HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚΚΕ: ανακοίνωση για στήριξη του αγροτικού εισοδήματος

ΚΚΕ: ανακοίνωση για στήριξη του αγροτικού εισοδήματος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ


Ο αγροτικός πληθυσμός στενάζει οικονομικά με τις ΚΑΠ που ήταν κατεύθυνση της Ε.Ε. και υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις στη χώρας μας, αφού βλέπει την παραγωγή του να πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές. Επιπλέον, το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, που επιβάλλουν τα μονοπώλια, αλλά και το ίδιο το κράτος με τον υψηλό ΦΠΑ, οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του.

Η φετινή χρονιά για τους αγρότες πρόσθεσε και άλλα προβλήματα, τόσο με τις φυσικές καταστροφές (πλυμμήρες, καταστροφές κλπ), αλλά ακόμα και εκεί που δεν υπήρχαν καταστροφές, οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες για την παραγωγή. Παράδειγμα, οι ελαιοπαραγωγοί φέτος δεν έχουν σχεδόν καθόλου παραγωγή λόγω της ακαρπίας.
Αντίστοιχα, όπως θέσαμε με Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ τον Ιούλιο στη βουλή, οι παραγωγοί της φακής στην Εγκλουβή υπέστησαν σχεδόν ολική καταστροφή και ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ παρόλο που πληρώνουν ασφάλιστρα. Μάλιστα, τους ζητήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών παραστατικά προκειμένου να αποζημιωθούν, ενώ για τους περισσότερους είναι αδύνατον να βρεθούν αυτα μιας και δεν μιλάμε για αγροτικές επιχειρήσεις, αλλά για αυτοαπασχολούμενους γης.

Η κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ είναι απαράδεκτη, αφού δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, ενώ ταυτόχρονα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα!

Αντί να παρθούν μέτρα στήριξης των αγροτών, έρχεται νέα επίθεση στους αγρότες που αποτυπώνεται στον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2022. Οι χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται απ’τον κρατικό προυπολογισμό για τον ΕΛΓΑ, για τον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης πετρελαίου, για τον ΦΠΑ για αγροεφόδια είναι όχι απλά πίσω από τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά επιβαρύνουν το αγροτικό νοικοκυριό ακόμα περισσότερο. Ο νέος προϋπολογισμός είναι αντιλαϊκός και αναδεικνύεται από το ότι η φορολογία εκτοξεύεται στα 50 δισ. ευρώ, με την αύξηση στο σύνολο των εσόδων να εκτιμάται σε 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2 δισ. θα είναι από αύξηση των έμμεσων φόρων, από όπου προέρχονται πάνω από τα μισά έσοδα του κράτους. Η ποσοστιαία συμμετοχή στα φορολογικά έσοδα των νομικών προσώπων, δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, είναι μόλις 5,46%. Ολα τα υπόλοιπα, δηλαδή το 94,54% των φόρων, τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα!

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών πανελλαδικά δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αλλά αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με οργανωτές τούς κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες.
Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό τους, στις διεκδικήσεις και στους αγώνες που δίνουν αυτό το διάστημα για να δωθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες, για να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής με διάθεση αφορολόγητου πετρελαίου στους παραγωγούς, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
18/12/2021

Προηγουμενο αρθρο
Ακολουθία Τριθέκτης και Ι. Ευχέλαιο στον Ι. Ν. Εισοδίων τη Δευτέρα
Επομενο αρθρο
3η συνάντηση Σεμιναρίου Ιστορίας και Τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.