HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗμερίδα προς τιμήν του κορυφαίου Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Χριστόφορου Χαραλαμπάκη

Ημερίδα προς τιμήν του κορυφαίου Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Χριστόφορου Χαραλαμπάκη

Το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2023 ο ΣΥΝΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ σε συνεργασία με την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ είχαν την εξαιρετική τιμή να πραγματοποιήσουν ανοιχτή εκδήλωση-Ημερίδα με σκοπό να τιμήσουν τον κορυφαίο Καθηγητή Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ, Ακαδημαϊκό, συντάκτη του μνημειώδους Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη και να ακούσουν τον πεφωτισμένο λόγο του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Διοικητήριο Λευκάδας, με τη συμμετοχή ενός πολυπληθούς ακροατηρίου από τον χώρο της εκπαίδευσης και ευρύτερα των συμπολιτών μας. Σε ατμόσφαιρα υποδειγματικής «δεξίωσης» του τιμώμενου κύλησε αδιατάρακτα το πρόγραμμα, που περιλάμβανε: 

Καλωσόρισμα και χαιρετισμό από την Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού. 

Προβολή βίντεο. Η γνωστή και αγαπητή στο κοινό δημοσιογράφος Φαίη Μαυραγάνη απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση και παρουσίασε ένθερμα τον καθηγητή Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, όπως τον έχει γνωρίσει στην ιδιαίτερα προσφιλή τηλεοπτική εκπομπή Η μαγεία της λέξης.

Ακολούθησαν τρεις ομιλίες με θέμα το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου: 

Από τον συντοπίτη μας συγγραφέα, διδάκτορα φιλολογίας κ. Σπύρο Βρεττό, με θέμα: «Η γλωσσική, επιστημονική διερεύνηση του αενάως γίγνεσθαι μιας γλώσσας», όπου με λόγο στοχαστικό παρακολουθήσαμε την ιστορική γένεση της γλώσσας-φορέα πολιτισμού, τη γλωσσική εξέλιξη του ανθρώπου, τη σημερινή πραγματικότητα. Για να καταλήξει ο ομιλητής στην επιστημονική παρουσία και προσφορά στον τόπο μας του Καθηγητή Χριστόφορου Χαραλαμπάκη αναδεικνύοντας το ευρωπαϊκό και διεθνές εκτόπισμα της επιστημονικής σκέψης και του συνολικού του έργου.

Ο Διδάκτωρ Φιλολογίας, Κριτικός Λογοτεχνίας και Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Πρέβεζας, κ. Κοσμάς Κοψάρης, σκιαγράφησε την επιστημονική πορεία του τιμώμενου, τα εξελικτικά στάδια της ακαδημαϊκής του διαδρομής, την ιδιαιτερότητα του έργου του στον χώρο της Γλωσσολογίας πάνω στα διάφορα επίπεδα της γλώσσας (φωνητικό, φωνολογικό, μορφολογικό, συντακτικό, σημασιολογικό, πραγματολογικό), προσφέροντας μια σφαιρική εικόνα του βίου και των έργων του Καθηγητή Χαραλαμπάκη. Την ομιλία του κ. Κοσμά Κοψάρη, παρουσίασε -λόγω απουσίας του-, με τον ιδιαίτερα γοητευτικό τρόπο της, η φιλόλογος του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας, κ. Σίσσυ Μπίζου.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, Διδάκτωρ Φιλολογίας κ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού. Στην ομιλία της με τίτλο: «Προς μια “ποιητική” της γλώσσας. Η “εφαρμοσμένη” διαλεκτική επιστήμης και ποίησης στο έργο του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη», τεκμηρίωσε μια διαφορετική, ενδιαφέρουσα σχέση του τιμώμενου με την επιστήμη του, που απορρέει από την ιδιοσυγκρασιακή, ποιητική  σχέση του με τη γλώσσα.

Ακολούθησε η Τελετή αναγόρευσης του τιμώμενου σε Επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που απονέμεται σε εγνωσμένου κύρους και προσφοράς προσωπικότητα ο τίτλος του Επίτιμου Μέλους του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας, μετά την αναγόρευση του σπουδαίου Ισπανού Ελληνιστή και Πρεσβευτή του Ελληνισμού Pedro Olalla (Πέδρο Ολάγια), τον Ιανουάριο του 2019.

