HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚαύσωνας: «Εβρασαν» και οι ελληνικές θάλασσες – Ανοδος θερμοκρασίας έως και 5 °C

Καύσωνας: «Εβρασαν» και οι ελληνικές θάλασσες – Ανοδος θερμοκρασίας έως και 5 °C

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο πρόσφατο κύμα καύσωνα, εκτός από τα ρεκόρ θερμοκρασιών που σημειώθηκαν στους μετεωρολογικούς σταθμούς και την καταπόνηση που προκάλεσαν στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, επηρέασαν σημαντικά και τη θερμοκρασία στην επιφάνεια των ελληνικών θαλασσών, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του Αστεροσκοπείου Αθηνών που παρουσιάζονται από το meteo. 

Κλιματική κρίση: Χάνουμε τη μάχη;

Επειτα από την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων, παρουσιάζονται οι διαφορές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας πριν (5 Ιουλίου) και μετά το κύμα καύσωνα (27 Ιουλίου 2023).

Καύσωνας: «Εβρασαν» και οι ελληνικές θάλασσες – Ανοδος θερμοκρασίας έως και 5 °C-1

Με κόκκινες αποχρώσεις απεικονίζεται η αύξηση και με μπλε η μείωση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ελληνικών θαλασσών, όπως μετρήθηκε την 27η Ιουλίου, συγκριτικά με την αντίστοιχη θερμοκρασία την 5η Ιουλίου 2023.

Στο διάγραμμα διακρίνονται:

  • η μεγάλη αύξηση κατά 4 με 5 °C στο Νότιο Ιόνιο
  • η αύξηση κατά 3 με 4 °C στο Βορειοδυτικό Αιγαίο
  • η μικρή αύξηση κατά 1 με 2 °C στο Κεντρικό Αιγαίο και η σχεδόν μηδενική διαφορά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας στο Ανατολικό Αιγαίο
«Κόκκινος συναγερμός» για τους καύσωνες της θάλασσας

Eπιπλέον, όπως τονίζεται, ιδιαίτερα για την περιοχή του Νότιου Ιονίου, την Πέμπτη 27/7 η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας υπολογίστηκε πάνω από 30 °C, η οποία αποτελεί πολύ υψηλή τιμή για την εποχή.

Καύσωνας: «Εβρασαν» και οι ελληνικές θάλασσες – Ανοδος θερμοκρασίας έως και 5 °C-2

Αντιθέτως, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας μετρήθηκαν στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου (~ 24 °C).   

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/life

Προηγουμενο αρθρο
Φάρος Δουκάτο στο Ακρωτήρι
Επομενο αρθρο
6 μήνες παράταση στο νέο Κτηματολόγιο για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.