες, το ανελέητο κυνηγητό. Η θυσία τους, ορμώμενη από τη βαθιά πίστη στο δίκιο του αγώνα για τα συμφέροντα της τάξης μας, φωτίζει τους σημερινούς αγώνες μας για μια καλύτερη ζωή, για ένα καινούργιο κόσμο στο μπόι των ονείρων μας.
Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς γίνεται κάτω απ’ τη σκιά ενός ακόμη ιμπεριαλιστικού πολέμου, με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, για άλλη μια φορά, έβγαλαν τα κανόνια τους προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς για το ποιος θα κουμαντάρει ολόκληρες περιοχές, θα έχει τον έλεγχο στις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τους δρόμους μεταφοράς τους.
ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μια μεριά και Ρωσία από την άλλη, δεν ενδιαφέρονται για την ευημερία και την ασφάλεια των λαών, αλλά για τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλίων που εκπροσωπούν. Οι λαοί πληρώνουν το βαρύ τίμημα του πολέμου με την απώλεια χιλιάδων ζωών, την καταστροφή υποδομών, την προσφυγιά εκατομμυρίων ξεριζωμένων.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν τεράστιες ευθύνες που εμπλέκουν το λαό μας όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των δήθεν συμμάχων μας. Έχουν ευθύνη που μετέτρεψαν τη χώρα μας σε ένα απέραντο αεροπλανοφόρο και ταυτόχρονα σε μαγνήτη στρατιωτικών αντιποίνων.
Τώρα, χρειάζεται να φουντώσει ο αγώνας μας, απαιτώντας την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας, τη μη συμμετοχή και διευκόλυνση με οποιονδήποτε τρόπο, που ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου, το κλείσιμο όλων των αμερικανονατοικών βάσεων.
Οι οικοδόμοι & εργαζόμενοι στις Κατασκευές δεν έχουμε κανένα συμφέρον να διαλέξουμε το ένα ή το άλλο στρατόπεδο ληστών. Πληρώσαμε βαρύ τίμημα, τόσο στην περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, όσο και την περίοδο της ανάπτυξης, με περικοπές, σκληρή φορολογία και τώρα στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς τους έρχεται νέα λεηλασία στο εισόδημά μας, μέσω των μεγάλων ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα και στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης.

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές & στα συναφή επαγγέλματα,
Σε αυτές τις συνθήκες έχει τεράστια σημασία, ταυτόχρονα, με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για καλύτερο μεροκάματο και καλύτερους όρους δουλειάς.
Υπογράφηκε η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) των Οικοδόμων με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα!
Η επιτυχία της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ, μετά από αρκετά χρόνια, είναι αποτέλεσμα του οργανωμένου αγώνα, των Πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων και των παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας και των οικοδομικών σωματείων μέσα στους χώρους δουλειάς.
Αποτελεί ένα πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια των οικοδόμων, που θα αξιοποιηθεί άμεσα και ουσιαστικά, για νέες κατακτήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς και ασφάλισης.
Η νέα κλαδική ΣΣΕ θα ισχύσει από 1.4.2022 και προβλέπει τα εξής:
• Αύξηση 18,3% στο κατώτερο ημερομίσθιο του εργάτη.
• Αύξηση 28,4% στο κατώτερο ημερομίσθιο του βοηθού και ειδικευμένου εργάτη.
• Αύξηση 38,5% στο κατώτερο ημερομίσθιο του τεχνίτη.
Στα παραπάνω κατώτερα ημερομίσθια προστίθενται:
• 10% επίδομα γάμου.
• 5% για κάθε τριετία και μέχρι 6 τριετίες.
• 10% επίδομα σπουδών.
• 5% για εργασία σε στοές, θαλάσσια έργα και εργασία σε ύψος άνω των 30 μέτρων.
• Επιπλέον 5 ημερομίσθια (σύνολο 30) σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, πέραν των 25 που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Η επιτυχία της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ δε σημαίνει πως ο αγώνας μας τελειώνει εδώ. Αντίθετα, τώρα χρειάζεται ο αγώνας να δυναμώσει, να ενταθεί η πάλη για την εφαρμογή της σε όλους τους χώρους δουλειάς. Αυτό το στόχο έχουμε μπροστά μας και θα αγωνιστούμε να τον πετύχουμε.Η κήρυξη της υποχρεωτικότητας και της επέκτασης της εφαρμογής της κλαδικής ΣΣΕ σε όλο τον κλάδο, πέραν των εργοδοτικών οργανώσεων που την υπογράφουν εκπροσωπώντας την πλειοψηφία των εργοδοτών, πρέπει να γίνει εδώ και τώρα, χωρίς καμία δικαιολογία από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να περιμένουμε κυβερνητικούς σωτήρες να μας λύσουν τα προβλήματα. Την «προκοπή» τους την γνωρίσαμε πολύ καλά. Μας φόρτωσαν με ένα σωρό αντεργατικούς νόμους για να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους κερδοφορίας στην μεγαλοεργοδοσία.

