HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕνημέρωση από τον Δήμο για το κτίριο στα Σύβοτα

Ενημέρωση από τον Δήμο για το κτίριο στα Σύβοτα

Ενημέρωση για το κτίριο στα Σύβοτα

Για την πλήρη ενημέρωση των δημοτών μας, σχετικά με την εκμίσθωση δημοτικού κτιρίου στα Σύβοτα και με δεδομένη την εμμονή ορισμένων να ανακινούν συστηματικά μη αληθείς πληροφορίες, οφείλουμε να επαναλάβουμε όσα ειπώθηκαν και στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο.

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής ήταν και είναι η προστασία και η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Την άνοιξη του 2015 διαπιστώσαμε ότι στον οικισμό των Συβότων υπάρχει κτίριο του δήμου το οποίο ωστόσο δεν ήταν καταχωρημένο στα περιουσιακά του στοιχεία. Χωρίς χρονοτριβή διενεργήθηκε σχετική έρευνα, βρέθηκε η οικοδομική άδεια στο όνομα του τότε προέδρου της κοινότητας Ευγήρου και το ακίνητο καταχωρήθηκε στη δημοτική περιουσία.

Το κτίριο 30 τ.μ είχε οικοδομηθεί το 1988 σε οικόπεδο 3.627 τ.μ (αδιαμόρφωτο και πρανές) και χρησιμοποιούνταν σαν αγροτικό ιατρείο. Επειδή ήταν εμφανώς εγκαταλελειμμένο και στα πρόθυρα της διάλυσης, η σκέψη της δημοτικής αρχής ήταν να μισθωθεί για να μπορέσει πράγματι να αξιοποιηθεί και να μην παραμείνει στην υπάρχουσα κακή κατάσταση.

Προτού αποφασιστεί κάτι, ζητήθηκε και εξασφαλίστηκε η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινότητας Ευγήρου (Απόφαση 7/15).

Κατόπιν προχωρήσαμε σε αλλαγή της χρήσης του ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σαν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στις 14/9/15 το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο, όπου ύστερα από πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ. Νίκου Βικέντιου, αναβλήθηκε (ομόφωνα) προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα να δοθεί στο Λιμενικό Ταμείο.

Στα 26/2/2016 επανήλθε το θέμα της εκμίσθωσης στο Δ.Σ., καθώς το Λιμενικό Ταμείο δεν είχε τη δυνατότητα να το αξιοποιήσει και το ακίνητο δεν μπορούσε να παραμένει ερείπιο επ’ αόριστον. Το Δημοτικό Συμβούλιο με ψήφους 23 υπέρ και ένα κατά αποφάσισε να γίνει πλειοδοτική δημοπρασία για εξαετή μίσθωση του ακινήτου. (Αποφ Δ.Σ 60/2016.)

Στις 18/3/2016 ψηφίστηκαν οι όροι διακήρυξης από την Οικονομική Επιτροπή και συγκεκριμένα η εκμίσθωση κτιρίου 30 τ.μ με χώρο 270 τ.μ και κατώτατη προσφορά 1440 € – Η αποκατάσταση του κτιρίου και όλα τα έξοδα βαραίνουν τον μισθωτή.
Στις 12/4/2016 έγινε η πλειοδοτική δημοπρασία αφού προηγήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Προσήλθε μόνο ένας ενδιαφερόμενος που προσέφερε 1500 € το χρόνο. Στις 22/4/2016 η Οικονομική Επιτροπή επικύρωσε το αποτέλεσμα της πλειοδοτικής δημοπρασίας (Αποφ 97/2016)
Πόθεν προκύπτει λοιπόν το «ξεπούλημα» της δημοτικής περιουσίας;

Ορισμένες επισημάνσεις

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό ότι δεν έπρεπε να επικυρώσει η Οικονομική Επιτροπή το αποτέλεσμα, επισημαίνουμε ότι υπάρχει εξαιρετικά πρόσφατο αρνητικό δεδικασμένο. Συγκεκριμένα, για ανάλογη περίπτωση στη δημοπρασία για τα δωμάτια του Αγίου Νικήτα όπου προσήλθαν δύο, ο ένας ακυρώθηκε και ο έτερος προσέφερε 5.100 € (από αρχική τιμή 5.000), πράγματι η Οικονομική Επιτροπή δεν επικύρωσε το αποτέλεσμα, και ο πλειοδότης δικαιώθηκε στην Αποκεντρωμένη. (Αρ Πρωτ 1289/62/23-2- 2016.)

Αν η Οικονομική Επιτροπή επαναλάμβανε την ίδια διαδικασία θα “πετύχαινε” να συνεχιστεί για λίγο χρόνο ακόμα η πλήρης εγκατάλειψη ενός κτιρίου που δεν ήταν ούτε καν καταχωρημένο στη δημοτική περιουσία…

Εξάλλου, μόλις χθες, 2/6/16 δημοπρατήθηκε από το δήμο τμήμα αιγιαλού 60 τ.μ στην περιοχή Αγιοφύλλι. Η τιμή έναρξης ήταν 1.500 ευρώ και είχε καταληκτική προσφορά 15.000,00 ευρώ. Προφανώς, υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους ιδιώτες.

Τέλος, το μεγάλο πρόβλημα που αναδεικνύει και η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι μεγάλο μέρος της δημοτικής περιουσίας δεν είναι καταχωρημένο και αφήνεται στην εγκατάλειψη ή την καταπάτηση. Αυτός είναι ο μεγάλος αγώνας που οφείλουμε από κοινού να δώσουμε: η κατοχύρωση και η προστασία της περιουσίας που ανήκει στο σύνολο των δημοτών.

