HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚοπή Πίτας με καλή συζήτηση στο Σύνδεσμο Φιλολόγων Λευκάδας

Κοπή Πίτας με καλή συζήτηση στο Σύνδεσμο Φιλολόγων Λευκάδας

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ
Κοπή πίτας με καλή συζήτηση…

Στην ωραία σάλα του Ξενοδοχείου Ιανός πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016, και ώρα 8 μ.μ., στα πλαίσια της ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, η κοπή πίτας της Λέσχης. Ταυτόχρονα, η παρουσίαση του έργου Φιλοκτήτης του Σοφοκλή σε συνδυασμό με την Ηθική του οίκτου (εκδ. Έρασμος, 2015), έργο της Martha Nussbaum, καθηγήτριας Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Το βιβλίο, ανατέμνοντας τα ψυχικά πάθη και τις συγκρούσεις των ηρώων της τραγωδίας του Σοφοκλή, προσεγγίζει το θέμα του οίκτου και της ανθρώπινης συμπόνιας απέναντι στη δυστυχία.

Την εισαγωγή στο θέμα έκαμε η φιλόλογος του Μουσικού Σχολείου, κ. Αγγελική Κόγκα. Αφού παρουσίασε την υπόθεση του έργου με μια ωραία αφήγηση και έθεσε τον κεντρικό προβληματισμό γύρω από το δράμα των τριών προσώπων του έργου, οι συμμετέχοντες, ο καθένας/-μιά ανέδειξαν πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα και τις φιλοσοφικές, κοινωνιολογικές, ψυχολογικές τους προεκτάσεις πάνω στην πραγματικότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Αναφέρθηκε η ψυχαναλυτική δύναμη της τραγωδίας του Σοφοκλή Φιλοκτήτης, όπου το αμερικανικό Πεντάγωνο χορήγησε 3,7 εκατομμύρια δολάρια στον θεατρικό όμιλο της Νέας Υόρκης “Θέατρο του Πολέμου”, ώστε να αξιοποιήσει τις αναγνώσεις των τραγωδιών Αίας και Φιλοκτήτης του Σοφοκλή, σε ακροατήριο βετεράνων στρατιωτών και των οικογενειών τους, προκειμένου να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις “αγχώδεις μετατραυματικές δυσλειτουργίες”, οι οποίες συνόδευαν τους στρατιώτες που επέστρεφαν στην Αμερική από τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Αυτοί οι βετεράνοι στρατιώτες καταδιώκονταν από πανικό, εφιάλτες, παραισθήσεις και απελπισία, αισθανόμενοι πολλές φορές ξένοι στον ίδιο τον τόπο τους.

Τα θέματα στη διάρκεια της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που φωτίστηκαν, ήταν: η ασθένεια, ο σωματικός και ψυχικός πόνος, η περιθωριοποίηση του άρρωστου ανθρώπου, η ηθική και η ανιδιοτέλεια, ο δόλος και η απάτη, η πολιτική, η φύση και η αγωγή, η ιδιωτική και η δημόσια σφαίρα, ο οίκτος και η συμμετοχή στον ανθρώπινο πόνο, η κοινωνική τους σημασία. Αλλά και η πολιτική τους διάσταση. Πάνω σ’αυτό αναφέρθηκε η άποψη της Martha Nussbaum, η οποία θεωρεί ότι δεν αρκεί ο μοιρασμένος με τους συνανθρώπους μας πόνος, αλλά ότι χρειάζεται επιπλέον να οικοδομήσουμε αξιόπιστους οικουμενικούς θεσμούς. «Χρειαζόμαστε θεσμικούς τρόπους να διασφαλίσουμε πως η παγκόσμια οικονομική τάξη είναι δίκαιη προς όλους και παράγει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους». «Ο οίκτος», γράφει χαρακτηριστικά, «χρειάζεται, για να παροτρύνει τη δημιουργία καλών θεσμών και από τη στιγμή που έχουν αυτοί δημιουργηθεί, για να τους στηρίξει».
Μετά από ένα γεμάτο συναισθήματα και σκέψεις τρίωρο, η βραδιά έληξε με ευχές και υποσχέσεις που συνόδευσαν το άνοιγμα της εορταστικής σαμπάνιας.

Και από τα γεγονότα της βραδιάς: η τυχερή της χρονιάς, στην οποία πέτυχε το φλουρί: η φιλόλογος του 2ου Γυμνασίου Λευκάδας κ. Μαρία Τασσοπούλου. Της ευχόμαστε πολλά και χαρούμενα «γεγονότα» και να τα μοιραστεί μαζί μας στη διάρκεια της χρονιάς!

Σημειώνουμε ότι τα έργα που επιλέξαμε να διαβάσουμε συγκριτικά και να συζητήσουμε στην επόμενη συνάντηση της Λέσχης, είναι: η Αντιγόνη του Σοφοκλή και η Αντιγόνη του Γάλλου συγγραφέα Ζαν Ανούιγ.

Καλό κουράγιο για το…διάβασμα!
Εκ μέρους του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού

Προηγουμενο αρθρο
Αριστερή Παρέμβαση Καθηγητών Λευκάδας: όχι στον εθνικό διάλογο παρωδία
Επομενο αρθρο
Ευχαριστήριο ΚΔΑΠ - ΜΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.