Δυναμώνουμε τον αγώνα, διεκδικούμε και κερδίζουμε το δίκιο μας
Η οργανωμένη εργατική τάξη κάτω από τις δικές της σημαίες, τις διεκδικήσεις και τους στόχους, θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων, θα βάλει τη σφραγίδα της ώστε να απαλλαγούμε οριστικά από τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης και των πολέμων.
Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου
Κυριακή 1 Μάη στις 10.30 πμ στον Άγιο Μηνά!
Κατάθεση στεφανιών από τα σωματεία στις 10 πμ στην πλατεία Μαρκά!
Η Διοίκηση

 ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Πρωτομαγιά 2022
Προστασία του λαϊκού εισοδήματος!
Όχι στον πόλεμο-ειρήνη στους λαούς-απεμπλοκή της Ελλάδας από τους νατοϊκούς σχεδιασμούς!

Η φετινή πρωτομαγιά εορτάζεται εν μέσω του  πολέμου στην Ουκρανία. Ενός πολέμου που ξεκίνησε το 2014 με το πραξικόπημα που είχε σκοπό την περικύκλωση της Ρωσίας και τώρα κλιμακώνεται με την εισβολή της Ρωσίας και την όλο και αυξανόμενη επιθετικότητα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τις πολεμικές δαπάνες να ξεπερνούν τα 2 τρις. 

Στην Ελλάδα το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση της ΝΔ με την ενεργητική πρόσδεση της σε αυτό και την άμεση εμπλοκή της στην Ουκρανία αποτελούν το νούμερο ένα κίνδυνο για το λαό μας και την εργατική τάξη. 

Σήμερα που χρειάζονται μόλις 11 ώρες για να παραχθούν όσα σε 40 ώρες το 1950, σήμερα είναι που οι ανισότητες μεγαλώνουν, οι μισθοί παραμένουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, τα ωράρια απελευθερώνονται προς όφελος των εργοδοτών, η υγεία, η παιδεία, ο φυσικός πλούτος ιδιωτικοποιούνται, οι πλούσιοι συνεχίζουν να πλουτίζουν και ο πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια,

  Η πανδημία απέδειξε τη σημασία της δημόσιας υγείας, πως μόνο ένα κεντρικά σχεδιασμένο σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας με έμφαση στην πρόληψη μπορεί να σώσει το λαό. Απέδειξε πως αν η επιστημονική έρευνα απελευθερωθεί από το σύστημα των πατεντών και το κυνήγι του κέρδους για τους φαρμακευτικούς ομίλους μπορούμε να έχουμε ταχύτατα και με ασφάλεια εμβόλια, φάρμακα στα οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι σε όλο τον κόσμο, ειδικά οι πιο φτωχοί.

Στην Ελλάδα η αστική τάξη ψαλιδίζει τις δυνατότητες της εποχής στο όνομα των δικών της συμφερόντων. Ιδιωτικοποιεί την ενέργεια, πουλάει το ΕΣΥ, καταστρέφει το περιβάλλον. Μέσω του καθεστώτος της μνημονιακής επιτήρησης και των κυβερνητικών πολιτικών των τελευταίων χρόνων έχει επιβληθεί ένα αντιδραστικό εργατικό πλαίσιο: η κατάργηση της υποχρεωτικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η απελευθέρωση του ωραρίου, οι μειωμένοι μισθοί, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ο περιορισμός κι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας. 

