HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνοιχτή επιστολή – κάλεσμα ΤΑΟΛ για τους Δασικούς Χάρτες

Ανοιχτή επιστολή – κάλεσμα ΤΑΟΛ για τους Δασικούς Χάρτες

  ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ



              Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ & ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ “ΤΑΟΛ” μετά την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου εκ μέρους του Δασαρχείου Λευκάδας ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ διότι αυτή η ενέργεια με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην απώλεια ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων εις βάρος των πολιτών και ισχυροποιεί τα δικαιώματα του Δημοσίου στη Λευκάδα, αδιαφορώντας για το ιδιαίτερο καθεστώς των Επτανήσων, ιστορικά και νομικά. Συγκεκριμένα, το ζήτημα αυτό δημιουργεί κινδύνους για τον αγροτικό κόσμο του νησιού μας, καθώς οι αγρότες μας κινδυνεύουν να χάσουν επιδοτήσεις – ενισχύσεις λόγω μη επιλέξιμων εκτάσεων, να βρεθούν αντιμέτωποι με την πιθανότητα κυρώσεων (πχ επιστροφή επιδοτήσεων που έλαβαν κλπ), χάνοντας ακόμη και Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης στα οποία ήδη συμμετέχουν, και άρα να χάσουν μεγάλο μέρος από το αγροτικό τους εισόδημα. 

              Για το λόγο αυτό καλούμε την Κυβέρνηση πέραν της αναστολής  της δήλωσης ιδιοκτησίας υπέρ του Ελληνικού δημοσίου που υπεβλήθη από το Δασαρχείο Λευκάδας για όλες τις δασικές υπό κτηματογράφηση  περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, να προχωρήσει στην άμεση διόρθωση της άδικης και αντισυνταγματικής διάταξης του άρθρου 152 του Ν. 4819/2021 με την λήψη νομοθετικής ρύθμισης ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως ότι το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να προβάλει δικαιώματα στις περιοχές β εδαφίου του άρθρου 62 του Ν. 998/1979 στην περίπτωση που διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας. Δεν αρκεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αναφέρει ότι «Οι δηλώσεις δικαιωμάτων του δημοσίου στο κτηματολόγιο στα Ιόνια Νησιά θα γίνονται πλέον μόνο αν έχει τίτλους». Πρέπει να αλλάξει ο Νόμος, διότι αυτός υπερτερεί της εγκυκλίου. Όσο δεν αλλάζει ο Νόμος δεν μπορεί να υπάρξει οριστική λύση. 

            Τέλος καλούμε την κυβέρνηση λόγω της σοβαρότητας του θέματος να δώσει άμεση και ουσιαστική λύση, προωθώντας νομοθετική ρύθμιση όπως ανωτέρω αναφέρθηκε. Δηλώνουμε ότι επιθυμούμε  να υπάρχουν δασικοί χάρτες που θα προστατεύουν το περιβάλλον ΟΧΙ όμως να ακυρώνουν την ιδιοκτησία των πολιτών και να μην λαμβάνουν υπόψη τους το καθεστώς που επικρατεί στα Ιόνια Νησιά και σημειώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό των αγροτών μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Λευκάδα, 17-2-2023

                                                                Α.Ο.Ε.Σ. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

                                                                       «ΤΑΟΛ»

Προηγουμενο αρθρο
Κοσμοναύτες
Επομενο αρθρο
Συλλαλητήριο σωματείων και φορέων Τρίτη 21/2 για το ζήτημα με τους Δασικούς Χάρτες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.