HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΒιβή Κοψιδά-Βρεττού: Η Αλαφροΐσκιωτη Καρέκλα στην Πρέβεζα-Οφειλόμενα

Βιβή Κοψιδά-Βρεττού: Η Αλαφροΐσκιωτη Καρέκλα στην Πρέβεζα-Οφειλόμενα

Την Παρασκευή, 9 Φλεβάρη 2024, και ώρα 7.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου μου «Η Αλαφροΐσκιωτη Καρέκλα» (εκδ. Βακχικόν, 2023), στο Καφέ-Βιβλιοπωλείο Σιμούν, στην Πρέβεζα. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις Βακχικόν, η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πρέβεζας, η νεοσύστατη Ένωση Λογοτεχνών Πρέβεζας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λευκάδας.  

Αισθάνομαι ευγνώμων για τη βραδιά αυτή που τόσο γενναιόδωρα μου προσφέρθηκε από όλους. Όχι μόνο επειδή με κριτική και ενσυναισθητική γνησιότητα δεξιώθηκαν την «παραξενιά» αυτής της πεισματάρας, σουρεαλιστικής, αυστηρής στις επιλογές της, Καρέκλας μου, αλλά και γιατί, σε μένα προσωπικά, έδωσαν το δέον μέτρο της αμοιβαιότητας ανάμεσα στον δημιουργό και στους συνδημιουργούς αναγνώστες. 

Γι’αυτό ακριβώς, απευθυνόμενη σε πρώτο πρόσωπο σε όλους τους συμμέτοχους της βραδιάς, θα ήθελα, και με τα λόγια του μεγάλου -εξαιτίας και της ταπεινότητάς του-, ποιητή που αγαπώ, του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, να υπογραμμίσω τη σημασία της παραπάνω σχέσης. «Σας είμαι ευγνώμων, γιατί έχω τη γνώμη ότι το γράψιμο είναι ένα είδος συνεργασίας. Δηλαδή ο αναγνώστης εκτελεί το δικό του μέρος του έργου. Εμπλουτίζει το βιβλίο». 

Και προσωπικά σάς ομολογώ ότι καθώς άκουγα εκείνη τη βραδιά τα φιλολογικά-κριτικά κείμενα των εξαίρετων ομιλητών, σκεφτόμουν με πόσες παραλλαγές θα μπορούσε να γραφεί ξανά και ξανά το βιβλίο μου, σε συμφωνία με τις δικές σας κριτικές και αναγνωστικές προσεγγίσεις. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα και γι’αυτό.

Για την όλη διοργάνωση ευχαριστώ θερμά τη δραστήρια Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πρέβεζας και τη «νεογέννητη» Ένωση Λογοτεχνών Πρέβεζας, που ανταποκρίθηκαν στο ευγενικό και τιμητικό για μένα αίτημα της αγαπημένης, από τα…προχριστιανικά χρόνια της ζωής μας, καρδιακής φίλης, Ρίτσας Αγγέλη-Παπαϊωαννίδη: φέρνοντας, ωσεί παρόντα, στη συνάντησή μας, τον ανώτερο δικαστικό λειτουργό και άνθρωπο, και υπέροχο φίλο, τον Γιάννη Παπαϊωαννίδη, στον οποίο και αφιερώνω τη σεμνή βραδιά, με την υπόσχεση της αήττητης μνήμης.

Ευχαριστίες επίσης στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ για την ομόθυμη συμπαράσταση σε κάθε πρωτοβουλία πολιτισμού. Άλλωστε δύο από τα μέλη του (ο Κοσμάς Κοψάρης και η Ρίτσα Αγγέλη) συμμετέχουν στο Δ. Σ. και στο Εποπτικό Συμβούλιο αντίστοιχα, γεγονός που κάτι ιδιαίτερο μπορεί και να σηματοδοτεί. 

Ευχαριστίες στον εκδοτικό οίκο Βακχικόν για την άψογη πάντα συνεργασία και το ποιοτικό εκδοτικό αποτέλεσμα.

Ευχαριστίες ιδιαίτερες στους ομιλητές που με τόση σοβαρότητα, έγκυρη γνώση και μαεστρία φιλολογικού λόγου, προσέγγισαν την Αλαφροΐσκιωτη Καρέκλα, συμβάλλοντας, ο καθένας από άλλη οπτική, στην ευγενική «πολιορκία» της: 

Στη Ρίτσα Αγγέλη, τη Ρίτσα μας, χαρισματική στον αέρα που η ομορφιά της παρουσίας της και μόνο αναδίνει, για όλη την προσπάθεια που κατέβαλε και που τη βίωσα ως πράξη τεκμηρίωσης-μια ακόμα- της διαχρονικής φιλίας και αγάπης που μας συνέχει. Την ευχαριστώ και για τον ευαίσθητο, καλοΐσκιωτο ποιητικό λόγο τής δικής της αισθαντικής φιλολογικής ανατομίας πάνω στο σώμα της Καρέκλας μου, χωρίς να την «εκνευρίσει» με την εργαλειακή γλώσσα μιας άνευρης φιλολογίας. 

