HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ βία κατά των γυναικών στο επίκεντρο του προβληματισμού εκπαιδευτικών και γονιών της Λευκάδας

Η βία κατά των γυναικών στο επίκεντρο του προβληματισμού εκπαιδευτικών και γονιών της Λευκάδας

Η βία κατά των γυναικών στο επίκεντρο του προβληματισμού εκπαιδευτικών και γονιών της Λευκάδας 

Ιερά Μητρόπολη, Δήμος και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με επιτυχία συνδιοργάνωσαν και πραγματοποίησαν τις αντίστοιχες διαδικτυακές συνάξεις

Αξιοποιώντας ως αφορμές τη γιορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας και εκείνη της Υπαπαντής του Κυρίου, την Ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης για μια ακόμη χρονιά διοργάνωσε, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας και τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Λευκάδας, δύο εορταστικές συνάξεις – ευκαιρίες επικοινωνίας και συμπροβληματισμού για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς αντίστοιχα.

Λόγω της πανδημίας, και οι δύο εκδηλώσεις διεξήχθησαν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας zoom, με αξιοσημείωτη συμμετοχή και στις δύο περιπτώσεις.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και ειδικότερα της βίας κατά των γυναικών. Όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για διαχρονική πληγή, που βρέθηκε ωστόσο στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό με τρόπο τραγικό, ύστερα από αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες, καθώς –ευτυχώς- η σύγχρονη γυναίκα και η σημερινή κοινωνία αποκτούν επιτέλους δυσανεξία στην προσβολή της προσωπικότητας· σε ο,τιδήποτε υποτιμά,  ακυρώνει ή αμφισβητεί την ανθρώπινη αξία και μάλιστα εξαιτίας του φύλου.

Και στις δύο συνάξεις ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Καλλιγέρης, εκπαιδευτικός και συντονιστής του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας» το οποίο σχεδίασαν και υλοποιούν από κοινού η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Αττικής και η Ελληνική Αστυνομία. Μέσα από τη διδασκαλία των Αγίων Τριών Ιεραρχών, ανέδειξε τη θεολογική μαρτυρία της Εκκλησίας μας για την ισότητα και ισοτιμία των γυναικών με το ανδρικό φύλο που ιστορικά κυριάρχησε, καταδεικνύοντας ότι οι όποιες στρεβλώσεις παρατηρήθηκαν δεν οφείλονται στην ίδια τη δογματική μας παράδοση, αλλά στις παρεμηνείες που αυτή γνώρισε μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι. Με τρόπο θετικό, σε αναζήτηση τρόπων πρόληψης του εγκληματικού αυτού φαινομένου, επεσήμανε όσα διδάσκει η θεωρία της κοινωνικής μάθησης σχετικά με τους κύκλους της βίας και τόνισε ότι, αν θέλουμε να μην αναπαράγεται το φαινόμενο της βίας στις διαφυλικές και τις οικογενειακές σχέσεις των παιδιών μας, χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τη δική μας στάση απέναντι στα στερεότυπα που και σήμερα επαναλαμβάνονται. Και κυρίως, να βοηθάμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν και να φτάσουν στην ενηλικίωση ως πρόσωπα ελεύθερα και ώριμα που θα σέβονται το ανθρώπινο πρόσωπο και, φυσικά, το έτερο μέλος της συζυγίας.

Την ανάγκη να διαμορφώνονται στο οικογενειακό και το κοινωνικό τους πλαίσιο ολοκληρωμένες προσωπικότητες με τη διακριτική και ανυστερόβουλη συμπαράσταση των γονιών ανέδειξε από την πλευρά του και ο ψυχίατρος – ψυχαναλυτής κ. Σάββας Σαββόπουλος, που μίλησε στη σύναξη των γονέων. Καλώντας σε μια «αντιναρκισιστική επανάσταση», όπως είπε χαρακτηριστικά, τόνισε πόσο βοηθητικά λειτουργούν τα όρια στο μεγάλωμα υπεύθυνων και ώριμων προσωπικοτήτων.

Χαιρετισμούς στις δύο συνάξεις απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος· ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός· ο Διευθυντής Π.Ε. Λευκάδας κ. Κων/νος Μπατσίλας· ο Διευθυντής Δ.Ε. Λευκάδας κ. Ανδρέας Πολίτης· ο αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Κων/νος Κοτρώτσος, ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκάδας· η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Δήμου Λευκάδας κ. Νίκη Κατωπόδη, ενώ ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Και τις δύο εκδηλώσεις μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στους συνδέσμους:

και   https://www.youtube.com/watch?v=KL4rp-uHScQ 

 Ελπίδα όλων είναι ότι προστέθηκε ένα ακόμη λιθαράκι στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την αλλαγή νοοτροπιών και την αναθεώρηση παγιωμένων ολέθριων για τη γυναίκα και την οικογένεια στάσεων. 

Λευκάδα, 4 Φεβρουαρίου 2022(Από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης)

Προηγουμενο αρθρο
Χαραυγή στη Χώρα της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
8η συνάντηση Σεμιναρίου Ιστορίας και Τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.