HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοινώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ανακοινώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

 Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973

Ανδρέας Κτενάς: «Το Πολυτεχνείο διαχρονικό σύμβολο της ενότητας και της αξίας της συλλογικής δράσης» – Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρει: 

«Στο Πολυτεχνείο, η Νεολαία μας, σπουδάζουσα και εργαζόμενη, ενώθηκε, μόνιασε μπροστά στον κοινό εχθρό, τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Όπου, μαζί με όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας προέταξαν τα στήθη τους για την υπεράσπιση της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Παιδείας.

Η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου 1973 δεν αφορά μόνο την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Συμπυκνώνει τις κορυφαίες στιγμές της αντιδικτατορικής πάλης και αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της αξίας που έχει η συλλογική δράση.

Έτσι και εμείς σήμερα, αντιλαμβανόμενοι τις ατομικές και συλλογικές ευθύνες μας, οφείλουμε να αντιστεκόμαστε στον ανορθολογισμό, στις σκοταδιστικές αντιλήψεις, τις ρητορικές του μίσους και τις διχαστικές πρακτικές, που περισσεύουν.

‘Όλοι ενωμένοι’, όπως φώναζαν οι φοιτητές τότε, να συνεχίζουμε στο δρόμο των δημοκρατικών αξιών και ιδεωδών του Πολυτεχνείου, προασπιζόμενοι τα αυτονόητα και διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο.».

——–

Μήνυμα του Δημάρχου Λευκάδας Χαράλαμπου Καλού για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973

Με τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973, τιμούμε μια επέτειο ορόσημο στην νεότερη ιστορία του τόπου μας, και του αγώνα της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στη δικτατορία.

Δεν λησμονούμε το σύνθημα των φοιτητών του χτες, που παραμένει επίκαιρο και σήμερα: ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, λέξεις σύμβολα της δημοκρατίας, που κρύβουν τις βασικές ανάγκες κάθε ανθρώπου. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την δημοκρατία και τις αξίες της, όπως την ισότητα, την αδερφοσύνη, και την ελευθερία, καθώς και να μαχόμαστε έναντι σε κάθε μορφή απολυταρχισμού, από όπου κι αν αυτή πηγάζει.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

——————

Μήνυμα της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου για την 48η επέτειο της «εξέγερσης του Πολυτεχνείου»

«17 Νοεμβρίου: Η επέτειος του «Πολυτεχνείου» Τιμή στους αγώνες του παρελθόντος

Δέσμευση για σεβασμό των αρχών & αξιών της δημοκρατικής κοινωνίας»

Μήνυμα της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου για την 48η επέτειο της «εξέγερσης του Πολυτεχνείου»:

«Η 17η Νοεμβρίου είναι ανάμνηση και τιμή στους αγώνες του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία, κατάλυση της δικτατορίας και επιστροφή στον ελεύθερο κόσμο. Τιμά ιδιαίτερα την πρωτοπορία και το σθένος των νέων.

Το μήνυμα του «Πολυτεχνείου» είναι πάντα επίκαιρο γιατί η δημοκρατία είναι αποτέλεσμα των επιλογών και συμπεριφορών όλων μας με απαραίτητη προϋπόθεση την παιδεία, την υπεύθυνη ενημέρωση της σταθερότητας των δημοκρατικών θεσμών και τις ίσες ευκαιρίες για εργασία και δημιουργία.
Το «Πολυτεχνείο» στέλνει επίσης το μήνυμα της αλληλεγγύης για τους αγωνιστές της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές περιοχές του κόσμου και ιδιαίτερα στην ευρύτερη γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

—————–

Κίνηση «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Για την 48η Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

17 Νοεμβρίου 1973: Συμπληρώνονται 48 χρόνια από την κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα, από τις κορυφαίες στιγμές του λαού μας για Δημοκρατία και Ελευθερία.