Στον «Σιμούν» της φιλολογίας και της κριτικής Διδάκτορα Φιλολογίας, κριτικό Λογοτεχνίας και Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Πρέβεζας, Κοσμά Κοψάρη, για την πείσμονα πρόκληση της σκέψης του απέναντι στην Αλαφροΐσκιωτη Καρέκλα μου. Στην οποία  με τόσες επαναληπτικές φιλολογικές «επισκέψεις» στον χώρο της έχει εμβριθώς εγκύψει.

Για τον ίδιο λόγο, ευχαριστώ τον γιατρό, λογοτέχνη και Υποψήφιο Διδάκτορα Σπύρο Μπρίκο, που «ενανθρωπίζει» την επιστήμη του μέσω της λογοτεχνίας και διεισδύει στη λογοτεχνία-στην τέχνη- με την ανασκαπτική στον έσω άνθρωπο, πράξη της ψυχανάλυσης. Με αυτή την επικοινωνιακή, ψυχαναλυτική ιδιόλεκτο ανέγνωσε κριτικά και το βιβλίο μου. 

Τις εκλεκτές της Λέσχης Ανάγνωσης Ελένη Σοροντίλα και Ευδοξία Κάκου, φιλολόγους, για την ποιοτική επιλογή και ανάγνωση, που νοηματοδότησε ερμηνευτικά την «υποδόρια» γλώσσα της ποιητικής σύνθεσης. 

Τη βιβλιόφιλη Κική Σακκά, υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης, για την εισαγωγική παρουσίαση της εκδήλωσης και τον άψογο συντονισμό της. 

Να ευχαριστήσω για τη φιλοξενία της εκδήλωσης το θαυμαστό καφέ-βιβλιοπωλείο Σιμούν-σπουδαστήριο θα το χαρακτήριζα-, που «παίζει», σε ένα πνευματικό, θεατρικό happening, τους ήσυχα «θυελλώδεις ανέμους» του ονόματός του. 

Eπίσης ευχαριστίες οφείλονται στα μέσα ενημέρωσης Πρέβεζας και Λευκάδας για τη γνωστοποίηση της εκδήλωσης. Ιδιαίτερα στο Radio Prisma 91.6 Πρέβεζας και τον καθηγητή Κοσμά Κοψάρη, για τη ραδιοφωνική παρουσίασή της.

Την αξιοσέβαστη δασκάλα κ. Μαίρη Γιωτοπούλου για τη συγκινητική ευγένεια της ξεχωριστής χειρονομίας του καλωσορίσματός μας.

Και όλους τους φίλους, συναδέλφους, ομοτέχνους, γνωστούς και άγνωστους-όλοι γνωστοί και οικείοι ήμαστε μεταξύ μας-, από τις κοντινές πατρίδες, Πρέβεζα και Λευκάδα, γιατί έδωσαν στη βραδιά νόημα κι έναν αέρα πνευματικότητας, που νομίζω, αναντίρρητα, έχουμε όλοι ανάγκη. 

Με αφορμή την ποιότητα της βραδιάς και τους κοινούς στόχους των φορέων που τη διοργάνωσαν, θα ήθελα να προτείνω μια διαρκέστερη, συντονισμένη συνεργασία σε θέματα παιδείας, επιστήμης, λογοτεχνίας-ποίησης, τέχνης -πολιτισμού γενικότερα-, μέσα σε πλαίσια πρωτοβουλιών και αμοιβαιότητας, που μπορούμε να συζητήσουμε στο εγγύς μέλλον. Ίσως γιατί η αληθινή τέχνη ζωοποιείται από δύο ιδανικά: της ομορφιάς και της κοινότητας. Μπορούμε να τα παλέψουμε… 

                                                                                Σας ευχαριστώ

                                                                             Βιβή Κοψιδά-Βρεττού

Προηγουμενο αρθρο
Εκδήλωση Μουσικού Σχολείου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη
Επομενο αρθρο
Silver Alert, από την γραμμή ζωής, για τον Ναπολέοντα  Μακροκέφαλο από τον Πόρο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.