Μάρκος Νικητάκης
Αντιδήμαρχος-
πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

Άρωμα Λευκάδας: Δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε τα Δελτία Τύπου. Έχουμε όμως την αίσθηση πως ο κ. Αντιδήμαρχος πηγαίνει κόντρα στην κοινή λογική.Έχουμε κάνει αναφορά στο θέμα δες [εδώ]. Θέσαμε τότε δυο ερωτήματα τα οποία μένουν αναπάντητα με το παραπάνω δελτίο τύπου:

Αφού ο Δήμος είχε «κακό» προηγούμενο με την Αποκεντρωμένη, γιατί δεν έβαλε τιμή εκκίνησης ένα ποσό μέσα στα πλαίσια της λογικής; Ένα ποσό που να μην μοιάζει με χάρισμα. Θα προσθέσουμε ακόμα ένα: Γιατί δέσμευσε τον Δήμο για 6 χρόνια με ένα τόσο αστείο ποσό;

Πηγή Φωτογραφίας: www.fortsalefkada.gr

Προηγουμενο αρθρο
Τα πριγκιπόπουλα, τα αρχοντόπουλα και τα συντροφόπουλα!!
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση από την ΔΕΠΟΚΑΛ σχετικά με την πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών

1 Σχόλιο

  1. anwnimos
    3 Ιουνίου 2016 at 18:57 — Απάντηση

    Στα εύλογα ερωτήματα του σχολίου και με “δεδομένη την εμμονή” να μην απαντώνται από τη δημοτική αρχή ας προστεθούν και τα ακόλουθα:
    – Γιατί παρουσιάζεται ως το μεγάλο επίτευγμα ότι διαπιστώθηκε η ύπαρξη του ακινήτου ότι ανήκει στο Δήμο?
    Αφού η τοπική κοινότητα το ήξερε.
    Αφού είχε ζητηθεί η παραχώρηση απο ιδιώτη και στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
    – Στην ίδιες τις αποφάσεις που αναφέρετε κύριε Νικητάκη του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται από τον εισηγητή δηλαδή εσάς: “Υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτη για την παραχώρησή του προκειμένου να μισθωθεί και να
    λειτουργήσει ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος”.
    Έτσι λοιπόν εντοπίστηκε? από το ενδιαφέρον του ιδιώτη?
    Γι’ αυτό έγινε η αλλαγή χρήσης σε υγειονομικού ενδιαφέροντος γιατί βόλευε αυτόν τον ιδιώτη? Και μήπως αυτός ο ιδιώτης είναι τελικά και ο αυτός που ήταν ο μοναδικός που κατέθεσε πρόταση?
    – Γιατί αποτελεί σημαντικό επιχείρημα υπέρ του χαμηλού τιμήματος το ότι η αποκατάσταση και τα εξόδα βαραίνουν το μισθωτή? Υπάρχει περίπτωση πουθενά ο ιδιοκτήτης να φτιάξει το μαγαζί και μετά να το εκμισθώσει? Μα τότε θα ζητήσει και το γνωστό στην πιάτσα και στην αγορά “αέρα”. Ας το φτιάχνατε και ας ζητάγατε το αντίστοιχο τίμημα. Μα με το σκεπτικό αυτό θα πρέπει για να μισθώσει κάποιος το τουριστικό περίπτερο στο κάστρο για να το ανακατασκευάσει στο τέλος θα πρέπει να του πληρώνει ο Δήμος μίσθωμα. Αυτό συμβαίνει όταν οι διοικούντες δεν έχουν επαφή με την αγορά και την πραγματική οικονομία.
    – Τέλος έχουμε κουραστεί να βλέπουμε στα social media και συγκεκριμένα στο facebook πλειάδες ανούσιων, ασήμαντων, γλυκανάλατων και προπαγανδιστικών αναρτήσεων υπέρ της Δημοτικής Αρχής από τους ίδιους τους εκλεγμένους της ή άλλων παπαγάλων. Βλέπουμε από στημένα και δήθεν meetings με τον Τέρενς Κουίκ με δελτία τύπου μέχρι ποιητικές απόπειρες και ρομαντικούς καλλιτεχνικούς πειραματισμούς από το προφιλ του ίδιου του Δημάρχου. Χρησιμοποιήστε το επιτέλους σε κάτι ουσιώδες. Αναρτήστε τις δημοπρασίες τέτοιων χώρων!
    Υ.Γ.1: Τι ακούγαμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις για ξεπουλήματα, δοσίλογους, προδότες κ.λ.π. από τους ίδιους της Δημοτικής Αρχής…….. Αντίστοιχα δεν είναι με τη fraport και τα αεροδρόμια που έκαναν κοινωνικούς αγώνες? Αντίστοιχα δεν έλεγαν με άλλες δημοπρασίες? Αντίστοιχα δεν έλεγαν και προέτειναν να μην πληρώνουμε Ενφια? Αντίστοιχα δεν έλεγαν για το ΦΠΑ στα νησιά οι “καμένοι έλληνες”?
    Υ.Γ.2: επιμένω ότι ίδιο βάρος ενοχής και ευθύνης έχει και ο Δημότης που αποδέχεται να προχωρήσει με το ευτελές τίμημα του μισθώματος ενώ γνωρίζει ότι είναι επιζήμιο για το Δήμο και προκλητικό για τους συνδημότες του. Πρώτος αυτός πρέπει να αποσυρθεί του δικαιώματος. Η καθημερινή εντιμότητα αποδεικνύεται στην πράξη και όχι με συντροφικά τσιτάτα και αγωνιστικές αερολογίες!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.