Στη σύντομη τελετή έγινε η ανάγνωση του σχετικού Πρακτικού από τη Γενική Γραμματέα του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ κ. Κατερίνα Ροντογιάννη και η επίδοση Τιμητικού Διπλώματος και αναμνηστικής πλακέτας, από την Πρόεδρο, με πλαισίωση του τιμώμενου από όλα τα μέλη του Δ.Σ. 

Στη συνέχεια, και μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιώδους αποδοχής ακούστηκε η Αντιφώνηση του τιμώμενου: «Η ελληνική γλώσσα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Ο ρόλος της εκπαίδευσης». Ένα μείζον ζήτημα που εγείρει πολλές ανησυχίες, προβληματισμούς και ερωτήματα. Ο Καθηγητής δέχτηκε και απάντησε πρόθυμα στις ερωτήσεις του κοινού-ανάμεσά τους και των μαθητών της Α’ τάξης Μουσικού Λυκείου Λευκάδας Ανδρέα Καββαδά και Παναγιώτη Γεωργάκη-, κατευνάζοντας τις κοινές ανησυχίες με την τεκμηριωμένη θεωρητικά και εμπειρικά αισιόδοξη άποψή του για την προσαρμοστική ικανότητα της γλώσσας. 

Η παρουσία και η ενεργός πνευματική ακρόαση όλων των παρισταμένων  δημιούργησε ένα ακόμα πνευματικό γεγονός, όχι μόνο στον χώρο της τοπικής εκπαίδευσης αλλά και στην κοινωνία μας, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση προβληματισμών πάνω σε καίρια ζητήματα επιβίωσης στον σύγχρονο, περίπλοκο κόσμο. 

Την εκδήλωση έκλεισε η Πρόεδρος εκφράζοντας τις ευχαριστίες της στους συντελεστές επιτυχίας της βραδιάς.  

                           ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Κάθε διοργάνωση στο πεδίο του πολιτισμού έχει δύο όψεις: αυτή που έρχεται στο φως λαμπικαρισμένη, έτοιμη να προσφερθεί στο κοινό για να αποκτήσει τότε και μόνον υπόσταση ύπαρξης. Και εκείνη την αθέατη, του αγχώδους παρασκηνίου, της μακράς διάρκειας από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι και την τελευταία οργανωτική της λεπτομέρεια. Στο τέλος αυτής της βραδιάς, και με ευγνώμονα αισθήματα για την πετυχημένη, θέλω να πιστεύω, έκβασή της, είναι υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης. Και της επιτυχίας της: Την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, και ειδικότερα τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Ανδρέα Κτενά για τη συνδιοργάνωση και τη στήριξη κάθε πρωτοβουλίας του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας. Επίσης, την κ. Γεωργία Καγκάνη, Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας καθώς και τη φιλόλογο κ. Φωτεινή Μάλφα και όλους τους εργαζόμενους στο Τμήμα. 

Τους εξαίρετους ομιλητές μας: τον συγγραφέα Σπύρο Βρεττό, για το φιλοσοφημένο ανάπτυγμα του θέματος της γλώσσας σε συνάφεια με τη θητεία και την προσφορά του τιμώμενου Καθηγητή. Τον διδάκτορα Φιλολογίας, κριτικό Λογοτεχνίας και Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Πρέβεζας, κ. Κοσμά Κοψάρη, για τη γνωριμία μας με το έργο και τις ημέρες του καθηγητή και ακαδημαϊκού Χριστόφορου Χαραλαμπάκη.  

Την άξια δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη για το εξαιρετικό βίντεο που δημιούργησε, ανταποκρινόμενη στο αίτημά μας, σμιλεύοντας την προσωπικότητα του Καθηγητή Χριστόφορου Χαραλαμπάκη με ενάργεια, ακρίβεια και ζωντανό παλμό, που προκύπτει από τη μακροχρόνια τηλεοπτική συνεργασία μαζί του στη μοναδική «Μαγεία της λέξης».  

