HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΘ. Καββαδάς: Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει τη διαφανή, δίκαιη και βιώσιμη αξιοποίηση αιγιαλού και παραλίας

Θ. Καββαδάς: Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει τη διαφανή, δίκαιη και βιώσιμη αξιοποίηση αιγιαλού και παραλίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 29 Φεβρουαρίου 2024 

Θανάσης Καββαδάς: «Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει τη διαφανή, δίκαιη και βιώσιμη αξιοποίηση αιγιαλού και παραλίας – Ζήτησα το άνοιγμα της πλατφόρμας για την εξαγορά καταπατημένων (Νυδρί, Σύβοτα) καθώς και παράταση για την εφαρμογή του μέτρου διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές» – Ομιλία στη Βουλή

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις για τους αγρότες, το δημογραφικό, τα άτομα με αναπηρία, και άλλα. 

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην επέτειο ενός έτους από την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, λέγοντας ότι αυτήν την ημέρα μνήμης και οδύνης οι σκέψεις όλων είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους, για τους οποίους, όπως είπε, δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς. Το μόνο που μπορεί και οφείλει να προσφέρει η πολιτεία είναι δικαιοσύνη – και μια υπόσχεση, ότι το σύνθημα «Ποτέ ξανά» θα γίνει πραγματικότητα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απώλεια του σπουδαίου Λευκαδίτη ηθοποιού, Ηλία Λογοθέτη, λέγοντας ότι η τέχνη και πολιτισμός μας είναι φτωχότερα. Ανέφερε ότι ως καλλιτέχνης και κωμικός αγαπήθηκε από όλη την Ελλάδα, όμως όσοι είχαν την τιμή να τον γνωρίσουν από κοντά και να τον έχουν φίλο, τον αγάπησαν βαθιά ως άνθρωπο, γιατί ο Ηλίας Λογοθέτης ήταν, όπως είπε, ξεχωριστός, μία φωτεινή προσωπικότητα με έμφυτη ευγένεια, ευαίσθητος, με χιούμορ, με καλοσύνη – ένας γνήσιος Μπουρανέλλος, που κουβαλούσε πάντα μέσα του τη Λευκάδα και συχνά χάριζε το ταλέντο του  σε αξέχαστες βραδιές, αφηγούμενος λευκαδίτικες ιστορίες και ανέκδοτα από τα παλιά. 

Κατέληξε λέγοντας ότι η Λευκάδα από σήμερα είναι φτωχότερη, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Λευκάδα και η Ελλάδα θα τον τιμήσουν όπως του αξίζει και δίνοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. 

Περνώντας στο νομοσχέδιο, ανέφερε ότι εξασφαλίζει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και ιδίως του αιγιαλού και της παραλίας, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση εσόδων για το κράτος, την προστασία του περιβάλλοντος, την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες και την τουριστική ανάπτυξη. 

Σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι: 

  1. Το σύνολο των τμημάτων αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούνται προς αξιοποίηση δεν πρέπει να καλύπτει περισσότερο από 50% του εμβαδού.
  2. Το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα. 
  3. Τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι το 60% της παραχωρούμενης έκτασης. 
  4. Καθιερώνονται οι «απάτητες» παραλίες όπου δεν θα μπορούν να τοποθετούνται ομπρέλες ή ξαπλώστρες.

Επιπλέον, τόνισε, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για την παραχώρηση παραλιών θα υπάρχουν πλέον ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί που θα διενεργούνται από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, κάτι που σημαίνει περισσότερη διαφάνεια, ταχύτητα και απλοποίηση των διαδικασιών, ενώ επεσήμανε ότι οι Δήμοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 60% των εσόδων. 

Παράλληλα, τόνισε, η διαδικασία αυτή εγγυάται και την λογοδοσία, καθώς προβλέπονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων, οι οποίοι οφείλουν:

  1. Να διασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό και την παραλία. 
  2. Να αναπτύξουν ειδικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία με τις σχετικές δαπάνες να συμψηφίζονται με το μίσθωμα.
  3. Να διαθέτουν ναυαγοσώστη, αν δεν διαθέτει ο Δήμος, η αμοιβή του οποίου θα συμψηφίζεται και αυτή με το μίσθωμα.
  4. Να τοποθετήσουν ντους και αποδυτήρια και να φροντίζουν για την καθαριότητα του χώρου. 

Επεσήμανε ότι για να τηρούνται οι προϋποθέσεις αυτές προβλέπεται και η αυστηροποίηση του πλαισίου για όσους τις παραβιάζουν. 

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον παριστάμενο Υφυπουργό, κ. Θεοχάρη, τόνισε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί παντού η ίδια λογική και ότι πιθανώς στην πράξη να αναδειχθούν κάποιες αναγκαίες αλλαγές. Άλλωστε, σχολίασε, ήδη κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή το Υπουργείο έδειξε έμπρακτα την πρόθεσή του να διορθώσει προβλήματα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ίδιο θα συμβεί και κατά την εφαρμογή του νόμου.  