Στο χώρο των εργαζομένων στον τουρισμό- επισιτισμό και στην Λευκάδα όπως σε όλη την χώρα, έχουν καταργηθεί τα ωράρια και οι αμοιβές είναι στην βούληση του εργοδότη, χωρίς κανένα έλεγχο και καμιά προστασία του εργαζόμενου.

Χρόνια τώρα θέλουν να επιβάλλουν σιγή στους χώρους εργασίας, να ελέγξουν τα συνδικάτα, να διαμορφώσουν εξαρτήσεις με την εργοδοσία και το κράτος γιατί φοβούνται την ανεξάρτητη συνδικαλιστική δράση. Γιατί τα μαζικά μαχητικά συνδικάτα έχουν ακόμα τη δύναμη να επιβάλλουν τα εργατικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί το τελειωτικό χτύπημα με την εφαρμογή του Νόμου Χατζηδάκη μέσα σε συνθήκες αυξημένης φτώχειας και δυσαρέσκειας. 

Την ίδια στιγμή που δίνουν υπέρογκα ποσά σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, δίνουν γη και ύδωρ στη συμμαχία πολέμου του ΝΑΤΟ, ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ, δε λαμβάνουν κανένα μέτρο για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, τον περιορισμό του πληθωρισμού. Δίνουν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713, αύξηση τραγέλαφος, που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων σήμερα σε συνθήκες τέτοιου πληθωρισμού. 

Με τις εργατικές ανάγκες μπροστά, για δουλειά, υγεία, ελευθερίες, ειρήνη!

Άμεση λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας με την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, σε πετρέλαιο, βενζίνη, ηλεκτρική ενέργεια.

Μείωση του χρόνου εργασίας: 6ωρο-5μερο-30ωρο για όλους και όλες. Σταθερή δουλειά! Για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, γιατί αυτό επιτάσσουν οι δυνατότητες της εποχής μας.

Αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής. Να πάρουμε πίσω από όσα μας πήραν χρόνια τώρα. Κατώτατος μισθός στα 900 ευρώ καθαρά. Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) στους μισθούς και τι συντάξεις.

  • Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με όρους στο ύψος των σύγχρονων εργατικών αναγκών
  • Επαναφορά του 13-14ου μισθού στο δημόσιο σε μισθούς και συντάξεις
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων και του νόμου Χατζιδάκη
  • Ελεύθερη δημοκρατική συνδικαλιστική δράση
  • Καμία ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, της ενέργειας και των κοινωνικών αγαθών
  • Προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Σταμάτημα του πολέμου στην Ουκρανία.
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο που θέτει το λαό μας σε κίνδυνο. Να σταματήσουν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί που απορροφούν πακτωλούς χρημάτων.
  • Να κλείσουν εδώ και τώρα οι  Αμερικάνικες βάσεις στη χώρα μας. 
  • Να αποχωρήσει η Ελλάδα από το  ΝΑΤΟ ,για να μην διακινδυνεύει η ειρήνη κι η ασφάλεια του λαού μας, με στόχο τη διάλυσή του. 

ΟΛΟΙ  ΚΑΙ  ΟΛΕΣ  ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΜΑΗ ΣΤΟΝ ΑΗ ΜΗΝΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022


Σ Υ Μ Μ Ε Τ Ε Χ Ο Υ Μ Ε στη Συγκέντρωση των σωματείων την Κυριακή 1η Μάη στις 10:30 π.μ. στην Πλατεία Αη – Μηνά
ΛΕΜΕ ΟΧΙ στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων – «επιχειρήσεων», των ιδιωτικοποιήσεων, των ΣΔΙΤ, των αναστολών εργασίας, των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων
Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Διεκδικούμε: Αυξήσεις στους μισθούς, Επαναφορά του 13ου & 14ου μισθού, Ένταξη στα ΒΑΕ, Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια και στα καύσιμα

H 1η Μάη είναι μέρα αγώνα για τα εργατικά δικαιώματα. Τιμάμε την εργατική τάξη, την πρωτοπόρα τάξη της κοινωνίας που με τη δουλειά της παράγει αμύθητο πλούτο που δεν επιστρέφει σε αυτήν αλλά τον καρπώνεται μια χούφτα εκμεταλλευτές, που παρασιτούν σε βάρος της κοινωνίας. Τιμάμε όσους έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του 1936, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους ΝΑΖΙ κατακτητές στην Καισαριανή, το Μάη του 1944.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ», ΥΓΕΙΑ – «ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ», ΑΣΘΕΝΕΙΣ – «ΠΕΛΑΤΕΣ»

