HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕργατικό Κέντρο Λευκάδας: παράσταση διαμαρτυρίας διεύθυνση Δασών Λευκάδας

Εργατικό Κέντρο Λευκάδας: παράσταση διαμαρτυρίας διεύθυνση Δασών Λευκάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (απέναντι από το MyMarket) ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΜΑΡΤΗ 10:30

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας στη συνεδρίασή του στις 17/03/2021 συζήτησε το θέμα της ανάρτησης του δασικού χάρτη από τη Διεύθυνση Δασών για τη Λευκάδα.

Η μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση από εργαζόμενους για την ανάρτηση του δασικού χάρτη στον οποίο αμφισβητούνται οι ιδιοκτησίες τους, γεωργικές εκτάσεις που αξιοποιούνται ως συμπλήρωμα στο εισόδημά τους, είναι δικαιολογημένες. Αντίστοιχα, και στους αγρότες, κτηνοτρόφους. Το ίδιο συμβαίνει παντού στην Ελλάδα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία, βλέπουμε αγροτικές εκτάσεις, βοσκοτόπια, ελαιοκαλλιέργειες, εκτάσεις που δεν διαθέτουν ούτε θάμνο, αλλά και εκτάσεις με κτίσματα να αποτυπώνονται ως δασικές.

Εκατοντάδες ή και χιλιάδες νόμιμοι κάτοχοι, καλούνται να επιδοθούν σε ένα πολυδάπανο αγώνα με προσφυγές, ενστάσεις – αντιρρήσεις για τον αποχαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών τους ως δασικών. Ενδεικτικά, το κόστος της ένστασης διαμορφώνεται από 300 έως 4.000 ευρώ, ανάλογα την έκταση, χώρια τα έξοδα σε αμοιβές δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογραφικά, κλπ. Ποσά απαγορευτικά για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και εργαζόμενους που δεν έχουν αποταμιεύσεις, παρά μόνο χρέη. Μάλιστα, η πλειοψηφία των συναδέλφων μας αυτή την περίοδο είναι άνεργοι και χωρίς καθόλου εισόδημα. Ακόμη και όσοι μπορούνε να ανταπεξέλθουν οικονομικά, καλούνται να μπούνε σε αυτή την πολύπλοκη διαδικασία των ενστάσεων, εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, στο στενό χρονικό όριο των 3 μηνών που βάζει η απόφαση.

Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν πως πολλοί από τους μικροϊδιοκτήτες δεν θα αποφύγουν στο τέλος τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων τους ως δασικές. Θα τους μείνει η ιδιοκτησία, δίχως καμία αξία χρήσης, κάτι που ουσιαστικά διευκολύνει τη συγκέντρωσή τους αργότερα σε λίγα χέρια μεγάλων επενδυτών. Επιπλέον, με την αμφισβήτηση του χαρακτήρα καλλιεργήσιμων γεωργικών εκτάσεων που είναι επιλέξιμες, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που παίρνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις, εκτός της στέρησης του αγροτικού εισοδήματος των ιδιοκτητών τους, ελλοχεύει ο κίνδυνος αύριο να κληθούν να επιστρέψουν όσα ποσά επιδοτήσεων έλαβαν στο παρελθόν γι’ αυτά τα κομμάτια γης.

Όλη αυτή η κατάσταση και τα προβλήματα που δημιουργεί στα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν οφείλονται σε λάθη, αστοχίες, παραλείψεις των διευθύνσεων δασών και των εργολάβων – μελετητών που έφτιαξαν τους δασικούς χάρτες. Σαφώς υπάρχουν και τέτοια, όμως το κύριο εδώ είναι η στόχευση της πολιτικής των κυβερνήσεων στη γη και τη χρήση της, όπως αυτή εξυπηρετεί τα διάφορα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων. Οι δασικοί χάρτες που πάνε χέρι με χέρι με το Kτηματολόγιο, είναι εκείνα τα εργαλεία που θα ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα ιδιοκτησίας και χρήσης γης, ώστε να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα η συγκέντρωσή της για την παραπέρα αξιοποίησή της από το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται κυρίως τους τομείς του Τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πάνε χέρι – χέρι με τους κατά καιρούς «περιβαλλοντικούς» και «επενδυτικούς» νόμους των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη μετατροπή δασών και βουνών σε «κρανίου τόπο» για τις «πράσινες» επενδύσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους, αγροτοκτηνοτρόφους, μικροϊδιοκτήτες που πλήττονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών να διεκδικήσουμε:

Να αναλάβει το κράτος να λύσει το πρόβλημα που το ίδιο δημιούργησε. Να λάβει όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα και με αποκλειστική ευθύνη των υπηρεσιών να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις χωρίς καμιά επιβάρυνση, δωρεάν για τα λαϊκά στρώματα.
Να εξασφαλιστεί μεγάλης χρονικής διάρκειας παράταση της περιόδου των ενστάσεων – αντιρρήσεων σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές, να μην αμφισβητηθεί ο αγροτικός χαρακτήρας τους και κακώς συμπεριλήφθηκαν στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.
Να μην απαιτηθεί καμία επιστροφή ενισχύσεων για όσες εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν στους χάρτες ως δασικές.
Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια.
Να εξασφαλιστεί όλο το αναγκαίο προσωπικό, τα μέσα και οι πόροι στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από διάφορους επίδοξους καταπατητές και εργολάβους.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (απέναντι από το MyMarket)
ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΜΑΡΤΗ 10:30

Προηγουμενο αρθρο
Καρσάνες με παραδοσιακή φορεσιά...
Επομενο αρθρο
Η Γραμματέας του Ναυτικού Ομίλου Λευκάδας στο Δ.Σ. της Ε.Ι.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.