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο άρθρο 11, που θέτει κάποιους περιορισμούς στις παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας σε όμορες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

Α) Στην παράγραφο 3 προβλέπεται ότι το παραχωρούμενο εμβαδόν δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα και, σε κάθε περίπτωση, σε συνδυασμό και με άλλες παραχωρήσεις απλής χρήσης, πρέπει να μένει ελεύθερο τουλάχιστον το 50%, τονίζοντας ότι από αυτόν τον περιορισμό εξαιρούνται τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Β) Στην παράγραφο 4 προβλέπεται ότι δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση σε όμορη επιχείρηση, όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των 150 τετραγωνικών μέτρων, τονίζοντας ότι από αυτόν τον περιορισμό εξαιρούνται τα ξενοδοχεία. 

Πρότεινε στον Υπουργό να αναθεωρηθούν οι διατάξεις, ώστε και από τις δύο αυτές περιπτώσεις να εξαιρεθούν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη διάταξη που προβλέπει ότι η απόσταση μεταξύ των παραχωρούμενων τμημάτων όμορων επιχειρήσεων είναι 6 μέτρα, λέγοντας ότι αυτό είναι λογικό όταν τα όμορα καταστήματα δεν εφάπτονται, όμως όταν εφάπτονται πρότεινε η απόσταση να γίνει 3 μέτρα, όσα δηλαδή θα προβλέπονται και κάθετα προς την ακτογραμμή. 

Τόνισε ότι αυτές οι παρεμβάσεις χρειάζονται, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Λευκάδα όπου υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια πολύ κοντά στη θάλασσα που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν με ομπρέλες και ξαπλώστρες ούτε τους ενοίκους των δωματίων τους και τονίζοντας ότι, με κάποιες τροποποιήσεις στις διατάξεις, και ελεύθερος χώρος θα υπάρχει για τους πολίτες, και οι επιχειρήσεις θα εξυπηρετηθούν, και δεν θα υπάρχουν προστριβές ως προς τα δικαιώματα του καθενός. 

Στη συνέχεια εξέφρασε τη στήριξή του στο αίτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής, ώστε να μην καταργηθεί ο ν.2971/2001 που προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, εφόσον είναι όμορες στον αιγιαλό, δικαιούνται την απευθείας παραχώρηση παραλίας χωρίς δημοπρασία. 

Ανέδειξε ακόμη το σοβαρό πρόβλημα με την καθυστέρηση ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την κατάθεση αιτήσεων εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, όπως προβλέπει ο ν.5024/2023. Διευκρίνισε ότι δικαίωμα εξαγοράς έχει όποιος κατέχει αδιαλείπτως με τίτλο στο όνομα του ίδιου ή των κληρονόμων του για τουλάχιστον 30 χρόνια το ακίνητο, αλλά και όποιος, χωρίς να έχει τίτλο, βρίσκεται εκεί για σαράντα χρόνια η κύρια και μοναδική κατοικία του, ή ασκεί τουριστική, αγροτική ή βιοτεχνική δραστηριότητα.

Έφερε ως παράδειγμα το Νυδρί και τα Σύβοτα Λευκάδας, τονίζοντας ότι έχουν διαχρονικό πρόβλημα με την κατοχή τέτοιων ακινήτων κυρίως λόγω της οριοθέτησης παλαιού αιγιαλού, η οποία δημιούργησε δημόσια κτήματα και σχολιάζοντας ότι πολλοί πολίτες είναι εδώ και χρόνια όμηροι αυτής της κατάστασης και ανυπομονούν για την εφαρμογή του νόμου που έφερε και ψήφισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ κατέληξε εκφράζοντας την ευχή να ανοίξει σύντομα η πλατφόρμα. 

Αναφέρθηκε ακόμα στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, χαιρετίζοντας τη συμβολή του μέτρου στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τονίζοντας όμως ότι το Υπουργείο θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την εφαρμογή του, ώστε οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να έχουν επαρκή χρόνο για να προσαρμοστούν στο μέτρο. 

Κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε σε 4 κοινωνικές ρυθμίσεις που εισάγονται με το νομοσχέδιο, λέγοντας τα εξής:

«Κλείνω με μια ξεχωριστή αναφορά σε τέσσερις κοινωνικές ρυθμίσεις που εισάγονται με αυτό το νομοσχέδιο:

Πρώτον, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024 είναι έμπρακτη στήριξη των αγροτών μας. 

Δεύτερον η αναδρομική αύξηση από 1.1.24 κατά 20% της αποζημίωσης για εφημερίες είναι έμπρακτη στήριξη των γιατρών του ΕΣΥ. 

Τρίτον, η αύξηση του επιδόματος γέννησης κατά 400 ευρώ για το πρώτο παιδί και μέχρι 1.500 ευρώ για δικαιούχους που έχουν ήδη τρία ή περισσότερα παιδιά, είναι έμπρακτη στήριξη στην οικογένεια. 

Και τέταρτον, η ενίσχυση της χρηματοδότησης με 18.500.000 ευρώ του προγράμματος για πρόσβαση σε ΚΔΑΠ ΑμεΑ είναι έμπρακτη στήριξη στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. 

Επομένως το νομοσχέδιο έχει και έναν έντονα κοινωνικό χαρακτήρα, συνεπή με τις πολιτικές της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια Κυβέρνηση με σαφή, καθαρή και ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας με έμφαση στη διαφάνεια, την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή.»

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Προηγουμενο αρθρο
Καταγγελίες περιστατικών εξαπάτησης πολιτών στην Κεφαλονιά- συμβουλές
Επομενο αρθρο
Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου:  Καλό ταξίδι συναδέλφισσα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.