Η κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) για νοσοκομεία – «επιχειρήσεις», υγεία – «εμπόρευμα», ασθενείς – «πελάτες» και εργαζόμενους φτηνούς, αναλώσιμους, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και πετσοκομμένα δικαιώματα.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής διαμορφώνει την ενιαία αγορά Υγείας με το δημόσιο νοσοκομείο να είναι κατ’ επίφαση δημόσιο. Για να είναι δε «αποδοτικό» και «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που θα λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. Και για να είναι «βιώσιμο» θα πρέπει να αναζητεί νέους πόρους για τη λειτουργία του, μιας και η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε τα τελευταία χρόνια ραγδαία. Αυτούς τους στόχους εξυπηρετεί και η απογευματινή λειτουργία των ιατρείων και η άσκηση ιδιωτικού έργου των γιατρών εντός του νοσοκομείου, αρχής γενομένης από το ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου μας.
Αυτή η πολιτική εξηγεί στο καθένα, το γιατί διαιωνίζονται οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρεί η διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται να αξιοποιείται ο εμβολιασμός, από όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά όχι το μοναδικό, σε εργαλείο εκβιασμών και ανατροπής εργασιακών σχέσεων και χιλιάδες συνάδελφοι μας εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής εντάσσεται και το πρόσφατο νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που προωθεί νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη, αύξηση των πληρωμών των ασθενών και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Τα «ποιοτικά» κριτήρια στην αξιολόγηση και τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων και των διαγνωστικών εξετάσεων έχουν σκοπό τη συγκέντρωση μεγαλύτερου μέρους της «αγοράς υγείας» στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνεχίζει να αποτελεί ένα σκορποχώρι υποστελεχωμένων δομών, ενώ η εισαγωγή του θεσμού του προσωπικού (και όχι του οικογενειακού) γιατρού συνδέεται με την περικοπή της ασφαλιστικής κάλυψης για υγειονομική περίθαλψη, ολοκληρώνοντας το σχετικό νόμο 4486/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αντί για επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ιδιώτες γιατροί θα πραγματοποιούν εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία.
Η δε υλοποίηση του νόμου 2889/2001 του ΠΑΣΟΚ (που διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις) για διενέργεια ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων θα επιβαρύνει του ασθενείς είτε με άμεσες πληρωμές είτε μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους, όταν την ίδια περίοδο χειρουργικές αίθουσες μένουν αναξιοποίητες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η ΦΟΡΟΛΗΣΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΞΑΝΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να μας κοροϊδεύουν με δήθεν «μέτρα ελάφρυνσης», όπως η επιδότηση των 13 ευρώ τον μήνα για καύσιμα και μόνο για τους πιο εξαθλιωμένους, όταν την ίδια περίοδο συνεχίζουν με αλλεπάλληλους «αναπτυξιακούς νόμους» (του ΠΑΣΟΚ το 2010, του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και της ΝΔ το 2022) να μοιράζουν δεκάδες δις ευρώ φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ η προσπάθεια να αποδοθεί η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα αποκλειστικά ως συνέπεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Η αλήθεια είναι ότι η εκτόξευση των τιμών του ρεύματος και των καυσίμων προϋπήρχε του πολέμου και οφείλεται στην υλοποίηση της στρατηγικής της Ε.Ε. για «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση» που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις τεράστιες επιδοτήσεις στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, την επιβολή τέλους ρύπων στον λιγνίτη και το «χρηματιστήριο ενέργειας» που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τις τιμές στα καύσιμα επιβαρύνει η υπέρογκη κρατική φορολογία ενώ οι πετρελαϊκοί και εφοπλιστικοί όμιλοι «απολαμβάνουν» πληθώρα φοροαπαλλαγών.

ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΜΕ με τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί δήθεν «επισιτιστικής επάρκειας» ενώ γνωρίζουμε ότι η υλοποίηση της «Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» της Ε.Ε., από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έχει οδηγήσει στην υπονόμευση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας για διατροφική επάρκεια σε μια σειρά από απαραίτητα προϊόντα (π.χ. μαλακό σιτάρι, ζωοτροφές, ζάχαρη, κρέας, γάλα κ.λπ.).

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΓΕΙΟ

Οι ανάγκες μας συνθλίβονται και μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα όταν πρόκειται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δισεκατομμύρια ευρώ δαπανώνται για εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Αντίθετα, εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στον ανταγωνισμό με την Ρωσία και την Κίνα για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών τους ομίλων, με την Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, για τις εξοπλιστικές δαπάνες ως προς το ΑΕΠ της. Η δε μετατροπή της χώρας μας σε πολεμικό ορμητήριο, με αποστολή πολεμικού υλικού και ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό στα πλαίσια του Ευρωαντλαντικού άξονα, μας θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο και σε στόχο αντιποίνων μέσω των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.

Η ΟΡΓΗ & Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Οι εξελίξεις δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για αυταπάτες. Υπάρχει πλούσια πείρα όλα αυτά τα χρόνια που πρέπει να αξιοποιηθεί. Δ Ε Ν Υ Π Α Ρ Χ Ο Υ Ν «σωτήρες», Δ Ε Ν Υ Π Α Ρ Χ Ε Ι «λύση από τα πάνω» των προβλημάτων, με μια ψήφο στις βουλευτικές εκλογές που θα οδηγήσει στο να συνεχίζεται η αντεργατική επίθεση από την επόμενη, δήθεν «προοδευτική» κυβέρνηση. Ε Λ Π Ι Δ Α Π Α Ρ Α Μ Ε Ν Ε Ι Η Π Α Λ Η Τ Ω Ν Λ Α Ω Ν Κ Α Ι Ο Ο Ρ Γ Α Ν Ω Μ Ε Ν Ο Σ Α Γ Ω Ν Α Σ !

Στην κατεύθυνση αυτή, «συμβαδίζουμε» μαζί με σωματεία με ταξικό προσανατολισμό για την οργάνωση μιας πλατιάς λαϊκής αντεπίθεσης που θα «στοχεύει» τον κοινό μας εχθρό: τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ε.Ε. που τους στηρίζει.

Για να διεκδικήσουμε μαζί οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας να αξιοποιούνται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Το Δ.Σ.

Σωματείο Ο.Τ.Α. Ν Λευκάδας: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

1η Μάη 2022: Τιμάμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης, τους πρωτεργάτες αγωνιστές του Σικάγου το 1886, τους απεργούς Καπνεργάτες το Μάη του ΄36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσμένους Κομμουνιστές της Καισαριανής την 1η Μάη του ΄44 από τους ΝΑΖΙ, τιμάμε κάθε αγωνιστή που δεν δίστασε να δώσει ακόμα και την ζωή του για να έχουμε εμείς σήμερα δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή. Τιμάμε όλους εκείνους που πάλεψαν πριν από εμάς και με την θυσία τους μας δίδαξαν ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται, όλα κατακτιούνται μέσα από τους αγώνες.    Από την πιο μικρή κατάκτηση ως τη μεγαλύτερη, από την αύξηση του μισθού, την αποτροπή μιας απόλυσης, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης έως το ίδιο το 8ωρο. Όλα αυτά τα παραδείγματα οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα ότι η εργατική τάξη τόσο ιστορικά όσο και σήμερα μόνο μέσα από αγώνες μπορεί να έχει κατακτήσεις, μπορεί να ζήσει καλύτερα.

Πάνω από ένας αιώνας πέρασε από τις ηρωικές αυτές στιγμές της ταξικής πάλης για το διεθνές εργατικό κίνημα, και η άρχουσα τάξη, τα κόμματα και οι κυβερνήσεις της προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι κατακτήσεις αυτές είναι πολυτέλεια στο σήμερα. Έτσι η σύγχρονη πραγματικότητα για τον εργαζόμενο περιλαμβάνει τον εργασιακό μεσαίωνα των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας. 