Εκείνος ο αγώνας των φοιτητών ήταν αγώνας ενάντια σε ότι πιο σκοτεινό και ανελεύθερο εκπροσωπούσε αφενός η χούντα των συνταγματαρχών και αφετέρου όσοι τους δημιούργησαν και τους στήριξαν, προκειμένου να διασωθεί και να συντηρηθεί στην εξουσία ό,τι «μαύρο» υπήρχε στην Ελληνική κοινωνία πριν το 1967. 

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η 17η Νοέμβρη δεν είναι απλά ένας επετειακός εορτασμός αλλά μια ηχηρή υπενθύμιση θυσιών και αγώνων.

48 χρόνια μετά, με τα μηνύματα να παραμένουν επίκαιρα και παλιούς υμνητές της χούντας να κατέχουν καίρια κυβερνητικά πόστα, ανιστόρητοι και ακραία αδιόρθωτοι τοπικοί παράγοντες, εδώ στη Λευκάδα, προκαλούν απερίσκεπτα! Την ίδια τη μέρα της Θυσίας επικαλούνται τον «γεφυροποιό» Ε. Αβέρωφ, προκειμένου να «επιτεθούν» σε όλους όσοι αγωνίστηκαν για Ελευθερία και Δημοκρατία και να τους συκοφαντήσουν.

Μάταιος κόπος!  Πάντα η Εξέγερση του Πολυτεχνείου θα σηματοδοτεί την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, διαχρονικό ορόσημο της αποφασιστικότητας για στήριξη θεσμών και δικαιωμάτων, τελικά της ίδιας της ζωής.

Δεν αφήνουμε τη μνήμη να ξεθωριάσει, υποκλινόμαστε στους νεκρούς, τιμάμε τους αγωνιστές, διεκδικούμε τα αυτονόητα!  

Κίνηση «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

———————-

Ν. Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για τα 48χρονα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

48 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου θυμόμαστε και τιμάμε την κορυφαία εκδήλωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Θυμόμαστε και τιμάμε όλες και όλους, αυτές και αυτούς που δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, υπέστησαν διώξεις και δέχτηκαν κάθε είδους πιέσεις απ’ το δικτατορικό καθεστώς. Όλους αυτούς που με αυταπάρνηση και θάρρος στάθηκαν ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών υπερασπιζόμενοι τις ιδέες τους και αγωνίστηκαν για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». 

Μεταξύ αυτών ήταν και πάρα πολλοί Λευκαδίτες και Λευκαδίτισσες τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Από τις Φυλακές της Λευκάδας, της Αίγινας, του Κορυδαλλού και άλλες, τα αστυνομικά τμήματα και τους σταθμούς χωροφυλακής, τη Γυάρο και τα κρατητήρια της ΕΣΑ μέχρι τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ευρώπη και την Αμερική, η Λευκάδα δεν έλειψε από την αντίσταση στην τυραννία και τον αγώνα για Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία και Κοινωνική Δικαιοσύνη. 

Οι θυσίες των αγωνιστών ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών αποτελούν οδηγό για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο οφείλουμε να συνεχίσουμε στο δρόμο της υπεράσπισης, της ενδυνάμωσης και της επέκτασης της Δημοκρατίας. Γιατί ποιος αλήθεια σήμερα μπορεί να δεχτεί :

  • ‘Ότι η αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση των πολιτών έχει καταντήσει ένα κακόγουστο αστείο; 
  • Ότι η στοιχειώδης μέριμνα για την προστασία της υγείας των πολιτών χαρακτηρίζεται πολυτέλεια; 
  • Ότι η ΕΥΠ πάει να ξαναγίνει ΚΥΠ και ότι διάφοροι συνομιλητές, θαυμαστές, απολογητές και όψιμοι υμνητές των χουντικών και της χούντας δεν βρίσκονται στο περιθώριο αλλά στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, ακόμη κι εδώ στη Λευκάδα; 

Τιμάμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία συνεχίζοντας τους αγώνες τους. Για να ζούμε εμείς και οι επόμενες γενιές σε μια χώρα, όπου τα εργασιακά, τα πολιτικά, τα κοινωνικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι απολύτως σεβαστά. Μια χώρα όπου η προστασία της υγείας των πολιτών δε θα αντιμετωπίζεται ως περιττή δαπάνη, όπου η δημόσια δωρεάν παιδεία δε θα δέχεται συνεχή πλήγματα με στόχο την απαξίωσή της και η εκπαίδευση θα είναι προσβάσιμη χωρίς αποκλεισμούς και στεγανά για όλα τα παιδιά και τους νέους. Μια χώρα όπου οι θεσμοί θα λειτουργούν χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, μια χώρα όπου οι νέοι της δε θα εξαναγκάζονται να αναζητούν τρόπους να φύγουν απ’ αυτή.

Οι αγώνες για Ελευθερία, Παιδεία, Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της χώρας μας, αποτελούν όμως και επιτακτική ανάγκη του σήμερα για ένα καλύτερο αύριο. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα. Να νικήσει η ζωή!

16/11/20211 

Γραφείο Τύπου της Ν. Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

———-

ΕΛΜΕ Λευκάδας

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για δουλειά-ζωή με δικαιώματα

Η ΕΛΜΕ Λευκάδας καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, να τιμήσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου με μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και κλιμάκωση των αγώνων για δωρέαν και ολόπλευρη μόρφωση, δουλειά-ζωή με δικαιώματα και για ειρήνη των λαών κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Η αντιδιδακτορική πάλη, ο κοινός αγώνας νεολαίας-εργαζομένων ενάντια στην επιβεβλημένη από την αστική τάξη Χούντα, που κορυφώθηκε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε απέναντι σε ένα βάρβαρο, βίαιο καθεστώς που με την στήριξη των ΗΠΑ έμοιαζε πανίσχυρο. Ταυτόχρονα η Χούντα επιχειρούσε με απαγορεύσεις, εξορίες, φυλακίσεις, βασανιστήρια και δολοφονίες αγωνιστών συνδικαλιστών να εμποδίσει κάθε προσπάθεια οργάνωσης της αντίστασης και της διεκδίκησης του λαού. Ενώ παράλληλα αξιοποιούσε και μια σειρά αχυρανθρώπων της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα με στόχο να επιβάλλουν την αδράνεια, την απογοήτευση και την μοιρολατρία. Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός 6ος στόλος αρμένιζε στις ελληνικές θάλασσες, η χώρα μας λειτουργούσε ως προκεχωρημένο φυλάκιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Σήμερα, η κοινωνία είναι  αντιμέτωπη με τους νόμους των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία, στην συνδικαλιστική οργάνωση και να βάλουν στο γύψο τους εργατικούς αγώνες. Με το νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη θέλουν να στείλουν την εργατική τάξη πίσω στο Μεσαίωνα για να διασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Την ώρα που η πανδημία μετρά 17.000 νεκρούς, αρνούνται να προσλάβουν γιατρούς για να μετατρέψουν το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μια ακόμη μηχανή κέρδους για τους μεγαλοκλινικάρχες που θησαυρίζουν πάνω στα θύματα της πανδημίας. Ενώ τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία γίνονται πισίνες στις βροχές και τα παιδιά μας κάνουν μάθημα χωρίς δασκάλους και καθηγητές η Κυβέρνηση επιχειρεί την επιβολή της αστυνομοκρατίας και την επαναφορά του χωροφύλακα. Ενώ η συμφωνία για τις αμερικανονατοικές βάσεις που υπέγραψε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να εφαρμόζει η Κυβέρνηση της ΝΔ έχουν μετατρέψει την χώρα μας σε μια τεράστια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.

