HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕρώτηση για τον ναό του Αγίου Μηνά του βουλευτή με το Ποτάμι, Γιώργου Αμυρά

Ερώτηση για τον ναό του Αγίου Μηνά του βουλευτή με το Ποτάμι, Γιώργου Αμυρά

Τον κίνδυνο να καταρρεύσει ο σημαντικότερος ναός της Λευκάδας, ο ιερός ναός του Αγίου Μηνά, επισημαίνει με Ερώτησή του προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Εσωτερικών ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς και ζητά την ένταξη της συντήρησης και προστασίας του μνημείου στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή σε κάποιο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Τομεακό, όπως το ΕΠΑΝΕΚ.

Ο ιερός ναός του Αγίου Μηνά θεμελιώθηκε το 1707 και κηρύχθηκε μνημείο το 1962. Ξεχωρίζει για το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του και τις εικόνες πολλών σπουδαίων επτανησίων αγιογράφων.

Ο βουλευτής του Ποταμιού τονίζει, ότι από τις 05.11.2015 εγκρίθηκε από την 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το ΚΑΣ μελέτη προϋπολογισμού 400.000 ευρώ για εργασίες αποκατάστασης και αντιμετώπισης της φθοράς του χρόνου.

Η τοπική ενορία, ο δήμος και πρώτα από όλους οι Λευκαδίτες θεωρούν ότι ο ναός του Αγίου Μηνά έχει συμβολική αξία για το νησί και περιμένουν από την κυβέρνηση άμεσες ενέργειες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. Πολιτισμού
2. Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
3. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Πρόταση για τη συντήρηση και προστασία του Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ Λευκάδας

Κύριοι υπουργοί,

ο ιερός ναός του Αγίου Μηνά της Λευκάδας είναι ο σημαντικότερος ναός του νησιού. Ξεχωρίζει για το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του και τις εικόνες πολλών σπουδαίων επτανησίων αγιογράφων. Η εκκλησία σε ρυθμό μπαρόκ θεμελιώθηκε το 1707 με άδεια των Ενετών και είχε αρχικά μικρότερες διαστάσεις. Ανοικοδομήθηκε στη σημερινή του μορφή, ύστερα από σοβαρές ζημιές που υπέστη το 1724. Έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΑ 15904/24-11-1962, ΦΕΚ 473/Β/17-12-1962) ως αρχαίο μνημείο – χριστιανικός ναός της Βυζαντινής/Μεταβυζαντινής περιόδου, ευρίσκεται δε υπό την προστασία της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ναυπάκτου.

Σήμερα ο Ι.Ν. του Αγίου Μηνά είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένος στη φθορά του χρόνου, κινδυνεύει να καταρρεύσει σε κάποιον επικείμενο σεισμό, βρισκόμενος έτσι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και χρήζει εργασιών αποκατάστασης, συντήρησης και προστασίας. Ειδικά για το ξυλόγλυπτο τέμπλο του η καλύτερη λύση είναι να ενταχθεί ως έργο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ώστε το μνημείο να αντέξει στο χρόνο και να αναδειχθεί η μεγάλη πολιτιστική του κληρονομιά. Για το σκοπό αυτό, έχει ήδη συνταχθεί σχετική μελέτη προϋπολογισμού 400.000 ευρώ και έχει εγκριθεί από τις 05.11.2015 από την αρμόδια 22η Εφορεία και το ΚΑΣ. Θα πρέπει πλέον να υπάρξει Υπουργική Απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν πρότασης από την τοπική Εφορεία, προκειμένου να ενταχθεί το έργο σε κάποιο πρόγραμμα.
Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

Προτίθεστε να ενεργοποιηθείτε άμεσα προκειμένου να εντάξετε τη συντήρηση και προστασία συνολικά του Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ Λευκάδας στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή σε κάποιο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Τομεακό, όπως το ΕΠΑΝΕΚ;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β΄ Αθήνας

Προηγουμενο αρθρο
Με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζεται το κλειστό γήπεδο
Επομενο αρθρο
Παραιτήθηκε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Γεωργάκης

