HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ«Κιβωτός του Κόσμου»: Στο φως νέες καταγγελίες – Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών

«Κιβωτός του Κόσμου»: Στο φως νέες καταγγελίες – Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών

Συγκλονίζουν οι καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων σε δομές της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου». Επιστρέφει στην Εισαγγελία ο φάκελος της υπόθεσης

Συγκλονίζουν οι καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως σχετικά με περιστατικά ξυλοδαρμού και κακοποίησης ανηλίκων σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για ιδιαίτερα προβεβλημένο μέλος της ΜΚΟ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζει ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών ανέθεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, η οποία πήρε καταθέσεις και υπέβαλε ήδη το σχετικό υλικό στην παραγγέλλουσα αρχή.

Το «κουβάρι» των αποκαλύψεων ξεκίνησε να «ξετυλίγεται» την Τετάρτη, όταν ένας 19χρονος μετέβη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και κατέθεσε πως έπεσε θύμα κακοποίησης. Ο νεαρός φιλοξενήθηκε επί σειρά ετών σε δομή της «Κιβωτού», ενώ το τελευταίο διάστημα κατοικεί μαζί με τη μητέρα του σε διαμέρισμα που του έχει παραχωρήσει η ΜΚΟ.

Μεταξύ άλλων, ο 19χρονος ανέφερε στους αστυνομικούς ότι το μέλος της «Κιβωτού του Κόσμου» έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπό του, ότι του ζητούσε να τον συνοδεύει στα ταξίδια του εκτός Αττικής καθώς και ότι το 2021 το συγκεκριμένο πρόσωπο ασέλγησε σε βάρος του.

Σήμερα, ένα ακόμα ανήλικο αγόρι κατέθεσε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων για περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης που φέρεται να έλαβε χώρα το 2021 στη δομή της «Κιβωτού» στη Χίο. Το συγκεκριμένο άτομο δεν είναι θύμα, αλλά μάρτυρας σεξουαλικής κακοποίησης ενός νεαρού αγοριού που έμενε μαζί του στη συγκεκριμένη δομή από μέλος της ΜΚΟ.

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε ενημερωθεί τότε για το περιστατικό, όταν όμως τα στελέχη της Αστυνομίας πήγαν να πάρουν κατάθεση από τον συγκεκριμένο μάρτυρα, εκείνος τότε αρνήθηκε να μιλήσει, υπό καθεστώς φόβου, κάτι που συνέβη σήμερα, με καθυστέρηση αρκετών μηνών και προφανώς μετά από τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών για την «Κιβωτό του Κόσμου».

Μαρτυρίες στην «Κ»

Σε σημερινό της ρεπορτάζ, η «Κ» δημοσιεύει καταστάσεις που τρεις νέοι καταγγέλλουν ότι βίωσαν μεγαλώνοντας στην «Κιβωτό του Κόσμου», παραθέτοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες. Μεταξύ άλλων, οι τρεις νέοι κάνουν λόγο για πολύμηνες τιμωρίες, απομόνωση,  εκμετάλλευση και παρενοχλήσεις.

«Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά», λέει κοπέλα που πέρασε έξι χρόνια στην «Κιβωτό» στη Χίο. Στα 7 της, όταν πρωτοπήγε στη δομή, εκείνη και άλλα παιδιά έπρεπε να μαζεύουν κουκουνάρια στα χωράφια. «Δεν τους νοιάζει η ηλικία, δουλεύαμε μες στον ήλιο», δηλώνει στην «Κ».

Κιβωτός: Δεν έχουμε γνώση των περιστατικών

Από την πλευρά της, η «Κιβωτός του Κόσμου», σε ανακοίνωσή της για την έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος ανηλίκων που φιλοξενούνται στις δομές της, δηλώνει άγνοια και πρόθυμη να παράσχει όσα στοιχεία απαιτούνται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Η Κιβωτός δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Πατέρας Αντώνιος: Δεν γνωρίζω κάτι για τις καταγγελίες

Απόλυτη άγνοια για την καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Κολωνό δήλωσε ο ιδρυτής της οργάνωσης, πατέρας Αντώνιος. Όπως ανέφερε, μιλώντας στον Alpha, δεν γνωρίζει ούτε την ταυτότητα του φερόμενου θύματος ούτε αυτή του φερόμενου δράστη. Υποστήριξε, δε, ότι τις καταγγελίες «τις μάθαμε από δημοσίευμα, δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο».

«Δεν ξέρουμε το όνομά του, το επίθετό του», είπε αναφορικά με την καταγγελία του 19χρονου στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων. «Έχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε στοιχεία και δεν έχουμε στοιχεία, αλλά δεν έχουμε απάντηση», προσθέτοντας ότι «όχι, δεν με κάλεσε κανείς».

Ωστόσο, σε άλλο σημείο της συζήτησης είπε ότι υποπτεύεται ότι μπορεί να έκαναν την καταγγελία κάποια παιδιά που έφυγαν από το ίδρυμα. Σημειώνεται ότι στη συνέχεια ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» υπονόησε ότι οι καταγγελίες είναι αποκύημα της φαντασίας των φερόμενων θυμάτων. Χαρακτηριστικά είπε: «Εμείς φιλοξενούμε παιδιά που δεν είναι τα συνηθισμένα, είναι παιδιά από παραβατικές οικογένειες, που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, που δεν ήξεραν από όρια, που θέλουν να παραβατούν. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να μας συγχωρέσουν ότι “πήραμε” τη θέση του φυσικού τους γονιού».

Για το πρόσωπο του φερόμενου δράστη, ο πατέρας Αντώνιος δήλωσε πάλι άγνοια, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιες υποψίες. Ανέφερε απλά ότι στη δομή στον Κολωνό είναι συνολικά 30 άτομα, μαζί με το προσωπικό.

«Μιλήσαμε, τους μαζέψαμε και υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί. Δεν έχει συμβεί κάτι», ανέφερε.

Καταγγελία για περιστατικό κακοποίησης στον Βόλο

Για περιστατικό σωματικής κακοποίησης που είχε καταγγελθεί φέτος το καλοκαίρι από πρώην υπάλληλο της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο, ο πατέρας Αντώνιος παραδέχτηκε ότι πράγματι υπάρχει τέτοια καταγγελία, είναι σε εξέλιξη σχετική έρευνα και ότι ο καταγγελλόμενος παιδαγωγός έχει απομακρυνθεί προσωρινά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο καταγγέλλων πρώην υπάλληλος απολύθηκε γιατί «ήταν πολύ εριστικός» και «δεν έκανε για αυτή τη δουλειά», υποστηρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν παρών σε περιστατικό κλοπής.

Τέλος, ο ιδρυτής της ΜΚΟ σημείωσε ότι οι παιδαγωγοί και οι εθελοντές της οργάνωσης καταθέτουν το ποινικό του μητρώο και λαμβάνουν εκπαίδευση.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Ξεκινά διαγωνισμός για νέο αγωγό ύδρευσης σε Πρέβεζα, Άρτα και Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής -Τα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.