Απέναντι στην αντιεκπαιδευτική και αντεργατική πολιτική, που πάει χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή, η εργατική τάξη της Ελλάδας, τα συνδικάτα και οι φορείς, σε όλη την χώρα οφείλουμε να αντλούμε πείρα και συμπεράσματα από τους αγώνες μας, σύγχρονους και παλαιότερους. Λίγες μέρες μετά την μεγάλη νίκη των εργαζομένων της COSCO, λίγες βδομάδες μετά τη νίκη των εργαζομένων της E-FOOD και των εργαζομένων στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, επιβεβαιώνουν ότι το δίκιο κατακτιέται με οργάνωση και αγώνα. Ότι κυβερνήσεις, νόμοι, εργοδότες, μηχανισμοί και συστήματα δεν είναι ανίκητοι απέναντι στην αποφασισμένη και οργανωμένη εργατική τάξη.

Πολλές ΕΛΜΕ, φορείς και συνδικάτα σε όλη την χώρα προχωρούν σήμερα σε συλλογικές, μαζικές διαδικασίες οργάνωσης της αντεπίθεσης και κλιμάκωσης του αγώνα για την υλοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, Συλλογικές Συμβάσεις, Αυξήσεις στους μισθούς, Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Η μεγάλη σύσκεψη των συνδικάτων της Αθήνας στις 5 Οκτώβρη και οι δεκάδες αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε όλη την χώρα οδήγησαν σε μαζικά συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη, βήμα κλιμάκωσης και προετοιμασίας ενός πλατιού απεργιακού μετώπου.

Τα συλλαλητήρια και οι δράσεις των φορέων, των συνδικάτων και της νεολαίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου μπορούν να αποτελέσουν σταθμούς στην κλιμάκωση του αγώνα, για την δικαίωση των αιτημάτων και διεκδικήσεων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το ΔΣ ΕΛΜΕ Λευκάδας καλεί τους φορείς της Λευκάδας να συμμετάσχουν στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, τηρώντας τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του Covid-19. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλ. Αγ. Μηνά στις 18:30 και η πορεία θα καταλήξει στην πλατεία Μαρκά, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα.

«Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ»

«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία»

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας

———————

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

48 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1973

Συνάδελφε-σσα: Την Τετάρτη 17 Νοέμβρη γιορτάζουμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που ο λαός μας αποφάσισε να σηκώσει το ανάστημά του ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, ενάντια στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματα του φασισμού, ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ.                                        

Η επταετή στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε τον Απρίλη του 67, ήταν ένα φασιστικό σάπιο καθεστώς. Η εξουσία της αστικής τάξης δεν άλλαξε χέρια την περίοδο εκείνη. Αυτό που άλλαξε ήταν η μορφή εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης, του κεφαλαίου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.                                                           Η χούντα, στήριξε και διεύρυνε το κέρδος της ολιγαρχίας, όμως από την άλλη έβαλε στον γύψο τα λαϊκά εισοδήματα και τους λαϊκούς αγώνες. Όποιος τολμούσε να αντισταθεί έπαιρνε το δρόμο για την εξορία και τις φυλακές με επακόλουθο τον εγκλεισμό, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες. Όμως αυτοί οι αγωνιστές κράτησαν ψηλά τη σημαία της σύγκρουσης με την αστική τάξη και το φασιστικό καθεστώς.                                                                                                                   Η παράνομη λειτουργία των πολιτικών, φοιτητικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων έδωσε πνοή και κουράγιο στο λαό και στην πάλη του. 

Πρωτοπόρο ρόλο είχαν και τότε οι εξόριστοι κομμουνιστές όπως και άλλοι αγωνιστές, που με την αλύγιστη στάση τους και με την παράνομη δράση τους έδωσαν ανατρεπτικό περιεχόμενο στους αγώνες, έπαιξαν καταλυτικό και αναντικατάστατο ρόλο στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης και στην κορύφωσή της, το 1973, με τις καταλήψεις πρώτα το Φλεβάρη στη Νομική και στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη.                                                                                           

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου από την νεολαία και το λαό ήταν η αρχή για το γκρέμισμα του φασισμού.  Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου το 1974, η χούντα κατέρρευσε. . Η τραγωδία της Κύπρου με την εισβολή και κατοχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχει τη σφραγίδα της χούντας και των ιμπεριαλιστών δυνάμεων ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας. Αποδείχτηκε για άλλη μία φορά ότι καμία προστασία δεν παρέχουν για το λαό οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Οι πρόσφατες εικόνες χάους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, είναι ζωντανό παράδειγμα και απάντηση σε όσους καλλιεργούν αυταπάτες στο λαό για την ασφάλεια που μας παρέχουν ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ.

