HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕργατικό Κέντρο Λευκάδας: Για το ζήτημα της προσωρινής μεταστέγασης του 4ου Νηπιαγωγείου

Εργατικό Κέντρο Λευκάδας: Για το ζήτημα της προσωρινής μεταστέγασης του 4ου Νηπιαγωγείου

Την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη συνεδρίασε εκτάκτως η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ) με θέμα την αναστολή χρήσης του κτιρίου του 4ου Νηπιαγωγείου Λευκάδας λόγω ελέγχου στατικής επάρκειας.

Στην τοποθέτηση της εκπροσώπου της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας που συμμετέχει στη ΔΕΠ, αναδείχθηκε η απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε για τους μαθητές και γονείς με την «ξαφνική», ανάγκη  αναστολής- μεταφοράς των μαθητών σε άλλον χώρο και ενώ ξεκίνησε η λειτουργία του νηπιαγωγείου. Οι έλεγχοι στατικότητας κ.ά., καθώς και οι επισκευές που κάθε φορά απαιτούνται θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν αμέσως μετά τη λήξη των μαθημάτων και με ευθύνη του Δήμου. Έτσι, θα μπορούσε να αποφευχθεί η αναστάτωση, που προκάλεσε η ανάγκη αναστολής λειτουργίας του νηπιαγωγείου, μόλις ξεκίνησαν τα μαθήματα, σε μαθητές και γονείς. 

Από την συζήτηση διαπιστώθηκε ότι υπήρξε αίτημα για έλεγχο στατικότητας, από τη διεύθυνση του σχολείου, εδώ και κάποια χρόνια. Αντίστοιχο αίτημα υπάρχει από τον Ιούνη του 2023 και για το 1ο Δημοτικό σχολείο. Τα μέλη της ΔΕΠ που εκπροσωπούν μεγάλους φορείς στο νησί (γονείς – εκπαιδευτικούς – εργαζόμενους – επαγγελματίες), θεώρησαν απαράδεκτο το να μην έχουν πραγματοποιηθεί ουσιαστικοί έλεγχοι στατικότητας στα σχολεία (δευτεροβάθμιοι και όχι πρωτοβάθμιοι που γίνονται «με το μάτι») εδώ και αρκετά χρόνια. Με το δεδομένο το ότι ανήκουμε σε μια σεισμογενή περιοχή, καθώς και με την αδιαφορία που επέδειξε η δημοτική αρχή να παρέμβει για την πραγματοποίησή τους, τα ίδια μέλη απαίτησαν ομόφωνα να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία του νησιού.

Η εισηγητική πρόταση για την προσωρινή στέγαση του 4ου Νηπιαγωγείου, από τον αντιδήμαρχο κ. Βικέντιο, ήταν οι μαθητές να μεταφερθούν στο 1ο Δημοτικό. Αυτή η πρόταση προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Γονέων του συγκεκριμένου σχολείου που παραβρίσκονταν στη συνεδρίαση και την διαφωνία των μελών της ΔΕΠ. Αυτό οφείλεται στο ότι τα παιδιά ανήκουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες που αυτό δημιουργεί από μόνο του προβλήματα στη λειτουργία και των δύο σχολείων. Επιπλέον, το γεγονός ότι το 1ο Δημοτικό σχολείο έχει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την ίδια την υποδομή τόσο στον εσωτερικό του χώρο, όσο και στον προαύλιο χώρο, θέτει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών. Στη διαδικασία της συζήτησης τέθηκαν ζητήματα, ενώπιον και του κ. Δημάρχου, που έχουν να κάνουν με σκουριασμένα σύρματα, σπασμένα τζάμια, ακόμα και με πρόβλημα στο λέβητα του σχολείου. Ζητήματα που τέσσερα χρόνια η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα, εκθέτοντας, εκ των πραγμάτων, σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών!

Το επιχείρημα της δημοτικής αρχής ήταν το ότι η μεταφορά νηπίων στο συγκεκριμένο σχολείο είναι μια «δοκιμασμένη λύση». Ότι εκεί στεγάστηκαν τα παιδιά του 5ου νηπιαγωγείου όταν χρειάστηκε, μετά τον σεισμό του 2015, μέχρι να φτιαχτεί το σχολείο τους δηλαδή μέχρι το 2022. Ποιος έκρινε σωστή την τότε απόφαση και σήμερα κάποιοι θέλουν να την επαναλάβουν; Δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα όλη αυτήν περίοδο ανάμεσα στα δύο σχολεία; Το 5ο νηπιαγωγείο έκανε 7 χρόνια να επισκευαστεί! 

Αντί λοιπόν να εξεταστεί με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί ένας χώρος που θα είναι ο καλύτερος για τα παιδιά και από άποψη ασφάλειας και από άποψη κατάλληλου περιβάλλοντος για τη στέγαση ενός νηπιαγωγείου, η δημοτική αρχή θέλησε όπως- όπως να ξεπετάξει το πρόβλημα. 

