HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕισβολή στην Ουκρανία διέταξε ο Πούτιν

Εισβολή στην Ουκρανία διέταξε ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε στις 05.00 (ώρα Ελλάδος) ότι διέταξε εισβολή στην ανατολική Ουκρανία . «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις τους πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας. Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας. Ο πρόεδρος της ΟυκρανίαςΒολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι κηρύσσει ολόκληρη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου.

Η ρωσική επίθεση ξεκίνησε με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων τα χαράματα σε στόχους στη χώρα και στο Κίεβο με το υπουργείο Εσωτερικων της Ουκρανίας να καλεί τους πολίτες να σπεύσουν στα καταφύγια και τη συνοροφυλακή να δηλώνει ότι δέχεται επίθεση από πέντε περιοχές, περιλαμβανομένης της Λευκορωσίας στα βόρεια και της Κριμαίας στα νότια.

Οπως διακρίνεται σε χάρτη του BNO οι ρωσικές δυνάμεις – υποβοηθούμενες στα βόρεια και από τη Λευκορωσία, όπως καταγγέλλει η ουκρανική συνοροφυλακή – επιτέθηκαν μέχρι στιγμής σε 30 περιοχές της Ουκρανίας.

Βομβαρδισμοί αναφέρονται σ’ όλη τη χώρα, εκρήξεις και επιθέσεις σημειώθηκαν μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα, την Οδησσό, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, ενώ γίνεται λόγος και για τον πρώτο νεκρό, κι ένα τραυματία στο Μπρόβαρι της επαρχίας του Κιέβου. Ο στρατός της Ουκρανίας υποστήριξε ότι κατέρριψε πέντε μαχητικά και ένα ελικόπτερο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ το ρωσικό υπ ΑΜ ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας. «Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα πριν την επίθεση ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει «κατοχή» της Ουκρανίας, αλλά ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης ήταν αναγκαία επειδή οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους υπερέβησαν την ρωσική «κόκκινη γραμμή» με την προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Προειδοποίησε δε άλλες χώρες ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ανάμειξης στις ρωσικές κινήσεις θα οδηγήσει σε «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ».

Προηγουμενο αρθρο
Επανασυστάθηκε το ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων Αναπηρίας- Γήρατος- ΙΚΑ-ΟΚΑ Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Τσικνοπέμπτη στην πόλη της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.