HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ Παγκόσμια ημέρα Κυματοδρομίας και η Βασιλική

Η Παγκόσμια ημέρα Κυματοδρομίας και η Βασιλική

Γράφει ο Σπυρίδων Σιδερης

Σήμερα που το ημερολόγιο γράφει 21 Ιουνίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Κυματοδρομίας. Για το λόγο αυτό οι surfers  σε ολόκληρο τον κόσμο  «δαμάζουν» τα κύματα από τη μια  και συμμετέχουν σε προγράμματα καθαρισμού των ακτών και προστασίας της  αειφορίας του θαλασσίου περιβάλλοντος από την άλλη. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Κυματοδρομίας- world windsurfing day- καθιερώθηκε το 2004, με πρωτοβουλία του περιοδικού Surfing Magazine και της οικολογικής οργάνωσης The Surfrider Foundation. Εορτάζεται κάθε χρόνο 21 Ιουνίου ή 20 Ιουνίου τα δίσεκτα χρόνια, ανήμερα δηλαδή του θερινού ηλιοστασίου.

Για να τιμήσουμε τη σημερινή μέρα θα αναφερθούμε σε ένα γραφικό ψαροχώρι που θεωρείται ο παράδεισος των windserfers. Το παραπάνω χωριό, στον παγκόσμιο χάρτη με τη βοήθεια του δορυφόρου θα το βρούμε στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στα Ιόνια νησιά, στο νησί της Λευκάδας.  Βρίσκεται στη νότια πλευρά της και είναι η Βασιλική.

Ένα παραθαλάσσιο χωριό γεμάτο ζωντάνια, χρώματα, ήχους και κινητικότητα. Αν ο δορυφόρος ζουμάρει ακόμη περισσότερο τότε μπροστά μας ξεδιπλώνεται η παραλία Πόντη. Αυτή η παραλία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα καλύτερες του κόσμου και στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το συγκεκριμένο σπορ. Η Πόντη είναι για τους windsurfers οτι είναι η καπέλα σιξτίνα για τους καθολικούς.      

Οι λόγοι που καθιστούν αυτή την παραλία με αυτό τον όρμο, τόσο ελκυστική στους λάτρεις του surfing είναι πολλοί. Ο κυριότερος όμως είναι οι τοπικοί άνεμοι που φυσούν ΜΟΝΟ σ´αυτή την περιοχή. Στη Βασιλική ο καιρός μέχρι το μεσημέρι συνήθως είναι ήπιος. Ο αέρας ελαφρύς. Η θάλασσα ήσυχη. Οι συνθήκες ιδανικές για την εκπαίδευση των  αρχαρίων surfers. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν πολλές σχολές εκμάθησης ιστιοσανίδας και πολλά εξειδικευμένα καταστήματα εξοπλισμένα με τα απαραίτητα αξεσουάρ. Από το μεσημέρι όμως και μετά «ηχούν τα τύμπανα του πολέμου». Στον όρμο της Βασιλικής σκάει μύτη ο μαΐστρος, ο οποίος ταξιδεύει σε όλο το Ιόνιο και αλλάζει τα καιρικά δεδομένα. Μπουκάρει από τα βορειοδυτικά της παραλίας καλπάζοντας. Επειδή όμως στην ίδια κατεύθυνση υψώνεται και το μέγα όρος, ο μαΐστρος για να φθάσει σ’αυτή πρέπει να κατέβει. Έτσι αποκτά τον χαρακτήρα του καταβατικού ανέμου – κοινώς κατεβασιά- και η ένταση του μεγαλώνει. Η δυτική του συνιστώσα ενισχύεται ακόμη περισσότερο και από την θαλάσσια αύρα -sea breeze- η οποία πάντα φυσά με κατεύθυνση από τη θάλασσα στη στεριά. Τότε είναι που η παραλία Πόντη ανοίγει τέρμα τους ανεμιστήρες. Η ένταση του ανέμου για μια φυσιολογική μέρα φτάνει 4-5 bf και κάποιες άλλες μέρες μπορεί να φτάσει τα 7-8 bf. Το αεράκι αυτό δεν σταματά όση ζέστη και να κάνει όσα χρόνια και να περάσουν. Είναι συνδεδεμένο με την ύπαρξη της Βασιλικής. Γεννήθηκαν μαζί. Η θάλασσα που μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι ήσυχη αρχίζει να αφρίζει δίνοντας στους surfers το σύνθημα να ξεκινήσει η πολύχρωμη «ναυμαχία».