Ωστόσο, από τη συζήτηση προέκυψε το ότι υπάρχει διαθέσιμος χώρος στο 3ο Νηπιαγωγείο (Απόλπαινας) που θα μπορούσε να στεγαστεί άμεσα το 4ο Νηπιαγωγείο λόγω της κατάστασης. Από τον αντιδήμαρχο κ. Βικέντιο τέθηκε το ζήτημα ότι «θα πρέπει να βρεθεί κονδύλι», αν μπορεί να συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή του δήμου, γιατί συνεδριάζει μόνο για «ειδικά» θέματα. Δηλαδή, για το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους του, ποια είναι τα «ειδικά» και τα «επείγοντα» θέματα; 

Τα μέλη της ΔΕΠ με αυτά τα δεδομένα αποφάσισαν ομόφωνα την αναστολή του 4ου Νηπιαγωγείου και τη μεταφορά του στο κτίριο που στεγάζεται το 3ο Νηπιαγωγείο, λόγω του έκτακτου της κατάστασης από τη μια, και από την άλλη ως καταλληλότερο περιβάλλον για τα νήπια, μέχρι να γίνει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος στατικότητας στο σχολείο και να συνεδριάσει ξανά προκειμένου να επανεξετάσει το ζήτημα με τα νέα δεδομένα.

Ο Δήμαρχος κ. Καλός, στο ερώτημα, γιατί δεν έγινε έγκαιρα ο έλεγχος στο σχολείο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, χαρακτήρισε το γεγονός ως αστοχία! Επέμεινε ότι δεν υπάρχουν γενικά άλλα ζητήματα στατικότητας σε σχολικά κτίρια, γιατί έχει πραγματοποιηθεί σε όλα πρωτοβάθμιος έλεγχος. Δηλαδή, πέρασε από τα σχολεία μηχανικός και έλεγξε «με το μάτι», αν υπάρχουν προβλήματα. Μάλιστα σαν να ζητούσε και τα εύσημα, ανακοίνωσε στη ΔΕΠ και στους γονείς ήταν εκεί, ότι υπεγράφη εργολαβική σύμβαση με ανάδοχο για επισκευές σχολικών κτιρίων για λόγους ασφάλειας, (όπως και ο ίδιος παραδέχεται σε ενημέρωση για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης) και η μεγαλύτερη χρηματοδότηση αφορά επισκευές στο 1ο δημοτικό σχολείο.

 Έπρεπε να προκληθεί όλη αυτή η αναστάτωση, όλος αυτός ο ντόρος για να ταρακουνηθεί ο κ. Καλός για να αντιληφθεί ότι υπάρχουν ανάγκες στα σχολεία που πρέπει να καλυφθούν. Για τα σχολικά κτίρια είναι υπεύθυνος ο Δήμος και είναι καθήκον της κάθε δημοτικής αρχής, η ασφάλεια και λειτουργικότητα των κτιρίων, όπως υπεύθυνες είναι για την κατάσταση που έχουν περιέλθει και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Παρόλα αυτά, όμως, ο κ. Καλός επέμεινε στην αρχική του θέση για τη στέγαση του 4ου Νηπιαγωγείου στο 1ο Δημοτικό σχολείο παρακάμπτοντας την ομόφωνη απόφαση της ΔΕΠ. Έτσι, μέσα στο Σαββατοκύριακο ξεκίνησε εργασίες για τη μεταφορά του νηπιαγωγείου, όπως την περιποίηση του προαύλιου χώρου, τις τουαλέτες κλπ. Χρύσωσε και το χάπι πηγαίνοντας και μερικές μπάλες για τα παιδιά «χορηγία» του δήμου. Τελικά δεν ήταν και τόσο πολλά τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν για να φτιαχτούν ορισμένα πράγματα, που έπρεπε ήδη να είχαν γίνει πριν ανοίξει το σχολείο για την καινούργια σχολική χρονιά!

Δήμος και Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν ευθύνη για το πως αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα. 

Με ευθύνη του Δήμου και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να βρεθεί χώρος, αν χρειαστεί να νοικιαστεί χώρος, που να διαμορφωθεί κατάλληλα για να στεγαστεί το 4ο Νηπιαγωγείο για όσο χρειαστεί προκειμένου να επιστρέψει στο δικό του χώρο με ασφάλεια!

Απαιτούμε ασφαλή σχολεία για τα παιδιά. Σύγχρονες σχολικές υποδομές με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Απαιτούμε αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία. Αύξηση των σχολικών πιστώσεων για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών που υπάρχουν και όχι να μετακυλίεται το κόστος στις τσέπες των γονιών.

Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και του Δήμου να γίνουν, κανονικοί (δευτεροβάθμιοι) στατικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολικά κτίρια.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προηγουμενο αρθρο
Διαθέσιμα καταλύματα 2023-24 προς ενοικίαση
Επομενο αρθρο
Τρεις οι νεκροί του τροχαίου της Πάτρας - H θανατηφόρα πορεία της Jaguar

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.