Τους χορηγούς μας, στων οποίων την ευγενική χειρονομία οφείλεται και μέρος της ποιότητας της παρεχόμενης φιλοξενίας: Τον Σύλλογο Ξενοδόχων Λευκάδας και όλως ιδιαιτέρως τον Πρόεδρό της κ. Μανώλη Θερμό για τη γενναιόδωρη προσφορά της πανέμορφης παραδοσιακής λευκαδίτικης στέγης του Boschetto για τη φιλοξενία των προσκεκλημένων μας. Το σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης, πάντοτε αρωγό σε κάθε μας δραστηριότητα. Το σουπερμάρκετ Κρητικός, και ιδιαίτερα την Διευθύντρια κ. Πάτρα Ρεκατσίνα για τη γενναιόδωρη προσφορά των αναψυκτικών και εδεσμάτων του μπουφέ. Το Ανθοπωλείο Γουριώτη και ιδιαίτερα τον Τάσο Κορφιάτη για την προσφορά της ανθοδέσμης που κόσμησε το πάνελ.  

Τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ, την Αντιπρόεδρο κ. Άννα Κοψιδά για την άοκνη συμμετοχή της στον αγώνα και στο άγχος της διοργάνωσης, τη Γενική Γραμματέα κ. Κατερίνα Ροντογιάννη, την Οργανωτική Γραμματέα κ. Αγγελική Κόγκα, την Ειδική Γραμματέα κ. Βιβή Παππά, την Ταμία κ. Διονυσία Μπίζου, τις υπεύθυνες βιβλιοθήκης και εκδόσεων κυρίες Όλγα Κοταρέλα και Αναστασία Βεργίνη για την ομόθυμη συνεργασία και την καίρια συμβολή τους στην επίλυση των όποιων οργανωτικών δυσχερειών. Ευχαριστώ επίσης τα άξια μέλη του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ, κυρίες Έφη Ντούσκα, Ευγενία Σολδάτου, Όλγα Τυπάλδου και Κατερίνα Ροντογιάννη για τη γευστική και αισθητική σύνθεση των εδεσμάτων που ετοίμασαν για τη βραδιά. 

Eυχαριστούμε το τυπογραφείο Typocenter, τη Βούλα και τον Γεράσιμο Βεργίνη για την καλαίσθητη επιμέλεια του υλικού της εκδήλωσης. Και το γραφείο Colour Graphics για τη δημιουργία της αναμνηστικής πλακέτας. 

Τον Ξενοφώντα Κοψιδά, άριστο επαγγελματία του ήχου και της εικόνας, για τη δυναμική του, όπως πάντα, συμβολή, στην οπτικοακουστική επιτυχία της εκδήλωσης, καθώς και τον συνεργάτη του Ζώη Αυγερινό. Τον καλλιτέχνη φωτογράφο και διαχρονικά φίλο Τάκη Βλάχο για την αποτύπωση της βραδιάς (βιντεοσκόπηση, φωτογραφίες). 

Ευχαριστίες σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους παρισταμένους συμπολίτες μας, που τίμησαν την εκδήλωση και έδωσαν νόημα στην πρωτοβουλία του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ, καθώς προσφέρουν σταθερά την ευαίσθητη υποδοχή τους σε κάθε πράξη πολιτισμού. Όλως ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την άξια φιλόλογο κ. Ιωάννα Χαραλαμπάκη, σύζυγο του Καθηγητή, για τη διακριτική, ευγενική παρουσία της ανάμεσά μας και την ποιότητα της κοινωνικότητάς της.

Μια εξέχουσα πράξη πολιτισμού ήταν η παρουσία ανάμεσά μας του υπέροχου ανθρώπου και επιστήμονα-μια ιδανική σύνθεση Δασκάλου και επιστήμονα -ερμηνευτή της γλώσσας μας, Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, για τον οποίο από εκείνη τη βραδιά και για πάντα θα κρατάμε μια τιμητική θέση ανάμεσά μας, μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Του ευχόμαστε να ανασταίνει με τον λόγο και τη γραφή του μέσα μας το βίωμα ομορφιάς της γλώσσας μας, αποκαλύπτοντάς μας τόσο τη δύναμή της να αντιστέκεται  στους καιρούς όσο και την ευθύνη μας απέναντί της. 

(Στον χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση βιβλίου, που περιλάμβανε την πλούσια εργογραφία του Καθηγητή. Τα βιβλία πρόσφερε ο Καθηγητής, μετά την εκδήλωση, στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, γενναιόδωρη χειρονομία για την οποία και δηλώνουμε ευγνώμονες).   


Προηγουμενο αρθρο
«Communa Contriyada»: Το χωριό που «κανείς δεν του 'δινε όνομα και δεν το μολογούσε»
Επομενο αρθρο
Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας:  Προγραμματισμός Χριστουγεννιάτικων Εορταστικών εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.