Ο κόλπος της Βασιλικής εκτός από τους τοπικούς ανέμους έχει και ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα. Παρέχει  ασφάλεια στους surfers  αν τους συμβεί κάτι κακό. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι βαθύς και προστατευμένος. Είναι σφηνωμένος ανάμεσα σε βουνά. Επίσης ο πυθμένας της θάλασσας είναι αμμώδης σε όλο το μήκος της παραλίας. Τα νερά της είναι ρηχά και ζεστά. Η χωρητικότητα του κόλπου είναι υψηλή. Ο μέγιστος αριθμός  σκαφών για να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος ζωτικός χώρος για τις όλες τις δραστηριότητες είναι 100. Όλες αυτές οι μικρές λεπτομέρειες προσθέτουν το κάτι παραπάνω και καθιστούν τον παραπάνω όρμο μοναδικό και προσφιλή  για τους απανταχού ανά το κόσμο surfers . Τον μετατρέπουν σε μια παλέτα χρωμάτων,  εικόνων και επιλογών. Σ’ένα τεράστιο «λούνα παρκ» με πάρα πολλά θαλάσσια παιχνίδια.

Μετά απ´ολα αυτά από το μεσημέρι και μετά αρχίζει το τρελό πανηγύρι. Την ορχήστρα την διευθύνει ο Αίολος, ο θεός των ανέμων. Πρώτο βιολί ο μαΐστρος. Δεύτερο η θαλάσσια αύρα. Η μπάντα παίζει την καλλίτερη μουσική. Την μουσική της φύσης. Στη  γαλάζια πίστα χορεύουν οι surfers απ´όλο τον κόσμο με πρωτότυπες φιγούρες και εντυπωσιακά loops. Η επαφή  με το νερό, με τα κύματα, με τον ήλιο και τον αέρα  είναι γι’αυτούς ένα θείο δώρο. Τους γεμίζει χαρά και τους ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη. Νιώθουν το αίσθημα της ελευθερίας να τους διαπερνά και πετούν πάνω από τα κύματα, ισορροπώντας ταυτόχρονα στο φτερό του δικού τους «καρχαρία». Ελευθερία και ισορροπία. Δύο θεμελιώδεις και άκρως απαραίτητες καταστάσεις της ανθρώπινης φύσης  που  συνυπάρχουν στην ίδια οντότητα. Το Terrain  είναι ιδανικό για freeride, freestyle, slalom. Το θέαμα είναι άκρως εντυπωσιακό και μοναδικό. Ο κόσμος που κάθεται στο πέταλο του λιμανιού για καφέ, παγωτό, πικάντικα mohito, φαγητό εκτός από το δροσερό αεράκι που τους πλημμυρίζει παρακολουθεί εκστασιασμένος το θέαμα που ξετυλίγεται μπροστά του. Οι οδηγοί που κατεβαίνουν με τα αυτοκίνητα τους από τον Άγιο Πέτρο στη Βασιλική τις απογευματινές ώρες δεν πιστεύουν αυτό που βλέπουν τα μάτια τους. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να σταματήσουν και να αποθανατίσουν αυτές τις στιγμές βγάζοντας μια φωτογραφία ή τραβώντας ένα βίντεο. Κάποιοι οδηγοί μάλιστα, μέσα στη παραίσθηση τους, βλέπουν το ομοίωμα ενός γαϊδάρου που υπάρχει στη δεξιά πλευρά του δρόμου να ζωντανεύει και να  γκαρίζει από τη χαρά του. Σκηνές ΡΟΚ. Φωτογραφία με το γάιδαρο.

 Τόσα πολλά και σπουδαία πράγματα να είναι συγκεντρωμένα σε ένα χωριό είναι σπάνιο φαινόμενο. ο θεός όταν το έφτιαχνε φαίνεται ότι είχε κέφια. Όπως κέφια αποκτούν και οι άνθρωποι  που το επισκέπτονται. Ταυτόχρονα ρουφάνε αχόρταγα εικόνες, γιατί  αυτό το παγκόσμιο κέντρο της ιστιοσανίδας όλα είναι μοναδικά και μαγικά.  Καθήκον όλων όσων το αγαπούν είναι να διατηρήσουν τον καμβά πάνω στον οποίο η φύση το ζωγράφισε αναλλοίωτο. Σε αντίθετη περίπτωση το ομοίωμα του γαιδάρου, που κοιτάζει από ψηλά, δεν θα γκαρίζει από τη χαρά του άλλα θα αρχίσει να κλωτσάει.

Προηγουμενο αρθρο
Νυδρί δεκαετία 1930
Επομενο αρθρο
Πρόγραμμα πανηγύρεως Μονής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο λιβάδι Καρυάς

2 Σχόλια

  1. Σπυρίδων Σίδερης
    22 Ιουνίου 2023 at 20:19 — Απάντηση

    Χαίρομαι που το άρθρο μου είναι εύστοχο. Πάντως εγώ προσπάθησα να γράψω την αλήθεια.

  2. Παναγιώτα Λεοντίδου
    22 Ιουνίου 2023 at 11:36 — Απάντηση

    Αυτό το άρθρο σου ξεσκίζει τα σωθικά αν αναλογιστείς την τωρινή κατάσταση και τα όσα απεργάζονται για αυτόν τον τόπο οι “ιθύνοντες”.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.