 Οι φωνές που ενώθηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ζητώντας “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” αντηχούν στους σημερινούς αγώνες για πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τη νεολαία και το λαό. Ιδιαίτερα, τα συνθήματα “Εξω οι ΗΠΑ”, “Εξω το ΝΑΤΟ” στις πύλες του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ. Σήμερα που τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου ολοένα και πυκνώνουν, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δυναμώσουμε τον αγώνα με αιτήματα Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ, “Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σχεδιάζουν  ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ”.                                                                                                                                

Όλες οι κυβερνήσεις “τιμούν” στα λόγια την εξέγερση θάβοντας ουσιαστικά το αντιιμπεριαλιστικό – ανατρεπτικό της περιεχόμενο. Είναι αυτές που με τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ  έχουν γεμίσει την Ελλάδα με βάσεις του ΝΑΤΟ, ορμητήρια εγκλημάτων σε βάρος των λαών μετατρέποντας τη χώρα μας σε “μαγνήτη” στρατιωτικών συγκρούσεων και πολέμων. 

Συνάδελφε-σσα: Όταν ο λαός παλεύει κανένας ταξικός του αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Και τότε κάποιοι έλεγαν “η χούντα είναι πανίσχυρη”. Η Ιστορία τούς διέψευσε. Ο λαός με τις θυσίες του και τους αγώνες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση και στη συμπόρευση της νεολαίας με το εργατικό κίνημα. Αυτός είναι ο δρόμος και σήμερα.                                                                                                                                  

Σε καλούμε όλοι μαζί να δυναμώσουμε παντού τον αγώνα κατά του κεφαλαίου και την εξουσία του, κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κατά των κυβερνήσεων της αστικής τάξης που στόχο είχαν και έχουν τα λαϊκά δικαιώματα και τα λαϊκά εισοδήματα. Έλα μαζί μας να παλέψουμε,  για το δίκιο του λαού, για μια νέα κοινωνία. Την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και της ζωής με σύγχρονα δικαιώματα. 

Η θέση σου είναι με το εργατικό-λαϊκό κίνημα στον αγώνα ενάντια σε όλους αυτούς!

Έτσι τιμάμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και έδωσαν και την ζωή τους!

Όλοι στη συγκέντρωση την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου και ώρα 6:30 μμ στον Αγ. Μηνά.

Το ΔΣ

——————

ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ   ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΔΥΜΑΜΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

Πέρασαν 48 χρόνια από το μεγάλο ξεσηκωμό  του Πολυτεχνείου. Τα συνθήματα «ψωμί, παιδεία , ελευθερία», «έξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ» παραμένουν ανεκπλήρωτα και επίκαιρα. Οι αγώνες των φοιτητών, των εργαζομένων και του λαού της εποχής εκείνης μας εμπνέουν  και μας δίνουν την δύναμη να συνεχίσουμε να παλεύουμε με μεγαλύτερο  πείσμα όχι μόνο για την εκπλήρωση αυτών των ιδανικών, αλλά και για τις  σύγχρονες ανάγκες και τα σημερινά προβλήματα των εργαζομένων και του λαού.   Για να παρθούν έστω και τώρα  μέτρα προστασίας της ζωής και της Υγείας του λαού μέσα στην δίνη  της πανδημίας,   για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους  δουλειάς, για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αυξήσεις στους μισθούς, για να ακυρωθούν στην πράξη όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Μας δίνουν την δύναμη να αντιστεκόμαστε  ενάντια  στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που συνθλίβουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, ενάντια στην αδικία και  στο σύστημα που εκμεταλλεύεται  τον ιδρώτα των εργαζομένων για να συσσωρεύουν αμύθητα πλούτη οι λίγοι  . 