3 Σχόλια

  1. Αραβανής Θοδωρής
    8 Οκτωβρίου 2016 at 13:00 — Απάντηση

    Στην Εκκλησία της Παναγίας στην Καρυά υπάρχει έργο του Γ. Πατζιαρά – η κοίμηση της θεοτόκου- υψηλής τέχνης στην αριστερή θύρα για είσοδο στο ιερό του Ναού, που παράτος προσπάθειες που έγιναν και με ενημέρωση στο Βυζαντινό Μουσείο ποαρέπεμψε στην Εφορία Ιωαννίνων και μετά ……
    Παρά τις προσπάθειες του Ιερέα του χωριού φιλοτιμότατες χρόνια για όλους τους Ναούς , δεν ξέρω αν περισώθηκε γιατί ήταν σε προοδευτικά κατάσταση προς καταστροφή.
    Οι εφορίες τέχνης στην χώρα καλά είναι και υπάρχουν καλά είναι να δουλεύει κόσμος, αλλά από τέχνη, ιστορία και αισθητική είναι κατάσταση Ανθυπολούμπεν υποπρολεταριάτο.
    Τουλάχιστον να γίνει μια προσπάθεια να αναβιβασθούν σε λούμπεν υποπρολεταριάτο .
    Γιατί για να μετακινηθούν σε κατάσταση λούμπεν προλεταριάτο είναι θέμα της μεγάλης μακράς ιστορικής διάστασης , μια και απαιτείται η ίδια η γνώση της κοινωνικής ιστορίας, της ιστορίας της αισθητικής και της ιστορίας της τέχνης, ως ταυτή της ιδιότητας.

  2. ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ
    8 Οκτωβρίου 2016 at 12:12 — Απάντηση

    Για τον Άγιο Σπυριδωνα ενδιαφέρον έδειξε κανείς
    Οι αρχαιότητες τών,Ιωαννινων έβαλαν λίγες παλιολαμαρινες στή σκεπή εδώ και κάμποσα χρόνια τον ιερό ναό τον έκαναν μπαραγκα; Κατόπιν πρόσθεσαν τα ικριώματα και εκεί θα παραμείνη είς τόν αιώνα τον άπαντα . Καί ερωτω ποιος Λευκαδιτης-βουλευτης-υπουργος,πριν ή νυν έκανε θέμα την εκκλησία του Αγιου Σπυριδωνα κανείς σαν λαός αυτοί ήμαστε.

  3. Αραβανής Θοδωρής
    7 Οκτωβρίου 2016 at 19:24 — Απάντηση

    Μαζί να συμπεριληφθεί να συζήτηση, για την υπάρχουσα Ουρανία που υπάρχει στο ταβάνι , η οβάλ σε διαστάσεις αγιογράφηση στ κέντρο του Ταβανιού), που αποτελεί χαρακτηριστικό της Επτανησιακής Εκκλησίας και αγιγραφικής,
    Η τωρινή Ουρανία, σε αντικατάσταση της γνήσιας που κάηκε με την φωτιά την δεκαετία του 1970, αποτελεί έργο ζωγραφικής??? , έργο καλής τέχνης???? έργο Επτανησιακής Αγιογραφίας ??? έργο άλλου τύπου αγιογραφικής σχολής ???? στο θεολογικό ή κοσμικό στοιχείο αναφοράς ή αποτελεί στοιχείο αναφοράς του σ φρικιού για την αγιογραφική ή την τέχνη. Και το οποίο δεν είχαν που να το βάλουν για να περνάει η ώρα και το βάλανε στην Εκκλησία για να διώξουν τον κόσμο ( εκλησιαζόμενους και επισκέπτες, απ τον Ναό.
    Στην θέση αυτή υπήρχε η Ουρανία σημαντικότατου και αντιπροσωπευτικού καλλιτέχνη της Επτανησιακής Αγιογραφίας… ονομαζόμενου…………….
    Καλά είναι η παρούσα ενημερωτική ιστοσελίδα να κάνει ένα αφιέρωμα – αν έχει το χρόνο και είναι μπορετό- στο έργο του αγιογράφου της παλαιάς καμένης πλέον Ουρανίας του Αγίου Μηνά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.