HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΔιάκριση της Λευκαδίτισσας Σίλιας Σταματέλου σε διεθνή Μαθηματικό διαγωνισμό

Διάκριση της Λευκαδίτισσας Σίλιας Σταματέλου σε διεθνή Μαθηματικό διαγωνισμό

«Εύφημο Μνεία» στην Ευρωπαϊκή Μαθηματική Ολυμπιάδα Κοριτσιών για την Λευκαδίτισσα Σίλια Σταματέλου

Το Παράρτημα Λευκάδας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) συγχαίρει την Λευκαδίτισσα Βασιλική (Σίλια) Σταματέλου για την σπουδαία διάκρισή της στην Ευρωπαϊκή Μαθηματική Ολυμπιάδα Κοριτσιών (EGMO). Η πρόκριση της Σίλιας στην εθνική ομάδα και η διάκρισή τη με «Εύφημο Μνεία» είναι η σημαντικότερη που έχει μέχρι τώρα πετύχει μαθητής ή μαθήτρια από τη Λευκάδα.

Η EGMO φέτος διεξαγόταν στο Ένγκερ της Ουγγαρίας και συμμετείχαν 57 χώρες με 222 διαγωνιζόμενες. Η ελληνική ομάδα αποτελείτο από τέσσερις διαγωνιζόμενες, την Πετρούλα Τζαρτζή, την Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου, την Στεφανία Σπάχου και την Βασιλική Σταματέλου.

Στην EGMO οι μαθήτριες διαγωνίζονται δύο συνεχόμενες ημέρες, όπου κάθε ημέρα καλούνται να λύσουν τρία προβλήματα σε ένα χρονικό περιθώριο τεσσερισήμισι ωρών. Κάθε θέμα βαθμολογείται με άριστα το 7 και οι μαθήτριες μπορούν να πετύχουν ένα μέγιστο 42 βαθμών. Η Σίλια πέτυχε μία εξαιρετική επίδοση λύνοντας άρτια ένα πρόβλημα γεωμετρίας και για την επίδοσή της αυτή θα της απονεμηθεί Εύφημος Μνεία. Συνολικά συγκέντρωσε 8 βαθμούς. Ίσως για κάποιον που δεν γνωρίζει μπορεί η βαθμολογία αυτή να φαίνεται φτωχή, όμως η πραγματικότητα είναι ότι η δυσκολία αυτών των διαγωνισμών είναι τέτοια, που ακόμα και οι περισσότεροι μαθηματικοί δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν τόσο καλά. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την ελληνική ομάδα την καλύτερη φετινή επίδοση την είχε η Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου με 9 βαθμούς και Εύφημο Μνεία ενώ η Ευσταθία Σπάχου και η Πετρούλα Τζαρτζή απέσπασαν 4 και 3 βαθμούς αντίστοιχα. Μέχρι φέτος μόλις δύο Ελληνίδες έχουν καταφέρει να πάρουν Χάλκινο Μετάλλιο στην EGMO ενώ συνολικά πέντε (μαζί με τα φετινά αποτελέσματα) έχουν διακριθεί με Εύφημο Μνεία για την άρτια επίλυση κάποιου προβλήματος. Η διάκριση αυτή δεν ήρθε χωρίς κόπο για την Σίλια: είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης προετοιμασίας που ξεκινάει από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Το παράρτημα Λευκάδας όλα τα προηγούμενα χρόνια στηρίζει εθελοντικά με μαθήματα όλους τους μαθητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς. Επιπλέον, μετά την πρόκρισή της, η Σίλια μαζί με τα άλλα τρία κορίτσια της εθνικής ομάδας παρακολούθησαν μία πολύ εντατική (εξ αποστάσεως) προετοιμασία από τους προπονητές των εθνικών ομάδων. Από την πλευρά μας στόχος μας είναι τα μαθήματα αυτά να συνεχιστούν, με όλο και καλύτερη οργάνωση και ελπίζουμε και χωρίς τις δυσκολίες που μας δημιούργησε η πανδημία.

Η Ευρωπαϊκή Μαθηματική Ολυμπιάδα Κοριτσιών (EGMO) είναι μία σχετικά νέα διοργάνωση, που δημιουργήθηκε στην προσπάθεια να γεφυρωθεί το gender gap στις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες (IMO). Έχει, δηλαδή, παρατηρηθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διαγωνιζόμενων και των διακριθέντων στους κορυφαίους μαθηματικούς διαγωνισμούς, όπως η IMO είναι αγόρια. Ωστόσο, από τις μελέτες που έχουν γίνει δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος φυλετικός παράγοντας που επηρεάζει την επίδοση στα Μαθηματικά αλλά τελικά οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών είναι καθαρά κοινωνικοί. Έτσι το 2012 θεσμοθετήθηκε η EGMO, ένας νέος διαγωνισμός μόνον για τα κορίτσια που δεν συμμετέχουν στους υπόλοιπους διεθνείς (μεικτούς) διαγωνισμούς, όπως η IMO. Αν και ο διαγωνισμός έχει έδρα την Ευρώπη, όπως δηλώνεται και στην ονομασία του, σε αυτόν συμμετέχουν και αρκετές χώρες εκτός Ευρώπης. Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά το 2018 και φέτος ήταν η τέταρτη συμμετοχή της στο διαγωνισμό. Στα πλαίσια αυτά και με αφορμή τη μεγάλη διάκριση της μαθήτριάς μας, το παράρτημα Λευκάδας σκοπεύει να ξεκινήσει από την επόμενη σχολική χρονιά ενημερώσεις στα σχολεία, με σκοπό τη προσέλκυση περισσότερων κοριτσιών στα μαθήματα προετοιμασίας για τους διαγωνισμούς.

Η Δ.Ε. της ΕΜΕ Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Ασθενής σεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Ο αθλητής Στάθης Χαμοσφακιδης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.