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας διδάσκει !

Ότι όταν η νεολαία  και ο λαός αποφασίσουν να βγουν στο προσκήνιο,  κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος. Ότι τίποτα δεν παραμένει σταθερό και αμετάβλητο ! Ότι οι αντιλαϊκοί νόμοι  και τα σχέδια των κυβερνήσεων,  η καταστολή και ο περιορισμός των λαϊκών ελευθεριών, μπορούν με τη δύναμη του εργατικού-λαϊκού κινήματος  να γίνουν κουρελόχαρτο. Ότι ο  λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!

Όπως και πριν 48 χρόνια   οι φοιτητές μαζί με το λαό  τσάκισαν με τον αγώνα τους την φαινομενικά πανίσχυρη  στρατιωτική χούντα που είχε τη στήριξη των  ΗΠΑ…

…έτσι και σήμερα η υπεράσπιση της ζωής, της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, των δημοκρατικών ελευθεριών   είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού, είναι υπόθεση  του εργατικού-λαϊκού κινήματος, των εργατικών σωματείων

Με την  πανδημία να φουντώνει και  τα θλιβερά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, θανάτων, διασωληνωμένων να καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο και  το ΕΣΥ να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης,   ο λαός   μας συνεχίζει να παραμένει απροστάτευτος. Η κυβέρνηση μετά από 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας αρνείται να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, επικαλούμενη ανερυθρίαστα, για μια ακόμη φορά, την «ατομική ευθύνη», ενισχύοντας προκλητικά τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Σήμερα ο αγώνας των υγειονομικών  για την προστασία της Υγείας του λαού πρέπει να ενωθεί με τον αγώνα  για το δικαίωμα στην  δουλειά ,για την υπεράσπιση των εργασιακών ,συνδικαλιστικών   δικαιωμάτων  σε κάθε χώρο δουλειάς .Οι ηρωικοί και νικηφόροι απεργιακοί αγώνες των εργαζομένων στην e-food και την Cosco αποδεικνύουν ότι οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα!

Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου «Έξω το ΝΑΤΟ – Έξω οι ΗΠΑ» το κρατάμε ανεξίτηλο στον αγώνα μας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα δολοφονικά ιμπεριαλιστικά σχέδια  που εξυφαίνονται στη περιοχή μας . Κανένας εφησυχασμός! Η αποστολή πυραύλων και στρατιωτικού προσωπικού στην Ασία και την Αφρική , οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, η πενταετής ανανέωση της «ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας» για τις βάσεις, η πρόσφατη υπογραφή της «ελληνο-γαλλικής συμφωνίας», οι νέες υπέρογκες εξοπλιστικές παραγγελίες, είναι επιθετικές ενέργειες, που βάζουν στο στόχαστρο άλλους λαούς, μας εμπλέκουν σε μεγάλους κινδύνους και έχουν μοναδικούς κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που διεκδικούν μερίδιο από τη μοιρασιά της λείας των λαών. Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από την συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ!

Δυναμώνουμε τους αγώνες μας  για :

  • Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση της αναστολής εργασίας  των συναδέλφων μας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων .  
  • Επίταξη  ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία και Παιδεία. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Αυξήσεις στους μισθούς – κατάργηση του ΦΠΑ στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης . 
  • Να καταργηθεί ο  νόμος «Χατζηδάκη» που καθιερώνει τη 10ωρη δουλειά, βάζει στο «γύψο» τη συλλογική διεκδίκηση και τα σωματεία  και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.
  • Την  απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Την κατάργηση της «Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας» για τις Στρατιωτικές Βάσεις.  Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.

ΟΛΟΙ  ΣΤΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ  ΤΗΝ  ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ  6:30 μμ  ΣΤΗΝ  ΠΛΑΤΕΙΑ  Αη-ΜΗΝΑ

Το  Δ.Σ.