Όμως οι αιματηροί ταξικοί αγώνες της Πρωτομαγιάς φωτίζουν και μια άλλη πλευρά που αποτελεί σημαντικό δίδαγμα για τους εργαζόμενους. Ότι όσες κατακτήσεις και να έχουν οι εργάτες μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού, αν το περιεχόμενο της πάλης δεν συνδεθεί με τον αγώνα για την ανατροπή του, αυτές δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινές.

Συνάδελφοι

Η φετινή Πρωτομαγιά γιορτάζεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους και το λαό. Από τη μια έχουμε την ακρίβεια στην ενέργεια, και στα είδη πρώτης ανάγκης, τα χαράτσια και τη φορολογία που εξανεμίζουν τον μισθό μας την επόμενη κιόλας μέρα, και από την άλλη έχουμε τα μονοπώλια και τα κράτη τους που ξαναμοιράζουν τον κόσμο. Την ώρα που η ανείπωτη φρίκη των ισοπεδωμένων πόλεων, των εργατών που γίνονται κρέας στα κανόνια των καπιταλιστών και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών τους, είναι μπροστά στα μάτια μας, αυτοί θησαυρίζουν από τον θάνατο, από τους εξοπλισμούς και σχεδιάζουν την μοιρασιά της ανοικοδόμησης.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει τεράστιες ευθύνες. Ενώ υπηρετεί τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, με την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, ταυτόχρονα προωθεί τα συμφέροντά τους  παίρνοντας ενεργά μέρος στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τη συμμετοχή της χώρας στις νατοϊκές επεμβάσεις, με την μετατροπή όλης της Ελλάδας από τον Έβρο ως την Κρήτη σε ορμητήριο των αμερικανονατοϊκών, σε ένα απέραντο πεδίο βολής! 

Σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι της χώρας μας, η παγκόσμια εργατική τάξη πρέπει να σηκώσει τείχος αντίστασης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η μεγαλύτερη τιμή στους αγώνες, στις θυσίες των αγωνιστών της εργατικής τάξης που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη των τάξεων για δικαιώματα, για κοινωνική απελευθέρωση, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είναι η συνέχιση του ταξικού αγώνα, στον ίδιο χαραγμένο δρόμο για την τελική νίκη των λαών.

Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δουλειά και ζωή με δικαιώματα με βάση την εποχή μας και τις ανάγκες μας. 

Με την εργατική τάξη με τους μικρό-αγρότες, με όλα τα λαϊκά στρώματα προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει. Βαδίζουμε στο δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.                                 

Αυτό είναι το ιστορικό μήνυμα της Πρωτομαγιάς, που όσο κι αν προσπαθήσουν, αφεντικά, κυβερνήσεις και εργοδοτικός συνδικαλισμός, δεν θα επιτρέψουμε να παραχαραχτεί. 

Ζήτω η 1η Μάη – Ζήτω η παγκόσμια εργατική τάξη.

    ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ ΣΤΙΣ 10.30 ΠΜ

ΣΤΟΝ ΑΗ ΜΗΝΑ

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 10:00 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΡΚΑ

ΤΟ Δ.Σ.

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, email: ergatlef@otenet.gr

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022

«..Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. 

Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε..»

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ, πλ. Αγ. Μηνά 10:30 πμ

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΡΚΑ 10:00 πμ

Eργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,

Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα – σύμβολο για το δίκιο της τάξης μας.

Σήμερα στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που ματώνει τους λαούς πάνω στους αιματοβαμμένους δρόμους των επιχειρηματικών κερδών, τη λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο δικαίωμα να οργανώνονται στα συνδικάτα και να αγωνίζονται, να απεργούν, τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες όλου του κόσμου, κάνουν επίκαιρο το σύνθημα ότι «ελπίδα είναι η πάλη των λαών».

Άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο των ληστών – Καμία συμμετοχή στο νέο σφαγείο

Οι ιμπεριαλιστές σκορπούν τη δυστυχία και δολοφονούν για μια ακόμη φορά τους λαούς, για τα κέρδη τους. Η δολοφονική εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όσες και όποιες προφάσεις και αν κάθε φορά βρίσκουν, γνωρίζουμε πως η αλήθεια που οδηγεί σε νέες πολεμικές επεμβάσεις είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί την διέξοδο των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με ακόμα πιο άγρια μέσα που βυθίζει τους λαούς στη δυστυχία, τη φτώχεια και την προσφυγιά. Οι αρνητικές συνέπειες του πολέμου, είναι ήδη μεγάλες τόσο για τον ουκρανικό λαό όσο και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Πέρα από το μακελειό σε ανθρώπινες ζωές, δυναμώνουν ακόμα περισσότερο οι ροές των προσφύγων και ξεριζωμένων από τον τόπο τους.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, έχουν εμπλέξει την Ελλάδα στον πόλεμο. Έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο με αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων. Με την συστηματική εκφόρτωση στρατιωτικών οχημάτων και τη μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού εμπλέκεται ο λαός μας, ακόμη πιο βαθιά στο νέο μακελειό για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας και των αγορών του πετρελαίου και της ενέργειας.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για:

Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.
Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Δε δεχόμαστε νέες αιματηρές θυσίες για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας!

Ο λαός μας πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν πρέπει να πληρώσει με νέες περιπέτειες τα κέρδη τους.

Οι αυξήσεις ψίχουλα που νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας να ακυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δε λύνουν το μεγάλο πρόβλημα των αυξήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, το ρεύμα, το νερό και των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα. Πάνω από 400.000 εργαζόμενοι έχουν μηνιαίο μισθό κάτω από 500 ευρώ. Τα part time και οι ελαστικές μορφές εργασίας θερίζουν. Την ίδια στιγμή οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι πάνω από 13% την τελευταία χρονιά, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 8%. Τα 4 δις ευρώ που δίνει η χώρα για τη συμμετοχή της στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, την στιγμή που ο λαός στενάζει να πληρώσει τη ΔΕΗ, το φυσικό αέριο και το ψωμί, είναι πρόκληση.

Η κυβέρνηση δυναμώνει την κρατική καταστολή βγάζοντας παράνομη τη μία απεργία μετά την άλλην για να κάμψει τις εργατικές- λαϊκές αντιδράσεις και να περάσει σιωπητήριο στους αγώνες, και την ίδια στιγμή δίνει δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους, νέες ευκαιρίες για αμύθητα κέρδη .

Με κριτήριο τα κέρδη η εντατικοποίηση τσακίζει στους χώρους δουλειάς, με ατέλειωτα ωράρια, με δουλειά – λάστιχο, με τις «ευλογίες» των νόμων όλων των κυβερνήσεων. Με τον κατώτατο μισθό καθηλωμένο κάτω από τα όρια της φτώχειας και με ανύπαρκτες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις κανείς εργαζόμενος δεν ξέρει από πού να πιαστεί, τί να πληρώσει, ποια ανάγκη να πρωτοκαλύψει.

Εργαζόμενη-ε,

Μην έχεις καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που σου λένε «κάνε υπομονή» μέχρι να ξανάρθει η ανάπτυξη. Σε όσους θυσιάζουν τη ζωή τη δική σου και των παιδιών σου για «εθνικούς στόχους» όπως έγινε με τα μνημόνια. Μην ακούς τα παρακαλετά των εργατοπατέρων σε ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, για κοινωνικούς διαλόγους.

Όλα έχουν τον ίδιο παρανομαστή: Να ξεπλυθεί η πολιτική που θέλει τον εργάτη να πληρώνει διπλά και τρίδιπλα τα κέρδη του κεφαλαίου. Ανεργία, απληρωσιά, φοροληστεία και ακρίβεια μας περιμένει και την επόμενη μέρα.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για:

επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό,
αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού
κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης,
γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα
διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα

Οι δικές μας ανάγκες στο προσκήνιο!

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες για τον εργαζόμενο λαό! Για να απαλλαγούμε από τους άδικους πολέμους πρέπει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για να ανασάνουμε από την ακρίβεια, θα πρέπει να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, κατάργηση φόρων και χαρατσιών.

Για να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, έξω από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και τους επαγγελματίες, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!

Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες!

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ, πλ. Αγ. Μηνά 10:30 πμ

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΡΚΑ

Προηγουμενο αρθρο
Πρόσκληση Πολιτιστικού Συλλόγου Απόλπαινας
Επομενο αρθρο
Θανάσης Καββαδάς: Προσλήψεις γιατρών στο Νοσοκομείο Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.