HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚαύσωνας «Κλέων»: Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων από την ΕΜΥ

Καύσωνας «Κλέων»: Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων από την ΕΜΥ

Ο καύσωνας θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών, αρχής γενομένης από την Τετάρτη.

Εκτακτο δελτίο υψηλών θερμοκρασιών εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). 

Συγκεκριμένα, το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12/7) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία ‘CLEON’ και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7).

Πιο αναλυτικά:

1. Την Τετάρτη (12/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (13/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14/7) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15/7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

5. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16/7), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

——————————————————————

Η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας προειδοποιεί για υψηλές θερμοκρασίες στην επικράτεια της Π.Ε. Λευκάδας τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίες (ΕΜΥ), η θερμοκρασία σήμερα, Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023, θα φτάσει έως τους 33 βαθμούς Κελσίου και θα ανεβαίνει σταδιακά έως και την Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2023.

Συνιστάται οι πολίτες, και ιδίως στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπερνά ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κλπ.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας (θερμική εξάντληση, θερμοπληξία, κλπ.).

Επίσης, επισημαίνεται ότι οι ψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την πρόκληση και την επέκταση πυρκαγιών, για αυτό συνιστάται οι πολίτες να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια (για παράδειγμα ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κλπ.),.

Ιδιαίτερα προσοχή συνιστάται προς τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, κλπ. για την αποφυγή εργασιών στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά (κάψιμο χόρτων, κάπνισμα μελισσών, κλπ.).

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο (η οποία διαρκεί από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου), ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε λόγο, καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και η καύση αγρών.

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά να τηλεφωνήσουν ΑΜΕΣΩΣ 

  • είτε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199 
  • είτε στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112,

δίνοντας σαφείς πληροφορίες για το ακριβές σημείο που βρίσκονται, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, και το είδος βλάστησης που καίγεται.

Κατεβάστε/Δείτε από το Google Drive της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από: 

Περισσότερες λεπτομέρειες και δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίες (ΕΜΥ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.hnms.gr/emy/el/

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.civilprotection.gr.

Προηγουμενο αρθρο
Εργατικό Κέντρο Λευκάδας: Συλλυπητήρια για το θάνατο του συναδέλφου Νίκου Γράψα
Επομενο αρθρο
Εγκρίθηκε η οριστική μελέτη για την Β΄Φάση Ανάπλασης Κεντρικού Δρόμου Νυδριού προς Περιγιάλι και Μεγάλο Αυλάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.