———————-

Εργατικό Κέντρο Λευκάδας- Βόνιτσας: ΔΤ για τον ταξικό γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, email: ergatlef@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας- Βόνιτσας καλεί τους φορείς της Λευκάδας και όλο το λαό του νησιού να συμμετάσχουν στον ταξικό γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, τηρώντας τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του covid.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλ. Αγ. Μηνά στις 18:30 και η πορεία θα καταλήξει στην πλ. Μαρκά, όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών και θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα. 

14-11-2021

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

—————————

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟ

Ο αγώνας ενάντια στην δικτατορία και η εξέγερση του Πολυτεχνείου εμπνέουν τους αγώνες για τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, για «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» της εποχή μας. 

Η εργατιά, οι νέοι και οι νέες της εποχής, πάλεψαν ενάντια στην πανίσχυρη χούντα, στην ντόπια άρχουσα τάξη και την «αμερικανοκρατία». Ενάντια στο «δεν γίνεται τίποτα» αλλά και ενάντια στις αυταπάτες για «ομαλή κοινοβουλευτική διαδοχή της χούντας» ή για το ότι «θα μας σώσει η Ευρώπη». 

Όπως σε κάθε κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης, το σύνθημα του Μάη του 68 «είμαστε ρεαλιστές, διεκδικούμε το αδύνατο» ήταν αυτό που άνοιξε έναν πραγματικά άλλο δρόμο για τον λαό!! Γιατί, ήταν η εξέγερση του Πολυτεχνείου που άνοιξε το δρόμο για την κατάρρευση της χούντας αλλά και για τις κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης, τις οποίες ακόμα και σήμερα προσπαθούν να ξηλώσουν κυβερνήσεις και κεφάλαιο. 

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται σκληρά στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαία. 

  • Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας συνεχίζεται με τα δραματικά αποτελέσματα να στοιχειώνουν πια τις ζωές μας. 
  •  Η ακρίβεια κατατρώει το λαικό εισόδημα, ενώ ετοιμάζουν από το 2022 νέα σκληρή επίθεση λιτότητας στο όνομα των «χρεών από την πανδημία». 
  • Η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη προωθεί την διάλυση των συνδικάτων  και την εγκαθίδρυση του κοινωνικού μεσαίωνα.  
  • Χιλιάδες νέοι πετιούνται έξω από την εκπαίδευση. 
  • Οι συμφωνίες αναβαθμισμένης συνεργασίας με τις ΗΠΑ όσο με την Γαλλία, στο πλαίσιο της δολοφονικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, και η νέα κούρσα των εξοπλισμών, φορτώνουν  δισεκατομμύρια στις πλάτες του λαού, δημιουργούν τεράστιους πολεμικούς κινδύνους, για τους ανταγωνισμούς  και τα συμφέροντα των άρχουσων τάξεων στην περιοχή.
  • Ο κρατικός αυταρχισμός και η δολοφονική αστυνομική καταστολή είναι η απάντηση «δια πάσα νόσο», με το δόγμα «νόμος, τάξη, κέρδη» να αποτελεί σταθερή επιλογή. 
  • Ο ρατσισμός, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, οι αποφυλακίσεις των δολοφόνων Χρυσαυγιτών και η αντιδραστική θεωρία των «δύο άκρων» πάει να ξαναστήσει την ακροδεξιά και τα τάγματα εφόδου των φασιστών. 
  • Τα βουνά γεμίζουν ανεμογεννήτριες, το περιβάλλον (ξανα)καταστρέφεται στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής», ενώ οι «πράσινες συμφωνίες» της ΕΕ δεν είναι παρά μαύρη καταστροφή για την κερδοφορία της «πράσινης» βιομηχανίας.  

                  ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΛΛΙΩΣ

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι ανίκητη. Οι σπουδαίες εργατικές νίκες στην e-food και την COSCO, η απεργία-αποχή κατά της «αξιολόγησης» και του σχολείου για «λίγους και εκλεκτούς» στην εκπαίδευση, οι επαναλαμβανόμενοι αγώνες στην υγεία, το τσαλαπάτημα της πολιτικής του «νόμου και της τάξης» στα πανεπιστήμια και τις γειτονιές δείχνουν ότι όχι  μόνο οι αγώνες συνεχίζονται, αλλά και δυναμώνουν και μπορούν να νικάνε απέναντι στη κυβέρνηση και την εργοδοσία. Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται.  

Οι αλλαγές δεν θα έρθουν με την εκλογική αναμονή μιας «άλλης, καλής, δημοκρατικής κυβέρνησης». Τα 40 χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ αλλά και η πρόσφατη εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση απέδειξαν ότι με τις λεγόμενες «αριστερές προοδευτικές κυβερνήσεις» ούτε περιορισμένες υποσχέσεις φιλεργατικής πολιτικής δεν γίνονται πράξη. Οι δεκαετίες που πέρασαν έδειξαν ξανά και ξανά τα όρια του κοινοβουλευτικού δρόμου. 

Συνεχίζουμε στην πάλη  για την συνολική ήττα της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ από τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες σε κόντρα με την εκλογική αναμονή και την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ.  

Χτίζουμε την αγωνιστική ανατρεπτική ενότητα από τα κάτω των αγωνιζόμενων τμημάτων της εργατικής τάξης και τον συντονισμό τους  απέναντι στην αδράνεια και τα ξεπουλήματα απ την συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ / ΑΔΕΔΥ. 

Παλεύουμε για ένα μεγάλο πρόγραμμα αντικαπιταλιστικών αλλαγών με κέντρο τα συμφέροντα και κάτω από τον έλεγχο του κόσμου της δουλειάς . 

-Γιατί προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και χτύπημα στην ακρίβεια μπορεί να γίνει μόνο αν βάλουμε χέρι στα κέρδη του κεφαλαίου και με αύξηση της φορολογίας του. 

-Γιατί η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, η υγεία, η εκπαίδευση, οι συγκοινωνίες, η ενέργεια και παντού, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εθνικοποιήσεων, χτυπήματος της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, χωρίς αποζημιώσεις, με εργατικό έλεγχο.

– Γιατί η διαγραφή του χρέους, η απειθαρχία στις εντολές της ΕΕ και η αποδέσμευση από αυτήν είναι η απάντηση στα προγράμματα «δημοσιονομικής λιτότητας» και των μεταρρυθμίσεων σε όφελος του κεφαλαίου.

– Γιατί η υπεράσπιση της ειρήνης, η πάλη ενάντια στον εθνικισμό και κατά των εξοπλισμών συνδέεται άρρηκτα με τον αγώνα για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, των στρατηγικών συμφωνιών με ΗΠΑ-Γαλλία και τους αντιδραστικούς ανταγωνισμούς Ελλάδας-Τουρκίας.

– Γιατί το σύνθημα «καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – Όχι στην Ευρώπη Φρούριο» είναι η απάντηση στις δολοφονίες προσφύγων και στη διαίρεση της εργατικής τάξης ανάλογα με τη θρησκεία και το χρώμα του δέρματος.

-Γιατί η υπεράσπιση του πλανήτη απ την οικολογική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή σημαίνει πάλη ενάντια στις «πράσινες συμφωνίες» και το σύστημα που καταστρέφει το πλανήτη και το κλίμα.   

Σήμερα που ο καπιταλισμός απειλεί καθολικά τον άνθρωπο και τον πλανήτη, που οι δυνατότητες για μια ζωή αλλιώτικη είναι μεγαλύτερη από ποτέ, η υπόθεση μιας  κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, του σοσιαλισμού / κομμουνισμού της εποχής μας είναι πιο  επίκαιρη από ποτέ. 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

Προηγουμενο αρθρο
Αύξηση ενεργών κρουσμάτων Covid19 τις τελευταίες εβδομάδες στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
«Γελώντας άγρια»: Σάββατο και Κυριακή από το θεατρικό εργαστήρι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.